Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Ja sam taj deo vise ovako zamisljao:

na polovini, na drugoj polovini da se ostavi velika parkovska povrsina, ili da park bude do reke a u pozadini do starih hala da bude visokogradnja uz bulevar. Mada o ovakvoj izgradnji Beograd moze samo da masta.

Da napomenem da nisam niti inženjer niti arhitekta već pričam iz mog ugla. Na samom početku BW, bio sam protiv jer znam ko je uzeo projekat u svoje ruke (ali opet nisam bio oštro protiv). Nekoliko puta sam prošetao, svaki put progledam kad prelazim Gazelu. I mogu da kažem da je BW promašeni projekat (barem po meni). U smislu da kulturno-istorijski ne pripada Beogradu. Mislim da je bilo bolje da se samo napravio kej kao što je na Seni u Parizu (a umesto drvoreda kao tamo mogla je i mini park-šuma).

Kad smo vec kod park sume i zelenila
378.jpg
419.jpg

Izasao je detaljni masterplan sa zgradama za prosirenje Beograda na Vodi na podrucje Sajma i sada je mnogo toga jasnije u odnosu na onaj prethodni plan gde su bile samo ulice ucrtane

Po prvi put BnV implementira recni front zgrada paralelan sa rekom i to sa zgradama jedna do druge koje imaju kalkane, poluzatvorene blokove gradkog tipa i to cak u obliku cirilicnog slova G odnosno latinicnog slova L. Jos vise neverovatno je to da su objekti normalnih visina sa parkovima izmedju zgrada.
Glavna ulica paralelna sa rekom i u osi Hale 1, zamisli neko je razmisljao da tu napravi perspektivu...

hmmm, zvuci veoma poznato.
pitam se gde li su nasli inspiraciju za tako nesto...

Pogledajte prilog 239092
Знамо по текстуалном делу плана да ни један објекат неће бити нормалне/адекватне висине него набрекле стамбене куле од 70 до 100+ метара. Такође, ово нису баш полузатворени блокови већ слободостојеће куле са вероватно високим анексима - Нешто што је још горих пропорција него скале, резиденси и остале наводно-београдске којештарије.

Рушење највећег дела сајма је недопустиво а на овом конкретном плану не видимо скоро никакав урб/арх однос ни према тој преосталој мученој хали 1.

Једино што су научили јесте како да нагурају још квадрата, како да углаве стамбене куле али да са анексима истих направе заузеће као да је класичан затворени П+7 блок.
Дакле, још бахатије, дрскије, неприкладније и криминалније решење него што је први наводни београд.
Рушење сајма и чупање пруге је бонус с којим штета постаје немерљива.

Poslednja izmena:
Krivo mi je što je koncept Stari BG kao deo grada sa zgradama niže spratnosti, a Novi BG sa visokim zgradama propao. Ako je ovo projekat za Sajam onda mi je jasno da žele simetriju pa stavili još jednu visoku zgradu s leve strane Gazele (biće izgleda flaša i spirala). Znači udri jednu centralnu visoku zgradu u staklu, onako da izgleda moderno, a okolo napravi...

Знамо по текстуалном делу плана да ни један објекат неће бити нормалне/адекватне висине него набрекле стамбене куле од 70 до 100+ метара. Такође, ово нису баш полузатворени блокови већ слободостојеће куле са високим анексима - Нешто што је још горих пропорција него висте, резиденси и остале наводно-београдске којештарије.

Рушење највећег дела сајма је недопустиво а на овом конкретном плану не видимо скоро никакав урб/арх однос ни према тој преосталој мученој хали 1.
Zgrade koje cine recni front su normalnih visina kao u centru grada i naslonjene su jedne na druge idu po 2 ili po 3. Ima delova koji idu vise u visinu to je tacno ali nisu slobodnostojece u vecini slucajeva ako pricas o ovom prvom redu. Nazalost ne odustaju od rusenja hala 2 i 3.

Одакле ти информација да су зграде на фронту нормалне спратности?

Тврдим да нису.

Masterplan BnV.jpg
Masterplan Anatol.jpg

Ja sam njima predao moj masterplan, i rekao sam da treba da se napravi recni front paralelan sa rekom da blokovi budu polu zatvoreni i gradskog tipa (znaci kalkani) i normalnih visina i sa parkovima unutar blokova, da ubace i slobodnostojece zgrade u vidu cirilicnog slova G koje bi uoivicile blokove, da naprave glavnu ulicu u osi sa Halom 1. Tamo gde sam planirao da napravim park ispred hale 2 da se ona vidi sa reke oni su tu napravili jos jedan blok zgrada jer ne zele da sacuvaju halu 2. U mom resenju ima 3500 stanova a dosli su do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.

Inace objasnio sam im da mogu da postignu istu gustinu kvadrata ako prave zgrade P+7+2PS nego kad nakaleme 2 dvokrilne i trokrilna ormana od 22 sprata u bloku i jako sam insistirao na tome bas da bi se izbegle one nabrekle zgrade, izgleda da im je doslo iz dupeta u glavu.
U mom resenju ima 3500 stanova a oni su dosli do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.

Evo ti uporedi ulice i oblik zgrada tj blokova (obojio sam zgrade koje su iste tipologije). Cak i one 2 zelene povrsine ispred hale 1 su sacuvali kao kod mene. Ja sam ostavio mnogo vise prostora oko hale 1 da dominira oni su to prilicno vise sabili i ulicu progurali iza hale 1 tamo gde sam je ja progurao ispred jer sam zeleo da ne prelazi preko zelenog pojasa jer sam hteo da postoji mogucnost da se zeleznica nekada vrati.

Poslednja izmena:
То је твоја претпоставка која на жалост није тачна и која пада у воду чињеницом да ти не знаш каква је њихова структура станова, односно број станова није поуздана мерна јединица укупне површине комплекса. Такође они су овде углавили неке јавне објекте ближе мосту које ти немаш, вероватно школе и вртићи. И ту је разлика у броју станова

Знајући какву остварену политику има београд на води где су му највиши објекти били уз реку знам и да ће овде урадити исто али још горе са високим анексима. Таква је тенденција и то се види.

Ако су ти уопште видели мејл који си им послао онда си им можда само дао идеју како да добију и јаре и паре - Имаће и куле и заузетост затвореног блока што је апсолутно најгори могући сценарио.

Заиста је подухват направити још горе од првог београда на води.

Ако су ти уопште видели мејл који си им послао онда си им можда само дао идеју како да добију и јаре и паре - Имаће и куле и заузетост затвореног блока што је апсолутно најгори могући сценарио.

Ja sam imao nekoliko sastanka sa njima uzivo i imali smo diskusije oko toga sta bi trebalo da se radi/ promeni i sta nije valjalo u prvom beogradu na Vodi.
Imace zauzetost zatvorenih blokova i MNOGO manje visokih objekata generalno osim u zoni koja je predvidjena za visoke objekte (njihov zahtev) Generalno treba da izgleda mnogo manje nabreklo nego u prvom beogradu na vodi sto i jeste bila poenta

Супер брате! Значи ти си им дао идеју како да додатно нариктају квадрате и станове.

Супер брате! Значи ти си им дао идеју како да додатно нариктају квадрате и станове.

Ti nista ne razumes ocigledno sta je bila poenta
da vecina zgrada budu normalne visine a da mestimicno budu visoki objekti (u pozadini) da vizuelno izgleda manje nabreklo.
Izvini ali ovo u horizontu i panorami izgleda mnogo manje natrpano nego prvi BnV

402.jpg

404.jpg

444.jpg
298.jpg

Не, ти не разумеш шта ти говорим.
То није мастер план који усвајају, ни изблиза. Има читав један сајам вишка и 10ак кула мањка. Ако им је за цели мастерплан ограничење 70-120м онда ће у апсолутно сваком блоку ићи на максималну спратност.

У овом веку, у овом граду још није изведен објекат који није максмалне дозвољене спратности и квадратуре. Ако ти верујеш да ће то сад урадити ова бахата, свемоћна алибаба екипа онда си мало наиван.

Nije ceo masterplan za visine od 75-120, samo zona kod mosta preko ade tako je usvojeno ,naravno sa sajmom manje nazalost i bez vracanja pruge.
Da su nabili kule od 75 do 120m visine u svakom bloku ne bi imali 4300 stanova vec duplo vise.
Kazem ti da ja sa sajmom imam 3500, oni imaju tu razliku od 800 stanova vise jer ruse hale 2 i 3 to je ta matematika jer nisu odustali od rusenja sajma.

Одакле ти та информација?

Ко је и шта усвојио? Дај нам њихов графички прилог њиховог мастер плана где се то види.

Oni su rekli
Tj ja sam isto morao svoj plan da izmenim da bi usao u te brojke koji su oni trazili jer ja u pocetku sam imao zgrade P+5+2PS morao sam da podignem na P+7+2PS da bi usao u racunicu njihovu, trazili su mi da podignem spratnost jer su procelili da je prenisko, tj da ubacim i kule, koje ja nisam planirao u pocetku.

Рекоше нам и да је ово златно доба.

Ај, видећемо ускоро шта заиста планирају.

Мада, мислим да им ова узурпација читавог савског приобаља плус Т. Тераса + Сајам неће проћи.

Немам њихов мастерплан где се види спратност објеката и ниси ми ништа објаснио. Имаш само претпоставке за које сам сигуран да су погрешне.

Но, као што рекох, видећемо ускоро.

Pogledajte prilog 239193Pogledajte prilog 239192

Ja sam njima predao moj masterplan, i rekao sam da treba da se napravi recni front paralelan sa rekom da blokovi budu polu zatvoreni i gradskog tipa (znaci kalkani) i normalnih visina i sa parkovima unutar blokova, da ubace i slobodnostojece zgrade u vidu cirilicnog slova G koje bi uoivicile blokove, da naprave glavnu ulicu u osi sa Halom 1. Tamo gde sam planirao da napravim park ispred hale 2 da se ona vidi sa reke oni su tu napravili jos jedan blok zgrada jer ne zele da sacuvaju halu 2. U mom resenju ima 3500 stanova a dosli su do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.

Inace objasnio sam im da mogu da postignu istu gustinu kvadrata ako prave zgrade P+7+2PS nego kad nakaleme 2 dvokrilne i trokrilna ormana od 22 sprata u bloku i jako sam insistirao na tome bas da bi se izbegle one nabrekle zgrade, izgleda da im je doslo iz dupeta u glavu.
U mom resenju ima 3500 stanova a oni su dosli do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.

Evo ti uporedi ulice i oblik zgrada tj blokova (obojio sam zgrade koje su iste tipologije). Cak i one 2 zelene povrsine ispred hale 1 su sacuvali kao kod mene. Ja sam ostavio mnogo vise prostora oko hale 1 da dominira oni su to prilicno vise sabili i ulicu progurali iza hale 1 tamo gde sam je ja progurao ispred jer sam zeleo da ne prelazi preko zelenog pojasa jer sam hteo da postoji mogucnost da se zeleznica nekada vrati.
Пошаљи им свој план за речни фронт у Савамали од пре 15 година на овом форуму. Нека те и покраду остаће негде забалежено.

Ех да је било памети, па да се језгро БНВ градило затвореним блоковима ниже спратности….

Vrh