Homer Jay":39h3bep8 je napisao(la):
I za kraj - cela priča o rušenju Savamale je krenula iz uobičajene Zumine pogrešne intrpretacije podataka - jer se na renderu koji je postavljen, najveći deo Savamale uopšte ni ne vidi. Vidi se samo blok iza Zadruge, za koji je još od ranije poznato da će biti preuređen (ali ne ovako kako stoji na ovom okvirnom masterplan renderu, za taj deo se radi poseban plan).
Nema nikakve Zumine pogrešne interpretacije podataka, a pogotovo ne uobičajene. Skoro sve što sam rekao, obično još u samom početku nekog projekta, je ispalo baš kako sam rekao. Što se ovoga tiče, komentarisao sam render, pa je valjda očigledno da se komentariše samo ono što je na njemu. Ali poučen tužnim iskustvom, za one koji ne prate kontekst sam i eksplicitno naglasio umetnutom rečenicom :
Zuma":39h3bep8 je napisao(la):
nadam se da primećujete da je u vidljivom delu ovog rendera, sem dve zaštićene zgrade, SRUŠENA ČITAVA SAVAMALA.
Dakle, od onoga što se od Savamale ovde vidi (a da je okviru granice projekta), na ovom renderu je predstavljeno kao srušeno baš sve što pripada Savamali, sem dve zaštićene zgrade. To je valjda dovoljno jasno. A ako ima onih koji čitaju samo neke delove rečenice, dao sam i sliku kao konačni "proizvod" ovog razmišljanja, jer je sav tekst pre nje samo obrazloženje za ono što je tamo nacrtano. Tu nisam stavio krstić ni na jednu zgradu koja je u delu koji se na renderu ne vidi. To je za sada nepoznato, pa ni ja ne mogu ništa o tome da tvrdim.
Takođe, nije tačno da se vidi samo blok iza Zadruge. Evo tog dela rendera.
A ovde je crvenom linijom označena desna granica oblasti vidljive na renderu. Prilično je očigledno da su vidljivi i prostor iza Zadruge, i obe strane Travničke ulice, i dobar deo obale reke. Isto tako, ovde je vidljiv stvarni izgled tih zgrada (iz sličnog ugla) tako da ih možete uporediti sa onima na renderu.
Sem dve spomenute, ništa što je na renderu levo od crvene linije ne liči na stvarne zgrade. Zbog toga sam sa X markirao svaku zgradu koja se na renderu razlikuje, ali samo one koje se na njemu vide bar toliko da bi poređenje bilo moguće.
Neko je autoru rekao da sve njih sruši. Na obali između Braće Krsmanovića i reke nema ni jedne stare zgrade, na levoj strani Travničke takođe, a i na desnoj strani, desno od visoke zgrade, se nazire neko zelenilo za koga u stvarnosti nema mesta ili se ne može videti iz ovog ugla (ne ono zelenilo između Miksera i Geozavoda, gde je bila pumpa), dok su u njenom produžetku (verovatno) dve zgrade nejednake visine koje ni malo ne liče na
jednu ugaonu i visoku koja je sada tamo. Mada se to ne vidi baš jasno. Tako nema ni obe zgrade na raskrsnici, na obalskom ulazu u Travničku (ili bar jedne), a ni onih preko puta. Jedini deo Savamale koji je nevidljiv je ovaj neveliki deo uokviren plavom linijom. Šta to ostavlja od nje?
Eventualno je moguće da im je desna strana Travničke bila nezanimljiva zato što nije nova, pa su je nacrtali kao neko dete koje se igra sa bojicama, tako da je predstavljeno više ono što dete zamišlja nego stvarna zgrada. Tada bi možda stare zgrade u tom bloku ipak bile sačuvane. Ali to nije ono što se na renderu vidi, a ja prosto ukazujem na ono što stvarno jesu nacrtali. Međutim čak i u tom slučaju je pored reke, sa druge strane Braće Krsmanović, samo drveće, a ne stari obalski magacini, a toliko ipak nisu mogli da se zeznu.