Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

Neprotiv, sve zavisi kako su subvencije planirane. To je nekih 17%. Ako imas informacije o drugim projektima koji su subvencisonisani, daj da uporedimo.
I, da. Protivnici litijuma su cesto ponavljali kako mi nemamo fabrike baterija, pa zato ne treba da ga vadimo, sto bi smo mi snabdevali tudje fabrike. Istovremeno su sumnjali ili negirali da ce ih bilo ko ovde graditi.
Znači i ti tvrdiš da je fabrika povezana sa rudnikom litijuma?

Ako je tako dobro povezana, čemu onda subvencije od skoro pola milijarde evra? Mislim da smo izgubili kompas.

A to da je 17% to si izračunao na osnovu izjave ministra. Koja je težina te izjave? To bukvalno kao da je Vučić izjavio.

Poslednja izmena:
Gde tvrdim da je povezana?

17% sam izracunao prema najavljenoj vrednosti investicije i potpisanoj subvenciji, koji su objavljeni na vise izvora.

Ovde tvrdiš indirektno:

"Protivnici litijuma su cesto ponavljali kako mi nemamo fabrike baterija, pa zato ne treba da ga vadimo, sto bi smo mi snabdevali tudje fabrike."

Sada ispada da nam treba rudnik jer imamo fabriku koju treba da snabdevamo.

Ja samo pitam, ako je tako i ako fabrika dolazi zbog litijuma i te kosmičke šanse otkud preko 400 miliona evra subvencija u računici? Čemu uopšte subvencija za projekat veka?

A ta najavljena vrednost investicije nije merodavna. Nemamo pojma. To je ministar izjavio. Pisalo na tarabi, rekao Vučić. Isto je.

"ako fabrika dolazi zbog litijuma"

Pretpostavljas da dolazi zbog litijuma. Ja to ne znam.

Sto se tice tarabe, pa i ugovor o subvenciji sadrzi vrednost na koju se odnosi subvencija. Mozes tako da sve svedes na "pisalo na tarabi".
Da li ti imas neki drugi izvor koji tvrdi suprotno?

Sto se tice iscudjavanja o subvenciji, mozda treba da se iscudjavas zasto uopste dajemo subvencije, kad je svima to posao veka. Zasto se dala subvencija Nidecu, zasto Linglongu, zasto Continentalu, zasto Stelantisu, zasto... Da li postoji razlog da se kaze - za projekte vezane za proizvode od litijuma nema subvencija? Imas li razlog da teras investitore dalje od nas?

"ako fabrika dolazi zbog litijuma"

Pretpostavljas da dolazi zbog litijuma. Ja to ne znam.

Sto se tice tarabe, pa i ugovor o subvenciji sadrzi vrednost na koju se odnosi subvencija. Mozes tako da sve svedes na "pisalo na tarabi".
Da li ti imas neki drugi izvor koji tvrdi suprotno?

Sto se tice iscudjavanja o subvenciji, mozda treba da se iscudjavas zasto uopste dajemo subvencije, kad je svima to posao veka. Zasto se dala subvencija Nidecu, zasto Linglongu, zasto Continentalu, zasto Stelantisu, zasto... Da li postoji razlog da se kaze - za projekte vezane za proizvode od litijuma nema subvencija? Imas li razlog da teras investitore dalje od nas?
Subvencije u Srbiji su posebna tema.

Ja tvrdim da će ovaj projekat medijski biti povezan sa rudnikom. Ti si ga već indirektno povezao.

To će biti argument za rudnik. A moja teza je da je suludo davati subvencije za fabriku, koja dolazi zbog rudnika litijuma naše planetarne komparativne prednosti.

Ili će fabrike u litijumskom lancu dolaziti zbog te presvete rude i obogatiti nas ili moramo dovlačiti investicije očajničkom merom subvencija.

Jedno od ta dva je tačno.

Poslednja izmena:
Pa onda da zabranimo i ovu i fabriku baterija u Subotici, da ne bi neko kvario pricu protivnika iskopavanja litijuma.
Rudnik sa fabrikama baterija su vec povezali protivnici iskopavanja, a ne ja. Investicija InoBata je mogla da bude i u Madjarskoj, koja ima jednu eliku prednost, a to je da je u EU, a ne ruskoj poluguberniji. A to sto zelimo da budemo "nezavisni" kosta.

Pa onda da zabranimo i ovu i fabriku baterija u Subotici, da ne bi neko kvario pricu protivnika iskopavanja litijuma.
Rudnik sa fabrikama baterija su vec povezali protivnici iskopavanja, a ne ja. Investicija InoBata je mogla da bude i u Madjarskoj, koja ima jednu eliku prednost, a to je da je u EU, a ne ruskoj poluguberniji. A to sto zelimo da budemo "nezavisni" kosta.
Pa jesu došli kod nas zbog izvora litijuma ili zbog subvencija? Šta je tačno?

Zanimljiv članak i ozbiljan šamar Srbiji. Napisali ono što mislim od početka. Crnoj ekološkoj rupi nema mesta u EU, a pogotovo ne, ako je interes centralnih zemalja da Srbija ostane ta crna rupa.

"It is self-evident, however, that the transformation of Serbia into a mining colony of Europe is incompatible with any European perspective for the country: if the Serbs were to join the Union in the coming years, they could indeed oppose the destruction of their country."

Praktično stav protiv rudnika je stav za Srbiju u EU.

Subvencije u Srbiji su posebna tema.

Ja tvrdim da će ovaj projekat medijski biti povezan sa rudnikom. Ti si ga već indirektno povezao.

To će biti argument za rudnik. A moja teza je da je suludo davati subvencije za fabriku, koja dolazi zbog rudnika litijuma naše planetarne komparativne prednosti.

Ili će fabrike u litijumskom lancu dolaziti zbog te presvete rude i obogatiti nas ili moramo dovlačiti investicije očajničkom merom subvencija.

Jedno od ta dva je tačno.
Apsolutno oba mogu biti tacna, samo u nekoj Diznilend varijanti realnosti su stvari uvek tako apsolutne.

У време кад се све чешће чује да неће бити довољно воде за пиће, поједини форумаши овде се упиру као да им плата од тога зависи, да треба да се одрекнемо главног водотока и да загадимо главни подземни извор главног града и већег дела земље.

Веома индикативно.
Pa sta je indikativno? Sta je verovatnije, da ti ljudi bas hoce da zagade sopstvene domove, ili mozda ne veruju u paniku koja se seje?

Pa sta je indikativno? Sta je verovatnije, da ti ljudi bas hoce da zagade sopstvene domove, ili mozda ne veruju u paniku koja se seje?
Који људи? Паника која се сеје? Да тамо где Рио Тинто прође, трава не расте? Да су и од пустара направили још грђе пустаре? А да у оваквом плодном окружењу никад нису ни радили?

Који људи? Паника која се сеје? Да тамо где Рио Тинто прође, трава не расте? Да су и од пустара направили још грђе пустаре? А да у оваквом плодном окружењу никад нису ни радили?
E upravo takvo sejanje panike

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Сејање панике? Ма иди. Ако Вучић каже да је сејање панике, ви климајте главом. Ја знам шта год он је рекао, да је било дијаметрално супротно.

Сејање панике? Ма иди. Ако Вучић каже да је сејање панике, ви климајте главом. Ја знам шта год он је рекао, да је било дијаметрално супротно.
Iskreno izbegavam da slusam njegova javna obracanja zarad mentalne higijene.

Sa druge strane orijentisanje stavova tako da se samo njemu tera kontra po svaku cenu smatram nezrelim i neozbiljnim, a to i jeste sustinska pozadina cele ove RT price.

Нема терање контре Вучићу, него покушај да се спаси нешто од ове девастиране државе.

Nisam siguran da je ovo najbolje potrosena energija ako je to cilj.

Све што има за циљ да спаси нешто од ове руиниране и запуштене земље не постоји питање трошења енергије.

Мада какав народ живи овде, можда и нема поенте покушавати спасити било шта.

1000015358.png

Ne moramo da brinemo, mi smo demokratija i siguran sam da ce da dodje do glasanja u loznickom kraju i narod ce da odluci, a ne neki politicari i razni strucnjaci. To je prednost i mana zivota u demokratiji. A mozda i vlast nauci da deset godina manipulacije medijima i urusavanja svih stubova drustva ima i posledice, cak i da je ovaj rudnik najbolja stavr u istoriji Srbije to se nece desiti. Jer narod ne veruje svojoj vlasti i to poverenje ne moze da se vrati. Ali to sam vec rekao i ranije.

Naravno uvek postoji i scenario da se neprosvecenom narodu oduzme pravo glasa i da neko odluci umesto njih, ali sumnjam da j to moguce da se desi jer je uvek bilo rizicna aktivnost tokom istorije.

Ne moramo da brinemo, mi smo demokratija i siguran sam da ce da dodje do glasanja u loznickom kraju i narod ce da odluci, a ne neki politicari i razni strucnjaci. To je prednost i mana zivota u demokratiji. A mozda i vlast nauci da deset godina manipulacije medijima i urusavanja svih stubova drustva ima i posledice, cak i da je ovaj rudnik najbolja stavr u istoriji Srbije to se nece desiti. Jer narod ne veruje svojoj vlasti i to poverenje ne moze da se vrati. Ali to sam vec rekao i ranije.

Naravno uvek postoji i scenario da se neprosvecenom narodu oduzme pravo glasa i da neko odluci umesto njih, ali sumnjam da j to moguce da se desi jer je uvek bilo rizicna aktivnost tokom istorije.
Sta?

Vrh