Šta je novo?

Saveti za uzgajanje biljaka (terasa i bašta / dvorište) i uređenje bašte i dvorišta

Do koje mere biljke koje rastu na terasama upijaju stetne produket zagadjenja i da li su takvi plodovi za upotrebu?

Pitao sam se i ja, ali do koje mere hektari i hektari povrtnjaka i voćnjaka oko magistralnih puteva upijaju još direktnije izduvne gasove :D

saveti za sadnju drveca.jpg

izvor: FB Volim Novi Beograd

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
@solecar

Sole znaš li koja je ovo biljka, ne pitah za naziv i kako se održava... puno vode, malo vode, svetlo, manje svetlo mesto? 🙂 hvala 🙂

1722502824406.png

U pitanju je fitonija. Imaš ih u raznoraznim bojama. Kažu da traži vlažna područja bez direktnog držanja na suncu. Ja sam ih držao u žardinjeri u dnevnoj sobi, bez direktnog uticaja sunca. Zimi, kada krene grejanje, ne preguraju, pa sam zato odustao od njih, jer nemam adekvatan prostor gde bi ih držao zimi. Takođe je bitno da se ne zalivaju previše kako im koren ne bi istrulio, pošto koren raste blizu površine zemlje, ali je bitno i da se zemlja ne osuši, jer tada otpadaju listovi.

Presadi je u veću saksiju da bi mogla normalno da raste i da se širi.​

Da li neko zna koje vrste palmi i sličnog mediteranskog/tropskog rastinja mogu da uspevaju u Beogradu bez zahteva za posebnim tretmanom tokom zime?

Banana, ima i ona palma što može pod sneg ali ne znam kako se zove, u komšiluku imam dve.

Sole, jel znaš možda zašto habanero papričica odbacuje cvetove? Puna je pupoljaka i samo se osuše kad procvetaju.

Sole, jel znaš možda zašto habanero papričica odbacuje cvetove? Puna je pupoljaka i samo se osuše kad procvetaju.

Solecar,

jel imaš preporuku za dobar insekticid? Treba mi nešto za štitaste vaši, bele vaši i gusenice.

Zelene i gladne, žderu mi muškatle.

Solecar,
jel imaš preporuku za dobar insekticid? Treba mi nešto za gusenice. Zelene i gladne, žderu mi muškatle.​
Ove godine su se baš natovrzle na muškatle. I kod mene se pojavile, a i na FB grupama sam čitao da je dosta ljudi imalo isti problem i to baš u ovo vreme. Ja, a i dosta njih to uklanjamo fizički. Praktikujem da ih uzmem sa pincetom i bacim u prirodu. Može i da se stave u teglu pa se odnese negde dalje i pusti u prirodu. Tri sam video na muškatlama i zanimljivo je da mi uopšte nisu napadale mladice hrasta (imam ih 2) između muškatli. Ovo pišem zato što sam pre par godina imao problem sa napadanjem hrasta i to 1 sadnice.
Solecar,

jel imaš preporuku za dobar insekticid? Treba mi nešto za štitaste vaši, bele vaši
Za ovo nemam preporuku jer nemam problem sa njima, tako da bih uradio kako kaže @Pedja_Nbg .

Pojave se meni svake godine i do sad sam isto radila kao ti, uhvatim ih i bacim, ali ove godine ne mogu da nađem ni jednu. Tačnije našla sam jednu na kaktusu kako ga glođe, ta je letela sa terase.

Meni je ovo drugi put u životu da mi se gusenice pojave. Očigledno je ove godine nešto do klime i klimatskih promena. Praktikujem da listove izvrćem na naličje i da i tako proveravam. Od kako sam uklonio ovogodišnje gusenice sa muškatli, više mi se nisu pojavljivale, a nisam ni nove primetio, što znači da sam prvi put uočio i uklonio sve.​

Ne znam, evo prevrnula sam ih ne vidim ni jednu. List je usitnio, ni na šta ne liče. Možda se kriju u malču. Uzeću ja sprej pa neka se slikaju.

Ja nemam malč, tako da nemam tih problema koji su verovatno u pitanju. Nikada ga nisam smatrao za nešto neophodno da imam na biljkama u saksijama naterasi.​

Nije loše za zadržavanje vlage, moje muškatle su izložene celodnevnom suncu, stavila sam borovu koru. Sad, dodajem ja i kompost koji sama pravim, to je raj za insekte takođe.

Zadržavanje vlage se može postići i na druge načine

Sole ti reče da muškatle ne unosiš unutra, kako ti prežive napolju? Ja sam moje danas unela u svetlarnik zgrade.

@11030
Niti ih unosim, niti ih obmotavam sa bilo čime. Stoje mi u saksijama na terasi koja ima nadstrešnicu, na simsu uz prozor, jedna do druge. Tačnije, terasa mi u sklopu zgrade, tako da kada se gleda spolja izgleda kao da stanovi nemaju terase. Jugoistočna strana, tako da ima i sunca malo više sunca nego drugi delovi zgrade. Jedna mi pre nekih desetak dana izbacila cvet, a druga se upravo sprema da procveta. Zimi ih ne zalivam, nego mećem kocke leda, pa kojim tempom se istope na dnevnoj temperaturi, istope se. Isto primenjujem i na druge biljke koje mi stoje napolju preko zime. Kada padne sneg, mislim na ozbiljan, ne na ovo što je bilo noćas, onda nabacam jedan sloj snega preko zemlje. Sneg služi i kao izolator od hladnoće. Sad ih zalivam 2 - 3 puta u toku nedelje.​

Ja se ne usuđujem da probam, imam lođu isto JI strana. Moje su prekrasne, prepune cveta, lepše nego letos 100 puta. Prošle godine pao sneg na njih ništa im nije bilo.
IMG_20241121_205634.jpg

Vrh