Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Igore ,Kako stoje stvari na drugom delu promenade kod Brankovog mosta? kazu da bi trebalo biti gotovo do aprila..

Kod ovog ispumpavanja dobro je da su konsultovali nekog strucnog i stavili veci broj pumpi zuma imas li neki podatak zasto ovaj medjunarodni konkurs iz dvadesetih nije prosao?

Za ovaj drugi deo promenade mogu to da odrade do brankovog mosta nasipanje terena ograda betonski blokovi igranitne ploce. Koliko mogu da se setim pominjalo se da bi nastavili radove sve do beton hale.

Госпођа Мацура је недавно држала предавање на тему тог конкурса..

I kao kuriozitet za ovu sliku. Na obali reke je naravno park, a ne zgrade, a najviši objekti su na najvišim (i nešto daljim) tačkama terena, tako da ističu njegovu dinamiku, a ne obrnuto, u rupi, tako da teren izravnaju, ili blizu, tako da se ništa drugo ne vidi. Tačno kao što sam predlagao od početka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441843#p441843:2m2on5yo je napisao(la):
Zderic2222 » Sre Mar 22, 2017 8:04 pm[/url]":2m2on5yo]Igore ,Kako stoje stvari na drugom delu promenade kod Brankovog mosta? kazu da bi trebalo biti gotovo do aprila..
Tesko da ce stici da zavrse to do aprila.

Turisti ne dolaze da vide most ili tvrđavu nego da vide novogodišnju rasvetu, vi ne slušate DR. Malog.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441834#p441834:2t9g0ag0 je napisao(la):
Igor » Wed Mar 22, 2017 8:42 pm[/url]":2t9g0ag0]
file.php

Ovako sam se ja igrao na plazi, kad sam bio mali . Ogradim vodu peskom, pa je lopaticom izbacujem napolje.
Onda naidje talas, pa mi potopi rupu i onda sve iz pocetka. :D

Koliko vidim, ona nesrećna betonska nožica nasipa koja je prvo napravljena, pa rasturena, pa ponovo napravljena, upravo je zatrpana. Sad je pitanje hoće li po drugi put praviti novu, ili će kasnije uklanjati nabacanu zemlju? A ako je ovo poslednje, kako? Da je pritom ne oštete i ne pomere bagerima? Ili se ipak nastavlja nasipanje i sužavanje reke, a ova druga inkarnacija nožice ostaje zatrpana?

Мислим да се мало назире ножица насипа и предпостављам да је овај насип који су скоро правили привремен, виши од ње (да је заштити од воде) и да ће да без проблема уклонити после багером пошто је мало даљи од ње.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441885#p441885:2zc0o3s2 je napisao(la):
Zuma » 22 Мар 2017 11:59 pm[/url]":2zc0o3s2]Ili se ipak nastavlja nasipanje i sužavanje reke, a ova druga inkarnacija nožice ostaje zatrpana?

Прошли пут кад сте се искандализовали "затрпавањем реке" нисам веровао очима какве глупости читам, али не сећам се зашто, нисам реаговао тад, па ћу сад.

"Затрпавање реке" је сасвим нормалан принцип прилком регулисања обалоутврде и то је рађено приликом изградње буквално свих обалоутврда у БГ-у. Подсетићу вас да се присетите предратних фотографија Моста Краља Александра чији су стубови били У ВОДИ. Река је са строграске стране "затрпана" барем 6 метара, а са новобеоградске има и 10. Северна новобеограска обала је такође померена барем двадесетак метара "затрпавањем" Дунава. Обалоутврда код мене у Гроцкој јеизграђена седамдесетих чак стотинак метара од природне линије према Дунаву.

Код Амфитеатра сасвим је логично да се настави иста линија обалоутврде која већ постоји од Бетон хале до Бранковог моста и нормално је да се обала формира насипањем каменом јер није могуће градити је на муљу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441835#p441835:k4zhk13a je napisao(la):
spatiotecte » Сре Мар 22, 2017 8:44 pm[/url]":k4zhk13a]
San%20o%20Gradu%201.jpeg

Realno fali ovakva velelepna palata na Kalemegdanu i gradniozni most da upotpuni tvrdjavu.

Da je ovo bilo izgradjeno 1922, Beograd bi danas imao 5 miliona turista godisnje.

Ne pokušavam da trolujem, most izgleda prelepo ali on svakako nikad ne bi mogao da bude izgrađen jer bi zatvorio Savu kao međunarodni plovni put.

Više mostova kao Most Kralja Aleksandra svakako i uvek da :)

Ne bi zatvorio Savu, vidis da se jedan brod upravo uputio da prodje ispod njega. :)

A i pod predpostavkom da je ovaj crtez lose odradjen i da deluje da je most nizak , nije nikakav problem da se u stvarnosti napravi ovakav most i da stubovi budu odgovarajuce visine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441916#p441916:2xlav00t je napisao(la):
stf » 23 Mar 2017 08:13 am[/url]":2xlav00t]
Прошли пут кад сте се искандализовали "затрпавањем реке" нисам веровао очима какве глупости читам, али не сећам се зашто, нисам реаговао тад, па ћу сад.

"Затрпавање реке" је сасвим нормалан принцип прилком регулисања обалоутврде и то је рађено приликом изградње буквално свих обалоутврда у БГ-у. Подсетићу вас да се присетите предратних фотографија Моста Краља Александра чији су стубови били У ВОДИ. Река је са строграске стране "затрпана" барем 6 метара, а са новобеоградске има и 10. Северна новобеограска обала је такође померена барем двадесетак метара "затрпавањем" Дунава. Обалоутврда код мене у Гроцкој јеизграђена седамдесетих чак стотинак метара од природне линије према Дунаву.

Код Амфитеатра сасвим је логично да се настави иста линија обалоутврде која већ постоји од Бетон хале до Бранковог моста и нормално је да се обала формира насипањем каменом јер није могуће градити је на муљу.
Tvoje poruke postaju sve čudnije. Skandalizovali smo se nad zatrpavanjem reke zato što je totalni urbanistički apsurd zatrpavati reku u gradu, a pogotovo samo da bi neki privatnik dobio još malo građevinskog zemljišta. Glupo je i pominjati razloge, ali ipak evo par. Površina koju zauzimaju reke je beznačajno mala u odnosu na kopno, više vodene površine u gradu je korisno na čitav niz načina koje zaista neću spominjati, i reka je živi ekološki i prirodni sistem koji ima svoju ravnotežu, ne samo života u njoj nego i stabilnosti korita, erozije i premeštanja materjala. Ako zaista nije neophodno, nije baš preporučljivo menjati stabilno stanje koje je uspostavljano decenijama i stolečima. Itd, itd.

Izuzetak od ovoga je samo ako je u pitanju nezdrav močvarni teren koji mora da se reguliše ili ako zaista nema drugog izbora sem nasipanja. Na desnoj obali Save je baš to bio slučaj, pošto jednostavno nisu više imali mesta. To je izgledalo ovako.

file.php

file.php

Sem da grad na obali bukvalno živi između šina, ovo se moralo pomeriti pošto se postojeće zgrade ne mogu odgurati unazad. Dakle tu je nasipanje bilo nužno, ali OVDE zaista nije bilo. Prostora koliko hoćeš i ničega što bi smetalo. U pitanju je čista i očigledna kombinacija pohlepe i korupcije koju ti zdušno braniš.

savski_amfiteatar.jpg

A što se tiče nastavljanja iste linije obaloutvrde, to NIJE tačno, i upravo zato sam to i pomenuo. Zašto se nije nastavila ista linija? Usput, sa ovim novim bazenom za zaštitu od vode, reka je JOŠ nasuta. A evo gde je nožica u odnosu na staru liniju obaloutvrde (ogromna količina materjala se ne vidi zato što ide koso ispod vode, a ne vertikalno.

IMG_1040_resize.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=442013#p442013:17pueamj je napisao(la):
Igor » 23 Mar 2017 05:40 pm[/url]":17pueamj]Specijal za Zumu, nepostojeca vizura sa Terazijske terase i jedna dodatna iz Kamenicke
file.php
Ah, koja vizura .... Ovo je stvarno uzbudljiv pogled na lepšu budućnost iz mračne sadašnjosti ... Jedva čekam bar 200 geometrijski pravilno raspoređenih prozora da krunišu ovu lepotu :lol:

Nadam se Zuma da si mi dao plusic posto sam objektivno fotografisao ;)

Plusič Igore za fotke i demistifikaciju nepostojeće vizure, bio sam i ja
danas u prolazu i načinio par fotografija.

Polako ispumpavaju vodu.

IMG_20170323_162827.jpg

I uveliko se radi na budućoj terasi.

IMG_20170323_163009.jpg

IMG_20170323_163034.jpg

U međuvremenu, sve se glanca, sređuje, sve ploče se nivelišu, poravnjavaju.

IMG_20170323_163352.jpg

Radovi na popločavanju platoa se privode kraju, izbor materijala sličan kao i u ostatku
promenade, granitne kocke.

IMG_20170323_163202.jpg

IMG_20170323_163133.jpg

Radi se i na budućoj saobraćajnici, uz pristustvo kontrole tj. ljudi iz MACE

IMG_20170323_164003.jpg

Razni materijali, cevi itd. čekaju na ugradnju.

IMG_20170323_163728.jpg

IMG_20170323_163742.jpg

IMG_20170323_163815.jpg

IMG_20170323_163651.jpg

Pogled na raščićen prostor oko SSM-a, gde su nekada bile razne barake i šupe.

IMG_20170323_163645.jpg

IMG_20170323_163834.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=442013#p442013:33lovpvx je napisao(la):
Igor » Thu Mar 23, 2017 6:40 pm[/url]":33lovpvx]Specijal za Zumu, nepostojeca vizura sa Terazijske terase i jedna dodatna iz Kamenicke

Ajd Igore, priznaj mrzelo te da ides do suncobrana levo,zauzmeš poziciju i fotkaš "vizuru" :wink:
Kako se stručno zovu ove vizure kad od drveća ne vidiš tako reći ništa "rešetkaste,mrežaste vizure" :p

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=442029#p442029:etxsojii je napisao(la):
Igor » 23 Mar 2017 07:03 pm[/url]":etxsojii]Nadam se Zuma da si mi dao plusic posto sam objektivno fotografisao ;)
Stidim se. Na plusevima sam malo zarđao. Ali odmah sam se ispravio :)

@stf Problem kod nasipanja Save je pre svega u tome što je postojeća parcela do krajnjih granica iskoriscena kako bi se dobila što veća površina, a onda se na uštrb reke širi šetalište. Da li je za tim bilo potrebe ili su se objekti mogli pomaknuti koji metar u nazad kako bi se zadržao postojeći tok i neophodna širina šetališta?

@zuma ne treba preterivati oko čišćenja nožice. Nasutu zemlju ce matica da odnese, a ostaci se daju sprati i šmrkovima. Ali to svakako ne opravdava ovako idiotsko izvođenje i improvizivnaje. Meni sve ovo sa bazenom i džakovima deluje presmešno i izuzetno neozbiljno. Da su projekat i izvođenje radova pravilno planirani i organizovani, do ovakvih iznuđenih rešenja ne bi ni dolazilo.

Дефинитивно на почетку целог пројекта није било потребе за ширењем шеталишта на рачун реке.

Vrh