Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Немам њихов мастерплан где се види спратност објеката и ниси ми ништа објаснио. Имаш само претпоставке за које сам сигуран да су погрешне.

Но, као што рекох, видећемо ускоро.

Ti razumes da tu mnogo arhitektonskih biroa lobira na svoju stranu sto stranih sto domacih, jedina prednost koju sam imao u odnosu na ostale je bila ta sto sam imao projekat kompletan 3D celog pordrucja sajma i razradjenu arhitkturu zgrada i to jos 2023ce kad nije ni najavjlivan projekat urbanizacije sajma pa su oni to uzeli sa vise ozbiljnoti tamo gde su mnogo jace firme od mene nudile obicne skice u vidu 3D kubusa.
Koristili su moj rad kao referentnu pocetnu tacku koju su (nazalost) menjali na gore.
Ti uzmi te informacije kako hoces, ja sam bio tamo, mislim da sam malo upuceniji ipak...

Да даа... Нисам био лењ па сам скинуо документацију са јавног увида и то би било то:

Capture.JPG

Capture 2.JPG

Дакле свуда набрекле стамбене кулетине од 75 до 120 метара брале.

А са слике њиховог мастер злочиначког плана видимо да у основи јесте правилнија матрица. Дакле биће најгора варијанта, зузетост полузатвореног блока а спратност кула.

Ali u zajdnem delu bloka je ta visina od H75 i H80max predvidjena ne na recnom frontu evo ti njihova slika zgrada na obali vidis da su zgrade normalne visine

Recni front BnV.jpg

Poslednja izmena:
Као прво, то је твоја, сигуран сам, нетачна претпоставка.
Као друго, "блокови" (2 од 3) су после Хале један веома уски па то зло од 120 или 80 метара је де факто уз реку
И као треће сасвим је неважно све то. Јавно земљиште и јавни објекти су узурпирани а мастер план небеоградски, неоргански развијен и испод сваког нивоа, како садржајем тако процесом доношења, те економским, социјалним и просторним утицајем на град.

едит: То што видимо на слици може бити било шта у било ком сегменту/тренутку њихових планова а зграде у позадини изгледају крајње генерички - Дакле не говори нам поуздано ништа.

Сајам остаје!

Poslednja izmena:
Vidi, mogao si ti kao arhitekta ili bilo ko drugi da uradi svoj masterplan, da ponudi svoje zgrade i svoju viziju nekakvog urbanizma i da izdvoji vreme za to i da se tamo bori da se naprave neke normalne zgrade. Ti to nisi uradio (i to je ok), zapravo niko to nije uradio od struke nazalost jer zahteva ogromno vreme.

Ja sam pokusao da uradim sta sam mislio da je dobro i delovao sam prema nekim svojim uverenjima sta je neki normalan urbanizam za grad kakav je beograd u konktekstu nekih normalnih visina i normalnih oblika blokova kakvi postoje u centru grada tj sam dejstvovao da se sacuva Sajam i da se vrati zeleznica.
Sve to naravno u nekom realnom kontekstu koji bi mogao da bude uzet u obzir od strane investitora. (sto tek nije lako)

Ne mozes da mi pripisujes da ce sad zbog mene BnV 2 biti jos gori od BnV 1 kad sam ja sve cinio da on bude mnogo humanije mesto nego BnV1.
Veruj mi da nije bilo nikakve lose namere sa moje strane.

Poslednja izmena:
Ово ти је била прва нетачна теза.
Nije ceo masterplan za visine od 75-120, samo zona kod mosta preko ade tako je usvojeno ,naravno sa sajmom manje nazalost i bez vracanja pruge.

Остаје да видимо за сами речни фронт иако је то суштински неважно осим за неки естетски доживљај са саме обалоутврде. А то је заиста неважно из угла свих грађана овога града јер овиме отимају и зазиђују практично цело савско приобаље.

Спат, нисам могао ја ништа. Никакав они конкурс нису имали нити ико може решити толико подручје града као појединац - Нити је могуће, нити професионално нити је по закону.

Апсолутно не сумњам у твоје добре намере као што не сумњам ни у њихове лоше, профитом, узурпацијом, игнорисањем града и доминацијом, вођене намере.

Te price o visinama u blokovima su se menjale u poslednjih 18 meseci, ja sam kao sto sam ti rekao i kao sto znas morao da izmenim svoj prvobitni projekat da bi se priblizio tim nekim zahtevima ne zasto sto sam ja to zeleo nego zato sto je tamo neki to odredio. jedino od cega nisam nikad odstupao je bilo da sajam ostane na svoje mesto, tu je jasno da sam krsio njihove zahteve, vidis i sam da nisu usvojili taj moj predlog i da ne odustaju.

Ali isto tako vidim da su odredjene stvari koje sam predlozio prihvatili i nadam se da ce bar to imati neki pozitivni efekat.

Poslednja izmena:
Видим, само што су по свему судећи усвојили принцип правилнијег (не и правилног) блока али са кулама , што је фрапантно, корак назад у односу на први, одвећ катастрофални, београд на води.

Први наводни београд нас је коштао главне железничке.
Други нас је већ коштао остатка железничког чвора а ако им дозволимо и Сајма и доброг дела Теразијске Терасе.

Tacno je, to si lepo rekao, usvojili su princip pravilnijih blokova ali nisu pravilni, jbg, svestan sam toga. i takodje sam svestan da ima tih kula ali bar nece biti u prvom redu kao kod BnV1

Спат, нисам могао ја ништа. Никакав они конкурс нису имали нити ико може решити толико подручје града као појединац - Нити је могуће, нити професионално нити је по закону.

Апсолутно не сумњам у твоје добре намере као што не сумњам ни у њихове лоше, профитом, узурпацијом, игнорисањем града и доминацијом, вођене намере.

Moja neka ideja je bila da ja predlozim neki koncept kao pocetnu tacku/ideju i cak sam prizeljkivao da se prikljuce ljudi sa Beobuilda ili van njega nebitno kako bismo razradili to zajedno da bi se izaslo sa nekim projektom koji moze da bude dovoljno ozbiljan da bi se uzeo u obzir i da bi imao odredjenu tezinu u javnosti.

Moja neka ideja je bila da ja predlozim neki koncept kao pocetnu tacku/ideju i cak sam prizeljkivao da se prikljuce ljudi sa Beobuilda ili van njega nebitno kako bismo razradili to zajedno da bi se izaslo sa nekim projektom koji moze da bude dovoljno ozbiljan da bi se uzeo u obzir i da bi imao odredjenu tezinu u javnosti.

Shvati takve stvari nikoga ne zanimaju. Samo ih zanima kuknjava i napadanje. Pogledaj poslednja 3 komentara iznad.

Shvati takve stvari nikoga ne zanimaju. Samo ih zanima kuknjava i napadanje. Pogledaj poslednja 3 komentara iznad.
Nema potrebe za Vučićevim mantrama i samoljubljem, imaš toga na Informeru ko voli. Ne bi niko bio ovde da ga ne interesuju arhitektura, građevina i Beograd. I mnogo ljudi misli da je Beograd upropašćen ovim projektom (a oni se samo optužuju da sve mrze pa eto i BW pa onda nema veze). E pa tako se ne vode gradovi.

Da li je ovo zvanični plan?
Edit sada sam video ostatak diskusije...

Hvala što ste izdvojili toliko vremena za ovaj plan, i što se borite za Sajam.
Stalno se molim Bogu da sačuvaju i hale 2 i 3.
Neka zidaju još tri četiri arhitektonski bolje osmišljena nebodera ako im je stalo do više kvadrata, samo da ne ruše Sajam u potpunosti...

Poslednja izmena:
Mislim da to niko nigde nije rekao.

A Belgrade south je u pravu.
I ne samo on, nego sve je više radova, eseja i priče na temu da kulčine i megalomanija u gradovima stvaraju mnogo nepoželjnih probema i fenomena, od psiholoških, fizički zdravstvenih, preko urbanističkih pa sve do socijalnih i kulturoloških.

Pride, podsetiću da je ovo zemlja od 6 miliona ljudi na teritoriji od 78.000 km2 , sa prirodnim priraštajem od -50.000.

Samim tim, kulčine, megalomanije i gomile stambenih i poslovnih kvadrata koji će da stoje prazni, su nam potrebni taman koliko i toplana Karibima.

A i inače smatram da se na kulčine i megalomanije u današnje doba lože uglavnom deca i ljudi koji proživljavaju prošla vremena, ono, kad su bili deca pa u filmovima gledali Menhetn ili Hong Kong pa želeli da i oni žive u takvom gradu, ne shvatajući šta sve to nosi sa sobom. Vreme je da ljudi globalno krenu da se udaljavaju od tih opsesija za kulama i korpo-megalomanijama.

Poslednja izmena:
Da li je ovo zvanični plan?
Edit sada sam video ostatak diskusije...

Hvala što ste izdvojili toliko vremena za ovaj plan, i što se borite za Sajam.
Stalno se molim Bogu da sačuvaju i hale 2 i 3.
Neka zidaju još tri četiri arhitektonski bolje osmišljena nebodera ako im je stalo do više kvadrata, samo da ne ruše Sajam u potpunosti...

Hvala na lepim recima.
Svi se nadamo da ce sajamske hale opstati. Uz malo srece i povoljne okolnosti mozda i bude tako, svakako ce postojati veoma jak pritisak javnosti protiv njihovog rusenja.

Bilo kako bilo, BnV vise nije jedina opcija, od sada postoji i urbanisticki plan koji omogucuje skoro isti broj kvadrata i stanova kao taj zvanicni tako da izgovor za rusenje sajma vise ne postoji.
Moguce je napraviti deo grada koji ce da obavi iste funkcije i da se sacuvaju objekti od istorijske vaznosti.
Ono sto bi bilo pozeljno je da ova alternativa koja se uvek moze poboljsati bude malo promovisana u javnosti i da ljudi znaju da postoje i druge mogucnosti za uredjenje prostora.
Svakako ovaj projekat je u ovom trenutku najveci garant za ovucanje sajamskih hala i u nekom idealnom scenariju je takodje garant za povratak zeleznice.

Vrh