Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Izbrojao sam oko 60-ak spratova na ovoj zgradi. Ako kula sa 42 sprata ima visinu od 168 metara, onda bi ova zgrada trebalo da ima negde oko 220-230 metara. Mada mislim da bi ovakav objekat ipak treba da ide na preko 300 metara. Nadam se uskoro i zvanicnoj objavi, i potvrdjenoj visini preko 200, a dace Bog i preko 300 metara.

Meni je od toga šta će se graditi veća misterija gde će se graditi. Samo mi sajam pada na pamet, a na njemu ovoliki gabariti niti su predviđeni, niti veze sa zdravim razumom imaju.

Jeste najbolje na Nbg, ali Bnv nema nešto mnogo površine sa druge strane Save, a Arapi ovakve "landmark"-e najčešće namenski grade da bi određenom prostoru, koji planiraju da razvijaju, diglli vrednost, tako da je bez ozbiljne prateće slobodne površine za gradnju, ovakva investicija čisto bacanje para. Čak mi i sajam (površinski) ne izgleda dovoljno interesantno za ovakve egzibicije...a realno i ne mislim da mu je potrebno. Ostaje prostor kod hipodroma i patrljak na Nbg.

Ja bih bio zadovoljan i sa nekom drugom verzijom, samo je bitno da visina bude 200+ ili idealno 300+ metara. Avantgardnija arhitektura bi takodje bila pozeljna, ali nije neophodna.

Nece se graditi nista sto je vise od 168m.
Tako su sami udesili i sad eto.
Kako da se nadmasi kula Bg?
Nikako. Ispada smesno i glupo onda.
Ni jedan novi projekat visokih zgrada (a ima ih dosta) nema preko 160m, limit 155/160m.
Bukvalno su sami sebi pucali u nogu gde je pre 10tak godina kad je krenulo sve 170m bilo nezamislivo za Beograd pa su tu visinu i stavili kao nesto veliko, a sad je postaje normalno i prevazidjeno, nakon West65, i drugih velikih projekata sa slicnom visinom, ili barem sa pribliznom visinom.

Kula je morala da ima preko 250m ili oko 250m cak i 300m, ako je to simbol neke velike prestonice, kakav je to simbol grada od 168m u 2025g a tamo dole po Dubaiju prave zgrade od 1km, smeju nam se ljudi :)

Iskreno, svako ko ima IQ preko 100, dovoljno je da pogleda clanak da shvati da je ovo ilustracija totalno nevezana za BGH20.
Znaci, to na slici, tu su palme, morska voda, totalno drugo okruzenje.

ALI, spominje se nesto interesantno u clanku, svakako, moglo bi da bude jos nesto visoko i da su shvatili da je Kula BGH20 prevazidjena, pa ce da prave novi landmark negde oko sajma, 250/300m.

Nadolazeća faza ekspanzije uvodi izvanredan novi objekat u okviru mešovite namene, pri čemu se konačna visina zasad drži u tajnosti. Beograd na vodi nastavlja da predstavlja sjajan primer vizionarske urbane transformacije, nudeći zadivljujuće poglede na reku, vrhunsku arhitekturu i živu, inkluzivnu zajednicu. Od luksuznih stambenih jedinica i najsavremenijih poslovnih prostora, do prostranih parkova i kulturnih atrakcija, svaki segment ove celine oslikava posvećenost kompanije Eagle Hills unapređenju kvaliteta života.

• Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Iskreno, svako ko ima IQ preko 100, dovoljno je da pogleda clanak da shvati da je ovo ilustracija totalno nevezana za BGH20.
Znaci, to na slici, tu su palme, morska voda, totalno drugo okruzenje.

ALI, spominje se nesto interesantno u clanku, svakako, moglo bi da bude jos nesto visoko i da su shvatili da je Kula BGH20 prevazidjena, pa ce da prave novi landmark negde oko sajma, 250/300m.
Nisam nigde ni napisao da je ova slika vezana za BGH20, već da je tekst zvanično od Beograda na Vodi. Eagle Hills nam nije hteo reći visinu jer još ne znaju ali su rekli da će biti dosta viša od Kule Beograd. Ali svakako je bolje sačekati zvaničnu objavu koja će biti uskoro, tako su nam rekli.

Бивша складишта нафте код хиподрома.

Pa to kazem, da je u trenutnoj konstalaciji to jedini prostor koji (poslovno) ima logike. Na stranu sto mi je, kao rodjenom Beogradjanu, suludo da i zamisljam kule tamo. Jedino ako planiraju da pripajaju jos prostora na Nbg, posto bi ta lokacija prilicno imala smisla.

Најбоље би било да узму шљункару између Газеле и старог железничког моста. То је право место за кулу.

Најбоље би било да узму шљункару између Газеле и старог железничког моста. То је право место за кулу.
Pa i uzeli su. Meni je to odlicno mesto za kulu i tu bas treba landmark da se aktivira lokacija, ali nisam siguran da ima dovoljno prostora za neko vece sirenje...osim od Zeptera da ne otmu jos.
Mapa-sirenja-Beograda-na-vodi.png

Nece se graditi nista sto je vise od 168m.
Tako su sami udesili i sad eto.
Kako da se nadmasi kula Bg?
Nikako. Ispada smesno i glupo onda.
Ni jedan novi projekat visokih zgrada (a ima ih dosta) nema preko 160m, limit 155/160m.
Bukvalno su sami sebi pucali u nogu gde je pre 10tak godina kad je krenulo sve 170m bilo nezamislivo za Beograd pa su tu visinu i stavili kao nesto veliko, a sad je postaje normalno i prevazidjeno, nakon West65, i drugih velikih projekata sa slicnom visinom, ili barem sa pribliznom visinom.

Kula je morala da ima preko 250m ili oko 250m cak i 300m, ako je to simbol neke velike prestonice, kakav je to simbol grada od 168m u 2025g a tamo dole po Dubaiju prave zgrade od 1km, smeju nam se ljudi :)

Gresis. To jest u pravu si da nikome ne dozvoljavaju da napravi visu zgradu od Kule Beograd i slazem se da je trebalo biti visa, ali to sto ne dozvoljavaju drugima da na naprave ne znaci da sami nece napraviti nesto vece. A onda ce ta nova granica biti limit svima ostalima. Mislim da su shvatili da su pogresili.

Pa i uzeli su. Meni je to odlicno mesto za kulu i tu bas treba landmark da se aktivira lokacija, ali nisam siguran da ima dovoljno prostora za neko vece sirenje...osim od Zeptera da ne otmu jos.
Mislim da bi trebalo da im daju i lokaciju od Sakure do Komtrejda i sve iza Sakure/Lastavica ka reci jer bi u tom slucaju koncept bio zaokruzen. Ne mislim naravno samo na stambene i stambeno poslovne objekte, vec i na objekte u stilu parkova, pogotovo imajuci u vidu planirani pesacki most od bloka 70 do Ade. Mislim da bi jako lako mogla da se implementira sportsko-rekreativno-parkovska celina od Sakura/Lastavica ka reci, i bez ikakvog diranja toplane koja svakako svojim impozantnim dimnjacima pravi taj neki neo-industiral izgled (tako su mi komentarisali neki gosti iz inostranstva sa zapada kojima sam pokazivao stan u Sakuri i bas su mi skrenuli paznju kako se zgrada savrseno uklapa u neo-industrial okruzenje).

Ako uzmemo u obzir planiranu kulu od 100 m kod zeleznicke stanice NBG, sa druge strane, tj. u Jurija Gagarina bi umesto autoplaceva i samousluzne perinice zaista lepo legao jedan blok visokih zgrada sve do komtrejda. Kao neko ko tu zivi, jako bih se radovao da se BNV prosiri sve do moje zgrade, jer sam prosto svestan svih benefita koje bi BNV doneo prosirenjem do Sakure/Lastavica.

Ja da se pitam, ne bi im dao ništa, pošto se baš nisu proslavili do sad, ali ako već moraju da grade kule, najbolje da divljaju po Nbg. Baš si našao u kojoj ćeš crkvi da se moliš za sportsko-rekreativno-parkovske celine.

Ja da se pitam, ne bi im dao ništa, pošto se baš nisu proslavili do sad
Rade onako kako rade i u UAE. U poslednje 2 godine imao sam prilike da pogledam 10tak stanova u Dubaiju u nekoliko zgrada koje je gradio Emaar i nema tu nekih razlika u materijalima, zavrsnoj obradi i drugim stvarima u odnosu na BNV zgrade u kojima sam bio (Rezidens, Terase, Tera, Aqua...). Ja sam ranije isto bio stava da to mora da bude bolje, ali kako sam imao prilike da posetim vise Emaar zgrada u Dubaiju, sve je to manje vise jako slicno ovome u BNV (parterno uredjenje, lobiji, liftovi, hodnici, boje fasada, arhitektura fasada), sem sto su te zgrade u Dubaiju uglavnom 30-40+ spratova i to sto zgrade u Dubaiju imaju full centralnu klimu.

Ne treba ocekivati da ce Eagle Hills ovde graditi (u toj standardnoj prici gde su u pitanju soliteri) zgrade u visem standardu od onih koje gradi Emaar po UAE.

Prvo, nisam kupac, nego građanin, tako da me kvalitet stanova baš nimalo ne zanima, već neke druge stvari, kao što je urbanizam npr., a urbanizam je đubre. Drugo, da nekome tako daš odrešene ruke i ostane ti samo da se nadaš da će ispasti pristojno, a onda kad ne ispadne, ubeđuješ sebe da ni negde drugo nije bolje, se ne radi. Pusti se konkurencija i gle čuda kako ipak može bolje. Treće, nije isti kvalitet kao i u Dubai-ju. Sigurno ima nekih sekundarnih lokacija koje su uporedive, ove eksluzivnije nisu ni blizu.

Vrh