Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Ne samo što su automobili parkirani po pešačkim stazama i trotoaru (deo ka ulici), nego su parkirani i u dvorištu zgrade.

To je taj red koji "Beograd na vodi" reklamira kad prodaje stanove...

#belgradewaterfront #eaglehills
0298f7eb14f09c0041d725303ea5c0ce.jpg
5b8e69b2a1671fcac34dc145133aeb5b.jpg

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Pa dobro, izloženi su, ne voze se na pešačkim stazama, pobogu.

Parkirani su preko taktilne staze za slepe, to je tebi OK? Za onaj betonirani deo, hajd i nekako, i ima smisla, ali ona vozila parkirana na pešačkoj stazi su gori omaž divljem parkiranju nego što su uvučeni spratovi omaž beogradskim nadogradnjama. Baš izgleda ružno. Parkirana kola na kolovozu su donekle podnošljiva, em su tu privremeno, em vizuelno nije toliko ružno, ali trenutno rešenje za izložena kola izgledaju kao s... na piletu. Uz to, ima tu jedan Urus koji i nije baš izložbeni salon, šlepa se za parking.

Ja ponekad sednem i provozam se do dole samo da bi prosto uživao u tom Miami vajbu

Jes off-topic, ali BnV baš i nema veze sa Majamijem.

Parkirani su preko taktilne staze za slepe, to je tebi OK?
Ne, naravno da to nije ok, jer nisam znao da su tu parkirani (nisam obratio pažnju na fotkama).

U tom slučaju nadam se da je to ipak privremeno jer ako nije onda je to već druga priča i onda je to bahatost koji treba sankcionisati pod hitno!
Uz to, ima tu jedan Urus koji i nije baš izložbeni salon, šlepa se za parking.
Da nije u pitanju možda crveni Urus?
Jes off-topic, ali BnV baš i nema veze sa Majamijem.
Meni ima taj vajb leti

Ne samo što su automobili parkirani po pešačkim stazama i trotoaru (deo ka ulici), nego su parkirani i u dvorištu zgrade.

To je taj red koji "Beograd na vodi" reklamira kad prodaje stanove...

5b8e69b2a1671fcac34dc145133aeb5b.jpg

иди бегај, ферари.

Него, ако могу једно озбиљно питање, мислиш ли да је могуће да се ишта уради поводом свих ових силних проблема које си документовао (као и многи други)?

Posipali kamenje oko drveća, izgleda da je bilo teško posaditi cveće i žbunje. Elitno naselje... Kada tek krene gradnja kućica po krovovima i budženje terasa...

U tom slučaju nadam se da je to ipak privremeno jer ako nije onda je to već druga priča i onda je to bahatost koji treba sankcionisati pod hitno!

naravno.

sankcionisace se jer zivimo u pravnoj drzavi, gde se ne rusi u sred noci bez ikakvih dozvola, gde murija izlazi po pozivu gradjana, i gde niko od cuvara gradilista ne nastrada.
pardon my french, BUDE UBIJEN.
ima i ona prica o policajcu.

ali nema veze. sad bar izgleda kao majami leti i makar slabovidi privremeno ne moraju da idu u taj deo grada.

oni ionako ne vide uruse i svetla majami-velegrada.
to sto ne mogu da prodju kao ljudi, boze moj.

Kada tek krene gradnja kućica po krovovima i budženje terasa...
Neće krenuti nikada, kao što nije krenulo kiseljenje kupusa koje su ovde forumaši najavljivali pre 7-8 godina (hint: krenuti sa čitanjem ove teme od negde 2015-2016.)

Kome fali još jedna soba ili umesto u Maxiju zimnicu pravi kod kuće nije i neće biti u mogućnosti da kupi stan po ceni od 3-5K eur/m2 ili da ga rentira za 1-2K mesečno.

Prosto baci pogled na ljude koji tu žive pa će ti biti jasno da probleme koje imaju tranzicione ex novogradnje svugde po gradu, ili trenutne jeftine novogradnje ovde prosto nikad neće postojati.

Naravno, postojaće neki drugi problemi, npr. da li su neki Ferrari ili G klasa parkirani na parking mestu ili na trotoaru, ili problemi tipa da li će se fensi komšinica bujnog poprsja naga pojavati na prozoru, ili da li ima previše car spotera koji trče da fotkaju atraktivne automobile od komšija, ili pak problem tipa da li ću se sporazumeti sa prvim komšijom ako je stranac i ne govori srpski/engleski...

To su problemi koji ovde mogu da postoje, a problemi tipa zimnice na terasi, kiseljenja kupusa, nadrndanih penzionera, socijale u čijim stanovima se nagomilava đubre ili se gaje domaće životinje... ovde prosto nikad neće postojati.

Tako da bez brige ;)

Neće krenuti nikada, kao što nije krenulo kiseljenje kupusa koje su ovde forumaši najavljivali pre 7-8 godina (hint: krenuti sa čitanjem ove teme od negde 2015-2016.)

Kome fali još jedna soba ili umesto u Maxiju zimnicu pravi kod kuće nije i neće biti u mogućnosti da kupi stan po ceni od 3-5K eur/m2 ili da ga rentira za 1-2K mesečno.

Prosto baci pogled na ljude koji tu žive pa će ti biti jasno da probleme koje imaju tranzicione ex novogradnje svugde po gradu, ili trenutne jeftine novogradnje ovde prosto nikad neće postojati.

Naravno, postojaće neki drugi problemi, npr. da li su neki Ferrari ili G klasa parkirani na parking mestu ili na trotoaru, ili problemi tipa da li će se fensi komšinica bujnog poprsja naga pojavati na prozoru, ili da li ima previše car spotera koji trče da fotkaju atraktivne automobile od komšija, ili pak problem tipa da li ću se sporazumeti sa prvim komšijom ako je stranac i ne govori srpski/engleski...

To su problemi koji ovde mogu da postoje, a problemi tipa zimnice na terasi, kiseljenja kupusa, nadrndanih penzionera, socijale u čijim stanovima se nagomilava đubre ili se gaje domaće životinje... ovde prosto nikad neće postojati.

Tako da bez brige ;)
Imaš pravo problemi su mnogo krupniji.
1. Ogroman zid uz reku.
2. Promenada nezahvalno uska.
3. Privatni grad u gradu.
4. Nedostatak javnih sadržaja.
5. Saobraćajno rešenje.
6. Parkovske površine male, park se sveo na igralište, i sve bi bilo okej da ga ne predstavljaju kao nešto neviđeno.
7. Saobraćajno rešenje. Beograd nije dobio u saobraćajnom smislu ništa osim za sada uređenih ulica, a na prvim tenderi a i prikazima su stavljali i tramvaje.
8. Nepoštovanje okoline, naročito oko savskog trga.
9. Kafići se šire na promenadu.
To što vlasnici stanova u Bnv imaju možda više para ne znači da nisu skloni improvizacijama.
Nije krenulo kiseljenje kupusa već budženje kafića.
10. Car spoteri su većinom klinci koji izleću na put kao muve bez glave.
Zašto im onda grade pijacu ako sve kupuju u maksiju? Samo bacaju pare, bolje da su napravili još koju zgradu.
Da li je posećivanje i kupovina na pijaci znak o pripadnosti nižem sloju?

Poslednja izmena:
Da nije u pitanju možda crveni Urus?

Crni, jedini bio blatnjav od vožnje kad sam prolazio prošlog puta, i jedini registrovan. Parkiran kao da se i on prodaje, preko taktilne staze naravno :) Sad se otkriva i nadimak za vozača, ali ostaviću čitaocu komentara da dođe do rešenje asocijacije.

Meni ima taj vajb leti

Bio sam u Majamiju nemali broj puta, osim par zgrada u art deko stilu nema nikakvih dodirnih tačaka sa Beogradom, čak ni sa BnV. I dobro je da nema. Majami baš i nije neki reper za idealno mesto za život.

1. Ogroman zid uz reku.
Problem je samo što su zgrade iste visine. Da sam ja bio projektant to bi uradio drugačije. Spratnost bi bila tipska, tipa 10 varijanti soratnosti od 25 do 50 spratova + kula bi imala najmanje 300 m jer je ovih 168 m sada ipak dosta nisko. Nit je najviša kula na Balkanu, nit može da se meri po visini sa super tall objektima (granica za super tall objekte je 250 m).
2. Promenada nezahvalno uska.
Slažem se. Trebalo je da bude dosta šira - makar 4-5x šira nego sada. I to pričam o promenadi kod Galerije i oko Brankovog mosta. Ono kod Savanove je nehumano usko. Tamo bi trebala bar 10x da je šira
3. Privatni grad u gradu.
To je prednost a ne mana. Prosto tržište traži takav tip stambenih naselja. A da ne spominjem uticaj BNV sistema održavanja na druge objekte/naselja koja sada treba da mu pariraju (NBG novogradnje, Marina Dorćol i ostali)
4. Nedostatak javnih sadržaja.
Javnih sadržaja za mene ima koliko hoćeš. Često sam tamo i ne vidim da mi išta nedostaje ili da je namenjeno samo za stanare.
5. Saobraćajno rešenje.
Ne znam na šta misliš konkretno, ali slažem se da je moglo bolje
6. Parkovske površine male, park se sveo na igralište, i sve bi bilo okej da ga ne predstavljaju kao nešto neviđeno.
Park je topina. Pa pogledaj samo boriće (pinjole) kao direkt iz Rima da su došli. A ako dobro kapiram drugi deo parka će biti iza (1.7 hektara ukupno, a nisam čuo za igralištw od 1.7 ha).
Beograd nije dobio u saobraćajnom smislu ništa osim za sada uređenih ulica, a na prvim tenderi a i prikazima su stavljali i tramvaje.
Malo li je? Uređene ulice su nam do skoro bila misaona imenica. Tramvaji su verovatno illustracija za novi most. A verujem da ako je planorano da prolaze i drugim delovima u nekom trenitku će prolaziti.
8. Nepoštovanje okoline, naročito oko savskog trga.
Mislim da ne razumem šta si hteo da kažeš. Kakvo nepoštovanje? Koga?
9. Kafići se šire na promenadu.
Pa dobro, tržište to traži. I nisu to samo kafići nego i odlični restorani. Kome smeta neće sesti i to je to. Meni ne smeta
10. Car spoteri su većinom klinci koji izleću na put kao muve bez glave.
Pa jesu većinom bizgovi i njihovi roditelji bi trebalo da ih vaspitaju normalno
Zašto im onda grade pijacu ako sve kupuju u maksiju?
To će biti fensi pijaca. Kao palilulska npr. Ili kao one po inostranstvu što su pune turista. To je više taj fazon, nego pijaca starog tipa.
Da li je posećivanje i kupovina na pijaci znak o pripadnosti nižem sloju?
Ne, nikako. To je poseban vid hedonizma za neke ljude. Ja obožavam da se prošetam po pijacama kada sam negde preko prvi put da osetim duh grada.

Skoro sam cuo da je u bnv otvoren salon luksuznih vozila, da nije možda to to, a ne rent a car?

Da budem iskren meni ne bi smetalo da se u mojoj zgradi nalazi salon luksuznih vozila, pa makar ona bila izložena i ispred zgrade. Nije to salon privrednih vozila, kamiona, autobusa i slično, već nešto što je lepo za videti, a i stanari tih zgrada su ipak ciljna grupa za tu klasu vozila. ;)

Meni lično ne bi smetalo da se recimo OMR autosalon iz West mall-a prebaci kod mene u zgrade, šta više bilo bi mi drago
Brate, kod tebe kvadrat 2000 evra bio, niste im vi ciljna grupa.

Проблем је и висина зграда и њихов положај, и набијеност.
Променада мора да се прошири код Сава нове, а иста је одавно могла у било коју нову зграду. Опет, и поред тога је могло боље, шире, практичније и са више зеленила.
Јавни садржаји нису кафићи и тржни центар. Шта је фалило да направе нпр. позориште на води, оперу или филхармонију, неки факултет или библиотеку? Нове зграде модерне, а не адаптација старих зграда оригинално других намена (железничка, ложионица, пошта).
Саобраћај је очајно решен. Савски трг је постао неефикаснији и ту неефикасност пренео на Немањину, трамвај није побољшан, а могао је и да се прошири. Протраћен је потенцијал постојања градске железнице до Београда на води уз очување 4 колосека на станици и укопавање/зазиђивање 2 колосека дуж Савске.
Парк је фенси и модеран, али лоше позициониран и мали. И више је игралиште него парк, неки НБГ блокови имају више зеленила.
Што се тиче непоштовања околине, то је нарушена визура са Калемегдана, то је ужасна визура са Савског трга где на било којој слици имамо солитере који су иза главе споменика великом жупану.
Што се тиче кафића, ту су могли да ископирају Бетон халу, да постији виши ниво са баштама које гледају на воду а не сметају проласку пешака и бициклиста. Могле су да буду терасе. Значи проблем је у опструкцији јавног простора.
Пијаца ако се прави као украс, онда је то бацање пара. Боље да уведу неки аутобус до Зеленог венца онда, мање кошта.

Све у свему протраћени огромни потенцијали и уже и шире, због циља само у профиту и јефтиној естетици.

@Beki nismo svi, ali neki od nas jesmo 😉
Nja, da bilo ko u toj zgradi ima neke ozbiljnije pare, ne bi vam odrpanca dole stavili za portira. Zna i gazda da tu ne treba neko posebno obezbedjenje kad niko tu nece dolaziti da krade i pljacka stanove.

Mozda vam Fiat otvori neki salon, taman za tu neku nizu srednju klasu koja zivi tu.

Mozda vam Fiat otvori neki salon, taman za tu neku nizu srednju klasu koja zivi tu.
Hahaha, dobri moj, daleko si ti i od Sakure i od BNV. ☺️

P.S. trenutna cena kvadrata 3.700, ja platio 3.300 (na keš, ništa kredit) pa ti proceni u kojoj sam klasi.

I računaj koliko je tvojih plata samo 1m2 mog stana. 😁

ma ne umeju slepi da cene lepotu Urusa, raznih mecki i feraririja zato im i treba oduzeti staze
eto kako mali perica zamislja Majami
samo da uzdje u zapisnik, nije majami samo toni montana, ima tamo i horacije kejn

Hahaha, dobri moj, daleko si ti i od Sakure i od BNV. ☺️

P.S. trenutna cena kvadrata 3.700, ja platio 3.300 (na keš, ništa kredit) pa ti proceni u kojoj sam klasi.

I računaj koliko je tvojih plata samo 1m2 mog stana. 😁

Колико је дегутантно када се неко овако хвали новцем, чак и када је поштено зарађено, у земљи где велика већина склапа крај са крајем.
Са друге стране мене би било срам да се хвалим да сам плаћао квадрат у тим зграда 3.300 јер је и то преплаћено.

pa ti proceni u kojoj sam klasi.
Zivis u zgradi u sred nicega, okruzen krsem i lomom sa svih strana i imas toplanu koja ti pusta dim u dnevnu sobu.

Na ulazu ti stoji kljakavi portir jer za stanare i ne treba bolji, nije kao da tu zivi neka elita ili ce neko da dolazi da pljacka tu. A i odrzavanje placate taman toliko da mozete da priustite odrpanca na litri vinjaka dnevno, svi elitni portiri su na drugim mestima gde elita za odrzavanje daje ozbiljan novac.

Visa klasa - prebrutalan stan u prebrutalnoj zgradi na prebrutalnoj lokaciji ili prebrutalna kuca na prebrutalnoj lokaciji

Visa srednja klasa - jako dobra kuca ili jako dobar stan u kvalitetnoj zgradi na jako dobroj lokaciji

Niza srednja klasa - niza srednja klasa mora da pravi kompromise zbog nedostatka novca. Ili bira solidnu gradnju na losoj lokaciji ili uzima manje kvalitetan stan u manje kvalitetnoj zgradi na nekoj solidnoj lokaciji

Radnicka klasa - daj sta das

Boldovao sam gde si ti

Uređenost života u Beogradu na vodi:

Dok stanari čekaju po mesec dana da bi im se popravila ulazna vrata od zgrade (a kamoli nešto složenije), "Beograd na vodi" daje dozvolu zakupcima lokala da rade šta god požele.

Nakon što je zazidao (?!) žardinjeru za cveće i pretvorio je u postolje za automobil, ovaj zakupac je odlučio da uzurpira i staze za pešake, trotoar, kao i deo dvorišta zgrade.

"Beograd na vodi" nema ništa protiv. Komunalna milicija i saobraćajna policija, koji svakodnevno dolaze na "Zimsku bajku" prekoputa, ništa ne primećuju...

da1c4bdc62886b927e67c1b88a927c7a.jpg
010d3a7b3243454408ced9d1d10bceb0.jpg
792fd47fffcb03327840ea2b0f55739d.jpg
d779f5dca3b62d337187bc4217d5667b.jpg
9a59b7511b007b2f62b1ab6ee2911b03.jpg
e4016581394238d5ebbf4c1d0f3a43c9.jpg

Vrh