Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

file.php

Ove dve rupe, to je deo budućeg TC-a ili nešto drugo?

Vidim neki forumaši su počeli da porede Beograd sa drugim evropskim prestonicama. Bolje da se toga manu. U najboljem slučlaju sada je još rano za to. Prvo poređenje je bilo sa Bečom, Pragom, Budimpeštom i Drezdenom. Kad sam bio sasvim mlad i ja sam u mislima pokušavao takva poređenja i ona su u meni izazivala osećaj blage melanhonije. Drugo poređenje koje vidim na ovom forumu je sa Bukureštom,Sofijom i Atinom. Ovo izgleda primerenije ali je u stvari nerelno skoro isto kao prvo. Bukurešt je poznat kao "istoćni Pariz", Atina je Atina, ostaje samo poređenje sa Sofijom. To je grad sa ogromnom količinom zelenila i planinom Vitošom iznad samog grada. U poređenju sa Sofijom Bg. ima neke šanse dok kad su u pitanju oni ranije pomenuti gradovi nema nikakve. Da ne pominjem da svi oni ranije pomenuti gradovi (osim Drezdena) imaju metro. Ali Beograd ima budućnost kao retko koji evropski grad. Kao prvo "ne podmećite klipove" onima koji grade Beograd na vodi.

E hvala Stanislave...

Dedinje, ne znam, ali nema tih planina i zelenila koje bih zamenio za ušće dve reke, na konto poređenja sa Sofijom.
Grad bez reke je kao što neko reče sarma bez mesa, jednostavno nije to to.

Imaju metro, ali pošto sam bio skoro do Sofije moram reći da je celokupna infrastruktura još uvek u lošem stanju,
banalni primeri, oni i dalje stavljaju najeftiniji oblik behaton ploča (onaj koji kod nas stavljaju u seoska dvorišta).

Kvalitet urbanog mobilijara im je veoma loš, nije da je naš nešto bolji, ali ono kod njih je kriminalno.

Ako sam dobro razumeo gornji post dedinje, osim Sofije Beograd je prilično inferioran u odnosu na sve druge evropske prestonice sličnog reda veličine, a infrastrukturno čak i sa Sofijom gubi korak. U tako očajnoj poziciji, Beograd na vodi mu valjda dođe kao nekakav očajnički pokušaj da se Beograd učini atraktivnijim. Tja, mislio sam da stariji ljudi razumeju da kada se vuku očajnički potezi, rezultati su - očajni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=413529#p413529:1of9ro2w je napisao(la):
stanislaw » 30 Oct 2016 03:08 pm[/url]":1of9ro2w]
Istini za volju, čekanje na rampi ne može da se poredi sa sajmom, zato što kroz Savamalu ide poneki teretni voz, a preko sajma bukvalno svaki putnički voz u Srbiji bez Vojvodine.

E moj Stanislawe bas si pesimista, gledas li ti ponekad televiziju?
Pa Beograd na Vodi je projekat od nacionalnog znacaj koji ce pokrenuti celokupnu privredu Srbije, i to odmah, ta pruga ce vec za dve godine sigurno postati ozbiljna magistrala, cim se zavrse obe zgrade i trzni centar. Nece moci covek vise mirno da proseta promenadom a da se ne zadivi silnim kompozicijama punim uspesne privrede koje konstantno tutnje amfiteatrom. Jedva ce poneki auto uspeti da predje prugu kod rampe izmedju dva voza a hiljade drugih bice zatoceni ispred luksuznih zgrada ciji su stanovi vec razgrabljeni.

To je cena uspeha.

:bg4:

Zidar, potpuno neuspela ironija. Stanislaw, svi putnički vozovi u Srbiji sa Vojvodinom ne moraju ići pored Sajma već će se upućivati na Prokop.

..rece covek koji je u prethodnom postu napisao
.
...
Ali Beograd ima budućnost kao retko koji evropski grad. Kao prvo "ne podmećite klipove" onima koji grade Beograd na vodi.

Jel to paranoja kolektivna bolest? Kakvi klipovi dedinje? Nesposobnjakovici sami sebi podmecu klipove svojim neznanjem i bahatoscu.
Stav o BnV u kontekstu `dobre` buducnosti Beograda necu komentarisati...

Povratak u Budućnost:

Ovako bi za par godina mogle izgledati neke temeljne jame u BNV-u :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=413579#p413579:2ulje0xi je napisao(la):
Вожд » 30 Oct 2016 10:20 pm[/url]":2ulje0xi]
file.php

Inače, pumpe i crpna stanica se i dalje nalaze upravo na mestu ove bare. Izgleda da ni 130 godina pumpanja nije bilo dovoljno. Ova vodurina je i dalje na istom mestu :lol:

Moguće. To su sklepani magacini u zadnjem dvorištu Simpa koji više nije Simpo, tako da u svakom momentu BNV može doneti odluku da oni više nisu dostojni da ruže behaton Hercegovačke ulice.

Rušenjem magacina dobio bi se parking ,verovatno da bi skoro počeli i sa rekonstrukcijom i prenamenom zgrade "Simpa".

Hajde sad je dosao na red stari savski most. Malo planovi, malo najave, malo dileme, da se krcka par godina...

STARI SAVSKI MOST, posle rekonstrukcije od 60 miliona evra, IPAK NA DVA NIVOA
Blic | 31. 10. 2016 - 09:53h
Stari savski most, kojem uskoro predstoji velika rekonstrukcija u koju će biti uloženo više od 60 miliona evra, ipak će biti projektovan tako da ubuduće ima - dva nivoa.
cela vest ?
http://www.blic.rs/vesti/beograd/stari- ... oa/0dke6wf

Uzalud zuma. Strasno želiš zlo bnv ali želja ti se neće ostvariti.

A šta rade dvojca na krovu, skidaju crepove ili? Deluje da su prozori ispod izvađeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=413706#p413706:u36st3if je napisao(la):
dedinje » 31 Oct 2016 06:33 pm[/url]":u36st3if]Uzalud zuma. Strasno želiš zlo bnv ali želja ti se neće ostvariti.
Ovaj komentar me neodoljivo potseća na vreme kad sam bio mali i čitao dečije stripove. Mora da je to ostavilo ozbiljne tragove pošto i sad kao da vidim oblačić oko ovoga gore. Da li se i vama čini da mu je tekst zaokružen?

Mislim da bi komentar od dedinje trebao da te natera da se zamislis. Tvoje reportaze i fotografije su odlicne. Cak i delovi teksta su super odradjeni.

Problem je samo sto sve upropastis sa malicioznim komentarima o ovom najboljem projektu u istocnoj Evropi. Ocigledno je da imas nekog interesa da podrzavas protivnike ovog projekta ali treba da budes svestan da tvojim komentarima na neki nacin narusavas neciji trud i rad. Tako zapravo svima nama opstruiras da uzivamo u ovom dogadjaju koji je bio san 50+ godina i sanjala gaje cela Srbija. To je san o Beogradu na reci koji je upravo poceo da postaje java. Ovaj san ocigledno niko drugi nije mogao da ostvari nego bas sadasnja ekipa i treba iskreno od srca da im cestitas ako ces da budes posten i realan. Pricaj sta hoces ali ovo sto su do sada pokazali je za cistu desetku i cisto sumnjam da bi bilo ko drugi uspeo za ovako kratko vreme ovliko stvari da uradi.

Vradoviću, zaboravio sa optužiš Zumu za "brutalno mešanje" u projekat Beograd na vodi.

I za klizece setaliste
Objekti magacini sa kojih je skinut krov zauzimaju prostor djelu zgrade koji srusen u bombardovanju
Inace mogli bi to da ozidaju

Gospodo Radoviću i Dedinje, možete li me savetovati koju bi ste vi vrstu komentara predložili kao poželjnu, a da nije već mnogo puta pokušana u ovih 800 strana teksta, u gomili deklaracija akademije arhitekture, nizu intervjua poznatih stručnjaka, pa čak i u najvišoj naučnoj instituciji ove države, u Akademiji nauka Srbije. Nije li pomalo čudno da i SANU mrzi BNV? Ili recimo da ni jedan jedini arhitekta od ugleda nikada nije javno i argumentovano ustao u odbranu opšteg koncepta i arhitekture BNV-a. Ni jedan jedini! Nula komada. Niko.

A ipak se gradi, i to na najdragocenijem slobodnom prostoru centra grada, na prostoru od koga u mnogim aspektima zavisi budućnost Beograda. I šta se to važno gradi na tako neponovljivom mestu? Stanovi u kulama od 100 metara, tržni centar i "šetalište" u kome se ni dve poštene porodice ne mogu mimići. Šta će tu da siđe na reku? Hoće li ovi iz tržnog centra bez prozora da iznesu tezge na obalu? Ili ovi iz stanova bračne krevete? Šta će TO na obali? Kakve to ima veze sa vodom? Nazdravlje vam koncept i teško snu. Meni je fascinantno je da jedino vama ne izgleda da u svemu tome ima nešto čudno? Nego izvlačite zaključak da je mišljenje koje jednoglasno dele svi prethodno pobrojani nepogrešiv znak mrzitelja napretka. Mora da je u pitanju neka opaka zaraza kad se uzme u obzir koliko ih je.

Beograd sanjao BnV? Beograd nikad nije sanjao gaženje zakona, Beograd nikad nije sanjao nelegalna rušenja noću u fantomkama, .... oooo, izvinite, ... možda je sanjao, ali samo kao noćne more!
Zgrade nisu krive, krivi su ljudi, ljudi koji čine zlodela. Pokušaj da se grehovi peru sjajnim renderima i veličanstvenim maketama ne uklanja istinu - greh postoji, zločin je učinjen.
Drugi nivo je koliko je projekat lep, smislen i potreban, koliko je investitor izmišljen, koliko se obmane baca pred naše noge i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare. (pozdrav velikom Džoniju)

Da li je zlodelo i višedecenijska geotizacija nekoliko stotina porodica u SA i zivot u nefiziološkim uslovima? Da li je zlodelo prema toj istoj obali desetine i desetine brodova-krševa i tone i tone djubreta i g..... koji se svakodnevno izlivaju u reku?

Da li je ikada i jedan stručnjak iili grupa njih (AAS,SANU ili bilo koja druga) rekao nešto protiv višedecenijskih zlodela prema ljudima i prema obali tog istog grada?

Da li je ikada i jedan stručnjak ili grupa njih iz sveta urbanizma,arhitekture dala konstruktivan predlog da se za 20-tak miliona evra reši pitanje iseljavanja svih porodica u SA i izgradnja obaloutvrde na delu od Brankov mosta do Gazele,prenamena dela prostora SA u parkovsku,javnu površinu,sa rekreativnim sadržajima,bici stazama itd.itd.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=413743#p413743:24gxlfb0 je napisao(la):
vradovic » 31 Oct 2016 08:46 pm[/url]":24gxlfb0]
Ocigledno je da imas nekog interesa da podrzavas protivnike ovog projekta ali treba da budes svestan da tvojim komentarima na neki nacin narusavas neciji trud i rad.

Misliš, narušava ti prodaju? Pa kad prodajete maglu za skupe novce, pomučite se malo. Ne može se večno živeti samo od insajderskih informacija kad će skakati akcije aerodroma na berzi, mora malo i da se rinta.

Ovaj san ocigledno niko drugi nije mogao da ostvari nego bas sadasnja ekipa

Znači, ti si ponosni minion sadašnje ekipe?

Vrh