nikolas27 » 25 Jan 2020, 13:46[/url]":1md42qf7]PetarPetrovic ide iz krajnosti u krajnost
Prvo misli da garsonjera u BnV ne može da se izda za više od 300 evra a sad kuka što ne može da zaradi još jedan stan na izdavanju u roku od 15 godina.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=702131#p702131:1md42qf7 je napisao(la):
Prcha » Sub Jan 25, 2020 12:58 pm[/url]":1md42qf7]
Nigde u Beogradu, a kamoli Srbiji nema prinosa na izdavanje stana 9 do 10% godisenje, a kamoli 1% mesecno, tj 12% godisnje.
Tako je, kao što napisah ranije, u Srbiji je to tradicionalno loš biznis. Bilo je perioda u kojima su određena naselja imala dobar prinos, ali svakako nikad u dovoljnom periodu da se investicija isplati u celosti. U BnV je trenutno sjajno u odnosu na ostatak grada i Srbije (i sa onim mojim procenama je između 15 i 20 godina potrebno za povrat investicije). Komšija iz Parkview je dobro prošao sa 900 evra, mada dosta zavisi od toga u kom trenutku je on kupio svoj stan od 165k (on sad može "vredeti" i preko 200k ako ga je kupio početkom 2017. kad je počela prodaja u Parkview). No svakako, i dalje stojim pri pretpostavci da će biti lošije i to znači da nema ništa od povrata u 20 godina za veliku većinu stanova (osim za mali procenat onih kupljenih 2015. i 2016. godine). Ja sam čak od jednog visoko pozicioniranog gospodina iz BnV-a dobio savet da ništa ne radim sa svojom nekretninom (pozdrav za dotičnog ako se prepoznao)...
A zašto je u Srbiji tržište nekretnina tradicionalno loše u odnosu na veći deo razvijenog sveta? 1) Nema drugih širokopoznatnih načina za "pasivno" investiranje sredstava od par stotina hiljada evra - što pravi "pritisak" na tržište nekretnina. 2) Kod nas je period iskorišćavanja nekretnina izuzetno dugačak. 3) Gasterbajteri takođe "otpomažu" sa svojim nostalgičnim kupovinama. 4) Devedesete su unakazile gomilu naselja i izbacile čitave kvartove iz kalkulacije - pa ispada da u Beogradu ima manje mesta za gradnju nego na Menhetnu (mala hiperbola). Sve to u totalu čini Srbiju lošom za investicije u nekretnine. Osim ako ne "zidate" BnV ili recimo A blok
, no ne diskutujemo o tom načinu ulaganja.
Ako nije u pitanju kupovina radi stanovanja ili pranje novca, ljudi ulažu u nekretnine kao u jedan vid štednje i zaštite od devalvacije. Da li u Srbiji ili bilo gde u svetu, nekretnine svakako ne treba da budu jedina stavka u portfoliju nekoga ko ima dovoljno novca za investiranje već treba da predstavlja samo jedan najmanje rizičan stub.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=702131#p702131:1md42qf7 je napisao(la):
Prcha » Sub Jan 25, 2020 12:58 pm[/url]":1md42qf7]
Ko je kupio stan u BW Residencu i u prvom delu prodaje Viste i Parkview, tj do leta/jeseni 2018god, na nabavne cene ima trenutni prinos oko 6 do 7%,
stim da posto su cene skocile za ovih 1.5 god realni prinosi na trenutnu vrednost nekretnine su oko 5%.
Čini mi se da ko je kupio dobar stan u BWR ili Visti 2015. ili 2016. godine (sa garantovanim pogledom) ima već sad "prinos" od oko 25%. Mada onih koji unovčavaju taj prinos ima da se prebroje na prstima 2 ruke (podatak sa katastra).