Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700083#p700083:2kre1isc je napisao(la):
neven_k » Sat Jan 18, 2020 9:38 pm[/url]":2kre1isc]Ma najbolje šumu na mestu BW da posadimo i pustimo divljač i divlje svinje, jos neka bara i guske pa da krenemo u lov.

Arhitektura je losa, to je pogresno, a ne pitanje da li tu treba graditi. Naravno da treba. Grad treba siritu u visinu i pored reka, a ne siriti ka obodu. Naravno delovi sa zelenilom moraju da se ocuvaju. BG pored reka ima vise zelenila nego bilo koji veliki grad u Evropi. Molim primer ako gresim.

Berlin, na primer.

Ja mislim da Beogradu fali kvalitetnog širenja u širinu (čudno zvuči). Gradu fale urbanizovana naselja za porodične kuće na obodu.

Koa naselja kad ni neimar ne moze da izdrzi u kucama nego moroni grade ultra lux soraja petospratnice na mestu prelepih predratnih vila. Oni ne samo da ce da upropaste sve ono sto nam je ostalo kao vredno nego nisu sposobni ni da stvore nesto sto je nova vrednost. Nema ni jedne konstante elite koja bi formirala ukus i promovisala. Estetike su nam zorice markovic i zadruge i farme.

Estetike u urbanizmu su nam estetike zemalja sa prosečnom platom od 350 evra. Nadji mi bednu zemlju koja ima visoka postignuća u urbanizmu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700083#p700083:3pfpnmwt je napisao(la):
neven_k » Sat Jan 18, 2020 9:38 pm[/url]" BG pored reka ima vise zelenila nego bilo koji veliki grad u Evropi. Molim primer ako gresim.

Nisam siguran za "pored reka" - nemam podatke, ali evo podaci za generalnu pokrivenost zelenim površinama.

https://www.archdaily.com/883707/satell ... een-cities

Beograd se nalazi u donjoj polovini liste.

Lično sam mišljenja da Beogradu nedostaje više manjih parkova širom grada, bolje održavanje zelenih površina, a idealno bi bilo da i razne parkinge uz/po ulici zamene drvoredi (što podrazumeva bolje uređeno parkiranje, bolji javni prevoz koji destimulise vlasništvo nad automobilom itd). I takodje sam mišljenja da zeleni prostori pored reka treba po svaku cenu da se čuvaju, jer su jedna od najvećih vrednosti i lepota Beograda. Nažalost suviše su vredni i kao građevinsko zemljište pa će biti vrlo teško odbraniti ih od klijentelističke koruptivne klike koja trenutno jaše.

Модел стана у Кули "Београд":

Иначе, за оне које то занима, свуда у Београду на води се сада наплаћује паркирање, по тарифи за трећу зону. На велико паркиралиште иза кафића у контејнерима и дечјег игралишта с песком (сада и иза модела стана горе) улази се кроз рампу и паркирање плаћа 70 дин. по сату.

Овај део шеталишта је одавно био направљен, па су се плоче пореметиле када је пропала обалоутврда, сада га поправљају:

Da li je nešto urađeno na statici obaloutvrde pa sada ploče neće da se poremete? Koliko mi se čini, famoznu rupu su zatrpavali krupnijim kamenjem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701285#p701285:2fsimmuz je napisao(la):
mariks » Sre Jan 22, 2020 5:23 pm[/url]":2fsimmuz]mislim da ne troluje vec nije znao da imas stan tamo pa sad gleda da izvadi situaciju :) Svakako svi izdaju za onoliko koliko im zakupac da, a s obzirom da proslo leto kada je koleginica gledala garsonjeru da nije imala ispod 250e za siri deo grada da lici na nesto, znaci ne podrum ili supa pretvorena u garsonjeru ne sumnjam da je tamo oko 300e i vise.
Sve sto sam ja rekao je da kupovina stana u BW radi rentiranja je NEISPLATIVA.A onda je on izjavio sledeće:"BnV-u se trenutno nekretnine izdaju za oko 500evra mesečno na 100k vrednosti (+/- desetak procenata)." Ta izjava je netačna, i ostajem pri tome,kao neko ko ima mnogooo više iskustva od njega...namera mi je bila da dobronamerno ukažem ljudima da ne maštaju i uzimaju kredite pa posle problemi (jer ljudi bez iskustva svašta trabunjaju po forumima, a glupi u to poveruju)...a to da ima stan ,to sam odmah shvatio,pa i ja sam na ovom forumu jer gledam da tamo kupim stan (ali ne prvi stan :wink: ) pa me interesuje šta ljudi pričaju...

znači ti imaš proverenu informaciju da se tamo stanovi od 100000e izdaju za manje od 500e tj manje od proseka 300-500e?

:shock: Markis, da li stvarno misliš da će neko u OVOM trenutku da plaća 500 eura za stan od 30m2 u BW???Plus za održavanje zgrade,portira itd. :shock: Šta dobija za te pare? kranove i gradilišta oko njega...tamo će tek za par godina da bude lepo, :violina: ali sada :blah: ...i za veće stanove isplativost rentiranja drastično pada tj. ako platiš stan 500 000K nećeš moći da ga izdaš za 2500 eura u BW u OVOM trenutku...

Po tvojoj računici, garsonjera u Visti/Parkview sa garažnim mestom bi trebala da košta oko 160 evra mesečno? Pošto ti ne možeš da izdaš svoj stan od 500k ni za 800 evra, znači onaj ko može da uzme 160 evra mesečno za 5 puta manje vrednu nekretninu treba da peva? Jesam dobro razumeo? :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701627#p701627:isxwewjk je napisao(la):
PetarPetrovic » Čet Jan 23, 2020 6:26 pm[/url]":isxwewjk]:shock: Markis, da li stvarno misliš da će neko u OVOM trenutku da plaća 500 eura za stan od 30m2 u BW???Plus za održavanje zgrade,portira itd. :shock: Šta dobija za te pare? kranove i gradilišta oko njega...tamo će tek za par godina da bude lepo, :violina: ali sada :blah: ...i za veće stanove isplativost rentiranja drastično pada tj. ako platiš stan 500 000K nećeš moći da ga izdaš za 2500 eura u BW u OVOM trenutku...

pa kad vidim da placaju u a bloku te pare sto ne bi i ovde. Ja se zapitam za mnoge stvari ko moze sta da placa ali, ne zelim da gledam u tudje dzepove. Ako nekome vredi onda vredi, ako nekome ne vredi onda ne vredi. Ali dovoljno je da jedan da te pare znaci da vredi...

"pa kad vidim da placaju u a bloku te pare sto ne bi i ovde."-----plaćaju oni koji rade na Novom Beogradu.... i shvati da će BW tek da bude eltno nasalje, sada je to gradilište
Nisi Nikolas dobro razumeo,pročitaj opet..."za veće stanove isplativost rentiranja drastično pada"
Ukatko Nikolas, na 100000K investicije ralno 300 eura,to je moje mišljenje...napominjem u ovom trenutku a šta će biti videćemo..

Nisi ti baš dobro uradio tu “analizu”. Praktično si sve omašio. Još si i sam priznao da si napravio katastrofalnu grešku u svojim tzv investicijama.

Beograd je tradicionalno katastrofalno mesto za ulaganje u nekretnine radi dugotrajnog investiranja kroz rentiranje. Ne razumem kako neko ko “zna” da isplativost za veće stanove “drastično” pada može da bude onda vlasnik nekretnine od 500k radi rentiranja.

Poređenje sa NBG nije fer u ovom trenutku (prema NBG) iz jednostavnih razloga. Ponuda u BnV je trenutno mizerna u odnosu na NBG. Na drugoj strani marketing BnV-a šije sve projekte na NBG zajedno (po količini bar, a to je najbitnije). Treće, preko 50% stanova u BnV trenutno ima sjajan pogled. Na NBG je u novijim zgradama taj procenat nikakav. Lokacija i blizina “poslovnog centra” NBG je nikakav faktor na trenutnoj količini stanova u BnV.

Iz ovog svega, ja sam skeptičan kako će rentiranje u BnV biti (u proseku bar) u budućnosti. Kad se skoro sve izgradi, marketing “utihne” a dođe do gužvi. Previše nepoznatih da bih tvrdio bilo šta, no ti si izgleda ubeđen da će biti bolje nego sad. Ja bih rekao da je sad sjajno a da će biti lošije (u proseku).

Garsonjeru sa parkingom u BnV (ono što grubo “vredi” 100k) nećeš naći za 300 evra, ne zamajavaj javnost. Toga praktično nema u oglasima trenutno ni za kakvu cenu. Ima dvosobnih za od 700 evra. A dvosobni najjeftiniji su koštali 115k (+18k za parking). Najskuplji dvosobni su išli za oko 190k (bez parkinga). Optimisti sad traže i do 1300 (ali ne za te koji su bili najatraktivniji, da ne zalazim u detalje), to je znacajno više od moje procene na koju si se toliko smejao.

I za kraj, gomila stanova u oglasima se oglašava preko nekoliko agencija. Pogledaj samo slike... i probaj da nađeš takve slučajeve na NBG. Agenti se bore za takve stanove u BnV jer im dobro ide... prati i malo koliko kom treba da se izda... da ne bude da su vlasnici očajni pa daju gomilama agencija da ih zastupaju.

Valjda sam pomogao da sledećih 500k ne potrosis za nešto sto ne možeš izdati za 800 evra.

Ljudi, da se ne raspravljate....ja sam kupio dvosoban stan u Parkview-u...165k sa garaznim mestom...izdajem za 900€ mesecno evo vec treci mesec...izdao sam ga za 2 dana
Pozdrav svima

kako sad to kad petar kaze da to ne vredi ni 500 :) bolje da gledaju komsiji u tanjir u a bloku, nego da imaju pogled na reku i grad :) reci ti njima da je bolje da daju 1000e za a blok iako rade u centru, nema veze sto je npr centar i kneza miloša inace administrativni centar drzave i pozicija mnogo radnih mesta na dohvatu ruke... bolji je nbg.

Hvala Ivice na informacji iz prve ruke.Izgleda da moram da priznam da nisam bio u pravu. :roll:

Isplativost izdavanja je prilicno relativna stvar. Investicija NIJE neisplativa ako se novac od rentiranja isplati pre potpune amortizacije stana, uzimajuci u obzir inflaciju. Pa makar trebalo 100 godina. Ali je svakako lose isplativa, tj. losa investicija.

U nekim svetskim okvirima to je ovako, UVEK uzimajuci u obzir inflaciju:

Ako nekretninu isplatis za manje od 15 godina to je ODLICNO ISPLATIVO.
Ako je isplatis za 15-20 godina to je NEUTRALNO ISPLATIVO.
Ako je potrebno vise od 20 godina ali manje od vremena totalne amortizacije stana to je LOSE ISPLATIVO.

Ako se nekretnina totalno amortizuje ali se ulozeni novac ne isplati do tada e to je NEISPLATIVO.

U BW nijedan stan kroz izdavanje ne moze da se vrati (investicija) bez 25-30 god uzimajuci u obzir inflaciju. Mada i to je veoma upitna stvar...ko zna sta ce biti za 5-10-15 god...niko !!!
Ako stvari posmatras "as is" to je 25-30 god...jedino se nadam da ce nakon 30 godina te zgrade da stoje i dalje i imaju beku vrednost...onda mozda sve ima smisla..
To je ukratko cela sustina...sve ostalo su budalastine. Znaci @NRakocevic tu smo negde sa stavom

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701819#p701819:bahghk31 je napisao(la):
Ivica » Pet Jan 24, 2020 10:58 am[/url]":bahghk31]U BW nijedan stan kroz izdavanje ne moze da se vrati (investicija) bez 25-30 god uzimajuci u obzir inflaciju. Mada i to je veoma upitna stvar...ko zna sta ce biti za 5-10-15 god...niko !!!
Ako stvari posmatras "as is" to je 25-30 god...jedino se nadam da ce nakon 30 godina te zgrade da stoje i dalje i imaju beku vrednost...onda mozda sve ima smisla..
To je ukratko cela sustina...sve ostalo su budalastine. Znaci @NRakocevic tu smo negde sa stavom

Najbitnija nepoznata u ovoj jednacini je inflacija. Ono sto gura gradjevinsku operativu je inflacija izmedju 0 i 2 posto godisnje (eurostat) zajedno sa negativnim kamatnim stopama. Sa inflacijom od priblizno 1 %, nakon 20 godina kumulativno obezvredjenje novca je oko 20%. Forumas koji je platio nekretninu 165k i izdaje istu za 900 e mesecno (plus troskovi) isplatice nekretninu za tacno 18 godina (sa sve inflacijom) ukoliko se projektovana stopa ne promeni i ne bude imao periode bez zakupca. Naravno, realna procena je da ce ta nekretnina vredeti barem isto toliko za 20 godina ako ne i vise (zbog lokacije) bez obzira sto ce biti za renoviranje. Tako da ako su parametri tacni za srpsko trziste to nije losa investicija. Inflacija utice i na cenu rente pa ako ne bude perioda bez zakupca (a cena rente bude rasla barem koliko i inflacija) to moze da se smanji i na 16 godina.

Vazna napomena: gornja analiza vazi samo za kes kupce - ne i za kreditne. Ogromna vecina ljudi ne kupuje stanove radi biznisa vec ulaze viskove novca u "ciglu" jer su kamate na stednju nepostojece. Na period od recimo 20 godina sigurno je bolje kupiti bilo koju dobru novogradnju na dobroj lokaciji u Beogradu (pretpostavka imate 200k u kesu) i izdavati je nego te iste pare drzati u banci sa nula kamatom. Cak i da se privreda oporavi i kamatne stope podignu, to ce poskupeti kredite i posledicno i cene stanova koji su meta kreditnih kupaca.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701851#p701851:3fvw6ugi je napisao(la):
NRakocevic » Pet Jan 24, 2020 2:33 pm[/url]":3fvw6ugi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701819#p701819:3fvw6ugi je napisao(la):
Ivica » Pet Jan 24, 2020 10:58 am[/url]":3fvw6ugi]U BW nijedan stan kroz izdavanje ne moze da se vrati (investicija) bez 25-30 god uzimajuci u obzir inflaciju. Mada i to je veoma upitna stvar...ko zna sta ce biti za 5-10-15 god...niko !!!

Najbitnija nepoznata u ovoj jednacini je inflacija. Ono sto gura gradjevinsku operativu je inflacija izmedju 0 i 2 posto godisnje (eurostat) zajedno sa negativnim kamatnim stopama. Sa inflacijom od priblizno 1 %, nakon 20 godina kumulativno obezvredjenje novca je oko 20%. Forumas koji je platio nekretninu 165k i izdaje istu za 900 e mesecno (plus troskovi) isplatice nekretninu za tacno 18 godina (sa sve inflacijom) ukoliko se projektovana stopa ne promeni i ne bude imao periode bez zakupca. Naravno, realna procena je da ce ta nekretnina vredeti barem isto toliko za 20 godina ako ne i vise (zbog lokacije) bez obzira sto ce biti za renoviranje. Tako da ako su parametri tacni za srpsko trziste to nije losa investicija. Inflacija utice i na cenu rente pa ako ne bude perioda bez zakupca (a cena rente bude rasla barem koliko i inflacija) to moze da se smanji i na 16 godina.

Vazna napomena: gornja analiza vazi samo za kes kupce - ne i za kreditne. Ogromna vecina ljudi ne kupuje stanove radi biznisa vec ulaze viskove novca u "ciglu" jer su kamate na stednju nepostojece. Na period od recimo 20 godina sigurno je bolje kupiti bilo koju dobru novogradnju na dobroj lokaciji u Beogradu (pretpostavka imate 200k u kesu) i izdavati je nego te iste pare drzati u banci sa nula kamatom. Cak i da se privreda oporavi i kamatne stope podignu, to ce poskupeti kredite i posledicno i cene stanova koji su meta kreditnih kupaca.
Zaboravio si da uračunaš u toj matematici i porez koji plaća zakupodavac ( 20%)

Tako je. Ja sam uracunao porez ( 1 kirija godisnje ide na porez), opremanje stana i neki period koji ce stan biti bez zakupca...i dosao do 25 - 30 god...ovo gore sto NRakocevic pise je u idealnim uslovima..ali razumemo se...manje vise to je to..

Tako je. Ja sam uracunao porez ( 1 kirija godisnje ide na porez), opremanje stana i neki period koji ce stan biti bez zakupca...i dosao do 25 - 30 god...ovo gore sto NRakocevic pise je u idealnim uslovima..ali razumemo se...manje vise to je to..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=701756#p701756:2r2vdvg4 je napisao(la):
Ivica » Pet Jan 24, 2020 2:41 am[/url]":2r2vdvg4]Ljudi, da se ne raspravljate....ja sam kupio dvosoban stan u Parkview-u...165k sa garaznim mestom...izdajem za 900€ mesecno evo vec treci mesec...izdao sam ga za 2 dana
Pozdrav svima

Jao Ivice, pa vidis li ti da se polovina forumasa sprema da ti rusi stan. Polovina druge polovine se sprema da te uhapsi zbog saucesnistva u kriminalu (kupovina stana sumnjivog porekla) :)

Vrh