JarJarBinks
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 25.06.2014.
- Pohvaljen
- 327
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476408#p476408:p5goa9dr je napisao(la):Zuma » Fri Sep 08, 2017 3:58 pm[/url]"5goa9dr]Zidar, ja sam odmah napisao da nemam ništa protiv igranja sa idejama, ali Stf ima na umu ozbiljniju razradu tih ideja, a to je trošenje vremena na ono što trenutno nije proritet: zaustavljanje daljeg upropaštavanja ovog prostora i zatvaranje mogućnosti da se šteta smanji. Na taj način su osobe koje se takvim razradama bave eliminisane iz kruga ljudi koji aktivno kritikuju trenutne planove i time stvaraju uslove da se planovi kao što su tvoji zaista ostvare.
Teorijska pretpostavka Stf-ovog plana "konstruktivne saradnje" je da autori BNV koncepta (ne mislim na same projektante nego na investitore i političare) nisu svesni da postoje bolja rešenja. Pa je tobože dovoljno da se neko pojavi sa boljim projektom, a oni će odmah da ga prihvate zato što im namere jesu najbolje, a jednostavno nisu bili svesni da je moguće i nešto drugo. To je ono što je nerealno. BNV je ovakav zato što im ovako generiše najveću zaradu, pri čemu je procenjeno da baš ovoliki nivo štetete javnim interesima još uvek u javnosti može da prođe. Zbog toga bolje rešenje nema šanse da bude prihvaćeno jer niko ne baca sopstvenu zaradu kroz prozor ako baš ne mora. U trenutnim uslovima sa tačke gledišta političara i investitora nema racionalnog razloga da se BNV projekat promeni ili obustavi. Kasnije mogu biti optuženi za nešto što su već uradili, ali to je već urađeno i nepromenljivo, deo prošlosti. Zašto onda ne nastaviti istim putem i do kraja ne realizovati sve prednosti u početku zamišljene strategije? To su njihove trenutne opcije. Ali kakva je onda svrha da MI svoje vreme trošimo na ono što je NAMA manje korisno? Slažem se sa iznošenjem uopštenih ideja koje čovek može da smisli i predstavi vrlo brzo, a ne i sa idejom da tome treba posvetiti previše vremena i prostora. A STF ima na umu upravo to: Preusmeravanje fokusa na ono što trenutno projektu bnv U PRAKSI manje šteti (teorijski je to poziv na promenu, ali on u ovakvom odnosu snaga nema šanse, što on vrlo dobro zna).
Jednom kada se počne sa visokogradnjom jedini način da dođe do promene je izgradnjom još više i još većih zgrada. To je realnost.
Ako AV uspe da izgradi zgradu St. Regis, a iznad koje će stajati Skyline Belgrade, (iz perspektive Novog Beograda) Beograd će biti promenjen za vjeke vekova. I ona dosadna stara panorama će biti razbijena. Jedini put za budućnost je visokogradnja.
Nizijske vizije a la parkovi, "zemunice" i šestospratnice su prošlost. Beograd će imati high-rise centar kao i mnogi drugi gradovi na svetu. Nije to ništa novo.
Saradnja između onoga koga je vreme zatrpalo i osporilo i ovih novih praktičnih gradskih šminkera je nemoguća. Zaustaviti modernu tehnologiju je samo san gospodina Z.