Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

 
Ne znam ja, Brnabah rece stavljena je tacka i vise se nece pricati o Rio Tintari

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo. Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno", izjavila je Brnabić i dodala da sadašnja vlast nikada nije imala ugovore sa tom kompanijom.
Brnabić ipak nije odgovorila šta će biti sa moratorijumom na iskopavanje litjuma, kao ni čiija je odgovornost za više stotina bušotina koje je Rio Tinto ostavio za sobom i napuštenih i urušenih kuća koje je na svom putu kupovala.

 
Златко Кокановић из Удружења “Не дамо Јадар” оценио је у емисији Н1 Студио Ливе да је власт у Србији одлуком у предизборној кампањи да прекине сарадњу са компанијом Рио Тинто - "искористила муку грађана да би прикупила политичке поене".

„Што се тиче изјаве директора компаније Рио Тинто Томаса Симсона, ми смо то и очекивали. Нисмо веровали ниједног момента овој влади. Они су то искористили буквално као предизборни трик, да покупе предизборне поене код народа. Народ је гласао за њих, и ова власт је искористила нашу муку да прикупи политичке поене. Што се тиче Рио Тинта и њиховог директора, они су у својој држави, у Аустралији, уништили абориџинску пећину која је стара 46.000 година. И исти тај Симсон је одговоран за ту катастрофу. И он хоће да преговара са новим сазивом Владе Србије. како ће они понашати у Србији, када у својој држави раде такве ствари“, запитао је Кокановић.
 
Е, а Брнаба је рекао(ла) да је тачка!

Шта је ово, нова реченица, пасус?
 
Stavila je ona "tačku", ali ne radi tu Studiju vlada već Rio Tinto i Behtel.
A oni hoće da urade sve po zakonu, pa ako dodje do nekog sudjenja . . .

" . . kompanija posluje u skladu sa propisima Srbije i da su sve trenutne aktivnosti nastavak prethodno preuzetih obaveza."
 
Далеко им лепа кућа. Али сад је још јаснија позадина овог погубног пројекта.
 
На народу је да изабере - чиста вода за пиће, домаће воће и поврће и геотермални потенцијал Подриња и Мачве или рудник, фабрика батерија и фабрика аутомобила на струју са воћем из поврћем увеженим из Албаније и флашираном водом.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Da bi smo shvatili kako ce narod da izabere setimo se Zrenjanina.
Vec 20 godina nemaju vodu za pice, ali na protestu je bilo 6 osoba.
 
И после ће наши пољопривредници да оду у Њемачку да возе аутобусе а инвеститор ће да доводи раднике за рудник из Туркменистана и Шри Ланке.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
И после ће наши пољопривредници да оду у Њемачку да возе аутобусе а инвеститор ће да доводи раднике за рудник из Туркменистана и Шри Ланке.
Da. Jer ne postujemo sebe, svoju kucu, svoju porodicu, svoh kraj, svoj narod.
Kompleks nize vrednosti ce uciniti upravo to sto pises.
 
Ovo je dobro znači da su počeli da kopaju kod nas to bi bila promašena investicija plus ekološka katastrofa
 
Baterije koje se pominju u tekstu su namenjene skladistenju ogromnih kolicina energije, a ne upotrebi u mobilnoj telefoniji ili automobilskoj industriji, npr. Recimo da bi se mogle koristiti na brodovima.
Ovo je tehnologija o kojoj se prica vec 6-7 godina, ali na zalost, jos uvek nismo dosli do komercijalnog proizvoda. Nadam se da ce se to uskoro i desiti, jer vidim da je ponovo poceo hype koji se ciklicno desava na svakih par godina. Sve zvuci jako obecavajuce, bar na papiru i prezentacijama - ako je bar pola od toga istina, bice to revolucionarni proizvod.
 
IMG_20220921_232935.jpg
 
Значи уводимо санкције. Збогом резервама воде Дринске жиле.
 
Кад проради рудник, Подриње и Мачва могу да се поздраве са пољопривредом.
 
Само су се мало примирили. Ено синоћ код чМарића у кирилици подгузне муве на платном списку режима причају како је литијум безбедан.
 
Vrh