Kakva je ovo spirala? Jel' ovo isto BW?
Знамо по текстуалном делу плана да ни један објекат неће бити нормалне/адекватне висине него набрекле стамбене куле од 70 до 100+ метара. Такође, ово нису баш полузатворени блокови већ слободостојеће куле са вероватно високим анексима - Нешто што је још горих пропорција него скале, резиденси и остале наводно-београдске којештарије.Izasao je detaljni masterplan sa zgradama za prosirenje Beograda na Vodi na podrucje Sajma i sada je mnogo toga jasnije u odnosu na onaj prethodni plan gde su bile samo ulice ucrtane
Po prvi put BnV implementira recni front zgrada paralelan sa rekom i to sa zgradama jedna do druge koje imaju kalkane, poluzatvorene blokove gradkog tipa i to cak u obliku cirilicnog slova G odnosno latinicnog slova L. Jos vise neverovatno je to da su objekti normalnih visina sa parkovima izmedju zgrada.
Glavna ulica paralelna sa rekom i u osi Hale 1, zamisli neko je razmisljao da tu napravi perspektivu...
hmmm, zvuci veoma poznato.
pitam se gde li su nasli inspiraciju za tako nesto...
Pogledajte prilog 239092
Krivo mi je što je koncept Stari BG kao deo grada sa zgradama niže spratnosti, a Novi BG sa visokim zgradama propao. Ako je ovo projekat za Sajam onda mi je jasno da žele simetriju pa stavili još jednu visoku zgradu s leve strane Gazele (biće izgleda flaša i spirala). Znači udri jednu centralnu visoku zgradu u staklu, onako da izgleda moderno, a okolo napravi...
Zgrade koje cine recni front su normalnih visina kao u centru grada i naslonjene su jedne na druge idu po 2 ili po 3. Ima delova koji idu vise u visinu to je tacno ali nisu slobodnostojece u vecini slucajeva ako pricas o ovom prvom redu. Nazalost ne odustaju od rusenja hala 2 i 3.Знамо по текстуалном делу плана да ни један објекат неће бити нормалне/адекватне висине него набрекле стамбене куле од 70 до 100+ метара. Такође, ово нису баш полузатворени блокови већ слободостојеће куле са високим анексима - Нешто што је још горих пропорција него висте, резиденси и остале наводно-београдске којештарије.
Рушење највећег дела сајма је недопустиво а на овом конкретном плану не видимо скоро никакав урб/арх однос ни према тој преосталој мученој хали 1.
Ако су ти уопште видели мејл који си им послао онда си им можда само дао идеју како да добију и јаре и паре - Имаће и куле и заузетост затвореног блока што је апсолутно најгори могући сценарио.
Na 4 renderu vidi se hala 2
Супер брате! Значи ти си им дао идеју како да додатно нариктају квадрате и станове.
Пошаљи им свој план за речни фронт у Савамали од пре 15 година на овом форуму. Нека те и покраду остаће негде забалежено.Pogledajte prilog 239193Pogledajte prilog 239192
Ja sam njima predao moj masterplan, i rekao sam da treba da se napravi recni front paralelan sa rekom da blokovi budu polu zatvoreni i gradskog tipa (znaci kalkani) i normalnih visina i sa parkovima unutar blokova, da ubace i slobodnostojece zgrade u vidu cirilicnog slova G koje bi uoivicile blokove, da naprave glavnu ulicu u osi sa Halom 1. Tamo gde sam planirao da napravim park ispred hale 2 da se ona vidi sa reke oni su tu napravili jos jedan blok zgrada jer ne zele da sacuvaju halu 2. U mom resenju ima 3500 stanova a dosli su do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.
Inace objasnio sam im da mogu da postignu istu gustinu kvadrata ako prave zgrade P+7+2PS nego kad nakaleme 2 dvokrilne i trokrilna ormana od 22 sprata u bloku i jako sam insistirao na tome bas da bi se izbegle one nabrekle zgrade, izgleda da im je doslo iz dupeta u glavu.
U mom resenju ima 3500 stanova a oni su dosli do cifre od 4300 jer su srusili hale 2 i 3.
Evo ti uporedi ulice i oblik zgrada tj blokova (obojio sam zgrade koje su iste tipologije). Cak i one 2 zelene povrsine ispred hale 1 su sacuvali kao kod mene. Ja sam ostavio mnogo vise prostora oko hale 1 da dominira oni su to prilicno vise sabili i ulicu progurali iza hale 1 tamo gde sam je ja progurao ispred jer sam zeleo da ne prelazi preko zelenog pojasa jer sam hteo da postoji mogucnost da se zeleznica nekada vrati.