[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388223#p388223:1nnlg630 je napisao(la):
jabbu » 27 May 2016 09:49 am[/url]":1nnlg630]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388213#p388213:1nnlg630 je napisao(la):
stf » 27 May 2016 07:53 am[/url]":1nnlg630]
У сваком случају, оно што замерам Министарству простора, као и већини удружења грађана, а нарочито - бициклистима јесте што су то све удружења "круга двојке". То сам већ јавно изнео као критику па сам овде, стандардно - опљуван.
STF, neću te "opljuvati", ali kao dugoprugaš sa ovog foruma bi morao da znaš da je centar grada glavna zona atrakcije, pored NBG. Povezivanje ravnijih delova grada sa centrom mora biti prioritet, to je ono št sad nedostaje i gde je najviše zahteva za bici stazama.
Lično sam iz Borče, i meni bi odgovaralo zatvaranje rute preko Pupina ili popravka Pančevca, ali ne mogu to da tražim kao prioritet, jer je na Brankovom mostu najviše biciklista i veza NBG- Brankov - centar je najbitnija po anketama. Dakle, mreža staza u centru BGD jeste prioritet, ali ne zbog berlinskih hipstera na fiksi biciklama već zbog realnog nedostatka i realne potrebe.
Inače, redovno pratim sve PDR koji izlaze već dve godine, i do sad sam podneo oko 20 primedbi za ceo BGD, od kojih su neke i usvojene. Za početak, uspeo sam da "vratim" biciklističku stazu na nasip u Krnjači, jer su planeri hteli da je spuste na dno nasipa, što bi sa aspekta atraktivnosti rute bila katastrofa. Toliko o borbi za predgrađa, razumem te, ali nije uvek ono što vidiš na FB sve ono što se zbiva ispod "haube".
Druze iz Borce/Krnjace - zasto bi centar grada bio prioritet? Zasto bi bogati centar grada imao subvencije od siromasne periferije. Nemamo kanalizaciju. Jel to nije dovoljno. Treba proveriti da imamo slucajeve malarije koji nisu objavljeni. Ogromno mocvarno podrucije se ne tretira BTI sredstvima, vec se stanovnistvo za prasuje iz aviona hemijskim otrovima. Zutica je na nivou epidemije. Posto ne radi sistem kanala sa Sibnicom, zemljiste je zatrovano i truje se geometrijskom progresijom. Kada voda u kanalu ne tece desava se isti proces kao u slanim pustinjama u Americi. Ako bi postovali postojece propise o zdravlju trebalo bi da se raseli veci deo Pancevackog rita. Totalni urbanisticki haos i bezakonje. Nepostojanje osnovne infrastrukture, puteva, trotoara, parkinga. Nema bolnice ni srednje skole na 100000 stanovnika. Osnovne skole su najvece u Srbiji i rade u dve smene. Na 100000 stanovnika ne postoji gradski centar niti park. Ovde vlasti Beograda svesne prave slam/geto - najgori deo grada po svim parametrima. A mi treba da finansiramo BnV, Metro, premestanje autobuske i zeleznicke stanice...
Evo predloga za Vucica/Arape i gradske vlasti za reneraciju Krnjace/Borce/Ovce umesto zidacine u BnV.
- Sredstva od legalizace staviti u namenski fond - 20me.
- Sredstva od poreza na imovinu u sledecih 10 godina u isti fond -20me.
- Kredit od Arapa na ime depozita na 10 godina - 20me.
- EBRD za fabriku za preciscavanje i kolektor -20me
- Primarna emisija za radove gde domaca komponenta iznosi 80% - 10me
- Radne akciji i dobrovoljni prilozi -5me
- Kredit od elektroprivrede na ime utpoljavanja zgrada, toplotne pumpe, sredjivanja brojila, kogeneraciju - 10 me.
Za ovih 105 me moze da se uredi K/O/B da bude pristojno mesto za zivot. Koje bi generisalo mnogo veci GDP nego BnV.
U velikom delu je finansijski odrzivo za tri puta manje para nego sto je grad ulozio samo u Blok 15.
Ovde ima prostora za PPP, PFI schemes, ali prave, za jos 50-ak me.
U normalnim zemljama PFI se ne rade za trzne centre i stanovanje za bogate - vec za skole i bolnice. To je vid zaduzenja po losim uslovima.
Posle ove operacije vrlo malo para bi otislo iz zemlje. Za razliku od preko 200me koji ce odleprsaju samo od bloka 15.
Jedinica Pancevacki rit / Dunavski venac u medjuvremenu moze da zivi od dela PDV-a koji joj pripada.
Ali to nikog ne zanima ni narod ni vlast. Vazna je Kula jer srbi vise vole da stave kajlu nego da imaju ciste gace.