Neko u prethodnim postovima reče da su priče o rušenju "Navodnog Beograda" priče "uz pivo". I ja ih tako vidim. Srbi su vazda bili dugog jezika u kafani. A Beobuild forum je, ma koliko mi voleli da imamo visoko mišljenje o sebi, pre svega jedna virtuelna kafanica. I u kafanici se filtriramo na dva načina, oralnim unošenjem alkohola i oralnim iznošenjem svega onog što nas nervira.
A kod "Navodnog Beograda" mnoge štošta nervira. I tu ne mislim samo na urbanizam i arhitekturu, niti na aranžman oko zakupa zemljišta. Uveren sam da ljudi kada gledaju ove dosad izgrađene zgrade, ne vide samo neke nezgrapne solitere nasukane na savsku obalu, već vide jednu ogromnu bahatost, aroganciju, verbalno (a ponekad i fizičko nasilje), ponižavanja, pritiske, potkupljivanja, uvrede, "Krušike", "Jovanjice", srušenu Hercegovačku, stranačko zapošljavanje, autobuse, sendviče, smanjenje penzija, lažne doktorate... Ma, znate već i sami.
Jednostavno, ovaj projekat je personifikacija aktuelnog režima i ne može od toga da pobegne. I zato ćemo se, uprkos Igorovim ljubaznim apelima da se "vratimo temi", još 100 puta vraćati na ovu priču, jer sama postavka projekta je takva da ga čini neodvojivim od politike.
No, snovi o rušenju zgrada u Savskom amfiteatru su samo osvetnička fantazija, brutalni verbalni protest bez mnogo uporišta u realnom stanju stvari, i ništa više od toga.
Uprkos uverenjima kako je u ovom slučaju "prekršeno milion zakona", stvari uopšte ne idu na ruku protivnicima "Navodnog Beograda".
Investitor je debelo zaštićen ugovorom u kojem država kao partner nije mnogo marila za svoje interese. U slučaju eventualne arbitraže, bolje bi bilo da na vreme počnemo da brojimo novčanice, jerbo ne vidim kako bismo u ovom slučaju mogli drugačije da prođemo nego sa Energo-zelenom, Kunsttransom, ICN-om, Satelitom, Putnikom, Mitilineosom...
Tamo jasno piše da država Srbija u zakup na 99 godina daje pravno i fizički čisto zemljište u zamenu za 32 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću, i 32 odsto profita koji se u tom periodu ostvari.
Kako će Srbija to zemljište pravno i fizički očistiti je pitanje za nju i samo za nju, i ona je to pitanje rešila leks specijalisom. U slučaju da se sutra pokrene pitanje ustavnosti leks specijalisa, odgovornost leži na državi Srbiji. Čak možemo doći u potpuno bizarnu situaciju da u slučaju da se leks specijalis proglasi neustavnim, moramo da obeštetimo investitora, jer smo se ugovorom, kao država, obavezali da ćemo mu u zakup dati pravno i fizički čisto zemljište, a osporavanje ustavnosti bi značilo da zemljište nije pravno čisto. Eto, da steknete bar blagi utisak u koju poziciju smo dovedeni. :evil:
Ukoliko bismo na leks specijalis udarili nekim radikalnijim leks specijalisom, koji bi podrazumevao eksproprijaciju i rušenje, onda bolje da stavimo katanac na državu. Kao prvo, eksproprijacija bi zahtevala ogromna sredstva za obeštećenje kupaca stanova. Neko gore reče da bi 95 odsto njih moralo prvo da dokaže poreklo svoje imovine. Mrzim što moram da vas razočaram, istina je da su se tamo udomili raznorazni biznismeni bliski vlastima i estradne zvezde, ali po tim zgradama najviše imate baba i deda koji su zaradili neku lovu po Nemačkama i Amerikama, a boga mi, i dosta stranih državljana koji žive/rade u Srbiji i niti oni, niti njihove ambasade, ne bi gledali skrštenih ruku kako ih neko silom seli. Pritom ne znam da li ste svesni koliki su troškovi rušenja ovolikih zgrada!?
Drugo, ukoliko bi neko čak i uspeo da sve te ljude iseli i sve to poruši, može da kaže "zbogom" svakoj eventualnoj budućoj investiciji u Srbiji. Da neko dolazi negde gde nekome može da se digne da sutra dođe i poruši mu sve!? Neće moći!
E sad, znam da svi pitaju; "a kako je moglo kada su rušene kuće i iseljavani ljudi zbog izgradnje ovog čuda?" Moglo je zato što je leks specijalisom najviše zemljišta eksproprisano od državnog preduzeća Železnice Srbije, koje se, naravno, neće buniti već će slušati šta im se kaže. Stanari koji su dole bili su, nažalost, ljudi sa dna društvene lestvice, izigrani mnogo puta, zamršenog pravnog statusa, koje je lako prevariti/zadovoljiti. Nekoliko privatnih firmi, poput "Nelta", "Zeptera", "Eurosalona" ili onih mučenika što su im srušene zgrade u Hercegovačkoj, ne vidim da se bune. Ergo, verovatno su "našli zajednički jezik sa vlastima".
Ono gde ja vidim neku malu šansu da se stvari promene je Prostorni plan, tj. činjenica da je usvojen suprotno GUP-u i bez raspisivanja konkursa kako to najviši urbanistički akt Grada Beograda nalaže. Ukoliko bi se Prostorni plan na neki način osporio, i ukoliko bi se nekako izborili za raspisivanje međunarodnog konkursa - onda bi stvari na neki način mogle da se poprave u nekoj daljoj budućnosti.
Još jedan potencijalni scenario je da eventualna nova vlast privuče nekog svog investitora (ili grupu investitora) koja bi "Eagle Hillsu" dala "ponudu koju ne mogu da odbiju", tj. neki vid otkupa projekta ili zajedničkog ulaganja u budućim fazama.
Znam da sam smorio, ali još par ličnih pogleda za kraj.
Mislim da sam i prethodni put na ovoj temi rekao da je pogrešno "Navodni Beograd" sagledavati kao neki incident, već pre kao kulminaciju loših višedecenijskih praksi u gradu. Mi već dugo nismo imuni ni na lošu estetiku, ni na povlađivanje investitorima, ni na proizvodnju saobraćajnog haosa, pa ni na poklanjanje zemljišta. Opravdava li to "Navodni Beograd"? Naravno da ne, ali ne možemo biti pravednici samo na jednom slučaju.
Isto tako, okruženje iz kojeg potičem mi daje priliku da neke fenomene sagledam očima drugačijih ljudi od mene. Čini mi se da za ljude koji su život proveli u koliko-toliko uređenom urbanom okruženju (onim najgradskijim opštinama), ili one koji su veoma obrazovani, ili za one koji su videli sveta, "Navodni Beograd" može delovati vulgarno. No, postoji ogroman broj ljudi, pa možda i većina u ovom gradu, koja decenijama tumara kroz onaj drugi, haotični Beograd - grad krivudavih slepih i neasfaltiranih sokaka, u kojima poput pečuraka niču šarene kućerine sa po pet, šest spratova, i gde se fekalije izlivaju u obližnje potočiće - OK, nije baš svuda tako apokaliptično, ali poenta je da kada se uzme šira slika grada - mnogima od njih "Navodni Beograd" sa svojom uredno potšišanom travicom, granitnim pločama i led osvetljenjem, nažalost, deluje kao nešto uredno i vanserijski.