@mvbg1
Prilično mi je neverovatno da nekom moram da objašnjavam da je sasvim očigledno da je osoba koje je napravila onu fotografiju sa psima to zamislila kao šalu. Ovde ju je preneo Miloš, i svi su je shvatili kao takvu, pa sam je i ja komentarisao na isti način. Doduše prilično simboličnu i prigodnu, ali ipak šalu.
Fotografije iz Bugarske sam preneo zato što se tu dobro vide posledice jedne takve nesreće, što je neophodno za stvarno shvatanje stepena opasnosti za Beograd, zato što je iz psihologije dobro poznato da skoro svi ljudi koji nisu posebno obučeni imaju tendenciju da nekritički potcenjuju stepen rizika za rizične procedure koji su nažalost postale uobičajene, koje su zbog navike već postale skoro neprimetne, pogotovo ako nikada nisu lično prisustvovali posledicama takve nesreće, ili smatraju da se one dešavaju samo negde veoma daleko od njih. Slika iz komšiluka veoma pomaže da u takvim okolnostima procena rizika bude realnija i primerenija stvarnoj opasnosti pošto je to vizuelno i direktno svedočanstvo onoga što nije u iskustvu, a stvarno se dešava baš tako. Zbog toga tu nema ništa "strašno". Naprotiv, strašno je želeti da se to sakriva od javnosti, da se ona uljuljkuje u lažni osećaj sigurnosti u situaciji u kojoj su autoriteti sasvim očigledno kompromitovani pa im se ne može verovati samo na reč.
Što se ostalog tiče, možemo da pričamo tek kad počneš da koristiš argumente umesto termina "osoba poput mene", "Strašno", "takva je procedura na železnici", uz generalni poziv na autoritet kao argument, pa umesto toga ponudiš jasnu analizu svih aspekata koji utiču na rizik, dakle i verovatnoće i potencijalne štete, jer bi tek to eventualno moglo da argumentovano pokaže da je nova trasa bolja od stare.