^^ To je otprilike i neki moj stav po pitanju BnV projekta. Imam dosta zamerki, ali isto tako sam svestan činjenica da se to sad nije rasčistilo i pokrenulo, ne bi ni narednih 50 godina.
@Pasarela
A što ti misliš da je svima pismo zemlje koje posećuju presudno za ugođaj i doživljaj iste? Ja kad sam išao par puta na Bliski istok njihovo (haotično) pismo je poslednje što me je zanimalo. Što onda misliš da je strancima koji dolaze u Srbiju presudno da vide ćirilicu? Uostalom, na osnovu čega to tvrdiš? Jesi pričao s nekim strancem o tome, jel ti rekao da bi voleo da vidi više srpskog pisma i da mu to fali... ili to pričaš napamet?
Isto me zanima i u kontekstu ovoga što kažeš da Francuzima,Rusima i Arapima smeta što je sve na engleskom. Odakle ti to? Pa po toj logici, Francuzi gde god da odu na svetu a da nisu njihove kolonije, oni se nerviraju zato što moraju da čitaju i slušaju engleski? Pa neće baš biti. A sve i da poverujem da je tako - pa to nije naš problem. Engleski je postao svetski jezik, zamena za neuspeli Esperanto. On je glavni ne samo u turizmu, nego i u računarstvu, tehnici, biznisu i mnogim drugim sferama društva i privrede. Kome se to ne sviđa, šta da mu radim.
Što se tiče Rusa, ne brini, njih boli uvo za to. Rusi su posebna sorta turista, oni imaju svoje šablone i interesovanja, a jezik je poslednje o čemu razmišljalju. Oni su po pitanju jezika toliko lenji i ograničeni da ne bi mogli da se snađu ni sve da svuda okačimo ćirilicu ili staroslovenske nazive (koji imaju više zajedničkog nego naši moderni jezici).
A Arapske turiste ne znam gde si video. Osim ako ne misliš na migrante? Drugo, ne kapiram šta nekom Arapinu može da znači ćirilica kad su njega to isti hiroglifi kao i engleski alfabet. Uostalom, što bismo se mi prilagođavali njihovim turistima kad njihovi ljudi koji su se doselili ovde u poslednjih par godina (Voždovac, Banjica, Jerković) i dalje ne znaju ni reč srpskog?
Da neko ne voli globalizaciju, to sasvim razumem. Razumem i to insistiranje na očuvanju našeg jezika. Ali ljudi, ako mislite da možete da koristite određene benefite globalizacije, a da odbacite ono što vam se ne sviđa, grdno se varate. Da smo mi jedna od pet zemalja na svetu gde se sve piše na engleskom i orijentiše ka zapadu pa da razumem takve reakcije i pozive na ''dovođenje pameti''. Ali jel razumete vi da je to pojava koja se dešava u celom svetu? Kažu ranije na temi članovi kako ima još nekoliko zemalja gde toga nema. Ne, nema ih par. Ima jedna jedina - Severna Koreja. Sve ostale - Iran, Japan, Kina, Arapske zemlje... svi oni prolaze kroz isto. Čak i jedan Vijetnam, koji ne podnosi Amere a i Britišere ne miriše, danas ima nazive, i časove na engleskom. Tako da ako mislite da smo mi jedini po tome, grešite. A ako mislite da treba da se ugledamo na Severnu Koreju onda već imate jedan drugačiji, mnogo ozbiljniji problem koji i nije za ovu temu.