Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Колико у просеку прође месеци од продајног дана за неку зграду у Београду на води до почетка радова на истој?

Zna li se onda zasto stancuju te prodajne dane kao na pokretnoj traci? Kad ocigledno nemaju kapacitete da te zgrade urade u skorije vreme. Zasto bi sada fiksirali svoje cene, ukoliko nekretnine samo rastu.
Ili znaju nesto sto mi jos uvek ne.

voleo bih da mi neko pokaze lepsi i organizovniji i cistiji kvart u beogradu od BNV.... da uporedimo... ali nema sa cim da se poredi....

Istina, dok se ceo Beograd raspada, gusi u smecu, isaran grafitima BnV dodje kao svetla tacka da ipak moze i kod nas da bude cisto i odrzavano.

Ljudima u Bg je normalno da je ruzno i prljavo (zato sto je 90% Beograda tako). Ja znam ljude iz Novog Sada koji ne mogu da se nacude kako je Bg prljav i isaran. NS je bar 5x cistiji od Beograda i sve se tamo mnogo bolje odrzava. NS je vise u EU fazonu dok je Bg klasican balkan.

Istina, dok se ceo Beograd raspada, gusi u smecu, isaran grafitima BnV dodje kao svetla tacka da ipak moze i kod nas da bude cisto i odrzavano.

Ljudima u Bg je normalno da je ruzno i prljavo (zato sto je 90% Beograda tako). Ja znam ljude iz Novog Sada koji ne mogu da se nacude kako je Bg prljav i isaran. NS je bar 5x cistiji od Beograda i sve se tamo mnogo bolje odrzava. NS je vise u EU fazonu dok je Bg klasican balkan.
Mogla bi vladajuca stranka da usmeri placenike da ulepsaju BnV farbanjem fasada u boje nase trobojke, bas kao i u NS-u.

To je zato sto zapadni razvijeni svet počinje čim se predje Sava (aka autrugarska), nema čak ni potrebe da se ide do Novog Sada, već u Zemunu se oseća razlika.

Црвене банде и даље отимају.

У ствари, ови су гори, зато што легализују пљачку. Суштина је та као рефундација 15% од тржишне вредности која је процењена још пре пандемије и масовне штампарије, што значи да је данас тржишна цена минимално дупло већа. Да кажемо онда да држава треба да врати рецимо 6, 7% реалне данашње тржишне вредности и то на 12 година, па то је буквално мање од годишње камате коју би власници уживали да су целокупну ту суму имали у банци! Треба да иде у Стразбур и искрено се надам да ће их одрати, само бих волео да се може покренути и нека лична одговорност тих наших судија за одлуке!

Мада у ком правцу Европа иде, не би ме зачудиле и код њих промене у законодавству...

Дакле, једини смо који смо спровели практично пљачкашки закон о реституцији који заправо није реституција него легализација пљачке и црвеног терора. И једини смо који нису отворили архиве.

То су два предуслова за ово безумље и безакоње које имамо данас од стране њихове деце а сад већ и унука.

Nismo jedini. Mnoge zemlje imaju problema sa restitucijom i mnoge zemlje imaju ograničenja. Mnoge zemlje nisu ni uradile restituciju.

DržavaFinansijski limit
SrbijaMaks. 500.000 € po osobi (obveznice RS, rok otplate 15 godina).
MađarskaMaks. 2.000.000 forinti (oko 10–15 hiljada € tada); za mnoge vrste imovine i niže granice (npr. 1.000.000 HUF).
BugarskaMaksimalno 30 ha zemlje po porodici; naknade za zgrade limitirane administrativnim procenama (znatno ispod tržišta).
RumunijaVrednost obeštećenja često ograničena na 15%–20% tržišne vrednosti; isplate u vaučerima (Fondul Proprietatea).
PoljskaKompenzacije uglavnom 10–20% vrednosti; nikada nije donet zakon koji bi predvideo pun povrat.
Češka / SlovačkaNije postojala suma u € ili lokalnoj valuti, već limit: povrat samo za imovinu nacionalizovanu posle 1948. i samo državljanima. Vrednost naknade računata administrativno (često niža od tržišta).
HrvatskaNaknade u državnim obveznicama, nominalno znatno niže od tržišne vrednosti (npr. do 1/3 procenjene vrednosti).
SlovenijaObveznice – kompenzacija obično do do 40% tržišne vrednosti, ne puni iznos.
Estonija, Letonija, LitvanijaLimiti na površinu zemljišta (npr. do 50 ha poljoprivrednog ili manje za šumsko zemljište). Vrednosna kompenzacija kroz vaučere bila ograničena na procene iz 1990-ih (znatno ispod tržišta).
NemačkaNema formalnog limita po osobi, ali naknade su određivane administrativno i obično ispod tržišne vrednosti. Povrat u naturi gde je moguće.
AustrijaNema univerzalnog limita u ciframa – kompenzacija je išla kroz fondove, ispod tržišnih vrednosti, i samo za žrtve nacizma.
Francuska, Italija, Holandija, BelgijaKompenzacije nisu imale sveobuhvatne zakonske limite, ali su se isplaćivale iz fondova za žrtve Holokausta – obično paušalni iznosi ili otkup umetnina.
BiH, Crna Gora, Severna MakedonijaSlični modeli kao u Srbiji, ali sa manjim limitima – npr. u Makedoniji obeštećenje maksimalno oko 30.000 € po osobi, u obveznicama.

voleo bih da mi neko pokaze lepsi i organizovniji i cistiji kvart u beogradu od BNV.... da uporedimo... ali nema sa cim da se poredi....
Pa kad su sve kapacitete Gradske čistoće uposlili tamo... Nisam video one što peru ulice ovog leta tri puta ukupno u mom kraju, a ranije su špartali svako drugo veče!
Nije uporediv BnV jer nije održiv. Čekaj da uđe u redovnu eksploataciju pa da vidimo.

Pa kad su sve kapacitete Gradske čistoće uposlili tamo... Nisam video one što peru ulice ovog leta tri puta ukupno u mom kraju, a ranije su špartali svako drugo veče!
Nije uporediv BnV jer nije održiv. Čekaj da uđe u redovnu eksploataciju pa da vidimo.
druze, ne moze gradska cistoca da ti popravi ruinirana stepenista, kocke, poplocavanja.....

pa nista onda, da ne placamo poreze i dazbine nego sami da se organizujemo (sto vec i radimo) da sredjujemo svoja naselja
a ovi kojima se sredjuje da se udari ExtraExtraLuxLux porez jer je tamo stalno angazovana vecina operative
a ovo "ExtraExtraLuxLux porez" ce se i desiti sa promenom vlasti, 25% vrednosti nekretnine dok se ne dokaze poreklo novca. pa kad bude: Dala mi tetka pare - super, zovi tetku i tako dok se ne ne vrate pare i kapital u legalne tokove

druze, ne moze gradska cistoca da ti popravi ruinirana stepenista, kocke, poplocavanja.....
nisam ni mislio na to nego na generalnu higijenu...
Očigledno je da se namerno urušava održavanje ''bivšeg'' centra grada da bi se ljudi ''preselili'' u Bnv-ne bukvalno već sa svim svojim aktivnostima..!
Veštački prave novi epicentar dešavanja. Krenite od slavije, pa i od Bulevara...svaki treći lokal je prazan, izdaje se... Nije to ekonomsko kretanje nego isključivo forsiranje!
Postoje razna istraživanja na temu tržnih centara, molova, i njihov uticaj na male biznise...po nekom na koje sam naleteo, mi smo sredina sa NAJMANJIM brojem kvm molova po stanovniku i navodno imamo još doosta prostora za investiranje u iste.

1758030368391.png

na koju foru ovaj deo zgrade orjentisan ka reci zazidaše blećci? ja ne mogu da shvatim da će ovde da bude zid, umesto stakla i pogleda na reku... :(
je li ovo cigla? e svašta!

Pozdrav ljudi,
postoji li posebna tema za novi plan prosirenja Beograda na vodi ili je diskusija o tome ovdje?

нека склепотина настала у одсуству правне државе и цивилизацијског концепта својине, вероватно у власништву пилићара блиског или оданог власти иначе би је до сада порушили и направили неку другу склепотину у власништву пилићара блиског или оданог власти

pa nista onda, da ne placamo poreze i dazbine nego sami da se organizujemo (sto vec i radimo) da sredjujemo svoja naselja
a ovi kojima se sredjuje da se udari ExtraExtraLuxLux porez jer je tamo stalno angazovana vecina operative
a ovo "ExtraExtraLuxLux porez" ce se i desiti sa promenom vlasti, 25% vrednosti nekretnine dok se ne dokaze poreklo novca. pa kad bude: Dala mi tetka pare - super, zovi tetku i tako dok se ne ne vrate pare i kapital u legalne tokove
druze, ne pravi se nista vestacki, samo svi idu gde je novo i lepse... pogledaj centre londona, san franciska, sve prazni lokali po centru... nije to nista nasa specijalnost... pobegli zvucni brendovi iz centara svetskih metropola....

нека склепотина настала у одсуству правне државе и цивилизацијског концепта својине, вероватно у власништву пилићара блиског или оданог власти иначе би је до сада порушили и направили неку другу склепотину у власништву пилићара блиског или оданог власти
To su prostorije ronilacke jedinice zandarmerije Srbije.

Vrh