Иде се у том правцу. Прво ће се погасити оперстиве јавних предузећа и ангажовати "аутсорс" фирме.
Mi zdravu vodu i zemlju nemamo ni sada u potpunosti. Imamo toliko deponija, recikkaža ne postoji, slabo smo obrazovani po pitanju ekologije…Нећемо мерцедс, хоћемо здраву воду и земљу.
Mi zdravu vodu i zemlju nemamo ni sada u potpunosti. Imamo toliko deponija, recikkaža ne postoji, slabo smo obrazovani po pitanju ekologije…
Ovo je nevezano za Rio Tinto i rudnike litijuma protiv kojih sam i sam na način na koji su planirali da ih izvedu. Ali nije da smo mi baš Slovenija ili Norveška po pitanju svesti i očuvanju zivotne sredine.
Mi zdravu vodu i zemlju nemamo ni sada u potpunosti. Imamo toliko deponija, recikkaža ne postoji, slabo smo obrazovani po pitanju ekologije…
Ovo je nevezano za Rio Tinto i rudnike litijuma protiv kojih sam i sam na način na koji su planirali da ih izvedu. Ali nije da smo mi baš Slovenija ili Norveška po pitanju svesti i očuvanju zivotne sredine.
Подземне воде око Дрине су најчистије са огромним потенцијалом, како енергетским (геотермалне воде за грејање домаћинстава, као и за грејање пластеника) тако и економским (продаја флаширане воде).Mi zdravu vodu i zemlju nemamo ni sada u potpunosti. Imamo toliko deponija, recikkaža ne postoji, slabo smo obrazovani po pitanju ekologije…
Čista voda i poljoprivreda definitivno nisu moguće na istoj teritoriji. Podzemne vode u Mačvi su vec zagađene nitratima usled intenzivnog korištenja đubriva. Pored toga usevi se prskaju raznim insekticidima i herbicidima. Eventualno neka organska poljoprivreda, mada i oni bacaju stajnjak po njivama. Da ne pričamo o septickim jamama i kanalizaciji koja ide direktno u reke.
Dakle apsolutno svaka ljudska aktivnost zagađuje, samo pitanje u kojoj meri.
Ja sam za prvu opciju. Jednostavno nema načina da se takmičimo na tržištu ako nismo efikasni. U americi jedan traktor odradi isti posao kao 3 kod nas. Naravno nisam za ukidanje domaćinastva, oni će postojati. Mislim da će sve ovo prirodno doći, ne treba država da se meša.Пољопривреда може да се развија у два правца - као индустрија где имамо велике комбинате попут Делта аграра и Ал Дахре/бившег ПКБ, где имамо менаџмент и раднике као у фабрици, или да имамо мања и средња газдинства где имамо домаћине. Прва опција води ка изумирању села, а друга ка очувању села.
Ne obracam se tebi licno Dosljak, ali da li znate kakve stvari poredite? Da li znate ista oko poljoprivrede i gazdinstva, barem u podrucjima gde su vlasnici 45+, 50+?Пољопривреда може да се развија у два правца - као индустрија где имамо велике комбинате попут Делта аграра и Ал Дахре/бившег ПКБ, где имамо менаџмент и раднике као у фабрици, или да имамо мања и средња газдинства где имамо домаћине. Прва опција води ка изумирању села, а друга ка очувању села.
И по пољопривредним корпорацијама раде углавном људи 45-50 година изузев можда менаџмента. Знам да држава све само компликује мањим газдинствима. Да је ово нека држава, локална администрација би одрађивала све административно-бирократско заврзламе малим газдинствима.Ne obracam se tebi licno Dosljak, ali da li znate kakve stvari poredite? Da li znate ista oko poljoprivrede i gazdinstva, barem u podrucjima gde su vlasnici 45+, 50+?
Poznanik dosao da obnovi tu neku registraciju domacinstva i mora da ima mejl jer sve sad ide digitalno. Sluzbenici daje svoj mobilni telefon koji ima tipke i zove se Nokija. Nema ni kompjuter.... Naravno sve je urađeno, ali on to niti ume da radi na kompu niti se razume, a odlican je domacin, gazda, onaj sto radi i zarađuje....
Ovo je primer u kom smeru ide nasa poljoprivreda. Masta se da ce se traktori voziti daljinski, a u principu onom malom coveku se zivot smuci zbog " inovacija". Dok Krkobabic spasi selo kao i sto je Postu....
Зато треба упрегнути испијаче кафа по државној администрацији да помогну сељацима око тих бирократско-административних папиролошких заврзлама.Ma naravno, nisam se ja lepo izrazila, uceni ljudi su svuda i svih generacija, ali terati obicnog malog seljaka da radi preko kompa i salje mejlove....ludilo mozga.
Tako smo i premije za mleko obesmislili pa niko kravu ne drzi ( vama je to smesno u velikim gradovima, ali nekada je barem kod nas svako domacinstvo po 2 krave imalo).... Jednostavno i ovo sada je unistavanje svega sto je ono tipicno seoski, a ljudi se trude da se.prilagode i rado koriste pomoc drzave i zele da registruju domacinstva, vide korist...ali moramo da napravimo Srpski sistem, a ne da implementiramo inostrane ideje
Sto se tice Rio Tinta i na delu Pozege su vrsena ispitivanja, narod se bunio ali mislim da se itekako o tome polemise bas zato.sto se od toga nije odustalo za stalno i ako bude vece krize bojim se da cemo priststi kakvi god uslovi da budu. Ljude zanimaju samo svoji problemi, ali videcemo