Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476408#p476408:p5goa9dr je napisao(la):
Zuma » Fri Sep 08, 2017 3:58 pm[/url]":p5goa9dr]Zidar, ja sam odmah napisao da nemam ništa protiv igranja sa idejama, ali Stf ima na umu ozbiljniju razradu tih ideja, a to je trošenje vremena na ono što trenutno nije proritet: zaustavljanje daljeg upropaštavanja ovog prostora i zatvaranje mogućnosti da se šteta smanji. Na taj način su osobe koje se takvim razradama bave eliminisane iz kruga ljudi koji aktivno kritikuju trenutne planove i time stvaraju uslove da se planovi kao što su tvoji zaista ostvare.

Teorijska pretpostavka Stf-ovog plana "konstruktivne saradnje" je da autori BNV koncepta (ne mislim na same projektante nego na investitore i političare) nisu svesni da postoje bolja rešenja. Pa je tobože dovoljno da se neko pojavi sa boljim projektom, a oni će odmah da ga prihvate zato što im namere jesu najbolje, a jednostavno nisu bili svesni da je moguće i nešto drugo. To je ono što je nerealno. BNV je ovakav zato što im ovako generiše najveću zaradu, pri čemu je procenjeno da baš ovoliki nivo štetete javnim interesima još uvek u javnosti može da prođe. Zbog toga bolje rešenje nema šanse da bude prihvaćeno jer niko ne baca sopstvenu zaradu kroz prozor ako baš ne mora. U trenutnim uslovima sa tačke gledišta političara i investitora nema racionalnog razloga da se BNV projekat promeni ili obustavi. Kasnije mogu biti optuženi za nešto što su već uradili, ali to je već urađeno i nepromenljivo, deo prošlosti. Zašto onda ne nastaviti istim putem i do kraja ne realizovati sve prednosti u početku zamišljene strategije? To su njihove trenutne opcije. Ali kakva je onda svrha da MI svoje vreme trošimo na ono što je NAMA manje korisno? Slažem se sa iznošenjem uopštenih ideja koje čovek može da smisli i predstavi vrlo brzo, a ne i sa idejom da tome treba posvetiti previše vremena i prostora. A STF ima na umu upravo to: Preusmeravanje fokusa na ono što trenutno projektu bnv U PRAKSI manje šteti (teorijski je to poziv na promenu, ali on u ovakvom odnosu snaga nema šanse, što on vrlo dobro zna).

Jednom kada se počne sa visokogradnjom jedini način da dođe do promene je izgradnjom još više i još većih zgrada. To je realnost.

Ako AV uspe da izgradi zgradu St. Regis, a iznad koje će stajati Skyline Belgrade, (iz perspektive Novog Beograda) Beograd će biti promenjen za vjeke vekova. I ona dosadna stara panorama će biti razbijena. Jedini put za budućnost je visokogradnja.

Nizijske vizije a la parkovi, "zemunice" i šestospratnice su prošlost. Beograd će imati high-rise centar kao i mnogi drugi gradovi na svetu. Nije to ništa novo.

Saradnja između onoga koga je vreme zatrpalo i osporilo i ovih novih praktičnih gradskih šminkera je nemoguća. Zaustaviti modernu tehnologiju je samo san gospodina Z. :sesir:

Ovih poslednjih par stranica foruma je ustvari veoma poučno. Eto kako je lako ubediti sam sebe, i šta se sve može proglasiti "nezaustavljivom silom napretka", "realnošću", "konstruktivnim pristupom", i još par kreativnih Orvelovskih verbalnih konstrukcija tog tipa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476407#p476407:1sh45wsu je napisao(la):
Zuma » 08 Sep 2017 04:57 pm[/url]":1sh45wsu].. i na kraju nikome od onih koji odlučuju nije ni na kraj pameti da išta od ovoga primeni...
Pitanje je da li 'nadležni' uopšte čitaju ovaj forum, a obavezno moraju da pročitaju

sve Prigovore i Sugestije koje se podnose u vezi nekog Javnog uvida raznih planova.

Zato je iluzorno i naivno očekivati da se pisanjem na forumu može nešto promeniti.

Za početak, bilo bi dovoljno da oni koji društvo vide kao objekat pljačke imaju za nijansu manju armiju pomagača koji su više nego voljni da za deo plena ponude svoje usluge.

Drugim rečima, sve počinje od ličnih ciljeva i morala, kome ili čemu čovek služi, sve ostalo je samo tehnika. Naravno, ljudi će uvek lako sebi naći opravdanje, pa ono što je samo njima korisno nazvati pragmatizmom, realnošću, shvatanjem "kako stvari zaista funkcionišu", inteligencijom, i još nizom sličnih izgovora, ali takvi nazivi ne menja suštinu moralnog stava. A niz takvih stavova određuje kako društvo zaista funkcioniše, a ne zakoni, procedure i "kvalitet projekta".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476489#p476489:1oa3q0k2 je napisao(la):
dragan » Sub Sep 09, 2017 4:27 am[/url]":1oa3q0k2]
Zato je iluzorno i naivno očekivati da se pisanjem na forumu može nešto promeniti.
Pisanje na forumima ovakve vrste je danas jedini način da šira javnost stekne jasniju sliku o pojedinim projektima. Veoma su retki javni mediji koji nisu pod uticajem neke od političkih stranaka i tajkunskih lobija.

Evo male reportaže šta se događa sa druge strane. Sve je spremno za izgradnju gigantskog tržnog centra. Bilo bi zanimljivo stajati u sredini ovog nepreglednog polja šipova pa pogledati unaokolo. Ali njegovu pravu veličinu je moguće sagledati samo odavde, kad se malo izmaknete, i samo sada, dok još ništa nije počelo da niče. Sem apsurda da ovoliki tržni centar, kao vrhunski primer tipa prostora okrenutog ka unutra i dovoljnog samom sebi, baš mora da zauzima dragocenu obalu reke (sa kojom nema ništa zajedničko), najjači utisak koji čovek ima gledajući ovo prostranstvo je neugodni predosećaj pravih razmera saobraćajanog haosa koji će izazvati. I pešačkog i automobilskog. Gledajući ove slike treba zamisliti čitavu ovu površinu na 5 nivoa, dva podzemna i tri nadzemna (plus par mnogo viših zgrada), i broj ljudi koji će privući stotine ili hiljade lokala koji tu mogu da stanu. Jedan deo će krenuti Promenadom, a drugi automobilima...

Pogledajte prilog 14
Za dobijanje osećaja o razmeri, uočite žuti bager u daljini.

Pogledajte prilog 13
Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Дефинитивно су требали арапима да дају Прокоп за тржни центар.

file.php

Mene uhvati strah kad vidim ovaj obim posla koji je obavio Novkol. Jedino mi pada na pamet poredjenje - "faraonski posao"! :shok:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476574#p476574:10l0wyet je napisao(la):
Veliki Vracar » 09 Sep 2017 03:55 pm[/url]":10l0wyet]
file.php

Mene uhvati strah kad vidim ovaj obim posla koji je obavio Novkol. Jedino mi pada na pamet poredjenje - "faraonski posao"! :shok:
Meni je prva asocijacija nešto drugo. Tržni centar će sam po sebi biti sjajan, ali mu ovde nije mesto. Ne znam koliko je opravdano, ali, kad bi čovek bio dole, ovo nepregledno polje šipova u službi zarade i novca, koji se prividno pružaju do horizonta, verovatno bi me najviše asociralo na ovu legendarnu scenu. I to po svemu, po simboličkom značenju, motivima aktera, dugoročnim posledicama takvog sistema po običan narod, čak i vizuelno. Vredi je pogledati i odslušati još jednom.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_ZHEu7HusG4[/youtube]

Danas sam poslovno proveo dosta vremena na sajmu. Novkol je ubacivao svoje velike bagere na prostor SA. Da li krece nesto novo ne znam. U pitanju su tri, cetiri slepera koja su bila natovarena masinama. Inace iza parcele W hotela sam tvrdio da se sprema put ka BWR, razmisljam mozda spremaji gradiliste za W hotel. Ako neko ima vremena pa slika moze da nam potvrdi.

Šarena slikovnica sa pumpama. Pejsaž posle skoro godinu dana neprekidnog rada za pumpe tržnog centra. Dok su one za kulu počele rad još negde u januaru 2016.

Pošto su do sada izbacile šta su mogle od "podzemnih vodenih zaliha", ovo danas mora biti ravnotežno stanje. To znači da možemo videti neku vrstu vodenog bilansa temeljne jame budućeg tržnog centra. Dakle, količina vode koju vidite da u svakoj sekundi izlazi iz svih pumpi je tačno jednaka količini vode koja se u istoj toj sekundi kroz podzemlje vraća nazad (inače bi ili jama bila poplavljena ili bi pumpe presušile). Iz toga se može proceniti obim transporta vode u podzemlju (za ovoliku visinsku razliku okolnog prirodnog i veštački održavanog nivoa podzemnih voda u jami), i tako posredno steći utisak i o mogućoj masi čestica zemljišta koje tolika količina vode može da nosi sa sobom svuda gde je zbog bilo čega (recimo šipova) poremećena uspostavljena ravnoteža nanošenja i ispiranja tla u podzemlju bivše Bare Venecija. Dakle, pumpe nam posredno daju indicije o veličini moguće erozije tla zbog podzemnih voda.

Desna obala danas izgleda ovako:

Pogledajte prilog 21
Pogledajte prilog 20
Pogledajte prilog 19
Pogledajte prilog 18
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 13
Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Prednji (rečni) red pumpi, velikim zumom spakovan u jednu sliku.

I deo zadnjeg reda pumpi.

file.php

Međutim i pored svih ovih pumpi na par mesta ipak vidimo nivo do koga su podzemne vode spuštene uz njihovu pomoć. To je odmah ispod trenutnog dna temeljne jame.

file.php

Pogledajte prilog 1

Kaд би могао да се одвоји колектор oд Мокролушког потока, и да се онда исти отвори од Мостара до ушћа у Саву, оплеменио би лепо тај потез и учинио га атрактивнијим.

Pogledajte prilog 1

i još malo o podzemnim vodama,zato me i čudi zašto su zatvorili pumpe kod residences:
"A potpredsednik Građevinske komore Srbije, Goran Rodić, kaže da bi Mostar za 48 sati bio pod vodom kada bi stale pumpe za vodu. Beograd na vodi bi, dodaje, bio u vodi.

Ipak, ističe da pumpe neće stati da nema bojazni da bi ceo teren, uključujući i obaloutvrdu, mogao da se uruši. Tu je, dodaje, geomehanika da kaže šta se na kojoj dubini nalazi.

"Znači, ništa se ne radi ad hoc ili nasumice, za sve postoji rešenje kako se rešava, šta može da se javi, samo što to iskače iz ugovorene cene i onda se jave neki naknadni radovi koje neko mora da plati", napominje Rodić.

Podzemne vode jesu, tvrdi potpredsednik Komore, arapskom investitoru napravile problem s dodatnim troškovima, ali stanari budućeg Beograda na vodi s vodom, kažu, neće doći u kontakt, kako se u medijima pisalo.

Da li su podzemne vode stigle i do prodrumskih prostorija objekata Beograda na vodi? U istoimenom preduzeću kažu da nema govora o tome. U to, međutim, danas nismo mogli da se uverimo, ali smo dobili obećanje da ćemo u narednih nekoliko dana moći da posetimo i samo gradilište."
http://rs.n1info.com/a315820/Vesti/Vest ... -vodi.html (ceo tekst)

Jedna fotografija ušća Mokroluškog potoka (i kanalizacionog izliva) iz drugog ugla. To je toliko veliko da bi pri ovom i nižem vodostaju tu moglo da se uđe i čamcem.

I za kraj izveštaja o uzvodnom delu BNV-a, posle polja šipova, korišćenja pumpi za sticanje utiska o količini i brzini protoka podzemne vode ispod BNV-a i jednog vizuelno bogatog ali doneke postapokaliptičnog prizora o tome kako brzo priroda okružuje nove "izvore vode" i preuzima prostor u kome se na samo godinu dana uklone ljudi, evo i jedne zanimljivosti. Na Beobuildu se često, u šali ili ozbiljno, pojavljivao predlog da je ovo "idealna prilika da Beograd dobije novo jezero" u starom delu grada. Pomalo je duhovito da su projektanti megalomanskim zgradama i primicanjem čitavog BNVa previše blizu reci stvorili situaciju u kojoj takav scenario sada ne traži više od jednog bagera i jednog dana posla. Tada bi čitava ova površina postala jezero, a Beograd bi u svom centralnom delu dobio još daleko više nove, skupe i komercijalno zanimljive rečne obale. Ovde kasnije mogu da se prave čak i čitava mala ostrva, uz niz nasutih prolaza do njih, ili naprimer da jezero postane gigantski bazen savršeno čiste vode sa VEOMA dobro fundiranim betonskim dnom :)

Pogledajte prilog 1
Sećate se useka u obaloutvrdi koji je nekada trebalo da omogući spuštanje čamaca u Savu? Evo ga ovde, od prošle visoke vode obezbeđenog džakovima sa peskom. Kopanjem ogromne rupe sa njegove druge strane, jedino što Savu sprečava da sama napravi spomenuto jezero je preostali, veoma uzak sloj bivšeg nasipa koga je temeljna jama tržnog centra sa druge strane već poprilično suzila. Pa, ako se donese takva odluka, upravo je sada pravo vreme, pošto je zaista SVE spremno. Naime, iz nekog neobjašnjivog razloga oni sami su VEĆ iskopali spoljašnji deo zemlje obaloutvrde, ka Savi, tj onaj deo koji je ranije činio blago zakošenu i popločanu platformu za spuštanje čamaca. Ostalo je samo ovo što vidite :)

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 3
Treba ukloniti samo ovde označeni deo, i to je za početak sve što je potrebno za novo Beogradsko jezero.

Vrh