Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Jedno laicko razmisljanje zar im nije bilo pametnije da se asfaltira pa da preko idu granitne ploce?

Obidjoh i ja konacno jedan krug.

Hercegovacka:

Par slika makete i Hercegovacke. Uglavnom je sve receno. Na maketi mi je zapalo za oko da su sve vizure ulica koje se protezu ka Savi zatvorene objektima, pa se iz dubine bloka ne naslucuje da se ide ka reci.

Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 19

Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 10
Mobilijar je zaista lep. Izgleda reprezentativno i kvalitetno, ali rekao bih da i nije nesto funkcionalan na ovom mestu?
Ne verujem da ce neko ovde da sedi.
Pogledajte prilog 13

Murali mi se svidjaju. Prikladniji su od delfina. Uprkos tome, mislim da stubovi trebaju biti u sistemu sa ostalim stubovima mosta, a ne umetncko platno prilagodjeno setalistu.

Reciklaza starih sina sto se mene tice za svaku pohvalu.
Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 6

Trava na staroj obaloutvrdi? Zar je tako veliki problem da se pokosi?
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 9

Neko je vec postavio pitanje oko elektro ormarica u slucaju visokog vodostaja. Nadam se da je to uzeto u obzir.
Pogledajte prilog 10

Opet trava. Prenaglaseno distancranje od reke. Izkleda kao: "tamo je neka prljava vodurina puna korova, smeca i otpada - fuj! Drzite se vi ove lepe promenade i ako moze ne gledajte ka reci". Visina ograde na pojedinim delovima promenade daje istu poruku.
Pogledajte prilog 11

Pogledajte prilog 12

Pojedini delovi su vec osteceni.
Pogledajte prilog 13

O primenjenim materijalima sam vec pricao. Drvo jeste plemneit materijal i meni se svidja, ali mislim da nije prikladan ya ovako jednu javnu povrsinu. Zahteva izuzetno odrzavanje zbog atmosferskh uticaja. Na mnogm mestima je vec popucalo i osteceno. Za pohvalu je sto ta mesta premazuju odredjenim sredstvima, ali dokle tako?
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 15

Sirina Promenade 1 samo na njenom pocetku moze donekle da zadovolji potrebe. Ostatak je kriminalno uzak
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 18

Neverovatno da ovo jos nisu popravili tj vratili nazad u supljinu. U pitanju je led rasveta i vidi se sraf koji ispada iz rupe u drvetu. Pre dva meseca sam probao da ga vratim na mesto kada sam bio u prolazu ali je ispadala lajsna. Ponadao sam se da su sredili ali kada ovo vidim i travuljinu sve mi je jasno.
file.php

3. Deo, Promenada 2

Pretpostavljam da je ovo mesto buducih stepenica ka donjem nivou setalista. Ostavljena instalacija ide u prilog tome, mada mi hostesa koja prezentuje maketu rece kako nema dalje gradnje donjeg nivoa. Sta je to je rece. Kaskade koje su predstavljene na maketi zgrade koja se gradi su po njenim recima otpale. Mislim da ona nema pojma, posao joj je samo da lepo izgleda, hvali maketu i prica prazne price.
Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2

Videh na predhodnoj strani da su se "granitne" ploce na odredjenim mestima slegle. Ovi radnici valjda to popravljaju.
Pogledajte prilog 3

Ukoliko neko od vas ima klince, mozete da ih dovedete da slazu lego kockice. Ova radionica za decu mi se svidja iako je po sredi komercijalna akcija.
Pogledajte prilog 4

"Dalje neces moci" Za sad nije problem sto je setaliste uzurpirano, jer se u neposrednoj blizini zavrsava. Problem je sto daje naznaku da bi se u buducnosti slicne ili gore stvari mogle desavati, odnosno da sealiste nije namenjeno samo za setanje vec i za komercijalne akcije.
Pogledajte prilog 5

Pera Kojot Supergenije plakat je pobedio. LEpo sve to izgleda, pitam se samo koliko kosta stampanje svih tih silnih plakata i promotivnog materijala, kao i ko to placa?
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 7

Stari pragovi kao poplocavanje za svaku pohvalu. Isto kao i sine koje sluze za vezivanje bicikala. Nadam se da su prvo dekontaminirane.
Pogledajte prilog 8

Biciklisticka staza ka Adi je ok. Inace, po mom misljenju sirina biciklisticke staze duz citavog poteza je zadovoljavajuca. Ostaje stari problem preplitanja pesaka sa biciklistima i to je ogroman problem. U buducnosti ce biti jos veci.
Pogledajte prilog 9

Na sledece tri fotografije vidi se mesto gde ce biti kula. Nije mi se zavlacilo skroz do temeljne jame jer nema sta da se vidi. Sve je kao sto je i bilo. Par radnika se tu mota i rekao bih da rade sondiranje terena.
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 12

Pogledajte prilog 13
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 18
Pogledajte prilog 20
Pogledajte prilog 21
Pogledajte prilog 22
Pogledajte prilog 23
Pogledajte prilog 25
Pogledajte prilog 27
Pogledajte prilog 28

Nemam predstavu cemu bi sluzile ove stepenice. Mozda kao silazak na improvizovani parking ili ka eventualnom donjem nivou.
Pogledajte prilog 29
Pogledajte prilog 30
Pogledajte prilog 31
Pogledajte prilog 32
Pogledajte prilog 33
Pogledajte prilog 34

Prolazim tim delom obale jer poprilično često vozim velosiped tuda. No pre neko veče prošetah sa ženom jer, iako živimo u blizini, ona nijednom nije obišla taj veličanstven poduhvat. Ukratko bila je zaprepašćena koliko to jadno izgleda. Komentar je da su o tome odlučivali ljudi koji veze nemaju sa pravim kvalitetom života, ljudi kojima je guranje na šetalištima u crnogorskom primorju uz pljeskavice, kafiće, buku, vrhunac 'zabave i lepog života'. Vučeš dvoje dece sa balonima i šećernom vunom kroz gužvu i kao vrhunac i smisao večeri sedneš u bučan, prenatrpan kafić na koka kolu. 
Depresivno je koliko je cela priča bedna. Gledali smo ljude. Posmatrali smo kakav je uticaj na ponašanje ljudi. Baka šeta unuku (što je divno), unuka srećna (kako i valja), trčkara, izbegava duge ljude, bicikliste, i komentariše oduševljena 'bako koliko ovde ima kafića'. Eto kako se grade nove generacije. Umesto da je sa bakom negde gde se lepo može igrati sa decom, gde će uživati u okruženju koje inspiriše njoj se nameće kao ideal ovo. 
Tužno je šta smo mogli da imamo a šta smo dobili. Priča o Srbiji / Balkanu, priča o nama. 

To sto vi tražite možete naći u okolini Beograda, banjama...
Sebično je u centralnoj gradskoj zoni tražiti mira za sebe. Jednostavno za takvu lokaciju u gradu šetalište i treba da bude živo i dinamično sa kafićima za roditelje i igralištima za decu.
Sve u svemu nije grad za svakoga posebno za ljude koji žele da odgaje decu na neki tradicionalniji način. Ameri su takvi, oni čim dobiju decu beže u predgrađa, što je ok.

Bravo za slike, ne mogu nikako da se nateram da po ovoj vrucini odem da vidim kako su sredili to setaliste, ali gledajuci foto reportazu kao da sam bio tamo. I unistilo mi zelju da ipak odem do BGH2O.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399029#p399029:gae2i07u je napisao(la):
Max15 » Wed Jul 27, 2016 11:54 am[/url]":gae2i07u]To sto vi tražite možete naći u okolini Beograda, banjama...
Sebično je u centralnoj gradskoj zoni tražiti mira za sebe. Jednostavno za takvu lokaciju u gradu šetalište i treba da bude živo i dinamično sa kafićima za roditelje i igralištima za decu.
Sve u svemu nije grad za svakoga posebno za ljude koji žele da odgaje decu na neki tradicionalniji način. Ameri su takvi, oni čim dobiju decu beže u predgrađa, što je ok.
Sve u svemu grad nije za svakoga posebno ne za one koji bi od centra da prave cirkus i vasar. Sebicno je da kada ljudi dodju kuci da se odmore ili izadju da prosetaju (jer i u toj centralnoj gradskoj zoni neko zivi i pokusava da spava-primer Cetinjske ulice), nameces im zurle i talambase jer bi malo da divljas! Za taj tip zabave odes na planinu pa vristis, urlas i zavijas do mile volje... eeeh samo tamo nema nikog da to vidi i cuje :(

Treba imati mere u toj komercijalizaciji pre svega mislim na zloupotrebu pesackih staza ali ko zeli mirniju setnju bez kafica i sl sadrzaja moze da proseta mostom na drugu obalu i da uziva u zelenilu i miru.

Да ти елаборирам став Игоре;

Ко жели пристојан градски кварт до реке, ко жели очување јавне имовине, поштовање закона и планских аката, интереса грађана, ко жели нормалан урбанистички развој, адекватне садржаје поред реке, ко жели заштиту јавних институција, полиције, ко жели нормално друштво са влашћу у служби народа нека се "прошета" до неке од земаља у кругу од пар хиљада километара и нека тамо ужива у свим тим вредностима јер овде је то све сатрано као највећа претња криминалној власти и истим таквим "инвеститорима".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399048#p399048:3grs9h34 je napisao(la):
Igor » 27 Jul 2016 01:47 pm[/url]":3grs9h34]Treba imati mere u toj komercijalizaciji pre svega mislim na zloupotrebu pesackih staza ali ko zeli mirniju setnju bez kafica i sl sadrzaja moze da proseta mostom na drugu obalu i da uziva u zelenilu i miru.

Па и не може.
Сад ће три године како је једна страна моста затворена због рупе у тротоару. Три године Игоре,док се они баве овим криминалним пројектом.

А такав однос према грађанима ја бих назвао - протеривање.

Ukratko bila je zaprepašćena koliko to jadno izgleda. Komentar je da su o tome odlučivali ljudi koji veze nemaju sa pravim kvalitetom života, ljudi kojima je guranje na šetalištima u crnogorskom primorju uz pljeskavice, kafiće, buku, vrhunac 'zabave i lepog života'. Vučeš dvoje dece sa balonima i šećernom vunom kroz gužvu i kao vrhunac i smisao večeri sedneš u bučan, prenatrpan kafić na koka kolu.
Depresivno je koliko je cela priča bedna. Gledali smo ljude. Posmatrali smo kakav je uticaj na ponašanje ljudi. Baka šeta unuku (što je divno), unuka srećna (kako i valja), trčkara, izbegava duge ljude, bicikliste, i komentariše oduševljena 'bako koliko ovde ima kafića'. Eto kako se grade nove generacije. Umesto da je sa bakom negde gde se lepo može igrati sa decom

Eto ja na primer uvek kad dole setam cujem ljude u prolazu kako pozitivno komentarisu. Zivim na Kosutnjaku koji je ideal za ovu malu sa babom. Kosutnjak je 10 min kolima od centra ili 30 min prevozom. Znas da decu vidjam uglavnom na ski stazi kad ih roditelji dovedu da oni popiju pice. Retko ko vodi klince ovako po sumi, pionirskom gradu. Mozes ti da napravis sumu u SA, ljude privlace setalista, restorani, kafici. I to je ok, za centar. Imamo ostale obale, sumu u srcu grada, topcider, avalu za taj dozivljaj prirode. Cak i na adi imas taj ''kafic'' deo i divlji, pa ko gde voli. Bg na vodi je predvidjen da bude nov centar grada i bice guzva i vasar, ko u Knezu, ko i u svakoj setackoj zoni u Evropi, sa secernim vunama ulicnim glupostima i slicno. Ne vidim da se ljudi zgrazavaju kako je u Knezu vasar, a da jeste-jeste.

Sta god da urade narod nece biti zadovoljan jer nas ima raznih, ljubitelja mira i tisine i ljudi koji vole urbani zivot grada tako da ce uvek nekome nesto da se dopadne a nekome ne.

tako je, eto i pored svega eto i ti si se nekom dopao. mislim na tvoju gospodju, naravno, ma sta mislio o tebi sumljam da si i na tom polju pristalica zakona jaceg, fantomki i vezivanja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399253#p399253:kro2iqu8 je napisao(la):
razgradjevinar » 29 Jul 2016 01:37 pm[/url]":kro2iqu8]tako je, eto i pored svega eto i ti si se nekom dopao. mislim na tvoju gospodju, naravno, ma sta mislio o tebi sumljam da si i na tom polju pristalica zakona jaceg, fantomki i vezivanja

Zasto se ti bavis mojim zivotom?
Ako te to vec zanima, na tom polju bas nikad nisam imao problema da se dopadnem nekoj.

A sto se tice zakona jaceg i vezivanja, trebao bi da znas da se zene loze na to. :wink:

Možete ponoviti taj tobožnji argument "da su ukusi razni" i "da je potrebna raznovrsnost" koliko god hoćete puta, to ga neće učiniti istinitim već samo manipulacijom. Obezbeđenje primarne urbanističke funkcije uvek ima veći prioritet od bilo kakve proizvoljne lične estetike ili sekundarnih karakteristika. Naprimer, ako je to nešto kuda treba da se prođe (ili opusti, ili trči, ili gleda u reku), onda je valjda PRVA stvar obezbediti da tuda stvarno MOŽE da prođe očekivani broj ljudi (ili opusti, ili trči, ili gleda u reku), a tek se ZATIM gleda da li je nečija potreba za raznovrsnošću okolnih prizora zadovoljena. Isto važi za most, bicikliste, zelenilo, komercijalni prostor, rekreativni prostor, klupe, česme, niz WC-a, javni mobilijar, igrališta za decu, pristup reci, prostor za metro i javni prevoz i još bar desetak drugih fundamentalnih potreba Savske obale koje smo tokom vremena spominjali i koje deo grada tih topoloških, prirodnih i geografskih karakteristika MORA da zadovolji. I sad vi sve to i dalje, posle svih objašnjenja od kojih se do sada moglo napraviti nekoliko knjiga, zamenjujete lakonskim obrazloženjem da ko želi nešto drugo može da ide negde drugde? Zaista? Na ostalim mestima se može proći, pa nam treba jedno gde to nije moguće? Pešački prolaz ka Adi ne može biti negde drugde, biciklistička staza takođe, staza za trčanje takođe, eventualni most ... itd, itd.

Bio sam pre neki dan dan da vidim može li se utvrditi razlog za popravke na šetalištu. Najverovatnije je zid počeo da se naginje. Problem postoji na dva mesta. Na isturenom delu kod prvog dečijeg igrališta, i kod Savanove broj 2, kod drugog dečijeg igrališta. Ovo je situacija na isturenom delu. Obratite pažnju na desnu ivicu podužne drvene letve koja nosi metalne profile.

IMG_5769_resize.jpg

Pogled sa druge strane.

IMG_5759_resize.jpg

IMG_5760_resize.jpg

Ovde je sad to leva ivica drvene letve. U samom dnu slike, drvena letva neposredno naleže na beton sa leve strane. Ali ako gledamo dalje, otvara se sve veći prostor između njih.

IMG_5763_resize.jpg

Vrhovi talpi su povezani vencem od armiranog betona. Izgleda kao da se čitav ovaj deo talpi polako naginje ka Savi. Pogledajte koliki se otvor već sada napravio.

IMG_5764_resize.jpg

IMG_5820_resize.jpg

IMG_5821_resize.jpg

Pogledajte razmak u početku isturenog dela promenade, kod same njegove nizvodne bočne ivice.

IMG_5765_resize.jpg

A ovo je razmak između drvene letve (koja je vezana za betonski venac talpi) i betona koji je podloga šetališta, otprlike u sredini isturenog dela promenade.

IMG_5766_resize.jpg

IMG_5762_resize.jpg

To se lepo vidi kod stuba za osvetljenje.

IMG_5761_resize.jpg

Desno je betonski venac koji povezuje vrhove talpi, koji se udaljuje, levo je betonska podloga šetališta.

IMG_5815_resize.jpg

IMG_5814_resize.jpg

Pogled u rupu.

IMG_5767_resize.jpg

A ovo je da bi imali predstavu o razmaku. U pitanju je tačno dužina drške skuplje varjante kineskog kišobrana. Odnosno zid je na najširem mestu pobegao 3,2 cm.

IMG_5768_resize.jpg

A ovo bi lako mogla biti indikacija kako oni vide korišćenje šetališta u budućnosti. Naravno, prolaz se onda neće potpuno zatvarati, kao sad, ali ovo je opšta ideja. Ali kako zamišljaju da ostvare u ugovoru najavljenu komercijalnu eksploataciju šetališta na ovako maloj širini je prilična misterija. Ja sam od početka projekta tražio da se za to unapred odvoji deo prostora na obali jer je bilo očigledno da je tako nešto u Beogradu više nego neophodno, ali ga nisu ostavili ni za same ljude, a kamoli za ovolike šatore.

Ali, evo, tu je bar jedan zadovoljni korisnik :)

(Inače, lego kocke u šatoru deca ne smeju da diraju, za promotivno igranje je odvojeno JOŠ prostora na klupama ispred Savanove 2).

IMG_5786_resize.jpg

IMG_5787_resize.jpg

IMG_5788_resize.jpg

IMG_5789_resize.jpg

IMG_5790_resize.jpg

IMG_5791_resize.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=398021#p398021:bu2z2rm5 je napisao(la):
milos.tro » Mon Jul 18, 2016 8:44 pm[/url]":bu2z2rm5]Korov je čudo kad je pre izdžigljalo :(

Vidim da se neke biljke zovu "korov" i da se negoduje što postoje. Izgleda da su neke biljke inferiornije od drugih. Da li neki ekspert zna zašto ih treba odmah zaseći? :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399254#p399254:1jma2pp1 je napisao(la):
spatiotecte » 29 Jul 2016 01:48 pm[/url]":1jma2pp1]...
A sto se tice zakona jaceg i vezivanja, trebao bi da znas da se zene loze na to. :wink:

Mali savet: ako si po takvom ženskom ukusu birao, samo pazi da ti ne naidje neko krupniji i jači od tebe.

@Zuma - neprocenjivo!

A jel ima i neka LEGO pevaljka u tim šatrama postavljem gde im mesto nije?

Preksinoć sam se po prvi put prošetao promenadom sa ćerkama i suprugom. Kad smo već kod subjektivnog osećaja za lepotu nečega,onda moram napisati da su "moje tri" bile oduševljene onim šta su videle. Meni dovoljno. Ende.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399276#p399276:2gz96amg je napisao(la):
relja » 29 Jul 2016 04:38 pm[/url]":2gz96amg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=399254#p399254:2gz96amg je napisao(la):
spatiotecte » 29 Jul 2016 01:48 pm[/url]":2gz96amg]...

Mali savet: ako si po takvom ženskom ukusu birao, samo pazi da ti ne naidje neko krupniji i jači od tebe.

Mislim Reljo da nisi shvatio moj post.

Vrh