Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Izbrojao sam oko 60-ak spratova na ovoj zgradi. Ako kula sa 42 sprata ima visinu od 168 metara, onda bi ova zgrada trebalo da ima negde oko 220-230 metara. Mada mislim da bi ovakav objekat ipak treba da ide na preko 300 metara. Nadam se uskoro i zvanicnoj objavi, i potvrdjenoj visini preko 200, a dace Bog i preko 300 metara.

Meni je od toga šta će se graditi veća misterija gde će se graditi. Samo mi sajam pada na pamet, a na njemu ovoliki gabariti niti su predviđeni, niti veze sa zdravim razumom imaju.

Jeste najbolje na Nbg, ali Bnv nema nešto mnogo površine sa druge strane Save, a Arapi ovakve "landmark"-e najčešće namenski grade da bi određenom prostoru, koji planiraju da razvijaju, diglli vrednost, tako da je bez ozbiljne prateće slobodne površine za gradnju, ovakva investicija čisto bacanje para. Čak mi i sajam (površinski) ne izgleda dovoljno interesantno za ovakve egzibicije...a realno i ne mislim da mu je potrebno. Ostaje prostor kod hipodroma i patrljak na Nbg.

Ja bih bio zadovoljan i sa nekom drugom verzijom, samo je bitno da visina bude 200+ ili idealno 300+ metara. Avantgardnija arhitektura bi takodje bila pozeljna, ali nije neophodna.

Nece se graditi nista sto je vise od 168m.
Tako su sami udesili i sad eto.
Kako da se nadmasi kula Bg?
Nikako. Ispada smesno i glupo onda.
Ni jedan novi projekat visokih zgrada (a ima ih dosta) nema preko 160m, limit 155/160m.
Bukvalno su sami sebi pucali u nogu gde je pre 10tak godina kad je krenulo sve 170m bilo nezamislivo za Beograd pa su tu visinu i stavili kao nesto veliko, a sad je postaje normalno i prevazidjeno, nakon West65, i drugih velikih projekata sa slicnom visinom, ili barem sa pribliznom visinom.

Kula je morala da ima preko 250m ili oko 250m cak i 300m, ako je to simbol neke velike prestonice, kakav je to simbol grada od 168m u 2025g a tamo dole po Dubaiju prave zgrade od 1km, smeju nam se ljudi :)

Iskreno, svako ko ima IQ preko 100, dovoljno je da pogleda clanak da shvati da je ovo ilustracija totalno nevezana za BGH20.
Znaci, to na slici, tu su palme, morska voda, totalno drugo okruzenje.

ALI, spominje se nesto interesantno u clanku, svakako, moglo bi da bude jos nesto visoko i da su shvatili da je Kula BGH20 prevazidjena, pa ce da prave novi landmark negde oko sajma, 250/300m.

Nadolazeća faza ekspanzije uvodi izvanredan novi objekat u okviru mešovite namene, pri čemu se konačna visina zasad drži u tajnosti. Beograd na vodi nastavlja da predstavlja sjajan primer vizionarske urbane transformacije, nudeći zadivljujuće poglede na reku, vrhunsku arhitekturu i živu, inkluzivnu zajednicu. Od luksuznih stambenih jedinica i najsavremenijih poslovnih prostora, do prostranih parkova i kulturnih atrakcija, svaki segment ove celine oslikava posvećenost kompanije Eagle Hills unapređenju kvaliteta života.

• Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Iskreno, svako ko ima IQ preko 100, dovoljno je da pogleda clanak da shvati da je ovo ilustracija totalno nevezana za BGH20.
Znaci, to na slici, tu su palme, morska voda, totalno drugo okruzenje.

ALI, spominje se nesto interesantno u clanku, svakako, moglo bi da bude jos nesto visoko i da su shvatili da je Kula BGH20 prevazidjena, pa ce da prave novi landmark negde oko sajma, 250/300m.
Nisam nigde ni napisao da je ova slika vezana za BGH20, već da je tekst zvanično od Beograda na Vodi. Eagle Hills nam nije hteo reći visinu jer još ne znaju ali su rekli da će biti dosta viša od Kule Beograd. Ali svakako je bolje sačekati zvaničnu objavu koja će biti uskoro, tako su nam rekli.

Бивша складишта нафте код хиподрома.

Pa to kazem, da je u trenutnoj konstalaciji to jedini prostor koji (poslovno) ima logike. Na stranu sto mi je, kao rodjenom Beogradjanu, suludo da i zamisljam kule tamo. Jedino ako planiraju da pripajaju jos prostora na Nbg, posto bi ta lokacija prilicno imala smisla.

Најбоље би било да узму шљункару између Газеле и старог железничког моста. То је право место за кулу.

Vrh