Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Davno sam citao zasto fontane imaju veliku ulogu u opustanju stanovnistva, i ako se ne varam sam zvuk vode deluje smirujuce na coveka. Ako se to upotpuni estetskim izgledom... verovatno ima mnogo vece dejstvo...

Turisti će se prošetati šetalištem i sesti u neki kafić ili produžiti do Tržnog centra. Ući će unutar BnV samo ako tamo postoji neka zanimljiva prodavnica (po mogućnosti neke rukotvorine i to samo ako su grupisane).

Hercegovačka ulica bi mogla da bude vrlo zanimjiva jer je to najlakši prilaz reci.

Nekog turistu će i to da zainteresuje ali sigurno BNV neće povećati broj istih u Beogradu.

Nama je veći problem što zapuštamo prave turistička atrakcije a pravimo neke veštačke. Knez Mihailova se raspada, Kalemegdan isto, više od pola muzeja ne radi...

i da nemamo niti jedan muzej, mogli bi da imamo interesantniju ponudu dogadjaja u gradu, pogotovo leti. Bio sam u Zagrebu pre 3 nedelje i sramota je koliko je taj grad ispred nas u odnosu na organizaciju dogadjaja po parkovima, trgovima (nevezano za mondijal) i to nema nikakve veze sa tim sto su u EU. Nama ce ovog leta vrhunac biti pivski vashar i jedan vikend tehno zurki na tvrdjavi (apgrejd).... i to je to. Da, otvorili smo opet Narodni muzej (mada mogli su da sacekaju da naprave opise eksponata na engleskom barem) ali nece zbog njega dolaziti turisti u ovaj grad a pogotovo ne vracati, jer to nije Luvr ili Ermitaz.... Price da nemamo para su smeshne, jer imamo da pricamo o muzickoj fontani, jarbolima i zicari....Ali ne, nas vodi BNV banda sa laznim doktoratima i ekipa sa Megatrenda.

Meni se ideja sa puno fontana u gradu dopada. Treba biti objektivan pa i pohvaliti vlast onda kad zasluže. I nema potrebe da ih opravdavaju sa dečijim vrtićima. Raspršena voda pročišćava vazduh, leti ga hladi, fontane lepo izgledaju, služe kao gradski markeri, zvuk vode deluje smirujuće i donekle neutrališe stres koji je posledica buke saobraćaja, a i ljudi i ptice leti imaju gde da piju a da to ne izgleda kao uobičajeni limeni bojler koji curi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552515#p552515:uuvjdju5 je napisao(la):
lukarts » Sre Jul 18, 2018 11:53 am[/url]":uuvjdju5]Davno sam citao zasto fontane imaju veliku ulogu u opustanju stanovnistva, i ako se ne varam sam zvuk vode deluje smirujuce na coveka. Ako se to upotpuni estetskim izgledom... verovatno ima mnogo vece dejstvo...

Sam zvuk vode deluje... al na besiku. :grand:

Nemam nista protiv fontana, ali ona fontana u Zemunu je totalni promasaj i zapravo te tera na smeh :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425263#p425263:ju6380ho je napisao(la):
Zuma » 27 Dec 2016 11:36 pm[/url]":ju6380ho]
IMG_1322_resize.jpg
....

da ostanemo nakratko na fontanama a u vezi teme. da li ovih petnaestak fontana sa zumene slike i dalje funkcionise?

Funkcionisu. Imas slike na temi koja prati radove na trznom centru.

Ovo je deo kod tržnog centra? Zašto rade pumpe kada su završili sa donjim delom? Ako nisu završili, onda je OK da pumpe rade i dalje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552511#p552511:131ffa2h je napisao(la):
cloud041 » Sre Jul 18, 2018 11:24 am[/url]":131ffa2h]Ma kakvi turisti u BNV. Nigde u svetu turisti ne obilaze stambeno poslovne komplekse.

Pa ni ovaj projekat kao i sve privatizacije jos od pocetka 90' nisu u interesu zemlje,grada to jest gradjana, vec pojedinaca koji se na taj nacin
bogate do besvesti, dok se ovi drugi ubrzano pretvaraju u savremene robove sto su nekada davno mogli da vide samo u filmovima !

OTIMACINA + PREVARA = BG NA VODI

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552570#p552570:306mtepk je napisao(la):
astrodule » 18 Jul 2018 02:28 pm[/url]":306mtepk]Ovo je deo kod tržnog centra? Zašto rade pumpe kada su završili sa donjim delom? Ako nisu završili, onda je OK da pumpe rade i dalje.
evo kako je armatura i rekao, ima ih manje ali rade i dalje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551900#p551900:306mtepk je napisao(la):
milos.tro » 15 Jul 2018 07:14 pm[/url]":306mtepk]
Rita Hejvort sa SSC
file.php

Čuj turiste odbija ćirilica??? pa ćirilica je upravo deo tog nečeg novog i njima egzotičnog što nikad nisu videli do sad, to je poenta i suština njihove posete, da li postoji veći kretenizam od tog da turista iz Londona ili USA dodje u Belgrade Waterfront i pojede nešto u Meku a posle toga sedne u Budha Bar! ? Mislim stvarno, pa mogao je da ostane kod kuće... ja zaista ne verujem kakve komentare čitam i želim da verujem još uvek da je ovo ozbiljan forum a ne za******* i trolovanje bez veze..

Druga stvar, natpisi na engleskom koji su namenjeni SVIM turistima iritiraju druge nacije posebno Francuze, Ruse, Arape itd.. prosto je nekulturno da Francuzu daš brošuru o Beogradu na engleskom jeziku! Na kraju krajeva mi ne poštujemo sebe pa kako ćemo druge.

Pasarela":jeexqv9k je napisao(la):
Čuj turiste odbija ćirilica??? pa ćirilica je upravo deo tog nečeg novog i njima egzotičnog što nikad nisu videli do sad, to je poenta i suština njihove posete, da li postoji veći kretenizam od tog da turista iz Londona ili USA dodje u Belgrade Waterfront i pojede nešto u Meku a posle toga sedne u Budha Bar! ? Mislim stvarno, pa mogao je da ostane kod kuće... ja zaista ne verujem kakve komentare čitam i želim da verujem još uvek da je ovo ozbiljan forum a ne Zaj****** i trolovanje bez veze..

Druga stvar, natpisi na engleskom koji su namenjeni SVIM turistima iritiraju druge nacije posebno Francuze, Ruse, Arape itd.. prosto je nekulturno da Francuzu daš brošuru o Beogradu na engleskom jeziku! Na kraju krajeva mi ne poštujemo sebe pa kako ćemo druge.
Što se tiče naziva lokala na Engleskom tu preterujemo i femkamo se već 30 godina.

Što se tiče putokaza i naziva lokacija, podataka o stajalištima i sl. Beograd je užasan za turiste. Mnoga mesta i dalje imaju samo ćirilični i latinični naziv pa ko hebe strance što ne znaju srpski. GSP je izuzetno neprilagođen turistima.

Taj arogantni Pariz ima sve što je iole relevantno za turiste makar dvojezično ili na svim glavnim svetskim jezicima.

Beograd na ćirilici omogućava da turisti ne znaju u koji lokal ili radnju ulaze, šta naručuju u restoranima i koliko to košta i za prevoz moraju koristiti taksi koji ih dere.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Beograd treba da radi dosta na programu za turiste i takodje Beograd treba da radi na sebi jako puno, posebno ima problem sa identitetom i za početak da skine ljagu sa sebe kao grad anglofila odnosno engleske kolonije.

Управо сам се вратио из породичне шетње по променади.
Стварно не видим чему толики дефетизам. Па, знате ли на шта је то личило до прије пет година!?
Сад је битно које је боје ролетна, да ли стоји стуб са заставом, да ли пукла нека даска...
Мој први комшија је ту некада пецао. Вели: "Као да сам пецао у улици Брестова!!!"
Сад је све то једна лијепа прича. Маните се политиканства и дневне политике, дај Боже да су и пређашњи, и да ће и будући да раде овакве добре ствари.

^^ To je otprilike i neki moj stav po pitanju BnV projekta. Imam dosta zamerki, ali isto tako sam svestan činjenica da se to sad nije rasčistilo i pokrenulo, ne bi ni narednih 50 godina.

@Pasarela

A što ti misliš da je svima pismo zemlje koje posećuju presudno za ugođaj i doživljaj iste? Ja kad sam išao par puta na Bliski istok njihovo (haotično) pismo je poslednje što me je zanimalo. Što onda misliš da je strancima koji dolaze u Srbiju presudno da vide ćirilicu? Uostalom, na osnovu čega to tvrdiš? Jesi pričao s nekim strancem o tome, jel ti rekao da bi voleo da vidi više srpskog pisma i da mu to fali... ili to pričaš napamet?

Isto me zanima i u kontekstu ovoga što kažeš da Francuzima,Rusima i Arapima smeta što je sve na engleskom. Odakle ti to? Pa po toj logici, Francuzi gde god da odu na svetu a da nisu njihove kolonije, oni se nerviraju zato što moraju da čitaju i slušaju engleski? Pa neće baš biti. A sve i da poverujem da je tako - pa to nije naš problem. Engleski je postao svetski jezik, zamena za neuspeli Esperanto. On je glavni ne samo u turizmu, nego i u računarstvu, tehnici, biznisu i mnogim drugim sferama društva i privrede. Kome se to ne sviđa, šta da mu radim.
Što se tiče Rusa, ne brini, njih boli uvo za to. Rusi su posebna sorta turista, oni imaju svoje šablone i interesovanja, a jezik je poslednje o čemu razmišljalju. Oni su po pitanju jezika toliko lenji i ograničeni da ne bi mogli da se snađu ni sve da svuda okačimo ćirilicu ili staroslovenske nazive (koji imaju više zajedničkog nego naši moderni jezici).
A Arapske turiste ne znam gde si video. Osim ako ne misliš na migrante? Drugo, ne kapiram šta nekom Arapinu može da znači ćirilica kad su njega to isti hiroglifi kao i engleski alfabet. Uostalom, što bismo se mi prilagođavali njihovim turistima kad njihovi ljudi koji su se doselili ovde u poslednjih par godina (Voždovac, Banjica, Jerković) i dalje ne znaju ni reč srpskog?

Da neko ne voli globalizaciju, to sasvim razumem. Razumem i to insistiranje na očuvanju našeg jezika. Ali ljudi, ako mislite da možete da koristite određene benefite globalizacije, a da odbacite ono što vam se ne sviđa, grdno se varate. Da smo mi jedna od pet zemalja na svetu gde se sve piše na engleskom i orijentiše ka zapadu pa da razumem takve reakcije i pozive na ''dovođenje pameti''. Ali jel razumete vi da je to pojava koja se dešava u celom svetu? Kažu ranije na temi članovi kako ima još nekoliko zemalja gde toga nema. Ne, nema ih par. Ima jedna jedina - Severna Koreja. Sve ostale - Iran, Japan, Kina, Arapske zemlje... svi oni prolaze kroz isto. Čak i jedan Vijetnam, koji ne podnosi Amere a i Britišere ne miriše, danas ima nazive, i časove na engleskom. Tako da ako mislite da smo mi jedini po tome, grešite. A ako mislite da treba da se ugledamo na Severnu Koreju onda već imate jedan drugačiji, mnogo ozbiljniji problem koji i nije za ovu temu.

Ne moraju natpisi da budu na engleskom (niti bi trebalo jer ovo nije London i niko nece da dolazi u odrpanu verziju nekog zapadnog grada koji nema nista svetski da ponudi) ali po centru mogu biti na engleskom i srpskom i da ispod pishe po kome i zasto ta ulica/trg nosi ime. to bi znacilo i domacima.

a sto se tiche promenade - nije defetizam nego kritika. Kako moze biti defetizam kritikovati nesto sto se raspada vec posle dve godine, nesto sto je lose projektovano (preplitanje pesaka i biciklista) i manje je shirine nego nesto sto se nalazi na drugoj strani reke a projektovano je pre 50 godina i nema nikakve sadrzaje kao sto je slucaj sa BNV. da li treba da se crta koliko ce bude guzve tu kada se izgradi sve sto je projektovano, posebno trzni centar?

pa ako nemamo cirilicu i taj neki svoj mentalitet zasto bi iko dolazio u Beograd? Priroda? nismo jedini grad sa rekama, niti imamo more ili neke znacajne planine.... Kulturno/sportska ponuda nam je jadna. Muzicki festival ima NS, ne bg. Nemamo fascinantnu arhitekturu jer nas je unistavao ko je stigao, niti pare i volju za neka moderna znanja ( brutalizam je jedino sto privlaci strance sto se tiche arhitekture u Beogradu....i Kalemegdan).Ovde niko normalan ne dolazi u shoping

Zato što je pismo poslednja stvar koja zanima turiste.

Ja kad idem u Egipat ne idem da bih čitao one arapske škrabotine nego da bih video ostale stvari koje čine tu zemlju. Otkud vam onda ideja da nekog stranog turistu zanima ćirilica kad dođe u Beograd? Ako ga baš zanima ćirilica, učiće je iz knjiga. Ne sa izloga i reklama radnji i kafića.

I opet... meni je neshvatljivo da svi redom skaču na noge zbog toga što će umesto npr. Буда бар pisati Buddha Bar a niko ni ne pomišlja da se zapita a šta će uopšte nama takvi tuđi barovi i kafići, kao da ne umemo da napravimo neki svoj sadržaj nego moramo da kopiramo tuđe.

Znači ako npr sutra neko odluči da ugasi ''Znak pitanja'' i u njemu otvori restoran nalik američkom Hooters-u, ali da na bilbordu napiše ''Хутерс'', to bi vama manje bolo oči nego da ostane ista ova kafana ali da na tabli piše ''Znak pitanja'' na latinici?

Smetaju vam korice knjige a suštinu i srž problema ni ne primećujete.

pismo je deo kulture stanovnistva i graficki deo slike njegove istorije i identiteta.nije sve i nije najznacajnije ali nije ni beznacajno. A sto se tiche Buda bar....pa za pokondirena tikva ekipu koja se pali na BNV i savanova mesta interesantnije je buda bar nego da se zove kafic Kosmaj ili manjez.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552662#p552662:28c0kf1n je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jul 18, 2018 10:35 pm[/url]":28c0kf1n]Pismo je poslednja stvar koja zanima turiste.

Osim ako su studenti filologije i književnosti.
Mada i takvi ne uče jezik sa bilborda, tabli i izloga, nego ga uče iz knjiga namenjenih tome.

Uostalom evo možemo da sprovedemo anketu pa da vidimo kolikom broju turista je presudno da li nešto piše na engleskom ili na domaćem pismu date zemlje/grada. Ja potpisujem da 90% ljudi ni ne razmišlja o tome. Tj. razmišlja ako ne mogu da pročitaju a treba im. Ali garantujem da 90% ljudi ne razmišlja i ne lupa glavu što piše McDonalds umesto Мекдоналдс.

Iskreno, dobijam probavu kad god se pokrene ta fanatička priča o ćirilici i pismu i krenu ta natezanja. Za mene je to kao kad bi kapetan broda brinuo da li mu je ime na pramcu u savršenom stanju a to što je broj zarđao, nebezbedan, prljav, mator i zapušten, to je nebitno. Al bitno je da ime stoji ponosno i ispravno na pramcu, da svi znaju koji je to brod.
E to je mentalitet ljudi koji se opterećuju ćirilicom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552650#p552650:3kwiy7cf je napisao(la):
Прашњави » Sre Jul 18, 2018 10:05 pm[/url]":3kwiy7cf]Управо сам се вратио из породичне шетње по променади.
Стварно не видим чему толики дефетизам. Па, знате ли на шта је то личило до прије пет година!?
Сад је битно које је боје ролетна, да ли стоји стуб са заставом, да ли пукла нека даска...
Мој први комшија је ту некада пецао. Вели: "Као да сам пецао у улици Брестова!!!"
Сад је све то једна лијепа прича. Маните се политиканства и дневне политике, дај Боже да су и пређашњи, и да ће и будући да раде овакве добре ствари.

Ma da, kradu, menjaju zakone kako im dune, troše državne pare na privatne projekte, ali neka si se ti lepo prošetao.

Znam na šta je ličilo pre pet godina. Mogli su da srede priobalje za milion x manje para, bez da izgrade dvadesetospratnice (od kojih ni ti ni ja nemamo ništa).

I ne mogu da se manem politike, kada je ovo čist slučaj loše politike - da se državni novac, naš novac, od naših poreza (koji je mogao da bude upotrebljen za izgradnju puta, bolnice, škole, infrastrukture) troši na privatne stambene zgrade! Od prvog i ti i ja imamo koristi. Od stambene zgrade - samo ljudi koji u njoj žive.

Politika nije fikcija, ne dešava se tamo nekom drugom. Politika je način na koji se donose odluke, i te odluke se oslikavaju na svaki delić tvog života. Od toga gde živiš, koliko zarađuješ, čime se voziš, u kakvoj školi ti sedi dete, u kakvoj bolnici se leče tvoji najbliži do toga kakav vazduh udišeš.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=adcyodN-LbI[/youtube]

Vrh