Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Bojim se da, kad bi sve upoznao kao ti, bi zbog mojih ljudskih obzira ideje izgubile oštrinu. Jer kada su neki ljudi dobri, često je ljudski teško ako nam se ideje ne slaže, pa se pravi kompromis, a tu onda ideja često izvuče deblji kraj.

Верујем да ће иницијатива "Не давимо Београд" са Добрицом на челу узети учешће на предстојећим градским изборима. Од самих почетака начин деловања иницијативе је чисто политички и да се разумемо, ово не пишем осуђујуће, већ напротив. Београду јесте неопходна грађанка опција.

Својевремено је популарност коју има Добрица, имао Филип Вукша, а како он није отишао корак даље, што му лично замерам, тај вакуум и простор који је он направоио, искористило је Министарство простора. "Филипа за градоначелника" је био познат слоган пре две, три године ...

У сваком случају, оно што замерам Министарству простора, као и већини удружења грађана, а нарочито - бициклистима јесте што су то све удружења "круга двојке". То сам већ јавно изнео као критику па сам овде, стандардно - опљуван.

Београд је периферија. Власт доноси периферија. Она је велика, разуђена, пуна проблема и деценијама запостављана. ДС је изгубио Београд на периферији за коју их је "болела патка". Министартво простора такође периферија не интересује. Докле год буде тако - неће имати снагу сем да буду симпатична опозиција која може само да дува у патке на скупштини.

Иницијатива "Не давимо Београд" је уско усмерена против Београда на води" али само Министартво простора има мало шире деловање и покрива целокупну политику урбаног развоја града. Зато ово и пишем.

Saša Janković: Država je samu sebe suspendovala u Savamali

"Ne znam da li su svi svesni da je organizovana, motorizovana, opremljena, maskirana grupa ljudi dva sata držala pod opsadom jedan deo teritorije Republike Srbije, suspendovala njen suverenitet usred glavnog grada, zarobila građane Republike Srbije koji su se tu zatekli i otišla kada je smatrala da je završila posao. Nadležni državni organ - policija, nije smeo da reaguje, čak ni da dođe kada je sve bilo gotovo, plašeći se valjda, kako je ministar objasnio, pokidanih strujnih kablova!", rekao je Janković.

On podseća da je uništena pokretna i nepokretna imovina i da su gradske službe uredno počistile mesto izvršenja krivičnih dela, kao da se radi o livadi posle odlaska cirkusa.

http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/porta ... -savamali/
----------------------------------------------------------------------

Iskaz preminulog čuvara ne može na sud

Od bespravnog rušenja privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici, prošlo je mesec dana, a Više tužilaštvo još nije pokrenulo istragu o tom slučaju. I dalje je u toku predistražni postupak. Smrt Slobodana Tanaskovića, jednog od svedoka događaja u Savamali, koji je preminuo na VMA, u međuvremenu izaziva brojne kontroverze. Tanasković je o događajima u Savamali dao iskaz policiji, međutim, s obzirom na to da se radi o predistražnom postupku njegovo svedočenje ne može biti korišćeno ukoliko bude pokrenuta istraga, ili u eventualnom sudskom procesu.

http://rs.n1info.com/a163674/Vesti/Vest ... a-sud.html
----------------------------------------------------------------------

I takooo ... da sumiramo stanje stvari:

Ni materjalnih dokaza, ni istrage, ni nesrećnog svedoka, ni zgrada. A u poslednje vreme se ni Savski amfteatar, suverenitet i pravni poredak nešto ne osećaju baš najbolje.

Doduše, svedok jeste dao izjavu policiji dok je bio živ, ali je ona neupotrebljiva zato što istraga nije bila formalno pokrenuta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388213#p388213:25fisyro je napisao(la):
stf » 27 May 2016 07:53 am[/url]":25fisyro]

Београд је периферија. Власт доноси периферија. Она је велика, разуђена, пуна проблема и деценијама запостављана. ДС је изгубио Београд на периферији за коју их је "болела патка". Министартво простора такође периферија не интересује. Докле год буде тако - неће имати снагу сем да буду симпатична опозиција која може само да дува у патке на скупштини.

Цела Србија је периферија. Зато и живимо у беди безнађу. Необразовани људи, нису по дефиницији глупи и сујетни али им је највећи хендикеп што не преиспитују себе и своје окружење. Верују у све што виде на телевизији и прочитају у новинама. Таква је већина људи у Србији, зато су они идеално гласачко тело, што те има више у медијима и у ТВ дневницима, то имаш више присталица.

За мене, који сам увек у опозицији онима који су на власти, није битно ко је организатор неког протеста, мени је важно да се моји циљеви (и незадовољства) подударају са циљевима организатора.

Ovo je mozda i najbolja emisija do sada. Mozda je to zbog enormno velikog broja radnika ili zbog toga sto su napravili stvarno ogroman pomak u izgradnji.

Sta drugo reci nego svaka cast. :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388213#p388213:1evejwuk je napisao(la):
stf » 27 May 2016 07:53 am[/url]":1evejwuk]

У сваком случају, оно што замерам Министарству простора, као и већини удружења грађана, а нарочито - бициклистима јесте што су то све удружења "круга двојке". То сам већ јавно изнео као критику па сам овде, стандардно - опљуван.

STF, neću te "opljuvati", ali kao dugoprugaš sa ovog foruma bi morao da znaš da je centar grada glavna zona atrakcije, pored NBG. Povezivanje ravnijih delova grada sa centrom mora biti prioritet, to je ono št sad nedostaje i gde je najviše zahteva za bici stazama.

Lično sam iz Borče, i meni bi odgovaralo zatvaranje rute preko Pupina ili popravka Pančevca, ali ne mogu to da tražim kao prioritet, jer je na Brankovom mostu najviše biciklista i veza NBG- Brankov - centar je najbitnija po anketama. Dakle, mreža staza u centru BGD jeste prioritet, ali ne zbog berlinskih hipstera na fiksi biciklama već zbog realnog nedostatka i realne potrebe.

Inače, redovno pratim sve PDR koji izlaze već dve godine, i do sad sam podneo oko 20 primedbi za ceo BGD, od kojih su neke i usvojene. Za početak, uspeo sam da "vratim" biciklističku stazu na nasip u Krnjači, jer su planeri hteli da je spuste na dno nasipa, što bi sa aspekta atraktivnosti rute bila katastrofa. Toliko o borbi za predgrađa, razumem te, ali nije uvek ono što vidiš na FB sve ono što se zbiva ispod "haube". :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388222#p388222:ttssm77o je napisao(la):
vradovic » 27 May 2016 09:47 am[/url]":ttssm77o]Ovo je mozda i najbolja emisija do sada. Mozda je to zbog enormno velikog broja radnika ili zbog toga sto su napravili stvarno ogroman pomak u izgradnji.

Sta drugo reci nego svaka cast. :sesir:

"Pitao bilten biltena - koliko si danas napravio kretena" Vladimir Bulatovic Vib / Korak nazad

Danasnji bilteni lice vise na spotove i reklame. Ali se ipak prepoznaju. Nije to samo kod nas. Od 90-ih na Zapadu pocinje koncentracija vlasnistva nad medijima. Tako da nema drugog misljenja. Jedina nada je civilna akcija, i obrazovana polulacija.
Ljudi moraju da shvate, da u danasnjem drustvu mora za sve da se izlazi na ulicu. Nije dovloljno samo jednom 90-i neke.
Sistem ne radi u sluzbi gradana. Nije ni za vreme DS, ali danas smo usli u ekstremnu fazu nasilja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388223#p388223:1nnlg630 je napisao(la):
jabbu » 27 May 2016 09:49 am[/url]":1nnlg630]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388213#p388213:1nnlg630 je napisao(la):
stf » 27 May 2016 07:53 am[/url]":1nnlg630]

STF, neću te "opljuvati", ali kao dugoprugaš sa ovog foruma bi morao da znaš da je centar grada glavna zona atrakcije, pored NBG. Povezivanje ravnijih delova grada sa centrom mora biti prioritet, to je ono št sad nedostaje i gde je najviše zahteva za bici stazama.

Lično sam iz Borče, i meni bi odgovaralo zatvaranje rute preko Pupina ili popravka Pančevca, ali ne mogu to da tražim kao prioritet, jer je na Brankovom mostu najviše biciklista i veza NBG- Brankov - centar je najbitnija po anketama. Dakle, mreža staza u centru BGD jeste prioritet, ali ne zbog berlinskih hipstera na fiksi biciklama već zbog realnog nedostatka i realne potrebe.

Inače, redovno pratim sve PDR koji izlaze već dve godine, i do sad sam podneo oko 20 primedbi za ceo BGD, od kojih su neke i usvojene. Za početak, uspeo sam da "vratim" biciklističku stazu na nasip u Krnjači, jer su planeri hteli da je spuste na dno nasipa, što bi sa aspekta atraktivnosti rute bila katastrofa. Toliko o borbi za predgrađa, razumem te, ali nije uvek ono što vidiš na FB sve ono što se zbiva ispod "haube". :)

Druze iz Borce/Krnjace - zasto bi centar grada bio prioritet? Zasto bi bogati centar grada imao subvencije od siromasne periferije. Nemamo kanalizaciju. Jel to nije dovoljno. Treba proveriti da imamo slucajeve malarije koji nisu objavljeni. Ogromno mocvarno podrucije se ne tretira BTI sredstvima, vec se stanovnistvo za prasuje iz aviona hemijskim otrovima. Zutica je na nivou epidemije. Posto ne radi sistem kanala sa Sibnicom, zemljiste je zatrovano i truje se geometrijskom progresijom. Kada voda u kanalu ne tece desava se isti proces kao u slanim pustinjama u Americi. Ako bi postovali postojece propise o zdravlju trebalo bi da se raseli veci deo Pancevackog rita. Totalni urbanisticki haos i bezakonje. Nepostojanje osnovne infrastrukture, puteva, trotoara, parkinga. Nema bolnice ni srednje skole na 100000 stanovnika. Osnovne skole su najvece u Srbiji i rade u dve smene. Na 100000 stanovnika ne postoji gradski centar niti park. Ovde vlasti Beograda svesne prave slam/geto - najgori deo grada po svim parametrima. A mi treba da finansiramo BnV, Metro, premestanje autobuske i zeleznicke stanice...

Evo predloga za Vucica/Arape i gradske vlasti za reneraciju Krnjace/Borce/Ovce umesto zidacine u BnV.

- Sredstva od legalizace staviti u namenski fond - 20me.
- Sredstva od poreza na imovinu u sledecih 10 godina u isti fond -20me.
- Kredit od Arapa na ime depozita na 10 godina - 20me.
- EBRD za fabriku za preciscavanje i kolektor -20me
- Primarna emisija za radove gde domaca komponenta iznosi 80% - 10me
- Radne akciji i dobrovoljni prilozi -5me
- Kredit od elektroprivrede na ime utpoljavanja zgrada, toplotne pumpe, sredjivanja brojila, kogeneraciju - 10 me.

Za ovih 105 me moze da se uredi K/O/B da bude pristojno mesto za zivot. Koje bi generisalo mnogo veci GDP nego BnV.
U velikom delu je finansijski odrzivo za tri puta manje para nego sto je grad ulozio samo u Blok 15.

Ovde ima prostora za PPP, PFI schemes, ali prave, za jos 50-ak me.
U normalnim zemljama PFI se ne rade za trzne centre i stanovanje za bogate - vec za skole i bolnice. To je vid zaduzenja po losim uslovima.
Posle ove operacije vrlo malo para bi otislo iz zemlje. Za razliku od preko 200me koji ce odleprsaju samo od bloka 15.

Jedinica Pancevacki rit / Dunavski venac u medjuvremenu moze da zivi od dela PDV-a koji joj pripada.

Ali to nikog ne zanima ni narod ni vlast. Vazna je Kula jer srbi vise vole da stave kajlu nego da imaju ciste gace.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388199#p388199:1h8s0zcs je napisao(la):
Delija » 27 May 2016 12:39 am[/url]":1h8s0zcs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388157#p388157:1h8s0zcs je napisao(la):
spatiotecte » 26 May 2016 08:11 pm[/url]":1h8s0zcs]
Izvini sto ne mislimo isto.
Vi jednostavno necete da prihvatite da se nekome ne svidja projekat Beograd na Vodi u svom trenutnom planiranom obliku a da ne deli ili podrzava misljenje vaseg udruzenja.
Jer se vodite logikom ili si nas, ili si njihov.
Право да ти кажем не интересује ме толико шта ти мислиш о архитектонским квалитетима наводног београда којих очигледно нема много. Него шта ти мислиш о криминалној позадини целог пројекта? Поклањању земљишта и задуживању грађана? Кршењу закона и измишљању нових? Везивању људи, бахатости режима, жмурењу полиције на цели догађај...?

Ovo sto sedesilo u Savamali nikad nisam podrzavao naravno, sta vise to mi je potpuno nelogican potez gradskih vlasti jer mi je ravno pucanjem sebi u nogu. Kad vec imas apsolutnu moc sto bi sebe izlagao ogromnom polemikom koja je proistekla iz tih dogadjaja i stvarao negodovanje naroda?
Dakle ko god je organizovao tu akciju bi trebao da krivicno odgovara za to jer sam protivnik bilo koje vrste nasilja i to sto se desilo tamo je svakako za osudjivanje.
Sto se tice porusenih objekata naravno isplatiti odstetu vlasnicima koji imaju legalne objekate po trzisnoj ceni.

Spor je verovatno bio oko trzisne cene. Trzisna cena za supu i za supu koja moze da postane eksluzivno stanovanje nije ista. Kada lesinari kupuju stare gradjanske kuce na Dorcolu i Vracaru oni placaju kvadrat 3-4-5 hiljada evra, jer se ne kupuje ruinirana kuca vec potencijal, da se grade silni kvadrati. Iskra bi verovatno to mogla da dokaze i na sudu.
Arapi i prijatelji nisu hteli to da plate, ni da cekaju, pa su isli na nasilje i svrsen cin.

Jeste dosen, to deluje kao najrealnija opcija, i vlasnik ce sigurno da dokaze na sudu da mu je imovina mnogo vrednija nego sto mu je ponudjeno za nju i sve su sanse da pobedi taj spor protiv drzave samo sto ce to da se odugovlaci jedno 10 godina a do tada ce politicka garnitura da se promeni. Verovatno su arapi i vlast racunali na spori pravni sistem u Srbiji.

Problem je sto niko nije digao glas za radnike Zeleznice Sr. koji takodje imaju znacajna prava, a koje su pocistili bez pravedne naknade ili opcije i bez mnogo protesta u javnosti. Kada su to izveli u tako velikom broju, na slican nacin, logicno je bilo zakljuciti da isto mogu da urade i u hipsterskoj zoni. Medjutim prevarili su se. U Sr. je pravo na stan i ugovor mnogo slabije od prava na nocni zivot i prava na cool mesto za skupljanje. Zbog ovakve podvojenosti izmedju slojeva stanovnistva koji imaju isti problem, snaga i legitimitet protesta su mnogo slabiji.

Da su se desili protesti od 10000 ljudi kada su iseljavali zeleznicare, Arapi i prijatelji bi morali da obezbede200-ak stanova za raseljavanje na sajtu ili ekvivalentno. Sto bi pojelo novac za fazu blok 15, ciji je zadatak da finansira sve ostalo. Arapi i prijatelji su i to mogli da plate - recimo 10me. Medjutim oni su planirali da krenu sa minimumom investicije, a da zarade fazno ogromne pare. Tako da se to nije uklapalo u generalni plan. I ljude su pregazili. Da se tada "savest" probudila, velika je sansa da bi BnV bio mnogo sporiji i pazljiviji.

Moje licno misljenje je da protest nece uspeti ako osim "urbane ekipe" ne budu mobilisani svi slojevi, a narocito gradjani ruba Bg. i van Beograda. Jer ce oni kao i Beogradjani snositi troskove ovog Ugovora, a nece dobiti apspolutno nista. Ljudi toga nisu svesni. Da ce jos decenijama posle Ugovora ziveti u trecem svetu zbog placanja kamata na ove operacije. Stoga sledeci protest treba da bude "Krnjaca na vodi ( zeleno-ljubicastoj)", ili "Kaludjerica bez vode", "Altina na vodi- posle kise", "Karaburma u mirisljavom socu", "Zemun - Pristina na vodi", "Vracar - Kazahstan bez vode" itd.

Konacan cilj bi bio - novi gradski izbori i novi gradonacelnik/skupstina. Koji bi bili u mogucnosti da pre-pregovaraju ceo Ugovor. I ponude Vucicu sansu da se IZVUCE IZ OVOGA KAO CASTAN POLITICAR. To jest da naprave park prijateljstva sa UA, redukuju sve na minimum u SA. A da pare za opremanje/renegeraciju prebace na rub SA gde bi moglo da se izgradi desetak hotela. I van Beograda - recimo u Smederevo, gde treba da se desi velika regeneracija, zbog sigurnog zatvaranja Zelezare. Navodnjavanje u Vojvodini. Pokretanje kombinata u Voj. Ili u veliku PFI bolnicu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Sve su ovo profitabilne investicije gde Arapi mogu da naprave dobru zaradu, a da Srbija ima koristi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388145#p388145:h42683ux je napisao(la):
Igor » 26 Maj 2016, 19:35[/url]":h42683ux]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388127#p388127:h42683ux je napisao(la):
milanche » Maj 26th, 2016, 7:44 pm[/url]":h42683ux]Igore obrisa mi post u kome sam pricao o temeljima a vezano za ovu emisiju bnv :D
Milance tvoj post nisam brisao sigruno cak se ne secam da sam ga i video.
Ne znam onda kako je nestao. Ja sa mislio da si slucajno kad si brisao i moj zakacio, al u svakom slucajnu nema veze ;)

dosen":h42683ux je napisao(la):
Moje licno misljenje je da protest nece uspeti ako osim "urbane ekipe" ne budu mobilisani svi slojevi, a narocito gradjani ruba Bg. i van Beograda. Jer ce oni kao i Beogradjani snositi troskove ovog Ugovora, a nece dobiti apspolutno nista. Ljudi toga nisu svesni. Da ce jos decenijama posle Ugovora ziveti u trecem svetu zbog placanja kamata na ove operacije. Stoga sledeci protest treba da bude "Krnjaca na vodi ( zeleno-ljubicastoj)", ili "Kaludjerica bez vode", "Altina na vodi- posle kise", "Karaburma u mirisljavom socu", "Zemun - Pristina na vodi" itd.
Mene iskreno bas briga za sve one koji su nelegalno gradili gde im je palo na pamet i kako su hteli, a uglavnom si nabrojao ta naselja. To tako ne moze, i necu te da zalim sto nemaju kanalizaciju, put, sto ih plave podzemne vode i sl, jer snose posledice svoje neodgovornosti. Za one koji imaju dozvolu i koji su gradjeni legalno je druga prica.

Roger: "Необразовани људи, нису по дефиницији глупи и сујетни али им је највећи хендикеп што не преиспитују себе и своје окружење..." Vidi. Ti si preživeo test par milijardi godina evolucije. Oni su preživeli isti taj test. Svi koji smo danas živi smo položili taj test... zasad, Znači niko nije pametiniji da bi drugome govorio šta treba da radi. Kako možeš imati prava da nekome savetuješ šta da radi ako posle nemaš nikakvu odgovornost ako ostane bez leba zato što je tebe slušao? Bolje se držati svoje konzervativnosti koja je preživela mnogo duži test evolucije nego eksperimentisati sa novotarijama koje tek trebaju da se dokažu u budućnosti kao održive. A ako se pokažu kao neodržive ko je glup, onaj konzervativni neobrazovan ili onaj obrazovan moderan koga je evolucija progutala?
Znači neobrazovani uopšte nisu glupi, samo se njihov pogled razlikuje od nečijih drugih. A što je još gore, često se ispostavi da su "obrazovani" gluplji i izmanipulisaniji i procesom "obrazovanja" postali društvo ovaca.

@ Milance
[/quote]
dosen":gprdog91 je napisao(la):
Moje licno misljenje je da protest nece uspeti ako osim "urbane ekipe" ne budu mobilisani svi slojevi, a narocito gradjani ruba Bg. i van Beograda. Jer ce oni kao i Beogradjani snositi troskove ovog Ugovora, a nece dobiti apspolutno nista. Ljudi toga nisu svesni. Da ce jos decenijama posle Ugovora ziveti u trecem svetu zbog placanja kamata na ove operacije. Stoga sledeci protest treba da bude "Krnjaca na vodi ( zeleno-ljubicastoj)", ili "Kaludjerica bez vode", "Altina na vodi- posle kise", "Karaburma u mirisljavom socu", "Zemun - Pristina na vodi" itd.
Mene iskreno bas briga za sve one koji su nelegalno gradili gde im je palo na pamet i kako su hteli, a uglavnom si nabrojao ta naselja. To tako ne moze, i necu te da zalim sto nemaju kanalizaciju, put, sto ih plave podzemne vode i sl, jer snose posledice svoje neodgovornosti. Za one koji imaju dozvolu i koji su gradjeni legalno je druga prica.
[/quote]

- Ako zivite u stanu na Vracaru koji su vasi odkupili, velika je verovatnoca da su realnu cenu otkupa platili bas ti iz Krnjace i Kaludjerici koji nisu imali to pravo.
- Inace ista ta zgrada na Vracaru je Krnjaca u malom. U svakoj zgradi imate 10-an neresenih pravnih sporova. Ne postoji sistem za odrzavanje. Uzurpacija svuda. Svaka zgrada u centru odgovara definiciji -slama. Iz istog razloga iz kog je i Krnjaca- slam. Otudjene i lose uprave, koje je ignorisala ljude koji su hteli da zidaju svoju kucu, kao sto ignorisu potpuni raspad urbanog fonda i vladavine prava i zakona.
- Ako vecina misli da Krnjaca i Altina nisu problem grada - posteno je da se ovi delovi grada referendumom izjasne da li hoce da se izdvoje iz Bg. ili da se vrate Vojvodini. Mislim da bi im bilo mnogo bolje. A vi vidite od koga cete da muzete PDV i poreze.

I vlasnici objekata u Hercegovačkoj su takodje računali na retardirano-koruptivno sudstvo,tipa niko tebe ne sme da ruši dok se ne reši spor,ma ne mogu ti ništa i tome slično,samo se ti žali,biće status kvo do beskonačno itd.

Još kad je u septembru obelodanjen ugovor advokat je trebao da porazgovara sa Žikom i kaže slušaj Žiko,detaljno sam proučio i srpsku i englesku verziju ugovora,u Engleskoj verziji imaš i skicu i tu je "kvaka" da su svi objekti koje imaš obuhvaćeni zelenom površinom oni to zovu pilot nepokretnost te moraju da budu srušeni do kraja juna.Po leks specijalisu ti sleduje tržišna cena za legalne objekte koje imaš,a za nelegelne možeš da dobiješ adekvatnu površinu na drugoj lokaciji na korišćenje.Doduše možemo i da udjemo u spor po pitanju nelegalnih objekata i da to "rastežemo" ,ali je opet pitanje šta se može desiti jer oni to moraju da ruše.Tako su potpisali,nema zezanja.

Predlažem ti da ih odmah kontaktiramo gradske vlasti i da vidimo šta nam je najbolje za činiti.

Preračunaš se pa vidiš da li ti odgovaraju lokacije koje su ti ponudili,pa ako ti odgovara uzmeš prostor na korišćenje, a novac koji su dobio koristiš kao obrtni kapital,ili pak kupiš sebi neki prostor na drugoj lokaciji i tome slično.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388266#p388266:1uzzgnu4 je napisao(la):
milos.tro » 27 May 2016 02:18 pm[/url]":1uzzgnu4]nepokretnost te moraju da budu srušeni do kraja juna.Po leks specijalisu ti sleduje tržišna cena za legalne objekte koje imaš,a za nelegelne možeš da dobiješ adekvatnu površinu na drugoj lokaciji na korišćenje.

Preračunaš se pa vidiš da li ti odgovaraju lokacije koje su ti ponudili,pa ako ti odgovara uzmeš prostor na korišćenje, a novac koji su dobio koristiš kao obrtni kapital,ili pak kupiš sebi neki prostor na drugoj lokaciji i tome slično.

Ako je vlasnicima ilegalnih objekata ponudjena ovakva alternativa, onda bi trebali sebe da smatraju srecnim jer ce u zamenu za nelegalne objekte dobiti legalan prostor (na koriscenje ili u zamenu?) na drugoj lokaciji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388265#p388265:7sflrhe5 je napisao(la):
dosen » 27 Maj 2016, 14:11[/url]":7sflrhe5]
- Ako zivite u stanu na Vracaru koji su vasi odkupili, velika je verovatnoca da su realnu cenu otkupa platili bas ti iz Krnjace i Kaludjerici koji nisu imali to pravo.
- Inace ista ta zgrada na Vracaru je Krnjaca u malom. U svakoj zgradi imate 10-an neresenih pravnih sporova. Ne postoji sistem za odrzavanje. Uzurpacija svuda. Svaka zgrada u centru odgovara definiciji -slama. Iz istog razloga iz kog je i Krnjaca- slam. Otudjene i lose uprave, koje je ignorisala ljude koji su hteli da zidaju svoju kucu, kao sto ignorisu potpuni raspad urbanog fonda i vladavine prava i zakona.
- Ako vecina misli da Krnjaca i Altina nisu problem grada - posteno je da se ovi delovi grada referendumom izjasne da li hoce da se izdvoje iz Bg. ili da se vrate Vojvodini. Mislim da bi im bilo mnogo bolje. A vi vidite od koga cete da muzete PDV i poreze.

Ne zivim na Vracaru niti u stanu iz otkupa. Kad se gradi bilo koji novi legalni objekat, placa se naknada za uredjenje gradevinskog zemljista, dakle, placa se taksa koja ide na izgradnju puteva, kanalizacije, vodovoda i slicno. Posto to nelegalni objekti nisu placali, mogu i ja sad da smatram da su svi oni koji imaju legalne stanove i kuce namagarceni i oni zapravo placaju za ove sto su nelegalno izgradili. I pored toga smatram da treba da se uveke neki komunalni red i u ta naselja, ali kukanje tipa "sto ja da placam za metro a nemam ni kanalizaciju" me blago receno iritira.

Sto se tice PDV-a i poraze, najvise prihoda se ima upravo u centralnim gradskim opstinama gde su ugavnom sve usluzve delatnosti koje i donose kakav takav prihod, jer proizvodnja na zalost gotovo da i nema. Tako da i ta prica ne stoji.

Jarboli Belgrade waterfont da se premeste pored biciklisticke staze dobija se jos na sirini+totalno odvajanje biciklista i pesaka.Jedino ako ne smeju zbog Arapa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388278#p388278:qhdajnon je napisao(la):
milanche » 27 May 2016 04:06 pm[/url]":qhdajnon]
Kad se gradi bilo koji novi legalni objekat, placa se naknada za uredjenje gradevinskog zemljista, dakle, placa se taksa koja ide na izgradnju puteva, kanalizacije, vodovoda i slicno. Posto to nelegalni objekti nisu placali, mogu i ja sad da smatram da su svi oni koji imaju legalne stanove i kuce namagarceni i oni zapravo placaju za ove sto su nelegalno izgradili. I pored toga smatram da treba da se uveke neki komunalni red i u ta naselja, ali kukanje tipa "sto ja da placam za metro a nemam ni kanalizaciju" me blago receno iritira.

Sto se tice PDV-a i poraze, najvise prihoda se ima upravo u centralnim gradskim opstinama gde su ugavnom sve usluzve delatnosti koje i donose kakav takav prihod, jer proizvodnja na zalost gotovo da i nema. Tako da i ta prica ne stoji.

Pre nego sto krene da te iritira, proveri koliki je procenat realizacije infrastrukture ljudima koji su jos sredinom sedamdesetih regularno platili sve doprinose.
A ne bi bilo lose ni da proveris procenat legalnih-nelegalnih objekata po uzoj gradskoj zoni.

Procenat PDV-a iz centra je posedica rada na periferiji i u unutrasnjosti Srbije.
To sto su novopeceni `bizMismeni` kupovinom firmi sedista preregistrovali u BGD, ne menja cinjenicu da se novostvorena vrednost stvara samo proizvodnjom, a ona je van uzeg centra grada.

Za metro si verovatno naveo da bi `pojacao` izjavu, jer on je najmanje potreban `kvazi eliti` iz kruga dvojke (da se razumemo, nemam problem sa ljudima koji zive u istom, ali imam sa onima koji smatraju da su time vise vredni od ostalih).

Segregacija ide do te mere da jedna lokalna zdravstvena ambulanta u elitnom delu grada ima vrhunske dijagnosticke uredjaje najnovije generacije, dok 15km odatle na 12.000 stanovnika radi jedan pedijatar (jedna smena dnevno)
dok se u jednoj gradskoj opstini brine o parkovima za kucne ljubimce, u drugoj opstini deca sanjaju klackalicu ili ljuljasku u svom naselju
Zato je po tom pitanju STF apsolutno u pravu, a ti ako te jos uvek iritira...

^ Prvo, ako si pazljivo citao, primetio si, nadam se, da sam pricao iskljucivo o nelegalnim objektima. Oni koji su gradili legalno, postujuci zakone i propise, imaju puno pravo da traze i zahtevaju komunalne uslove dostojne danasnjice - jer su to i platili.

Drugo, slazem se da porez iz unutrasnjosti srbije je veci, jer je tu i proizvodnja, ali u Beogradu, sada, na zalost nema nikakve ozbiljne proizvodnje, izvoza dobara i sl da bi od toga bio priliv sredstava. Grad se bazirao, opet na zalost, pre svega na usluzne delatnosti.

Trece, Za metro sam se uhvatio, jer mi je to zaparalo usi. Zato sto to predstavlja nesto od sustinskog znacaja za sve stanovnike grada, olaksa zivot svima, i onda neko kaze, ma sta me briga za tamo neki metro. Ja bi razumeo da je to neko iz Krusevca rekao, ali neko ko zivi i radi u Beogradu, ne razumem.

Cetvrto, ni jednom recenicom nisam delio stanovnike po tome gde zive, vec po tome sta je legalno a sta ne. Ne mogu da prihvatim kao normalnu pojavu da neko gde god mu padne na pamet zabode asov i kaze sad cu da pravim kucu kako ja hocu, gde hocu., bas me briga za regulacije, pravila, propise. Protiv toga imam dosta toga.

Zdrastvene usluge, kao i skole ne mogu se lako usporediti sa infrastrukturom, zato sto za svaku novu izgradjenu kucu mora se obezbediti veza sa kanalizacijom, vodovodom, dovesti asfaltni put i td, sto kosta za svaki metar. Zdrastvene ustanove i skole se ne grade nove za svaku novu kucu, vec se ugavnom koriste postojeci objekti i ncena njihovog sredjivanja i sirenja je manja. Slazem se sa tobom da je nedopustivo da se zapustaju domovi zdravlja, skole i bolnice, ne samo na periferiji Beograda, vec u celoj Srbiji, jer je to obaveza drzave koja se obavezala na besplatno zdrastvo i skolstvo.

mislim da se stvari odvijaju neocekivano dobro, nakom izbora mislio sam da je bnv neminovnost ali glupost sa hercegovackom iz korena je promenila stvar i sada opet ima nada da ce projekat u nekoj ranoj fazi biti stopiran a odgovrni procesuirani. sa svakom novom konferencijom za stampu i ovakvim budalastinama koje prica mi smo korak blize tome

pozor;133056255 je napisao(la):
Danas bio u prolazu, rade poslednje pripreme, zaliva se trava,
sadi se cveće u ove žardinjere što vise sa ograde...
IMAG0724.jpg

IMAG0727.jpg

IMAG0729.jpg
Pozor sa SSC

Vrh