VeniVidiVici
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 07.08.2015.
- Pohvaljen
- 4.188
Pogledao sam listu i kriterijumi su uglavnom ekološke i infrastukturalne prirode. Da Beograd ima dve metro linije nalazio si bi se mnogo više na listi jer bi rešio nekoliko kategorija tu. Sa druge strane izostavljene su neke druge bitne stavke, a to je veličina aerodroma i broj linija, klima, broj parkova, kupališta, gastronomska ponuda, sportska ponuda, strane škole itd. Jednostavno je Beograd po sadržaju mnogo bolji od ovog 142. mesta.
Ja sam živeo u Zagrebu pa mogu da kažem da je Beograd bolji grad po mom mišljenju (nisam Beogradjanin), iako je Zagreb bolji u nekim kategorija koje uopšte nisu nedostižne i verovatno će u narednih 10 godina naša prestonica biti barem na njihovom nivou.
Kriterijumi su ekološke i infrastrukturne prirode, ali ne samo to. Postoji (podatak iz prethodnih godina) da uzimaju u razmatranje 39 različitih kriterijuma, po kojima se ocenjuju gradovi. Politička i društvena stabilnost, infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, društveno-kulturna situacija, parkovi, zagađenost, itd. itd. Po nekim kriterijumima je Beograd sigurno bolji od 142. mesta. Po nekim kriterijumima je verovatno i gori od 142. mesta.
Nasmejao si me sa ovim "Da Beograd ima dve metro linije". Podsetilo me na onaj britanski klip kada kuvar kaže: "da moja baba ima točkove, bila bi bicikl". Ali Beograd nema ni jednu metro liniju. Beograd nema dobru infrastrukturu. Beograd skoro 20 godina ne može u centru grada da izgradi novu javnu garažu (a automobila sve više i više). Ejjj, ne mogu garažu od nekoliko miliona evra da izgrade!!! Tek sada pred izbore kao kreće izgradnja.
-----
Moj prethodni post je završio na prethodnoj strani, pa za svaki slučaj, da neko ne propusti:
Iskreno, ne znam što se ljudi iznenađuju oko ovakvih stvari. Zna se kako je nastalo ovo stambeno naselje, zna se u kom gradu i državi se nalazi. Mnogo toga je potrebno da se promeni u sistemu (uključujući i ono što se naziva "vladavina prava") da se ovakve stvari ne bi dešavale. Nijedno mesto u ovoj državi ne može biti izolovano od problema, ako se sam sistem ne promeni.
Imate godišnju studiju o kvalitetu života u gradovima širom sveta, koju pravi kompanija Mercer. Beograd je lider na Zapadnom Balkanu. Nalazi se na 142. mestu, ispred Skoplja (163.), Sarajeva (165.), i Tirane (179.). (to su glavni gradovi zemalja Zapadnog Balkana).
Gradovi u blizini, a koji nisu deo Zapadnog Balkana: Budimpešta (80. mesto), Zagreb je na 92. mestu, Bukurešt na 111. mestu, Sofija na 125. mestu.
Ali, Beograd je lider na Zapadnom Balkanu. I ove slike gore su u skladu sa titulom lidera Zapadnog Balkana.