Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Ovde lepo piše kraj radova jun 2017. Takođe piše i tri izvođača radova. Čini mi se da je PMC Inženjering za visoke radove zadužen.
S obzirom da zgrada ima manju površinu osnove jednog sprata biće brža i lakša gradnja ove zgrade od BW Residences. Vrlo lako može da se desi da stvarno bude gotova oko juna 2017. Međutim dolazi zima pa su radovi tada malo usporeniji. Biće zanimljivo videti da li će se ostvariti zadati plan. Čini mi se nerealan rok izgradnje.

Planiran rok za završetak radova je 2019g,6 meseci je potrebno vreme za pobijanje šipova tako je bilo i u slučaju BW residences (septembar 2015-mart 2016g)

E sad da čujem Vucka... koja to toplana može da podrži ceo BW ili ce da se pravi nova :roll:
dostupne su samo stara Dorcolska i Nbgd toplana
nit ima nit se radi na termo vodovima - moguce da je i tu posade
i rizikuju da BW postane ,, na kraj sela čadjava mehana,, :laugh:

Grijace bnv na gas okacio sam papir koji govori o trasi gasovoda samo nepratite

@milos.tro
Da znam, ali ova zgrada BW Vista je površinski po jednom spratu manja od BW Residence pa je očigledno da će biti brža gradnja i šipova i spratova od BW Residence.

Ja nadjoh samo ovo
Postby direktor » 04 Dec 2016 11:57
Rade na gasovodu bar planskoj dokumentaciji mislim da je ta saobracajnica privremenog karaktera

konkretno pitah za toplovode kad ono nameravaju tu da je ,,posade,, pa zato vode gasovod
pa gde ce ondak biti dimljak sa miomirisima ?
:sesir:

Takođe može da bude da svaka zgrada ima centralni kotao na gas u podrumu, a dimnjak kotlarnice kroz samu zgradu. To se naziva centralno grejanje, a daljinsko grejanje se naziva kada dolazi iz toplane.
Možda "Beograd na vodi" izgradi sebi toplanu?

BW Residence mora da ima svoju kotlarnicu zbog grejanja bazena, preskupo bi bilo grejanje na struju.
Pretpostavljam da će stanari imati i toplu vodu iz centralne kotlarnice, a ne da je svaki stan ogranicen na bojler od 80l tople vode.
Odradice oni sigurno neku vrstu kogeneracija (postupak za istovremenu proizvodnju električne energije i toplote) zbog energetske efikasnosti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=422746#p422746:1a0gko0h je napisao(la):
Mair » 14 Dec 2016 07:08 pm[/url]":1a0gko0h]
Možda "Beograd na vodi" izgradi sebi toplanu?

Fantastična ideja! To je ujedno i odgovor na pitanje koja će biti prava namena Kule Beograd. Ova četrdesetospratnica sa staklenom fasadom zapravo će služiti da maskira dimnjak toplane koji će biti u njenom središtu. Time se instantno rešava problem kako utopiti 40 spratova ukoliko ne postoji adekvatna tražnja na tržištu.

Šalu na stranu, mislim da je prilično izvesno da je Stomatolog u pravu, a ne kkorisnik/Mair, odnosno da ono što se kupcima stanova prodaje kao "centralno grejanje sa kalorimetrima" zapravo može biti gasna kotlarnica bez priključka na daljinsko grejanje.

Dakle, osim što će ove zgrade krmače dominirati novim skajlajnom Beograda, zimi će kao specijalni dodatak na njihovu visinu da purnja i malo belog dima iz svake. Originalno, liderski.

Moje misljenje je, da to resenje grejanja BNV sa sopstvenim kotlarnicama uopste nije lose jer ce tako dobiti mnogo bolje i jeftinije grejanje pogotovo ako dobro odrade toplotnu izolaciju, a imace i neogranicenu kolicinu tople vode na raspolaganju.

Naime, komisija za planove Skupštine grada Beograda utvrdila je na sednici održanoj 11. februara 2016. godine Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju gasovoda od glavne merno-regulacione stanice (GMRS) "Padinska skela" do područja Prostornog plana područja posebne namene "Beograd na vodi", Gradske opštine Palilula i Stari grad, objavila je eKapija.

Izradom i usvajanjem ovog plana stvorili bi se uslovi za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju predmetnog gasovoda, kao i dogradnju postojeće GMRS "Padinska skela".

Granica plana obuhvata delove teritorija katastarskih opština Kovilovo, Komareva Humka, Borča, Krnjača i Stari grad u ukupnoj površini od 12,9 hektara, pa bi se izvođenjem elemenata gasovodne mreže i postrojenja koje su predmet ovog Plana, osim područja PPPPN "Beograd na vodi", omogućila i gasifikacija naselja Krnjača i Borča koje sada praktično nisu priključene ni na jedan centralizovan vid snabdevanja prirodnim gasom ili toplotnom energijom.

Takođe, predmetni gasovod bi svojim kapacitetom omogućio značajno termičko proširenje toplane TO "Dunav", koja kao osnovni energent koristi prirodni gas.
http://www.alo.rs/prave-i-gasovod-za-be ... vodi/37542

Bolje bi bilo da u Višnjici naprave toplanu i spoje je sa toplanom Dunav nego što proširuju toplanu Dunav i samim tim povećavaju zagađenje u samo centru grada. U Višnjici postoji sigurno preko 30 kotlarnica tako da bi bilo bolje da imaju jednu toplanu za taj deo grada.

A što se tiče gasifikacije Borče apsolutno je podržavam jer u suprotnom ćemo postati Užice zbog masovnog loženja drveta.
Isto tako treba gasifikovati Ledine i Surčin jer u novobeogradskim blokovima se sve češće oseti miris dima od loženja.

Pored svega sto mislim o ovome moram priznati da sve deluje uredno, lepo i čisto.

file.php

Dakle levo i desno od ove pesacke povrsine bi trebale da niknu zgrade P+3 ili P+4 koje bi na taj nacin napravile perspektivu od platforme na reci do zgrade Geozavoda.

Zna li se kada ce krenuti taj deo da rade?
Ocekujem bar od tog dela da se bolje uklopi u postojeci deo Savamale posto ce bar spratnost biti u okviru normale.

Taj deo neće sigurno početi da rade pre uklanjanja pruge cca 4-5godina,mada bi po mom mišljenju na ovoj lokaciji bili najatraktinviji stanovi- mala spratnost i blizina reke.

Uređenje ovog bloka deluje baš nerealno. Zgrada je u samom ćošku bloka, a oko nje po celom bloku male niske zgradice, meni baš to deluje kao neko privremeno montažno-demontažno rešenje.
Koliko vidim na slikama nigde nije postavljena pruga za tramvaj, LRT, metro na stubovima ili podzemna stanica metro-a.
Samo su postavljene biciklističke staže, ulice za motorna vozila i pešake.
Čak u baštici između smerova je drveće.
Pozitivno je rešen kosi parking na desnoj strani slike koji omogućava vrlo brzo parkiranje.

file.php

^^ Mene ovo najvise podseca na neki retail park uradjen u centru grada (sto mi nema nikakve logike).

Nesto poput Zemun Parka.

zemun-park-beobuild-2.jpg

Na slici iza Zadruge vidi se da je predratni Citroen - palačinkarnica prešlepan sa obale na ovaj plato iza zadruge. Očigledne su intenzivne pripreme za otvaranje novog fancy novogodišnjeg vašarišta.
Mene intrigira sudbina onog srušenog dela Hercegovačke ulice iza paravana na slikama. Jesenas je Folić spominjao da će taj prostor koji nije iskorišten ni za parking ni za popločano vašarište, za prvo vreme biti uređen kao zelena površina.
Međutim, ništa od toga, ceo taj teren je sada več posut rizlom - za sada, dakle, isti scenario kao "početak izgradnje" Hotela W.

@milos.tro: ne razumem zašto bi postojeća pruga bila prepreka za tu izgradnju P+3 u Hercegovačkoj ulici, s obzirom da je Hercegovačka ulica na strani Savamale, dakle nije prugom odvojena od grada. Daleko veći problem bi bio to što deo srušenih objekata u Hercegovačkoj (na primer, na samom uglu Mostarske i Hercegovačke) knjigovodstveno još uvek stoji, odnosno nije potvrđeno da je postupak eksproprijacije završen.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=422816#p422816:1v3s71ah je napisao(la):
Stomatolog » 14 Dec 2016 09:27 pm[/url]":1v3s71ah]Uređenje ovog bloka deluje baš nerealno. Zgrada je u samom ćošku bloka, a oko nje po celom bloku male niske zgradice, meni baš to deluje kao neko privremeno montažno-demontažno rešenje.

file.php

Složio bih se, utoliko što bi u budućnosti lokal na suprotnom ćošku bloka u odnosu na kulu lako mogao da bude demontiran i da na njegovom mestu bude dignuta kula bliznakinja, uostalom baš tako je i predviđeno regulacionim planom.
Ali o tome najviše treba da vode računa potencijalni kupci tih divnih stanova u BW Vista.

@Stanislav,mislio sam na prvi red zgrada pored reke

Ovaj deo što su "popločali rizlom" će im verovatno biti privremeni parking zbog novogodišnjih dešavanja i dolaska većeg broja ljudi,da bi kasnije tokom proleća krenuli da rade "privremeni park" sa drvoredima,travnjacima,stazama itd.

Zar pruga ne prolazi tacno ispred ovih zgrada?
Pri tom i da je problem sa prugom, ima dosta zgrada unutar tog bloka koje mogu da se urade posto je ceo taj potez od Geozavoda do pruge dugacak 120 metara.

Super, eto nama još jednog prostranog privremenog parkirališta u Savamali, ako ovako nastave na odličnom su putu da potpuno reše program parkiranja u tom delu grada. Parking servis se neće baš leba najesti od popločanog dela parkirališta, a i pritisak na zonirana parking mesta mislim da će značajno opasti u okolnim ulicama.

Obzirom da bi se tokom sledeće godine uklanjala i lastina stanica,parking za autobuse čitav taj prostor bi se koristio kao "privremeno parkirališno-zelena površina(e)".

Lasta sledeće godine? Ja sam bio ubeđen da će stanica Lasta biti izmeštena u narednih 15 dana, u suprotnom se od prvog januara zaustavlja odbrojavanje perioda 20/30 godina za projekat Beograd na Vodi...

Vrh