Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

Poređenje ruda koje su bile potrebne za industrijsku revoluciju i za kasniji tehnološki razvoj i uopšte preživljavanje neke države sa rudom od koje nemamo ama baš nikakav značaj i možemo preživeti bez problema bez kopanja iste je krajnje bezobrazno i dolazi sa tačke neobrazovanosti. I sve to u trenucima kada se ceo razvoj elektroauto industrije preusmerava ka drugim tehnološkim rešenjima i sirovinama.

Litijum je potreban Evropi kako bi bili nezavisni od drugih država i kako bi za sebe imali što jeftinije sirovine da koliko toliko spasu svoju autoindustriju koja je u najvećoj krizi ikada. Nama to ne treba, da pospešimo nečiji razvoj po cenu uništenja sopstvene prirode.

I da, zvanično je naravno potreba studija procene uticaja na životnu sredinu, ali i bez nje je dovoljno pogledati tehnologije koje bi se koristile i odmah se prepoznaje ogroman rizik. Aman, imamo nezavisne stručnjake koji upozoravaju na štetnost projekta, dokle više da se vlast pita o tim temama?

I na kraju, niko u svetu nije procvetao od "strateškog projekta sa EU" gde EU kupuje sirovinu, gradi fabrike za svoje industrije i ostale slične projekte.
Hmm, "nemamo ama bas nikakav znacaj i mozemo preziveti bez problema...", zatim "u trenucima kada se ceo razvoj elektroauto industrije preusmerava ka drugim tehnološkim rešenjima i sirovinama..." a onda vec u sledecem pasosu "Litijum je potreban Evropi". Nemam nista da dodam na ovo, sam si napravio kontradikciju.

Hmm, "nemamo ama bas nikakav znacaj i mozemo preziveti bez problema...", zatim "u trenucima kada se ceo razvoj elektroauto industrije preusmerava ka drugim tehnološkim rešenjima i sirovinama..." a onda vec u sledecem pasosu "Litijum je potreban Evropi". Nemam nista da dodam na ovo, sam si napravio kontradikciju.
Ah, malo informisanja ti ne bi škodilo.

Nemamo nikakav značaj i možemo preživeti bez njega jer ne znam koju to mi ogromnu autoindustriju pa imamo, a posebno ne elektroautoindustriju.
Evropi, odnosno EU, treba litijum, kao i sve druge sirovine jer EU je siromašna sa sirovinama. Autoindustrija im debelo propada i hitno im je potrebna jeftina sirovina.

I da, u ovim trenucima se razvijaju druge tehnologije i koriste druge sirovine, jer litijum sa svojim svojstvima nije dobra opcija. Dakle, razvijaju se tehnologije, neki su se već okrenuli ka drugim sirovinama i to je činjenica.

великим степеном различитих обољења - малигнитети, плућне болести, и краћи животни век од просека
Samo polako sa ovakvim pisanijima!

Severnobanatskom, Severnobačkom i Rasinski regioni imaju najviše obolelih od raka na 100.000 stanovnika.
U drugoj grupi su Zapadnobački sa 141, Srednje*******anatski i Šumadijski sa 132, zatim Borski sa 129 oboleleih na 100.000 stanovnika.

Za 2022 poslednji izveštaj koji ima https://www.batut.org.rs/index.php?content=2096:

Samo polako sa ovakvim pisanijima!

Severnobanatskom, Severnobačkom i Rasinski regioni imaju najviše obolelih od raka na 100.000 stanovnika.
U drugoj grupi su Zapadnobački sa 141, Srednje*******anatski i Šumadijski sa 132, zatim Borski sa 129 oboleleih na 100.000 stanovnika.

Za 2022 poslednji izveštaj koji ima https://www.batut.org.rs/index.php?content=2096:
Нисам рекао да су рударска места са највећим бројем оболелих већ да имају висок степен оболелих што причају сами житељи тих места.
Проблем у статистици је и што се Лазаревац и Обреновац воде као Београд.

У Банату је велики проблем вода.

Ah, malo informisanja ti ne bi škodilo.

Nemamo nikakav značaj i možemo preživeti bez njega jer ne znam koju to mi ogromnu autoindustriju pa imamo, a posebno ne elektroautoindustriju.
Evropi, odnosno EU, treba litijum, kao i sve druge sirovine jer EU je siromašna sa sirovinama. Autoindustrija im debelo propada i hitno im je potrebna jeftina sirovina.
Kazem ja EU propo :) Ali polako, dok se ta propast ne desi da im prodamo ono sto imamo. U idealnom scenariju mogli bismo razviti industriju baterija, niko nas ne sprecava da to uradimo - sirovinu imamo je l tako.

I da, u ovim trenucima se razvijaju druge tehnologije i koriste druge sirovine, jer litijum sa svojim svojstvima nije dobra opcija. Dakle, razvijaju se tehnologije, neki su se već okrenuli ka drugim sirovinama i to je činjenica.
Ja bih ovo ostavio na razmatranje Rio Tintu. Da li stvarno mislis da bolje poznajes prilike od jedne od najvecih kompanija na svetu koja je spremna da ulozi milijarde u projekat?
Ili od EU koja je objavila da su joj 22 projekta u vezi litijuma strateski vazna...

Да ли стварно имаш поверење у Рио тинто?
Isto koliko i u Coca colu, Mc Donalds, Microsoft ili bilo koju kompaniju koja radi kod nas.
Na kraju krajeva koliko je poverenje u nasu zemlju pa mi kopamo u nasim rudnicima. Da ne pricam o poverenju u Kineze (Bor/Majdanpek)... Konkretno Jadar bi bio ubedljivo najmoderniji rudnik u nasoj zemlji.
Mislim da treba biti hladne glave, insistirati na transparentnosti, ekoloskim standardima, stalnim inspekcijama i okrenuti se povecanju znanja na nasim fakultetima i institutima kako bismo iskoristili to sto imamo u zemlji.

Нисам рекао да су рударска места са највећим бројем оболелих већ да имају висок степен оболелих што причају сами житељи тих места.
Проблем у статистици је и што се Лазаревац и Обреновац воде као Београд.

У Банату је велики проблем вода.

Ako ti znaš šta je problem onda napiši rad. Evo vidim da si siguran da je problem voda u Banatu. Verujem da ti sledi Nobelova nagrada za medicinu.
Inače ne postoje naučni dokazi o uzroku pojave oboljenja od raka.

Iz statistike se ne vidi da je problem u rudarenju, možda ima neki specifičan oblik koji je u toj regiji povišen. Ja sam gledao najčešće i nisam video da je u rudarskoj regiji povećan. Recimo pluća. Možda pogledati plučne bolesti koje nisu rak. Životni vek se isto ne razliku je u odnosu sa ostalim delovima zemlje gde nema rudarenja.
A to da sami stanovnici znaju zato što imaju obolelog u kući ne znam šta bih rekao.

Evo u mojoj ulici u Zemunu svaka druga kuća ima umrle ili obolele od malignih obolenja. Najuže familije imaju po dvoje obolelih. Recimo drug umro od raka Timusa, nj. sestra se bori isto sa rakom. Moja majka se bori sa rakom, meni je izvadjen 2016 ali sam ok pošto je neki sporiji tip.

Zato bih još jednom zamolio da se brojke obolelih od raka ne zloupotrebljavaju!

Isto koliko i u Coca colu, Mc Donalds, Microsoft ili bilo koju kompaniju koja radi kod nas.
Na kraju krajeva koliko je poverenje u nasu zemlju pa mi kopamo u nasim rudnicima. Da ne pricam o poverenju u Kineze (Bor/Majdanpek)... Konkretno Jadar bi bio ubedljivo najmoderniji rudnik u nasoj zemlji.
Mislim da treba biti hladne glave, insistirati na transparentnosti, ekoloskim standardima, stalnim inspekcijama i okrenuti se povecanju znanja na nasim fakultetima i institutima kako bismo iskoristili to sto imamo u zemlji.
Да ли су Кока кола, Микрософт или Мек Доналдс изазвали грађански рат игде? Или тешко загадили природу?

Koka koline, Mekdonaldsove ili Majkrosoftove proizvode ne morate da konzumirate, nisu obavezni. A to što ih komšija konzumira neće vama zatrovati život. S druge strane, Rio Tinto će zatrovati život milionima ljudi, a ne samo vama koji bi da konzumirate njihove proizvode.

Samo ti ovo pravi problem u konstataciji da CC, Mc, MS ili bukvalno bilo koja druga firma ne utiče na životnu sredinu:
U termoelektranama EPS-a proizvede se oko 70 odsto električne energije u Srbiji

Kazem ja EU propo :) Ali polako, dok se ta propast ne desi da im prodamo ono sto imamo. U idealnom scenariju mogli bismo razviti industriju baterija, niko nas ne sprecava da to uradimo - sirovinu imamo je l tako.

Ja bih ovo ostavio na razmatranje Rio Tintu. Da li stvarno mislis da bolje poznajes prilike od jedne od najvecih kompanija na svetu koja je spremna da ulozi milijarde u projekat?
Ili od EU koja je objavila da su joj 22 projekta u vezi litijuma strateski vazna...
Prodaj ti šta god to želiš. Područje Jadra je danas poplavljeno. Zaista ne treba studija procene uticaja na životnu sredinu ako već vidimo da se mogu desiti prirodne, ne katastrofe, nego apokalipse za Srbiju, ukoliko se bude kopao litijum.

Da, smatram da sam kompetentniji od RT, od kompanije koja je već ostavila pustoš svuda u svetu gde se naselila, jer uprkos upozorenjima stručnjaka, projekti su se izveli. Tako i ovde smatram da su i naši stručnjaci kompetentniji, a i ja, sa diplomom hemijskog inženjera.

Ne vidim kako tebi truje zivot ako komsija konzumira litijum :))))) (izvini morao sam)
Ako si "konzumiranje litijuma" shvatio bukvalno, onda ne znam šta da ti kažem. Pretpostavljam da smo ovde svi dovoljno inteligentni da shvatimo da se "konzumiranje litijuma" koje sam spomenuo odnosi na vađenje litijuma iz doline Jadra. Taj proces će zatrovati život milionima ljudi.
Ako si shvatio na šta sam mislio pod "konzumiranjem litijuma" (a prilično sam siguran da jesi), onda ti ova gore citirana doskočica i nije bog zna šta :)

Један акцидент, нпр. изливање јаловишта услед падавина какве имамо сада баш у долини Јадра, довољан је да све низводно, значи и Београд, остане без пијаће воде.

Vrh