Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Radnici su pripremili mesta za montiranje aktivnih merača pozicije. Ideja je da se u sledećih nekoliko meseci precizno prati svaki pomeraj obaloutvrde, da bi se moglo utvrditi koji se sve njeni delovi pomeraju, a na osnovu toga da li je u pitanju samo recimo mestimično krivljenje talpi, ili je aktivirano pravo klizište, pa je u tom slučaju potrebno videti koji su slojevi zemljišta u pokretu i gde su granice te oblasti (inače prva zona oku vidljivog pomeraja je dugačka oko 25 metara). Zbog toga su na pravlinim razmacima duž čitave Promenade uzvodno od Starog Savskog mosta pripremljena mesta gde će biti pričvršćeni merači pozicije. Prva lokacija se nalazi blizu mosta, a poslednja je na kraju Promenade.

Na najvećem delu će biti iskorišćeni šrafovi koji drže metalnu posudu sa ukrasnim šljunkom, pošto su oni direktno ubušeni u vrh betonskog venca na vrhu talpi. Svuda je uklonjen višak šljunka i dodato nekoliko sjajnih novih matica.

IMG_6050_resize.jpg

IMG_6049_resize.jpg

IMG_6051_resize.jpg

Na isturenom delu, gde ovih posuda nema, ubušeni su novi držači i na vrhu postavljene čaure. Mesto je markirano reklamom iz obližnjeg Koka-Kola kamiona simboličnog naziva "Limited Edition, Artist Designed", koji na šetalištu očigledno glumi šetače pošto ga je zauzeo celog.

IMG_6058_resize.jpg

IMG_6059_resize.jpg

Ove čaure su ubušene i na drugim mestima ali je Koka-Kola kamion bio nešto dalje pa nisu obeležene.

IMG_6088_resize.jpg

IMG_6091_resize.jpg

Morace da izlupaju sve to i ponovo ga izgrade jer ne vidim kako bi mogli da saniraju nesto sto se iskrivilo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399575#p399575:1wyrsh7y je napisao(la):
Mair » 01 Aug 2016 02:44 pm[/url]":1wyrsh7y]Od pre neki dan.

13782211_10205796926276962_3299167916414258904_n.jpg

Izvor fotografije sa FB.
Jedini je problem što će ovo ubrzo da se sruši (ne obala u Savu, nego ofarbani kontejneri), a ivica komercijalnog anekesa buduće zgrade na tom mestu će biti verovatno tamo gde je sad bašta u prizemlju (na prvoj zgradi to beše svega četri ili pet metara od RL, zar ne?), a ovo gde je sad viši nivo bašte, dakle na vrhu aneksa, to će biti privatno, samo za stanare. Pa i nema puno smisla hvaliti se što se tiče koristi koju će narod imati od dela obale koji se ovde vidi.

Jedan od mogućih razloga nestabilnosti tla. Obala je nasipana bar dva puta, novi pesak na stari pesak, a verovatno i mnogo više puta ko zna čim.

Originalno stanje i nasipanje obale između dva mosta 1943. godine (ovo iznad je stovarište drveta za ogrev). Ovako je nasipan i jedan deo obale uzvodno od Starog savskog mosta.

679109bracekrsmanovic50203Copie.jpg

sava%20kucica_zpsh2jm7kv7.jpg~original

206041bracekrsmanovic8.jpg

savskaobalabaravenecij.jpg~original

Zuma ima li veze to sto nije stavljan asfalt ispod granita sa tim da su ploce pocele da se krive na delu setalista do ograde? ili je i to zbog klizista...?

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Zuma

Postavio sam fotografiju da bi prikazao kako se danas posle radova koristi izgrađena obala i da je veoma posećena. Koliko se sećam po generalnom planu ovde će biti slobodna površina. Možda iza ovih montažnih objekata bude parking sa slepom ulicom koliko se ja sećam plana.

Ne znam odakle ti to. Čitava obala Save je izdeljena u blokove, i svi ti blokovi će sigurno biti zauzeti zgradama sa obiljem komercijalnih aneksa oko njih. Kontejneri su samo privremeni. A koliko će biti rastojanje od zida aneksa do regulacione linije vidimo po prvoj zgradi pored obale: četri do pet metara. I to je to. Nikakvih slobodnih površina tu neće biti sem povremenih privatnih platoa i prolaza koji služe kao prilaz unutrašnjim prodavnicama smeštenim dublje u prizemnom nivou.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399584#p399584:y7sj0owj je napisao(la):
Bulbulderac17 » 01 Aug 2016 05:00 pm[/url]":y7sj0owj]Zuma ima li veze to sto nije stavljan asfalt ispod granita sa tim da su ploce pocele da se krive na delu setalista do ograde? ili je i to zbog klizista...?
Asvalt sigurno nije važan. Ako se ovakvi poremećaji dese na dužinama reda veličine 20 ili 30 metara, i to na bar dva različita mesta, to nije neka mala lokalna rupa da bi čvršća podloga mogla da pomogne tako što ujednači i raspodeli pritisak na veću površinu. Ako se izmakne toliko mnogo tla ispod nje svejedno je kakva je podloga.

A zašto se ovo dešava ... zaista ne znam. Padaju mi na pamet dva različita objašnjenja.

Recimo, nasuti pesak pritiska na talpe sa jedne strane, a sa druge su do pola u vazduhu, pa je ta razlika previše za muljevito tlo, tako da se talpe naginju ka Savi, dok pesak ispod šetališta propada u tako stvoreni otvor. Ovaj problem je trebalo da spreči nasipanje materjala iz šlepova i beton u L profilu. Posle nasipanja postavljaju se profili na ovaj način:

IMG_2632_resize.jpg

Zatim se betonskim vencem povežu vrhovi talpi i betonsko gvožđe koje viri iz vrhova L profila. Na taj način se pritisak sa leve starne prenosi na L profil, a njegov donji deo onda prenosi tu silu na nasutu podlogu koja i sama, svojim donjim delom preuzima deo tog bočnog pritiska sa talpi. Sem ako voda ne ispere podlogu ispod L profila kad ona postaje samo asimetrični teg na vrhu talpi koji ih još više krivi. Ali recimo da se ovo poslednje sada nije slučaj, a da se kasnije ne može desiti kad se ovde naspe još materjala.

IMG_2898c_resize.jpg

Tako bi problem pritiska sa jedne strane bio rešen, a zaista izgleda da se rupa pojavila na jedina dva mesta gde ove potpore nije bilo. Na slikama vidite da ovde nisu nasipali toliko kao levo i desno.

IMG_5876_resize.jpg

IMG_5877c_resize.jpg

Nažalost postoje i problemi u ovakvom objašnjenju mada je nejasno koliko su ozbiljni. Zašto se to nije desilo do sada? Kako da se veća rupa otvorila na izbočenom delu Promenade gde je kamena potpora talpama veća nego kod Savanove 2 gde je nema uopšte? Ako ovo nekako i otpišemo kao slučajnost izazvanu nejednakim karakeristikama tla i povlačenjem vode (mada su to već DVE slobodne pretpostavke), imam i ove fotografije:

IMG_2641c_resize.jpg

IMG_2640_resize.jpg

IMG_2640c_resize.jpg

Kao što vidite talpe su od naginjanja dodatno osigurane zategama koje su zavarene za njih, a sa druge strane za drugi red talpi. Pa kako su se onda pomerile? Ili se čitava serija zatega otkinula, ili je pomeren ceo ovaj sloj zemljišta. Ali bi onda zemlja potonula sa druge strane, iznad unutrašnjeg reda talpi, a toga nema. Tako da postoji prostor i za druga objašnjenja, recimo da je pokrenuto klizište u dubljim, nosivim slojevima zemlišta pošto u tom slučaju manifestacije na površini mogu biti vrlo zbunjujuće i nejasne. Ili da se pesak i mulj iz dubine nekako ispiraju i odnose, možda nekim efektom koji je posledica gomile pumpi koje rade već valjda godinu dana, ili možda zbog promenjenog hidrostatičkog režima podzemnih voda zbog svih ovih građevinskih radova, naispanja, nove težine, talpi i ko zna sve čega. Nije prvi put da u Beogradu podzemne vode građevinama prave problem. A ovo nije bilo koji kraj, nego baš čuvena Bara Venecija, dok su se oni posebno nameračili da grade tik uz reku i tako nam otmu što veći deo rečne obale. Takoreći poetska pravda, a šta je tačno pravi uzrok valjda ćemo saznati posle ovih merenja.

Pa po mom misljenju, desilo se iz razloga sto talpe su sluzile samo da pridrze zemlju dok se vrsilo nasipanje a betonski L profili sa dodatnim izlivanjem betona do konacne visinske kote su ti koji obezbejuju da ne dodje do klizista.

Posto tih betonskih L profila nije bilo na 2 mesta, logicno je da se setaliste izdeformisalo na tim delovima.
E sad, zasto nisu ostavili gole talpe na ta 2 mesta ostaje misterija. :?: :?: :?:

Taj deo je lak. Zato što su hteli da uštede na vremenu i novcu. Nisu želeli da stavljaju nešto što bi posle morali da skidju. Na tim mestima je na donjim nivoima planirano nešto posebno. Izbočena terasa na koti 77m, produženi nasip u reku na istom nivou, ili bilo šta slično što zahteva da se talpe tu ili potpuno zatrpaju zemljom, ili betoniraju na neki poseban način, ili sasvim ukone. Onda im nasipanje šljunkom i L profili tu i ne trebaju (sem privremeno, kao što se lepo pokazalo, ako je ovo objašnjenje ispravno). Na ostalim mestima L profil definiše "stepenicu", tj za koliko će prvi niži nivo biti niži od nivoa šetališta.

Vidite betonsko gvožđe koje viri? Ovde je beton na neki način trebao da se nastavi. Isto važi i kod Savanove 2, gde ne postoji čak ni betonski venac po vrhu talpi.

IMG_5929_resize.jpg

@Zuma

Evo plan. Ovde se vidi da postoji ulica između dva bloka (placa), te saobraćajnice prave razliku između blokova.

Plan_Beograd_na_vodi_2015_zpszxdz8gzw.jpg

Do placa (bloka) za kulu od BW Residence ima ceo jedan za sada prazan blok.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399612#p399612:2ivfoc6n je napisao(la):
spatiotecte » 01 Aug 2016 08:23 pm[/url]":2ivfoc6n]Pa po mom misljenju, desilo se iz razloga sto talpe su sluzile samo da pridrze zemlju dok se vrsilo nasipanje a betonski L profili sa dodatnim izlivanjem betona do konacne visinske kote su ti koji obezbejuju da ne dodje do klizista.

Posto tih betonskih L profila nije bilo na 2 mesta, logicno je da se setaliste izdeformisalo na tim delovima.
E sad, zasto nisu ostavili gole talpe na ta 2 mesta ostaje misterija. :?: :?: :?:

Edit poslednje recenice mog prethodnog posta posto sam napravio gresku u kucanju:

E sad, zasto SU ostavili gole talpe na ta 2 mesta ostaje misterija. :?: :?: :?:

Razumeo sam te i odmah odgovorio na ono što si hteo da kažeš.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399619#p399619:1ra5tjfj je napisao(la):
Zuma » Mon Aug 01, 2016 9:52 pm[/url]":1ra5tjfj]

Vidite betonsko gvožđe koje viri? Ovde je beton na neki način trebao da se nastavi. Isto važi i kod Savanove 2, gde ne postoji čak ni betonski venac po vrhu talpi.
IMG_5929_resize.jpg

Trebalo bi verovatno da se nastavi betonskom platformom kao na renderu:

S obzirom na naginjanje talpi,rupama u betonu pitanje je koliko bi ova platforma izdržala i dovela do katastrofe popriličnih razmera s obzirom da je bila namenjena pešacima,možete da zamislite šta bi moglo da se desi,verovatno da će odustati od ovih platformi,na sreću.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399624#p399624:1snkfiu4 je napisao(la):
Zuma » 01 Aug 2016 09:17 pm[/url]":1snkfiu4]Razumeo sam te i odmah odgovorio na ono što si hteo da kažeš.

Iz tvog odgovora sam shvatio da si me razumeo ali sam ispravio gresku cisto da ne dodje do zabune za ostale forumase. ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399620#p399620:1agdg2cs je napisao(la):
Mair » 01 Aug 2016 09:02 pm[/url]":1agdg2cs]@Zuma

Evo plan. Ovde se vidi da postoji ulica između dva bloka (placa), te saobraćajnice prave razliku između blokova.
Do placa (bloka) za kulu od BW Residence ima ceo jedan za sada prazan blok.
Ne, ulica je tik uz zgradu, trotoar je svega par metara širok. Kontejneri koji glume kafiće su dalje, na teritoriji sledećeg bloka. Mada mi je nejasan smisao čitave poruke. Hoćeš da kažeš da bi kontejneri ostali na sred ulice, ili šta? Oni se uklanjaju u oba slučaja.

Znao sam da ima saobraćajnica koja izlazi na obalu i razdvaja dva bloka, ali sam zaboravio da postoji ceo jedan plac (blok) između BW Residence i Kule. Tako da si upravu što misliš da će biti zgrada. Međutim neće biti ništa čudno ako ostane taj mali deo tako, naravno bez montažnih objekata. Možda ostane taj teren za odbojku i taj mali dečji park uz obalu. Zato sam hteo da ti pokažem da se možda neće sve menjati u finlanom izgledu u tih par metara do obale u odnosu na sadašnje stanje, nego da već možda sada imamo trajni izgled lepo uređene obale u tom delu.

To nije "možda" nego je nemoguće. Kontejneri su dublje u kopnu od 4-5 metara od regulacione linije. Što znači da će na njihovom mestu biti rupa temeljne jame ... ustvari, šta pričam ... to je razdaljina zida aneksa od regulacione linije na nivou prizemlja, dok se podrumi kopaju uglavnom tik do regulacione linije i zauzimaju daleko najveći deo čitavog placa, bez obzira šta je iznad njih, otvoreni plato ili zgrada. Pošto zbog podzemnih voda ne smeju da kopaju podrume u više od jednog ili najviše dva nivoa, onda moraju da ih horizontalno prošire na maksimalno mogućoj površini čitavog bloka inače nemaju dovoljno mesta za garaže i ostale tehničke prostorije (naravno, pošto su halapljivi pa prave visoke zgrade sa velikim brojem korisnika). Tako da, gde god na mapi vidite granicu bloka, sa priličnom sigurnošću možete zamisliti da će svuda u njegovoj unutrašnjosti uskoro biti iskopana ogromna rupa, pa SASVIM SIGURNO ništa na površini tu ne može ostati.

A budući vlasnik, ko god to bio (jer se zemlja prodaje uz zgradu, a "Investitor" BNV-a nema para) takođe sasvim sigurno tu neće vraćati kontejnere. Lepo se može desiti da to kupi recimo Azerbejdžan (ili budući islamski dikatator Erdogan, ili šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan) pa ljudi reše da je jedino ovde dovoljno reprezentativno "Evropsko" mesto za kompleks (ograđenih) spomenika u čast svih članova vladajuće porodice. Ovo je možda malo karikirano, ali ne previše. Mislim da je važno shvatiti da to zemljište više nije naše i da na njega ne smemo računati u bilo kom smislu i za bilo šta.

anarhisti-spomenik-tasmajdanski-park-1328585176-95630.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399625#p399625:1inq7gc3 je napisao(la):
milos.tro » 01 Aug 2016 09:20 pm[/url]":1inq7gc3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399619#p399619:1inq7gc3 je napisao(la):
Zuma » Mon Aug 01, 2016 9:52 pm[/url]":1inq7gc3]

Trebalo bi verovatno da se nastavi betonskom platformom kao na renderu:

S obzirom na naginjanje talpi,rupama u betonu pitanje je koliko bi ova platforma izdržala i dovela do katastrofe popriličnih razmera s obzirom da je bila namenjena pešacima,možete da zamislite šta bi moglo da se desi,verovatno da će odustati od ovih platformi,na sreću.
file.php

mislim da smo prosli tacku kada vishe nema smisla uzimati ove promo rendere kao neki marker stvarnog stanja u buducnosti, barem gledajuci koliko se do sada razlikuje setaliste od ovog 3d prikaza.

Svetivoda;134497105 je napisao(la):
Kontrolisu ima li pomeranja setalista.

Sitna nivelacija ploca.

Apsolutno sve punjace na setalistu su zauzeli emigranti. Koriste klupe ispod za celodnevno izlezavnje.
Sveti voda sa SSC

A dobro, necemo im to uzeti za zlo, realno migrantima je najpotrebniji taj punjac na otvorenom.

Sada mi je jasno zasto je rasprodat set za pesak..." Milenijum tim" pokupio sve zalihe za svoje majstore... sa ovim alatom i peskom ce garantovano da poprave utonule ploce. Drzace do sledece kise.... :D

Pogledajte prilog 1

Vrh