Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Razmisljam i stvarno ne znam sta ciniti da jednom ta ulica lici na nesto.

Promena imena ce nadomestiti cinjenicu sto su unakazili ulicu zgradama koje su okrenule dupe ulici.
Tačno tako, zapravo mnogo malo mesta je master plan ostavio izmedju Savske ulice i nove ulice Luke Ćelovića Trebinjca da bi zgrade imale ulični front ka obe ulice pa su se opredelili da naprave kompletan ulični front ka parku (donekle razumna odluka) i time su žrtvovali Savsku.
Ja tu krivim urbanistički zavod Beograda koji je uradio master plan više nego BnV. Zgrade Quartet su po mom prihvatljive visine i estetike, daleko su od onog najgoreg u BnV.

Poslednja izmena:

Ta zgrada i dalje nije završena koliko znam, a sigurno nije bila u oktobru prošle godine. No, tehnički pregled zgrade ne znači da je svaki stan apsolutno gotov. Ali da šalju profakture prebrzo, šalju, i to već godinama. A počeli su i da opako falsifikuje papire. Meni su falsifikovali datum primopredaje (nije Lumia), navodno sam stan primio prošle godine a stan i dalje nije useljiv. Tražili su strpljenje, dobili su strpljenje, ali moj advokat šilji olovku, a N1 i Nova verovatno jedva čekaju na reportažu. Tako da znaš šta još može da te čeka... Naoružaj se strpljenjem i idi đonom ako treba, jer drugačije sa tom bandom ne može.

Да ли се зна шта је план за правац који се пробија кроз паркинг код Саванове?
Знам да се иде на спајање са Браће Крсмановић али да ли то подразумева и проширење Браће Крсмановић (рушење)?

Да ли се зна шта је план за правац који се пробија кроз паркинг код Саванове?
Знам да се иде на спајање са Браће Крсмановић али да ли то подразумева и проширење Браће Крсмановић (рушење)?
Vlogzila neki dan objavio kako ima info da je BW zainteresovan da preuzme Špansku kuću i da je sredi, a da je plan za većinu ostalih objekata da se verovatno ruše.

Prebaciti na 3:45

Ne sporim duh koji postoji u tim mestima (zona provoda svakako) ali ne priliči da prvi red zgrada koji čini prepoznatljivi rečni front evropskog grada čine prizemni objekti.

Хвала.
Због Шпанске куће и питам.
Заинтригирало ме је то што улица од кружног тока код старог савског моста ка Браће Крсмановић иде у 2+2 профилу а са друге идеје проширења Булевара војводе Бојовића на 4 траке, Шапићеве "обилазнице".

Ta zgrada i dalje nije završena koliko znam, a sigurno nije bila u oktobru prošle godine. No, tehnički pregled zgrade ne znači da je svaki stan apsolutno gotov. Ali da šalju profakture prebrzo, šalju, i to već godinama. A počeli su i da opako falsifikuje papire. Meni su falsifikovali datum primopredaje (nije Lumia), navodno sam stan primio prošle godine a stan i dalje nije useljiv. Tražili su strpljenje, dobili su strpljenje, ali moj advokat šilji olovku, a N1 i Nova verovatno jedva čekaju na reportažu. Tako da znaš šta još može da te čeka... Naoružaj se strpljenjem i idi đonom ako treba, jer drugačije sa tom bandom ne može.
Hvala na informaciji

U tim straćarama ima više duha nego u celom Bg na vodi, bilo bi lepo kada bi ulicu podredili pešacima.
Po PPPN-u Beograda na vodi, ideja je bila da se trasom pruge, praktično iza KC-a Grad, probije nova ulica ka Hercegovačkoj, a da Braće Krsmanović i Travnička postanu pešačke. Tako bi se iz Karađorđeve ispod mosta išlo pravo ka Savskom vencu, bez sadašnjeg cik-cak kretanja kod tzv. Španske kuće. Jedina mana ovakvog rešenja je što bismo dobili saobraćajnicu uz samu promenadu.

Međutim, radovi koji su trenutno u toku više liče na to da će ulicu da vežu na Braće Krsmanovića :/

Što se kuća u ovoj ulici tiče, one nisu u vlasništvu Beograda na vodi i ranije nije bilo reče o njihovom rušenju. Ja bih sve što Vlogzilla kaže uzimao sa velikom rezervom. On se stvarno čovek baš, baš trudi i snima po kiši, vetru, paklu, snegu... ali neselektivno prenosi abrove što pokupi po gradilištima.

Kuce su privatno vlasništvo mogu ako dobro plate to da postanu vlasnici probali su sa onim mehaničarom i nisu uspeli

Искрено додавање улице ту је само додатно стављање окова између града и обале.

Ne sporim duh koji postoji u tim mestima (zona provoda svakako) ali ne priliči da prvi red zgrada koji čini prepoznatljivi rečni front evropskog grada čine prizemni objekti.
Ako je alternativa da prvi red zgrada koji cini prepoznatljiv recni front bude jos jedna odvratna copy+paste BNV krmaca, onda tesko da dilema postoji. Ta ulica je samo zapustena, kad bi se te kuce sredile, eventualno nadogradile, sve bi to mnogo lepse izgledalo.
B0Bk9kpTURBXy84OWNkZTk2MThiMmFmNjE3ODg4N2YwMjU4ZWNlODcxNy5qcGeRkwLNAxYA3gABoTAF

Искрено додавање улице ту је само додатно стављање окова између града и обале.
Ja se ne bih slozio - mislim da dodavanjem ove (mislim jednosmerne) ulice , saobracaj iz Brace Krsmanovica seli u nju i da postaje pesacka, a grad je ovim koridorom oduvek bio odvojen od obale (cak i sad kad je pruga uklonjena) , tako da se fakticki ne menja nista. Ulica negde mora da prodje, ovo mi je jos najbezbolnije, a otvara mogucnost dobijanja nove celine u stilu Skadarlija/Kosancicev u BK

Realno mislim da bi najbolje bilo da se niz s desne strane srusi. Ulica po meni i treba tu da prodje i da odmeni karadjordjevu, za uzvrat karadjordjeva ima sve uslove da postane kvalitetna pesacka zona da se malo aktivnosti uvuku unutra.

Screenshot 2025-03-06 101014.jpg

Objekti sa leve strane ako bi se detaljno obnovili bili bi ukras recnog fronta i nekako ta druga linija se lepo nastavlja na liniju zgrada s druge strane mosta, skroz logicno.

Ostaje da se vidi sta sa ovom zgradom u pozadini, neki lex specijalis ili sta znam sta da se ova zgrada dovede makar do neke ublazene forme kakva je dobijena npr. prekoputa radio Beograda u mkedonskoj. Uveo bih to kao jedan od prioriteta urbane reknstrukcije.

Screenshot 2025-03-06 102020.jpg

A i ovo sve treba da se rusi jer nema kvalitetnog resenja za tu zonu a da se ne ugrozi okruzenje.

Screenshot 2025-03-06 101847.jpg

Prilozi

• Screenshot 2025-03-06 101014.jpg
    Screenshot 2025-03-06 101014.jpg
    313,3 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
1003456754.jpg

1003456755.jpg

Према овоме што може да се види највероватније ће бити 2+2.
И ја сам прво помислио да је план рушење те читаве стране и уклапање у Карађорђеву испод моста али би се у том случају на траси незаобилазно нашла и тзв шпанска кућа.
Са друге стране, како каже, незванично, БНВ је заинтересован да тај објекат обнови.

Poslednja izmena:
Realno mislim da bi najbolje bilo da se niz s desne strane srusi. Ulica po meni i treba tu da prodje i da odmeni karadjordjevu, za uzvrat karadjordjeva ima sve uslove da postane kvalitetna pesacka zona da se malo aktivnosti uvuku unutra.

Pogledajte prilog 231413

Objekti sa leve strane ako bi se detaljno obnovili bili bi ukras recnog fronta i nekako ta druga linija se lepo nastavlja na liniju zgrada s druge strane mosta, skroz logicno.

Ostaje da se vidi sta sa ovom zgradom u pozadini, neki lex specijalis ili sta znam sta da se ova zgrada dovede makar do neke ublazene forme kakva je dobijena npr. prekoputa radio Beograda u mkedonskoj. Uveo bih to kao jedan od prioriteta urbane reknstrukcije.

Pogledajte prilog 231421

A i ovo sve treba da se rusi jer nema kvalitetnog resenja za tu zonu a da se ne ugrozi okruzenje.

Pogledajte prilog 231422
могао би јако леп трг да се направи испред завода

Ово је лоше решење, праве магистралан правац туда. Боље пруга да је остала онда

Vrh