Malo današnjih informacija o otvoru koji se pojavio na obaloutvrdi. Ovde nam u doživljaju dubine pomaže zgodno postavljena senka metalne lajsne.
Gledajući prethodne fotografije shvatio sam da bi najbolja informacija o relativnom pomeraju pojedinih delova nasipa bila mikro snimak odnosa šrafa i rupe u betonu gde je on originalno bio. Što znači da je rupu prvo trebalo očistiti od nasutog betona, tako da se tačno vidi gde su joj ivice, a šraf osloboditi od izuvijanih ostataka tipla. Evo sada i toga.
Veliki broj šrafova je povijen u istu, levu stranu.
Dakle definitivno, pomeraj je nov, i ranije nije postojao.
Nažalost stvari su iskomplikovale kad sam primetio da se, kao što sam rekao, voda zaista skuplja, ali na strani DALJOJ od reke. Ovde vidite tamniji deo koji je vlažan. Isto to postoji i na drugim mestima. Dakle nagib sada nije ka reci nego obrnuto. Ovo bi moglo da znači i da je betonska ploča ispod šetališta potonula i nakrivila se na suprotnu stranu.
Zaista, kad se pogleda sasvim sa strane, postaje očigledno da je ta ploča ne samo odmaknuta od betonskog venca na vrhu talpi, nego je i potonula u odnosu na njega (zanemarite ivicu senke drvene lajsne).
Ovo sam u početku otpisao kao mogućnost jer mi nije bilo jasno gde bi u tom slučaju toliki pesak mogao da ode. Imam fotografije, a i lično sam gledao da je tokom nasipanja svaki sloj peska polivan vodom i utaban vibracionim valjcima. A talpe su (uglavnom) ušnirane jedna u drugu. Kako bi onda tlo moglo da se slegne i gde bi pesak ispod betonske ploče mogao da ode? Čak i da je neka cev pukla, ulegnuće bi bilo malo i lokalno, a ne na ovolikoj dužini. A ipak se nekako dešava i to.
Međutim, i pored sleganja peska ispod šetališta, očigledno je da su se pomerile i talpe. Pogledajte ove slike. Prve dve su današnje.
Obratite pažnju na izbočinu. Ivica više nije ravna.
A bila je. Ovo je slika od 29. maja 2016. Ivica je ovde savršeno ravna. Dakle i talpe su se iskrivile.
Na kraju sam potvrdu ovakvog zaključka dobio i od jednog radnika. Ali pošto je u pitanju važna vest, to zavređuje posebnu poruku neopterećenu slikama.