Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Sam vrhovni vođa se pre jedno 6 meseci prenemagao oko toga što je sve na engleskom i tražio je da se prevede na ćirilicu ali eto niko ga ne sluša... nema on taj autoritet.

Dobro je dok ne ubace arapski ispod eng.

To bi za nas bio عيد الأضحى

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552236#p552236:3obqzdda je napisao(la):
nekianonimnilik » Uto Jul 17, 2018 2:21 am[/url]":3obqzdda]a da li u Teheranu ili Pjongjangu postoji neki natpis na engleskom? ;)

Za Teheran i Pjongjang ne znam, ali za Kvebek, Japan, Francusku i sigurno još neke države znam, ništa engleski.

Mogao bih da napišem za svaki od pomenutih primera zašto i kako je došlo do toga da nemaju engleske nazive ili imaju jako malo. Al ajd da ne idemo u off.
Poenta priče je da je na svetu ostalo još jako malo društava i zemalja gde engleski nije prodro i gde se globalizacija uspešno suzbija/zadržava.
I da više treba da nam smeta što Beograd postaje jedna velika kaša tuđih brendova, navika i običaja nego što je neko stavio natpis na srpskoj latinici ili engleskom alfabetu.
Mada opet kažem, to što se dešava Beogradu dešava se i ostatku sveta. Samo što mi baš prednjačimo u tome i idemo u esktreme, pogotovu u poslednjih nekoliko godina. Prednjačimo u pogrešnim stvarima umesto u dobrim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552302#p552302:1k7tvga8 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Jul 17, 2018 11:11 am[/url]":1k7tvga8]Prednjačimo u pogrešnim stvarima umesto u dobrim.
Ovo je suština naših sadašnjih i budućih jada.

Mene uopšte ne cudi što dolaze brendovi osim ovih barova mislim i na Benu apoteke (inostrani brend apoteka koji je zastupljen sirom zemlje),pa vIP menjačnice itd.Samo jaki brendovi mogu sebi da priuste papreno iznamljivanje lokala na ovoj lokaciji i ulaganje u perspektivi.Pitanje je koliko će im se to sada isplatiti s ovim brojem stanara,ali u perspektivi izgradnjom novih i novih zgrada verovatno.

Ma dobro strani trgovinski lanci, neka njih nego ja komentarišem ovo copy paste-ovanje klubova i kafića.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552223#p552223:1g01qqlb je napisao(la):
Bender Rodriguez » 16 Jul 2018 11:47 pm[/url]":1g01qqlb]Ljudi, zaboravljate da svi ti zapadnjački nazivi i brendovi postoje i u jednoj Moskvi. Prestonici države koja je po kulturi jedna od najdaljih od zapada u ovom delu sveta. Šta je onda čudno što se i kod nas dešava to isto?

licno nemam stav, samo zelim da ljudi imaju i sliku, pored reci koji si ti napisao

500966727.jpg

54abef7b6d9b90263ed27e31dff564f1.jpg

Russian_Coca-cola.JPG

Ove slike samo dokazuju da nama srbima nije stalo do naseg pisma.
Jer nista nas ne sprecava da obavezujemo strane brendove da pisu nazive njihovih firmi na cirilici.

Ima poćirilizovanih/rusifikovanih naziva a ima i onih koji se drže originalno engleskog

c1498b88d2148d244eb1539c5dbb7819.jpg

moscow-russia-13th-oct-2017-russian-candies-can-be-seen-next-to-western-KEP8KK.jpg

5_1__4.jpg

I opet,
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552302#p552302:2z5cyhmp je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Jul 17, 2018 11:11 am[/url]":2z5cyhmp]
Poenta priče je da je na svetu ostalo još jako malo društava i zemalja gde engleski nije prodro i gde se globalizacija uspešno suzbija/zadržava.
I da više treba da nam smeta što Beograd postaje jedna velika kaša tuđih brendova, navika i običaja nego što je neko stavio natpis na srpskoj latinici ili engleskom alfabetu.
Inače sve to spada u paket, kako dobrih tako i loših stvari koje dolaze sa globalizacijom. Kod globalizacije ne postoji opcija ''hoću samo dobro a neću ono loše''.

Ne kontam, zašto ste se uhvatili Rusije, zašto ne Holandije, Švedske, Belgije, Danske?

Jezik i kultura se ne "brane" neonskim znacima. Cveće se ne zaliva da ne bi umrlo, nego se neguje da bi živelo.

Turski državljani dva meseca rade bez plata za podizvođača na Beogradu na vodi
Objavljeno: 17.07.2018

Već danima nadležne institucije i Srbije i Turske ne reaguju na činjenicu da oko 80 turskih državljana, koji su angažovani na izgradnji dela projekta Beograd na vodi, štrajkuju jer im poslodavac, turska kompanija Gidenler Yapi Insaat, duguje zarade za dva meseca. Radnici za Insajder kažu da su u teškoj situaciji i da ne žele da rade dok im ne bude isplaćen deo zarada, a tvrde i da deo radnika radi ilegalno, odnosno bez potrebnih dozvola za rad u Srbiji.
Insajder: Turski radnici angažovani na projektu Beograd na vodi bez plate dva meseca
Foto: Insajder / Turski radnici angažovani na projektu Beograd na vodi bez plate dva meseca

Tursku kompaniju Gidenler Yapi Insaat kao podizvođača na projektu Beograd na vodi angažovala je domaća firma Gradina koja je dobila posao izgradnje tržnog centra BW Galerija koji bi trebalo da se prostire na površini od ukupno 300.000 kvadratnih metara.

Radnik iz Turske Adam S. kaže za Insajder da nisu plaćeni dva meseca za svoj rad, kao i da neki od radnika nisu ni registrovani.

„Mi smo ovde dovedeni 7. maja iz različitih krajeva Turske kako bismo radili. Došli smo ovde po pozivu kompanije Gidenler Yapi Insaat. Takođe Gradina, koja je glavni izvođač, nije nas registrovala kao radnike, pa mnogi ovde rade ilegalno. Ovde ima bar 21 osoba koja se pojavila kasnije i koja nije registrovana. Radili smo dva meseca, ali mnogi od nas nisu plaćeni. Uslovi nisu dobri, obećanja su prekršena, a mi smo žrtve u ovom slučaju“, kaže on za Insajder.[/b]
Ostatak na
https://insajder.net/sr/sajt/tema/11762 ... odi-(VIDEO).htm

jel ovo davanje domaceg zadatka stranim graditeljima ili nesto od tih hiljada radnih mesta koje ce stvoriti ovaj projekat ili se ovako radi kada iza tebe stoji 3 milijarde evra? koliko vishe mogu biti smeshni...

Samo jadne zemlje opterećene kompleksom niže vrednosti mogu da dozvole odnosno odluče da nazive projekata, firme, dogadjaje, tipa Beer Fest, EXIT, CITY HALL, GARDEN CENTAR, Red Shoes, naziva na stranom odnosno engleskom jeziku, u psihološkom smislu i podsvesna poruka svima jeste MI SMO MALI ISKOMPLEKSIRANI NAROD KOJI NEMA SVOJE DOSTOJANSTVO I MI SE VAMA KLANJAMO.. Kruna tog ispiranja i programiranja još iz vremena Broza jeste ovo danas i zove se Belgrade Waterfront.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552455#p552455:3dy5apqe je napisao(la):
Pasarela » 17 Jul 2018 11:57 pm[/url]":3dy5apqe]Samo jadne zemlje opterećene kompleksom niže vrednosti mogu da dozvole odnosno odluče da nazive projekata, firme, dogadjaje, tipa Beer Fest, EXIT, CITY HALL, GARDEN CENTAR, Red Shoes, naziva na stranom odnosno engleskom jeziku, u psihološkom smislu i podsvesna poruka svima jeste MI SMO MALI ISKOMPLEKSIRANI NAROD KOJI NEMA SVOJE DOSTOJANSTVO I MI SE VAMA KLANJAMO.. Kruna tog ispiranja i programiranja još iz vremena Broza jeste ovo danas i zove se Belgrade Waterfront.
Stani nazivi su pozeljni jer strategija Srbije je da se ide na povecanja broja turista. Svakako da im nazivi na cirilici nista ne znace i samo ih odvlace i zbunjuju. Trebalo bi sve staviti na engleskom.

Vradovicu, preterao si. Mozes da podrzavas projekat ali bar misli malo pre nego sto bilo sta kazes. Prvo, za turiste nists nece uciniti ako je sve na engleskom. Sta vise, dosta tursta trazi mesta koja su drugacija od ostalih i imaju nesto sto druga ne. A mi celo vreme tezimo da sto vise iskopiramo zapad, da bi postali isto kao i oni, a ne kapiramo da ti zapadnjaci koji uopste razmatraju Srbiju kao turisticku destinacijh zele da dodju ovde da bi videli nesto drugacije. A kad dodjete u grad gde je sve na cirilica, to stvara i te kako utisak da ste na nekom potpuno drugacijem mestu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552468#p552468:fjbcrzgn je napisao(la):
Gambi » 18 Jul 2018 04:25 am[/url]":fjbcrzgn]Vradovicu, preterao si. Mozes da podrzavas projekat ali bar misli malo pre nego sto bilo sta kazes. Prvo, za turiste nists nece uciniti ako je sve na engleskom. Sta vise, dosta tursta trazi mesta koja su drugacija od ostalih i imaju nesto sto druga ne. A mi celo vreme tezimo da sto vise iskopiramo zapad, da bi postali isto kao i oni, a ne kapiramo da ti zapadnjaci koji uopste razmatraju Srbiju kao turisticku destinacijh zele da dodju ovde da bi videli nesto drugacije. A kad dodjete u grad gde je sve na cirilica, to stvara i te kako utisak da ste na nekom potpuno drugacijem mestu.

Ja kad sam bio tamo bila je jedna anegdota. Ulecu muz i zena u jednu agenciju za nekretnine koja ima izlog na ulici u Beogradu (da je ne navodim sad ovde) i kazu oh thanks god "Americans". Videli samo nesto ISTO kao u US i odmah im je laknulo. Bas je super turistima ili gostima iz US. Dodju tu i ono sve neka slova od kojih nista ne moze da se razume ali bas ni malo. Nazivi treba da budu na engleskom u potpunosti. Barem je neko imao mozga pa je to pokrenuo taj trend sa projektom Belgrade Waterfront. Sva sreca pa neki koji odlucuju stvarno znaju sta rade. Ako nista onda barem sve da bude na latinici.

Turski državljani dva meseca rade bez plata za podizvođača na Beogradu na vodi
Objavljeno: 17.07.2018

Već danima nadležne institucije i Srbije i Turske ne reaguju na činjenicu da oko 80 turskih državljana, koji su angažovani na izgradnji dela projekta Beograd na vodi, štrajkuju jer im poslodavac, turska kompanija Gidenler Yapi Insaat, duguje zarade za dva meseca. Radnici za Insajder kažu da su u teškoj situaciji i da ne žele da rade dok im ne bude isplaćen deo zarada, a tvrde i da deo radnika radi ilegalno, odnosno bez potrebnih dozvola za rad u Srbiji.
Insajder: Turski radnici angažovani na projektu Beograd na vodi bez plate dva meseca
Foto: Insajder / Turski radnici angažovani na projektu Beograd na vodi bez plate dva meseca

Tursku kompaniju Gidenler Yapi Insaat kao podizvođača na projektu Beograd na vodi angažovala je domaća firma Gradina koja je dobila posao izgradnje tržnog centra BW Galerija koji bi trebalo da se prostire na površini od ukupno 300.000 kvadratnih metara.

Radnik iz Turske Adam S. kaže za Insajder da nisu plaćeni dva meseca za svoj rad, kao i da neki od radnika nisu ni registrovani.

„Mi smo ovde dovedeni 7. maja iz različitih krajeva Turske kako bismo radili. Došli smo ovde po pozivu kompanije Gidenler Yapi Insaat. Takođe Gradina, koja je glavni izvođač, nije nas registrovala kao radnike, pa mnogi ovde rade ilegalno. Ovde ima bar 21 osoba koja se pojavila kasnije i koja nije registrovana. Radili smo dva meseca, ali mnogi od nas nisu plaćeni. Uslovi nisu dobri, obećanja su prekršena, a mi smo žrtve u ovom slučaju“, kaže on za Insajder.

Ostatak na
https://insajder.net/sr/sajt/tema/1...a-podizvođača-na-Beogradu-na-vodi-(VIDEO).htm

Niko od stranih turista ne dolazi u Evropu da obilazi nebodere i "downtown" i Ameri i Kinezi i Japanci imaju toga dosta kod kuće. U Evropu se dolazi da se obiđe "istorija", gradski trgovi okruženi zgradama iz srednjeg veka, zamkovi, palate, tvrđave... Niti Arapi imaju neku potrebu da dolaze u Evropu da gledaju "to" kada imaju toliki Dubai i Dohu kod kuće.

Ma kakvi turisti u BNV. Nigde u svetu turisti ne obilaze stambeno poslovne komplekse.

Будалаштине...
Каже наш градоначелник везано за градњу гомиле фонтана по граду:
"Ja lično volim fontane, kada odem u neki grad u svetu zapamtim fontanu, tu se ljudi okupljaju i skrene se pažnja."

Na kritike da je bolje taj novac usmeriti na vrtiće, on kaže da je to povezano i da na primer prvo privučete turiste, pa će imati i za vrtiće.

Не знам само какве ћемо ми то имати приходе од тих фонтана...мож мислити...долазе туристи из целог света да гледају наше фонтане...

Можда направе специјалну службу за вађење новчића из фонтана па од тога направимо вртиће :bash:

Vrh