Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

мислим да ово није било до сад окачено...на сајту има још саопштења...

Saopstenje povodom izjave premijera Srbije du su svi sruseni objekti u Hercegovackoj ulici “steceni kriminalom”

Danasnja stampa prenela je izjavu premijera da su u Hercegovackoj ulici sruseni objekti koji su “steceni kriminalom”, a posto sam vlasnik firme Iskra cijih je 1,057 m2 objekata takodje sruseno, obavezan sam da na ovu izjavu reagujem.

Nemam ni jednu krivicnu prijavu i nikad nisam optuzivan za bilo koje krivicno delo.
Privatnim poslom se bavim 29 godina, a u Srbiji 26 godina.
Tokom te 3 decenije bavio sam se nekretninama, finansijama, medjunarodnom trgovinom, prevozom paketa od vrata do vrata, stampom, izdavastvom, investicionom izgradnjom, itd. U boljim vremenima zaposljavao sam i po 300 radnika.
Nikada nisam poslovao kroz politicke ili korupcijske modele, niti sam bio sponzor neke stranke.
Nikada nisam ucestvovao u privatizacijama niti sam radio poslove s drzavom.
Najveci problem u poslovanju u Srbiji tokom svih ovih 26 godina dolazio je kroz spregu mafije sa drzavnim strukturama. Na zalost, i danas je tako.

U kupovinu Iskre sam investirao pre 6 godina, novcem iz kredita, a s idejom da u buducnosti tu izgradim nove, vece i lepse objekte. Iskru sam kupio kao “pravno lice u stecaju”, na osnovu oglasa u dnevnoj stampi, na drugoj javnoj licitaciji (na prvoj nije bilo zainteresovanih). Nikog iz Iskre nisam poznavao, a stecajnog upravnika sam sreo samo na licitaciji. Svi poverioci u potpunosti su namireni placenom cenom i stecajni sud je potvrdio da je pravno lice Iskra ovim izaslo iz stecaja.

Kad se kupuje pravno lice iz stecaja zakon kaze da se kupuje samo imovina bez ikakvih obaveza, inace me Iskra ne bi zanimala. (Ovo je potpuno drukcije nego kad se kupuju drzavne firme u privatizaciji, gde kupac dobija i postojece obaveze firme.) Imovina koja nam je nabrojana u prodajnoj dokumentaciji ukljucivala je 1,057 m2 poslovnog prostora i 1,400 m2 prava na zemljistu, sve u Hercegovackoj 4-6. Ako je zaista nekadasnja Iskra ove objekte i stekla kriminalom, a o cemu nemamo indicija, taj teret ne moze da se prenosi na novog vlasnika. Sva potrazivanja mogla su se izneti samo prema stecajnoj masi, a nista prema pravnom licu koje se kroz stecaj prodaje. Ni jedan od nezakonito srusenih objekata Iskre nismo mi napravili, sve ih je sazidala drzavna firma Iskra jos pre pedeset godina. Eventualni gresi tadasnjih rukovodioca ne mogu se prenositi na sadasnjeg vlasnika, ni u obligacionom, ni u krivicnom, ni u moralnom smislu.

S druge strane, kriminal koji je nesporan je onaj kojim je Iskri sruseno svih 1,057 m2 objekata, kao i onaj gde je 1,400 m2 zemljista grad ekspropriisao preminuloj osobi(!), a Iskri odbio pravo da bude stranka u postupku mada s preminulom ima sudsko poravnanje. Nadam se da ce ovaj drugi primer biti brzo ispitan jer, za razliku od prvog, sva dokumentacija je lako dostupna i u rukama je grada.

Gotovo sve sto je Iskra radila od kad sam je pre 6 godina kupio bili su ocajnicki pokusaji da odbranim svoja zakonska prava od organizovanog kriminala u drzavnim institucijama:
opstine,
grada,
katastra,
izvrsnog suda,
privrednog suda,
vestaka koje drzavni organi predloze,
policije,
komunalne policije,
nepoznatih naoruzanih maskiranih osoba s bagerima bez registracija koji su nam vezali cuvara i porusili objekte sa opremom i dokumentacijom,
ali i odmah potom:
gradske inspekcije koja odmah ujutro nakon rusenja dolazi “jer je NN lice prijavilo sut”,
gradskih sluzbi koje ubrzano dovrsavaju rusenje objekata i sve uklanjaju pre nego sto sud posalje vestaka za obezbedjenje dokaza (a sud nas je tek danas, skoro 4 nedelje kasnije, obavestio da je imenovao vestaka za obezbedjenje davno pociscenih dokaza),
Beograd put nam nakon ciscenja dokaza bespravno postavlja ogradu oko placa,
grad Beograd nam salje svoje privatno obezbedjenje koje parkira vozilo na nas plac i ciji ljudi odbijaju da se sklone sa naseg poseda, a policija odbija nas zahtev da intervenise,
sef gradske inspekcije za Politiku izjavljuje da Iskra nije bila vlasnik srusenih objekata vec samo korisnik (mada je ta ista opstina Iskri izdala dozvole) i najavljuje da ce nam ukoloniti privremeni kontejner sa placa na kom smo 70 godina jer je, po njemu, Iskrino dvoriste naprasno postalo javna povrsina...

Posle svega sto se desilo i jos uvek desava, smatram da je poslednja stvar koja prilici premijeru drzave Srbije da preko medija sve vlasnike kriminalno srusenih objekata proglasi kriminalcima.

Dusan Miljevic, vlasnik
ISKRA d.o.o.
Hercegovacka 4-6, Beograd

http://www.iskra.rs/

Mislim da je ovo vlasniku bila rizična investicija, uložio je neke pare (nikako da kaže kolko je platio tih 2500m2 u stečaju) sa nadom da će dobiti dozvole da sruši stare objekte, sagradi i proda zgrade i na kraju zaradi iz razlike. E sad na osnovu čega je očekivao da će dobiti dozvole na tom mestu, to ja ne znam ako već tvrdi da nije imao veze sa političarima... Jer zadnjih 60 godina nije izgrađena ni jedna zgrada pored Save od Kališa do Ade i dalje, pa ne znam odakle mu ideja da će baš on dobiti dozvolu za izgradjnu?
Mislim da mu je najveći problem što država neće da mu prizna 1400m2 tj da ga obešteti za taj prostor. Jer očigledno da će ga za 1057m2 koji mu priznaju obeštetiti. Ako bi mu đriznali tih 1400m2 čini mi se da bi se kao Obradović iz Dveri kad je prešao cenzus naprasno smirio ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387189#p387189:sqguzqt4 je napisao(la):
relja » Sub Maj 21, 2016 10:42 am[/url]":sqguzqt4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387182#p387182:sqguzqt4 je napisao(la):
lepi » 21 May 2016 08:08 am[/url]":sqguzqt4]...
Neko ce nazvati ovo legalnom pljackom, ali ja moram biti legalista.

Slično su razmišljali i Nemci u periodu od 1933., kada su komšijama oduzimana prava, kada su odvođeni u logore i oduzimana imovina.Sve po zakonu.
Neki ljudi su podigli ruke, zakon je izglasan. Nema savest da te peče, jer je po zakonu.
Samo treba da budeš - slepac.

Naprdnjaci su doneli zakon koji je nečiji privatni interes proglasio za javni.
I zato je sada moguće da se uništava privatna imovina, da se u mraku zatvaraju delovi grada, da maskirani ljudi organizuju racije na ulici da privode i vezuju ljude. Jer - postoji zakon.

https://www.facebook.com/nedavimobeogra ... =2&theater
Uglavnom se slazem sa tobom, no, ja od prava zivim.

Imovina ce biti oduzeta, hteli ili ne.
Ustav ostavlja takvu mogućnost.

Nije prvi zakon koji je donet u korist privatnih interesa, ali to je vec druga tema.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387200#p387200:1r8f5c7e je napisao(la):
Earthmoving » 21 May 2016 11:32 am[/url]":1r8f5c7e]Dobro Zuma, ti poštuj sve zakone donesene od nesavršenih političara u skupštini. Ako sutra je zakon da skočiš u bunar, ti skoči.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387202#p387202:1r8f5c7e je napisao(la):
Zderic2222 » 21 May 2016 11:44 am[/url]":1r8f5c7e]Novi zakon o eksproprijaciji je u pripremi trebalo bi ga usvojiti sto pre.Sto bi znacilo skok za 10 mesta na Doing Biznis listi.
Inace sve komunisticke zakone treba ukinuti jer Srbiji samo stetu prave.Zuma nije u pravu kad ih brani.
Ispravite ime pošto ovo nisu odgovori na moje poruke.

Moja poruka je odgovor na tvoju poruku od : "Pet Maj 20, 2016 11:27 pm" na strani 638, gde si me citiro i konstatovao da sam rekao besmislicu (naravno, ono gore što si izvukao iz konteksta je samo deo poruke koja onako izvučena gubi smisao). Moja teza je suprtona tvojoj da:
"...Porediti bilo kakve i bilo čije biznis operacije (koje tek treba dokazati) sa osnovama pravnog poretka koji omogućuju i samu privatnu svojinu kao koncept, a kamoli nekakve biznise, to je obično bulažnjenje..." (Zuma)
Moja teza je da : "biznis" i zakoni itekako IMAJU veze jer upravo političari na vlasti izglasavaju zakone za određene "biznise" (koji im se ranije ili kasnije finansijski oduže). Koincidencija ili ne - političari ex vlasti koji su donosili zakone su došli na proteset i podržali ovog biznismena. Nažalost niko nije dolazio i pitao dal su objekti stotine drugih običnih ljudi raseljenih sa savskog amfiteatra srušene po svim propisima, ali su za biznismena došli. Kako onda ne videti vezu: političri na vlasti - zakoni - "biznismeni".
Ima još par stvari iz tog tvog komentara (da relativizujem, društvena suština zakona, da je ovo napad na državu, iskrenost namera i sl), ali ne bi u tolko detaljne rasprave ako ne moram.

Pošto ima pravnika na forumu recite mi zašto je vlasniku Iskre jedan objekat znamo sigurno na osnovu reportaže od sredine februara meseca zapečaćen? Kada se zapečačuju objekti? Koliko se sećam ako postoje odredjene nepravilnosti u poslovanju npr.

Prvo neznamo da je bio zapecacen i od koga vidi se mutan papir sa nekim obavjestenjem
Bez oznaka organa koji ga je postavio
Mogao ga je bilo ko ostampati i okaciti

Earthmoving":15jcmh8j je napisao(la):
Moja poruka je odgovor na tvoju poruku od : "Pet Maj 20, 2016 11:27 pm" na strani 638, gde si me citiro i konstatovao da sam rekao besmislicu (naravno, ono gore što si izvukao iz konteksta je samo deo poruke koja onako izvučena gubi smisao). Moja teza je suprtona tvojoj da:
"...Porediti bilo kakve i bilo čije biznis operacije (koje tek treba dokazati) sa osnovama pravnog poretka koji omogućuju i samu privatnu svojinu kao koncept, a kamoli nekakve biznise, to je obično bulažnjenje..." (Zuma)
Moja teza je da : "biznis" i zakoni itekako IMAJU veze jer upravo političari na vlasti izglasavaju zakone za određene "biznise" (koji im se ranije ili kasnije finansijski oduže). Koincidencija ili ne - političari ex vlasti koji su donosili zakone su došli na proteset i podržali ovog biznismena. Nažalost niko nije dolazio i pitao dal su objekti stotine drugih običnih ljudi raseljenih sa savskog amfiteatra srušene po svim propisima, ali su za biznismena došli. Kako onda ne videti vezu: političri na vlasti - zakoni - "biznismeni".
Ima još par stvari iz tog tvog komentara (da relativizujem, društvena suština zakona, da je ovo napad na državu, iskrenost namera i sl), ali ne bi u tolko detaljne rasprave ako ne moram.
Nisu došli zbog biznismena već zbog načina na koji je rušenje obavljeno.

Niko se ne bi bunio da je išta urađeno po zakonu.

TT

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387273#p387273:3gc0ltew je napisao(la):
direktor » Sat May 21, 2016 8:38 pm[/url]":3gc0ltew]Prvo neznamo da je bio zapecacen i od koga vidi se mutan papir sa nekim obavjestenjem
Bez oznaka organa koji ga je postavio
Mogao ga je bilo ko ostampati i okaciti
Pozor je postavljao na reportaži na SSC,obaveštenje je izdato od opštine Savski venac.
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=349

Bez pecata potpisa opet nije po zakonu ima procedura kako se to radi i mogso je bilo ko to ostampa
Nevidim zasto se pokusava nelegalnos postpka rusenja opravdati
Neadekvatnim radom druavnih organa

@horus jel onaj mrtvacki sanduk bio zakopan ispod jedne od vasih zgrada, i ako jeste, razotkrijte nam misteriju sta je bilo u njemu
nemam strpljenja za te stvari kao zuma (iskreno postovanje za to), koji, ako ima vremena, moze da nas obavesti ispod kojeg broja se sanduk nalazio
ako nije, nema veze :)

Horus nema veze sa tim samo je covjek prenjeo sopstenje kako si uopste zakljucio da ima veze sa iskrom

ma horus je kriv, kriminalac koji je pod velom noci srusio svoje objekte ispod kojih je bio zakopan mrtvacki sanduk sa zlatom i okrivio sns

izvinjavam se za povrsno citanje, igor moze da obrise ovih par objava. izvini horuse, mada bi bila vrhunska fora da ga nisi citirao :(

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387291#p387291:2f5mg0ri je napisao(la):
arapski investitor » 21 Мај 2016 09:33 pm[/url]":2f5mg0ri]

izvinjavam se za povrsno citanje, igor moze da obrise ovih par objava. izvini horuse, mada bi bila vrhunska fora da ga nisi citirao :(

шта фали фори и овако? врхунски си се зезнуо :D :sesir: :kk:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387284#p387284:202q8vwx je napisao(la):
arapski investitor » Sat May 21, 2016 9:20 pm[/url]":202q8vwx]@horus jel onaj mrtvacki sanduk bio zakopan ispod jedne od vasih zgrada, i ako jeste, razotkrijte nam misteriju sta je bilo u njemu
nemam strpljenja za te stvari kao zuma (iskreno postovanje za to), koji, ako ima vremena, moze da nas obavesti ispod kojeg broja se sanduk nalazio
ako nije, nema veze :)

Ma taj sanduk je iz neke prastare kompezacije sa Tomom dok se bavio tim biznisom. Bila prica da je roba prvoklasna pa kupci testirali uzorak.. :)

Slobodarska Srbija ‏@SlobodarskaSrbi May 20
"preduzeće" Beograd na vodi: gradimo nešto, je*** li ga šta, videćemo...

aAxjysN.jpg

Zapravo na dilemu je odgovoreno, biće upravo sve to pomenuto (restoran, kafić, nekoliko fast food kioska) baš kao što i priliči Savanovi 2, samo je izneta ograda da još nisu zvanično obavešteni od strane sebe samih o očiglednom.
Inače je za pohvalu što dizajn imobilijara pravi suptilne reference na prošlost tog prostora (rasveta a la stubovi železničke kontaktne mreže, birtije u vidu fensi budženih kargo kontejnera ili parkiranih teretnih vozila).
Najveći propust je što nije spašena bečka kaldrma sa predratne zatrpane obaloutvrde, pa iskorištena sa fazoniranje detalja na novom šetalištu. U Nemačkoj nema ozbiljnijeg grada na Rajni (Keln, Diseldorf...) gde je situacija veoma uporediva sa Savom, a da javni prostor nije daleko, daleko šire postavljen i uz korišćenje krupne kaldrme. Ali ne, kod nas promenadla mora da bude kompatibilna sa potpeticama od 10cm, inače ne izgleda dovoljno "luksuzno" kao što simpatizeri ovde ocenjuju... Zato zatrpavaj kamen i daj behaton...

Узмимо у обзир да је ширина стаза уз обалу опасна по питању заштите од пожара. Далеко било да на кулама које се граде дође до пожара, да ли би ватрогасна возила могла да приђу неометано до кеја и да ли би хидраулична зглобна платформа имала довољно простора да подигне зглобну руку?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=387250#p387250:1l52xa5k je napisao(la):
Earthmoving » 21 May 2016 05:47 pm[/url]":1l52xa5k]Mislim da je ovo vlasniku bila rizična investicija, uložio je neke pare (nikako da kaže kolko je platio tih 2500m2 u stečaju) sa nadom da će dobiti dozvole da sruši stare objekte, sagradi i proda zgrade i na kraju zaradi iz razlike. E sad na osnovu čega je očekivao da će dobiti dozvole na tom mestu, to ja ne znam ako već tvrdi da nije imao veze sa političarima... Jer zadnjih 60 godina nije izgrađena ni jedna zgrada pored Save od Kališa do Ade i dalje, pa ne znam odakle mu ideja da će baš on dobiti dozvolu za izgradjnu?
Mislim da mu je najveći problem što država neće da mu prizna 1400m2 tj da ga obešteti za taj prostor. Jer očigledno da će ga za 1057m2 koji mu priznaju obeštetiti. Ako bi mu đriznali tih 1400m2 čini mi se da bi se kao Obradović iz Dveri kad je prešao cenzus naprasno smirio ;)

Sram da te bude!
Na osnovu nekih insuinacija ti konstruišeš kompletnu izmišjenu priču o nekome, koga ni ne poznaješ!
Na osnovu čega ti znaš da taj neko koga ni ne poznaješ nije želeo da na tom mestu nešto legalno radi, nešto što je na toj lokaciji zakonom dozvoljeno?
Možda je želeo da ima kafanu, prodavnicu, magacin.....
Tvoje rezonovanje, više govori o tebi, kako ti razmišjaš i šta je tebi blisko po pameti.
Čoveka čiji je lokal ne poznajem, ali svakako na osnovu iznetih kleveti nikoga ne bi mogao da stavim na neki stub srama ili ga prozivam za neka krivična dela, bez ikakvih dokaza, osim da mi on smeta i da ga želim nekako ukloniti, bez obzira što je to u suprotnosti sa zakonom.
Uostalom zakon "Ja" kontrolišem i ne moram da ga poštujem, to je taj rezon, zbog koga ćemo 25 Maja opet biti na ulicama, a ti jedi sendvič!

Jasno je kao dan da nijedan privatnik nije kupovao propale firme iz Hercegovačke i Mostarske ulice da bi tu doveka držao kafanicu ili magacin, već da bi u krajnjoj instanci investirao u stambene kvadrate na ekstra lokaciji čija je gradnja relativno jeftina i tehnološki nezahtevna (po važećim planovima BNV-a spratnost do oko P+4, a kakva-takva infrastrukturna mreža već postoji u blizini) a lokacija može da postigne vrlo, vrlo masnu cenu kvadrata.
Još od samog početka priče oko BNV-a većina diskutanata se slagala da je ovaj deo Savamale idealan da ih gospodar lokacije (u ovom slučaju BNV d.o.o.) preprodaje manjim investitorima koji bez previše kapitalnih i tehnoloških ulaganja mogu lepo da obrnu pare.

Naravno da ne branim hajdučiju i paravojno uterivanje pravde preko noći (čime se aktuelna vlast samo bruka i produbljuje nam urušavanje institucija), ali ne vidim gde je tu neko zdravo preduzetništvo koje u celoj priči treba sažaljevati kao žrtvu. Suštinski se pitanje svodi na to da li će kajmak da skida sitnija ili krupnija riba, bivša ili aktuelna garnitura.

Sve skupa daje samo otužnu sliku naše propale ekonomije gde je jedina vrednost svake do juče postojeće privrede u Savamali spala na golu vrednost zemljišta, a to što Alabar dominantnu kulu celog BNV-a planira kao stambenu najbolje moguće ilustruje ne samo koliko nam je potonula ekonomija, nego i da ovakav BNV očigledno ne može biti nikakav motor njenog podizanja. Lepo je što su Novkol i Energoprojekt dobili neke poslove, ali ukupna vrednost njihovih započetih poslova je nikakva u odnosu na to koliko će kapitala biti umrtvljeno (ili izvezeno) u špekulaciji oko kupoprodaje tih pustih ekskluzivnih kvadrata. Čak mi deluje da će BNV ukupno gledano imati negativan uticaj na domaću ekonomiju, jer će domaći kapital koji može da bude investiran u realnu ekonomiju biti preusmeren u kupovanje luksuznih kvadrata, dakle špekulaciju koja ne vuče nikakvo održivo podizanje domaće ekonomske aktivnosti, već samo jednokratnu potrošnju.

Ceo biznis oko ekskluzivnih skupih kvadrata u beogradskom priobalju je totalno legitimna priča, ali to što pokušavaju da ga opravdaju kao jedan od vrhunskih recepata za ozdravljenje domaće ekonomije je totalna budalaština. Odnosno, ustoličili su kao nacionalni prioritet nešto što je sa makroekonomskog aspekta totalno nebitno. Da, dobiće poslove neke domaće firme, ali samo jednokratne i bez perspektive za trajno podizanje ekonomske aktivnosti. Samo postojanje tih građevinskih investicija nije štetno, ali je ukupan makroekonomski efekat mizeran.

Buleverac pročitaj gore saopštenje vlasnika koje je Horus preneo i videćeš da on sam govori o onome što sam ja rekao a ti citirao: preduzeće u stečaju je kupio zbog lokacije na kojoj je planirao da digne NOVE, VEĆE i lepše objekte. Za gradnju tih većih objekata ili zgrada bi mu trebala dozvola, pa ne znam kako je msilio da će je bez političara dobiti ako znamo da više od pola veka ni jedna nova zgrada pa potezu pored Save od Kališa do Ade nije građena. Njegova bi bila prva. Ne optužujem vlasnika, samo iznosim sumnje.
I za šta da protestujem? Što gradi Vučić (i to na velikoj paprecli gde će ipak biti i javnih površina, ulica, štelaišta i sl... znači nešto i za MENE) a ne gradi neki privatnik (na maloj parceli za svoje interese bez javnih površina za MENE)? A zakonom bi mu država to ionako ekrpoprijalisala. A ne verujem da je zamena exDS biznisa u Bg-a sa SNS biznisom usled promene vlasti u gradu, ono što pokušavate da progurate: vraćanje u 90e (možda za njih jeste jer tad nisu bili na vlasti u gradu), da će sutra meni neko tako upasti u kuću... Izvini ali moja procena je da to nije tako i da oni ne brane MOJE interese nego SVOJE

Jel to nesto nelegalno kupiti preduzece u stecaju i planirati da se od toga zaradi?

Te tvoje pretpostavke nemaju puno veze s mozgom i imaju za cilj samo spinovanje odnosno skretanje teme. Poenta je da je on to kupio legalno a drzava mu je srusila preko noci i jos premijer zemlje izjavljuje kako su to neki kriminalci u pitanju. Da li je on hteo da zida kokosarnik ili ne apsolutno je nebitno za ovaj primer nefunkcionisanja drzave.

Vrh