Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Оно истина, како ко..
Неки су уплаћивали у стамбени фонд па су добили стан, а неки не.
Да не причам о каснијем откупљивању службених станова..


Ми, када човек погледа, нисмо никада ни имали систем..
Пре Другог светског рата већина грађана није имала могућности да реши стамбено питање. После се пуно градило, али опет није постигнут исти циљ. Ово сада је тек "генијално"..

Уништена је наша привреда, наш банкарски систем "успешном транзицијом", па узимамо кредите код страних банака да субвенционишемо страну привреду.
Баш смо бисери.
 
Propustio sam gradivo, pa da utvrdim naknadno: je li plan da hotel W bude u jednoj od ove zgrade ili je ideja da se gradi poseban objekat?
 
mmajstor":gkgzk4f3 je napisao(la):
Videh slike na prethodnoj strani...boze na sta ce ovo da lici. Pa jel moguce da je neki razuman covek predvideo onakve zgradurine na ovom mestu? Jel moguce da postoje ljudi sa toliko neukusa? Strasno.

O, da, moguće je. A taj čovek nije ni toliko usamljen, kao što smo nažalost imali prilike ovde pročitati. Nema problema, hajde da potpuno sakrijemo čitav jedan deo starog grada zato što je jedna od bezbrojnih generacija Beograđana nadobudno zaključila da je ona i samo ona pozvana da odluči da je ružan i bezvredan, a sa njim i tako izuzetnu i retku prirodnu karakteristiku centra milionskog grada kao što je to postojanje kružnog amfitetra. Naravno da nećemo pokušati da ga arhitekturom istaknemo, da ponegde naglasimo visinske razlike i još bolje predstavimo već bogatu dinamiku pejsaža i skyline-a, da sve to ponosno izložimo pogledu kao posebnu prednost Beograda. O ne! Ne treba da se vidi da on uopšte postoji! Jer koji će nam đavo amfitetar? Popunimo tu bednu rupu visokim zgradama. "Razvoj", čoveče. Ogradimo ga da bi videli malo generičke i potpuno bezvredne arhitekture kojom je svet prekriven kao otpadom, kao što će biti i Beograd na svim drugim mestima, da ne spominjem da će baš isto to postojati i odmah sa druge strane reke, kad se taj deo izgradi. A Hram Svetog Save, kad se neko veoma pažljivo pozicionira, treba da pomalo proviruje između dve kule. Privremeno, doduše, dok se ne napravi sledeći red zgrada. Ma, neću više da se nerviram ...

33ufrmd.jpg
 
Мислим да на овом рендеру још фали зграда ПТТ која и сама лепо заклања огроман део храма.
 
mekbejn":1wkn6jj6 je napisao(la):
RioBL":1wkn6jj6 je napisao(la):
mekbejn":1wkn6jj6 je napisao(la):
da li je za NBg, Brankov most, Beogradjanku... drzava ostecena stotine miliona evra/dolara... ?

Projekat NBG je neuporedivo skuplji od BNV...i jos nije gotov! A koliko je "drzava ostecena" projektom NBG sami izracunajte s obzirom da vidim da mnogima na ovom forumu "matematika" ide od ruke.
Da li si ozbiljan?
Ako ćemo tako, ti saberi cene svih stanova na Nbg pa vidi koliko su naši sugrađani dobili SKORO BESPLATNO

A jesi li ti ozbiljan?
Zar mislis da je Novi Beograd poklon Deda Mraza?

Sve sto je na Novom Beogradu izgradjeno u zadnjih 60 godina neko je platio. Od kanalizacione cijevi do Arene. I to, sve sto je gradjeno u SFRJ, placeno je odvajanjem od usta svakog gradjanina. Ukupna svota toga sto je odvajano daleko prevazilazi i najljepse price o milijardama iz BNV. Sta smo dobili? Sta je dobio Beograd? Koliko je to kostalo? Je li vrijedilo toga? Ne postoji kompjuter koji to moze izracunati kao sto ne postoji zdrav razum koji moze prihvatiti da je citav projekat NBG napravljen bez stete po drustvo.

P.S.
"po drustvo" jer drzava tad nije bila faktor i imovina nije bila drzavna vec drustvena i privatna. Zato je steta po drustvo u cjelini.
 
Зар ти беше ниси стручан да износиш своје мишљење о томе?

Да ли те је макар мало срамота због овога што пишеш?
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-nvpLwYZkNA[/youtube]
Brigadirska Pesma - Radna Akcija 1972. Novi Beograd :D
 
Те радне акције су иначе један од разлога зашто је СФРЈ економија била просто јадна у односу на потенцијал државе и зашто је СФРЈ чак и фасовала рецесију 60их година. Када не плаћаш радну снагу а вероватно и добар део материјала, средстава за рад и других потрепштина ти минимизираш економску добит од градње инфраструктуре.

Но, ми ево и данас проналазимо модалитете за што негативнији економски утицај грађевинске делатности.
 
Штета што се одмах нису сетили да их шаљу несврстанима, девизни прилив држави, милина. :lol:
 
Има ли и даље паркираних кола на улици после рампе?
 
Zuma":2d71pnrl je napisao(la):
mmajstor":2d71pnrl je napisao(la):
O, da, moguće je. A taj čovek nije ni toliko usamljen, kao što smo nažalost imali prilike ovde pročitati.....

Svaka ti je na mestu. Ja nisam ni arhitekta ni gradjevinac, al je valjda stvar nekog osnovnog osecaja za sklad i za ukus, razlikovati lepo od necega nakaradnog sto nikako ne ide kao celina. Ima mnogo takvih "projekata" po gradu ali ovaj me je posebno zaboleo. Mozda zato sto zadnjih deset godina prelazim most dva puta dnevno, i kad god se zaglavim u guzvi i bacim pogled na amfiteatar, razmisljam o tome i zamisljam kako bi grad izgledao kada bi se taj deo oplemenio. I nijednog trenutka u toj viziji mi nisu pale na pamet nekakve visoke zgradurine a jos manje stambeni objekti. I tako su mi oteli omiljeni filter za opustanje kroz gradsku guzvu, jer kad god sada bacim pogled na taj deo, zeludac me jos vise zaboli. Pretvorice nam grad u ruglo. U reality show. U kiceraj i mesto bez identiteta i bez duha...
 
Што се тиче светиљки, рекло би се да још нису све сијалице уграђене на стубове:


Pogledajte prilog 1

Ево марке осветљења, ако некога занима:

Pogledajte prilog 2

И ја сам одмах запазио пукотину целом ширином терасе испод Трамвајског моста:

Pogledajte prilog 3

Градилиште:

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 8
 
Samo da se ne sruči u savu.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
 
Тачно се види како слободан део бетонске терасе услед вибрација пуца. Наслонили на носећи стуб, па трамвај тресе и тресе.
 
Ја сам од оних који овакву ограду сматрају слабим решењем (метална ограда поред воде):
Pogledajte prilog 1

Поглед с Трамвајског/Зарићевог моста (сјајан је вертикални део Генералштаба!):

Pogledajte prilog 2

"Изложбени простор" ради пуном паром:

Pogledajte prilog 3

Сви ови камионети за храну су нови, скупи и представљају поприлично улагање; али, ако се не плаћа дозвола и ... :

Pogledajte prilog 3


Иначе, А-Блок је поставио црту за градњу 300 станова на - годину дана. За подизање прве две зграде БнВ (или само за једну, прву зграду?) с истим бројем станова предвиђено је - две и по године?

........................................

Радозналост:

Pogledajte prilog 5

Забава:

Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 7
 
Prošao sam pre neki dan kasno u noć putem gde je maltretiran Dobrica iz inicijative Ne Davimo Beograd i novinari Istinomera.

https://www.youtube.com/watch?v=QG2iEF3lD18

U pitanju je lokacija koja je oko 50-100 metara uzvodno duž Save od Sava Nove za koju svi znamo da nije promotivni štand niti je legalna. Ta lokacija nije ograđena kao gradilište niti je privatna svojina. Čak u tri ujutru kada sam prolazio je bilo biciklista i pešaka. Ono što su uradili i kaznili poštene građane me još više iznerviralo kada sam tuda prolazio. Uzavrela mi je krv. Neće se završiti na ovome, bando politikantska!
 
Bulbulderac17":2w9p9ksa je napisao(la):


Čekaj, ako je ovo posledica vibracija sa mosta, onda ovo nije popustio samo povrinski sloj betona, pa da može da se zalije da ne prodire kišnica.
Zbog stalnih vibracija sa mosta ova pukotina će nastaviti da napeduje po dubini betonskog bloka/ploče...
 
Radne akcije jesu bile izraz jednog vremena u kome su, usled ideoloskog suficita, klasicne ekonomske zakonitosti bivale ignorisane iako one, kao takve, nisu podrazumevajuce samo u kapitalistickoj privredi . Njih namece zdrav razum . Ideoloska usmerenja jesu, u krajnjoj liniji i stvar ukusa, ali ako bih morao da se opredeljujem izmedju raznih epoha na osnovu graditeljskih poduhvata koje ih simbolizuju, onda je epoha koju simbolizuje Novi Beograd u gotovo svakom aspektu ispred epohe koju simbolizuje Beograd na vodi . Ne mogu a da ne parafraziram Dostojevskog - kada bi se svi zaista i ponasali kao hriscani komunizam nam ne bi ni bio potreban .

Neke od nas Beograd na vodi podseca na Hong Kong, neke na Benidorm a neke na Dubai . Dzekija Cena ovde nema, nema takodje ni Del Boja, Rodnija i deke (jedne godine su letovali u Benidormu) . Prema tome, Beograd na vodi ce najvise podsecati na Dubai - manekenke iz Srbije i elitna prostitucija (mozda ce na nekoga zaglusujuca buka gradjevinskih masina delovati stimulativno) .

Na ovoj temi je bilo reci o tome da je neophodno uvazavati sam oblik amfiteatra . Sa tom konstatacijom sam u potpunosti saglasan . Kao sto se privatno upodobljava javnom, a posebno opstem, tako se i bilo kakav buduci sadrzaj SA mora upodobljavati Beogradu . Drugim recima, ono sto ne postoji upodobljava se onome sto vec postoji, samim tim se i novo upodobljava starom . Polazeci od pretpostavke da vecina nas voli Beograd, a imajuci u vidu da se vecina onoga cime nas je on, ma koliko nam se nesavrsenim cinio, osvojio nalazi na padinama koje okruzuju SA, dolazim do zakljucka da oni koji bi da te padine i brezuljke prevazidju provincijskom replikom Dubaija, Beograd zapravo i ne primecuju i da ga smatraju bezivotnom pustinjom koju bi trebalo kultivisati . Istorija pocinje od njih, pa ne cudi sto faraon zeli da se ovekoveci gradeci sebi spomenik na pustinjskom pesku . Beograd i njegove padine grle prostor SA, onako kako roditelji grle dete a preci bdiju nad potomcima . Odreci se nenarusenog pogleda na njih znaci odreci se prezimena . Zakloniti ih Beogradom na vodi znaci doneti na svet kopile .

Redovi koji slede odnose se na neke moje ideje vezane za prostor SA i vrlo je verovatno da su nepopravljivo glupe, ali tesko da mogu biti gluplje od onoga sto se danas Beogradu namece . Beograd se mora pribliziti rekama sa oboda SA i to iz tri pravca - iz pravca Savamale, udahnjujuci prostoru do Zaricevog mosta duh ovog kvarta; iz pravca sajma udahjujuci prostoru do Gazele komercijalni i poslovni duh i najzad, iz pravca Savske ulice u ogranicenom stambenom pojasu . Centralno mesto zauzimao bi park i nekoliko zgrada namenjenih fakultetima Beogradskog univerziteta koje bi se nalazile na prostoru sadasnje autobuske stanice . Ne treba Beograd odvajati od reka vec ga njima pribliziti, on se na njih mora spustiti . Uz reku bi se nalazila zgrada opere koju bi od SA odvajao kanal . Zgrada bi osnovom pratila oblik vestackog ostrva na kome bi se nalazila i morala bi biti preovladjujuce bela . Nju bi od ostatka SA osim kanala odvajao i veliki park . Stambeni deo uz Savsku ulicu bi odvlacio pogled sa mahom izuzetno ruznih zgrada u Sarajevskoj i okolnim ulicama, ali bi i on sam za posmatrace sa obale reke bio manje upadljiv zahvaljujuci zgradi opere . Najruzniji ili pak najmanje lep deo uzeg gradskog jezgra, a to je prostor izmedju Savske i Ulice kneza Milosa bi na taj nacin bio manje uocljiv .Izgledalo bi kao da je podnozje padine izmesteno nekih stotinak metara ka Savi . Poslovni deo bi bio nuzno zlo, ali bi ambijentalno bio u najvecoj meri uklopiv sa okolnim objektima poput hotela Stari mlin, zgrade BIGZ-a i hala Beogradskog sajma . Zbog okuke koju Sava na tom delu svog toka pravi, pogled na centar Beograda sa mosta na Adi ne bi bio znacajnije narusen . Deo od Zaricevog mosta do Brankovog mosta bi visinom objekata, kao i njihovom namenom bio uklopljen u okolno gradsko tkivo . Najtezi zadatak bio bi onaj estetske prirode i ticao bi se stilskog upodobljenja novoizgradjenih objekata . Morala bi se napraviti saobracajna veza Nemanjine ulice sa Bulevarom Zorana Djindjica . Celom duzinom uz obalu bi se prostiralo setaliste ciji bi izgled u najvecoj meri bio unificiran, neznatno se prilagodjavajuci stilskim osobenostima Savamale, dela odredjenog za zgrade fakulteta, zgrade opere i najzad poslovnog dela u blizini sajamskih hala . Bilo bi potrebno izgraditi novu obaloutvrdu .

Druzeci se sa tzv. malim covekom, i to u svim njegovim inkarnacijama, primetio sam da se BNV sve cesce javlja kao nesto cime se, po misljenju tzv. malog coveka, vlast ruga njegovoj muci . To me raduje .

BNV pomaze da se dodje do istine preko tri nivoa (samo)spoznaje. Prvi nivo obuhvata Savanovu, promenadu i dve kule u izgradnji . Drugi nivo obuhvata oronulu obaloutvrdu . Treci nivo obuhvata ispust za fekalnu kanalizaciju .
 
@Саша
То није генералштаб већ преживело Министарство одбране.
 
Vrh