Miloše, hvala na izvodu iz nacrta plana vezano za objekte kulture. Ovo mi je potpuno promaklo.
Pitao sam se kako je uopšte moguće graditi bilo kakav objekat kulture na prostoru gde BNV d.o.o. kao ekskluzivni developer ima sva prava na komercijalni profit od svog građevinskog zemljišta?
Gore sam dobio odgovor. Fantastično rešenje, prostor površine četiri narodna muzeja je dobijen tako što je praktično za sve objekte koji neće biti srušeni, a koji naravno već imaju svoje vlasnike, planskim dokumentom naloženo da oni imaju biti objekti kulture
Eh, da nije bilo Beograda na Vodi, ko zna da li bi bilo Mikser Hausa
Ovi arapski investitori BNV-a će nam podići fantastične kulturne objekte kakve smo samo mogli da sanjamo, čak ćemo dobiti 130 godina stare zgrade železničke stanice i ložionice
Jedino će nam šine počupati, ali nema veze, kultura je na prvom mestu
Dodatno je predviđeno da ćošak Mostarske i Hercegovačke ulice, koji je oslobođen za komercijalnu izgradnju, mora biti objekat kulture. Dakle, prodajna galerija.
Lukavo, lukavo
Kakve smo objekte kulture površine 4 narodna muzeja dobili u Savskom amfiteatru, najbolje svedoči jedan od njih, Beogradska zadruga. Šalter sala zadruge je razbucana i zamenjena umetničkim delom, maketom Beograda na vodi. Po zidovima vise umetnička dela, plitkoumni posteri veselih stock karaktera, stanovnika Beograda na vodi. I naravno divlji restoran haute cuisine.
Lukavo i kulturno, baš kulturiška lukavo
Ovo je još deset puta bolje od predivnog parka na levoj obali Save, iza splavova, kojeg nam je takođe projekat Beograd na Vodi omogućio
Sad je konačno razjašnjeno kakvo je to magično proviđenje učinilo da cela istočna strana Braće Krsmanovića, gde nema zgrada koje su baš arhitektonske lepotice, odjednom u poslednjih godinu dana naprasno postane zaštićeno kulturno dobro, o čemu nas je Milutin Folić, najbrižniji čuvar arhitektonskog nasleđa Beograda XIX veka, naprasno obavestio.
Sela tako napredna ekipa jednog dana da popiše zgrade u Braće Krsmanovića koje imaju privatne vlasnike, da stave na papir koja bi to bila cifra za eksproprijaciju, i kad su sabrali - nije im bilo dobro, uhvatiše se za svoje glavudže. Obavezali smo se da ćemo sravniti sa zemljom sve u granicama plana BNV do kraja decenije, kuku i lele, šta ćemo sad!? Znam šta ćemo, ustade i reče Folić, piši zaštićeno kulturno dobro i planska namena - objekat kulture!
Znači gamad je tačno razvila preciznu metodologiju šta će u Savamali srušiti, a šta će sačuvati i zaštititi. Uknjiženo na državu - razvaljuj! Uknjiženo na privatne vlasnike - zaštićeno kulturno dobro! Bože, bože, kakve sistematične predanosti za očuvanje beogradskog arhitektonskog nasleđa XIX veka!