Šta je novo?

Residence 7+, Zemun

Mislim na mesta u garazi koja nisu kupljena. Naravno da je kupljeno mesto privatna svojina, ali nesto nisam sigurna da su se sva mesta odmah rasprodala.
Pa jedino ako na ‘crno’ nabavis karticu/tag (ne znam sta ce biti) za rampu pa se parkiras u garazu.

99.99% sam siguran, iako mi niko nije rekao, da tako nesto nije u interesu investitora
 
Mislim da niko od stanara nece da pravi problem ako se parkiras na takvo mesto, ako se snadjes za ulaz u garazu. Obicno kada investitor proda stanove, krene u eksternu prodaju (za ljude koji nisu kupili stan u zgradi). Koliko sam mogao da primetim, ima dosta interesenata po tom pitanju.
Ja sam sebe obezbedila :) ali cisto hipoteticki pitam, kada se prosiri porodica, da li da kupujemo jos jedno parking mesto, ili mozemo koristiti ta 'prazna'. Mada po ovome sto pisete, nece biti tih praznih mesta 😂
 
@MantaRay Ako imate sredstava, kupite jos 2 mesta. Jedno dodatno da imate, a drugo da prodate za 50% vise novca nego sto cete ga platiti, na primer.

Ovo ispod je opis zgrade Tri Nove. Dakle, ima ovoliko parkinga koliko pise, i cela ulica duz zgrade je zauzeta parkiranim autima i jos prekoputa zgrade haos. Nema razloga da bude puno drugaciji prosek automobila po stanu u R7+.

Tri Nove. Broj parkinga po stanu je 1.17.
Tri Nove development comprises 252 apartments, 5 retail units and 294 underground parking spaces

R7+, 1.25 parking mesto po stanu.
Broj stanova 170, Broj parking mesta 212
 
@MantaRay Ako imate sredstava, kupite jos 2 mesta. Jedno dodatno da imate, a drugo da prodate za 50% vise novca nego sto cete ga platiti, na primer.

Ovo ispod je opis zgrade Tri Nove. Dakle, ima ovoliko parkinga koliko pise, i cela ulica duz zgrade je zauzeta parkiranim autima i jos prekoputa zgrade haos. Nema razloga da bude puno drugaciji prosek automobila po stanu u R7+.

Tri Nove. Broj parkinga po stanu je 1.17.


R7+, 1.25 parking mesto po stanu.
Fenomenalan savet, nema šta! Pošto su parking mesta svakako džabaleska, još malo dodatnog divljanja cena i iživljavanja na ljudima koji su u kreditima do guše, neće škoditi… gde će vam duša! 😭
 
Ja ne verujem sta čitam. Naravno da će ostati bar 30% praznih parking mesta kad se prodaju svi stanovi. Ja ne znam novogradnju gde su prodate sve garaže.
Ovde je preko 200 parking mesta, a 170 stanova.
Da li neko zna postoji li negde praksa da zgrada izdaje parking mesto? Neko možda nema i ne želi da plati odmah 15-20k, a hoće da iznajmljuje garažu.
 
Ja nisam cuo da se izdaju parking mesta, ali opet garaza moze da ide na kredit, pa to bude kao mesecna pretplata, a siguran sam da bude niza nego zakup garaznog mesta.
U Vozdovim kapijama znam da su sva neprodata parking mesta ogradjena lancima, mozda i ovde bude isti slucaj.
 
Poslednja izmena:
Ko je pametan da kupi više parking mesta u zgradi, u najgorem slučaju prodaće za par godina mnogo skuplje. MB je ulica sa jako malo parkinga, a i okolne ulice su uglavnom već dosta "zauzete" vozilima postojećih stanara.
 
Ko je pametan da kupi više parking mesta u zgradi, u najgorem slučaju prodaće za par godina mnogo skuplje. MB je ulica sa jako malo parkinga, a i okolne ulice su uglavnom već dosta "zauzete" vozilima postojećih stanara.
Gde sada zivim (NS je u pitanju), ali da kazemo lokacija npr kao Tosin Bunar u Beogradu. Garazu sam pre 1 i 2 god placao 900e i 1000e sa PDV.
Danas investitor prodaje preostale garaze za 1920e sa PDV.
Gde imam drugu garazu (vozdovac), prodavane su za 6.500e u 2017. Prosle godine komsija je prodao za 18k, danas vidim da su oglasene za 25-30.000e.
 
Da li neko zna sta se desava u slucaju da se prilikom primopredaje uoce nepravilnosti? Da li se primopredaja odlaze, pa oni dolaze da poprave to u nekom roku, ili je nesto drugacija procedura?
 
Koliko sam ja upoznat, ako uočite nepravilnosti, Vi imate prava da ne preuzimate ključeve dok se nepravilnosti ne isprave (ako su u pitanju baš velike nepravilnosti).
Imajte u vidu da je to mač sa 2 oštrice, jer onda mogu da Vas ostave poslednjeg na red "dok ne isprave sve nepravilnosti".

Stavljam ovo ovde, sigurno će nekom značiti. Ovo sam ja negde iskopao kad mi je bila primopredaja u ZK.



Prilikom primopredaje stana
1. Tražite da se prisutne osobe predstave, zapišite njihova imena, funkciju i za koga rade, bez obzira na to što će sve to eventualno biti i u zapisniku
2. Nikako ne dozvolite da vas požuruju
3. Nikako ne prihvatajte razgledanje stana bez struje ili vode, jer nećete biti u stanju da uočite sve nedostatke
4. Proverite da li su ključevi od ulaznih vrata u neotvaranoj i neoštećenoj kesici. Sama vrata se mogu proveriti “privremenim, građevinskim ključem” koji se koristi tokom izvođenja radova
5. Proverite ključeve na svim unutrašnjim vratima
6. Proverite kako se sva vrata zatvaraju i zaključavaju
7. Proverite da li radi interfon i zvono
8. Proverite poštanski sandučić
9. OBAVEZNO tražite da vam pokažu brojila (električno, toplotno), i upišite njihovo stanje u zapisnik ukoliko pokazuju više nego što očekujete, inače će vas iznenaditi astronomski računi
10. Proverite instalacione ormariće unutar stana (grejni, elektro, telekomunikacioni)
11. Proverite dodatnu opremu koja nije ugrađena (mali bojler, bateriju za vodu)
12. Proverite pisanu garanciju za opremu (bojleri)
13. Proverite da li ima oštećenja na vratima ili štoku, da li oko štokova ima praznina
14. Proverite da li su pločice oštećene, da li su dobro postavljene (kuckanjem), proverite fuge. Proverite da li su vam pločice u kuhinji od zida do zida
16. Proverite uslove za montiranje kuhinjske opreme (otvor za aspirator, položaj el. priključaka, prekidača, i sl.)
17. Proverite prelaz između parketa i pločica
18. Proverite da li se klati lavabo, ili drugi elementi u kupatilu
19. Proverite vodokotlić, slavine, tuš (pustite vodu, proverite da li je ujednačen mlaz)
20. Proverite da li pločice u kupatilu imaju odgovarajući nagib ka slivniku, i da se voda ne sliva ka vratima
21. Proverite da li ima dovoljno mesta za mašinu za pranje veša, i da li se može uneti u kupatilo bez skidanja vrata
22. Uključite bojler i aspirator i uverite se u njihov ispravan rad
23. Proverite sve utičnice (ponesite fen za kosu ili neki sličan uređaj, a ako ste u mogućnosti izmerite napon)
24. Proverite sve prozore, kako se otvaraju i zatvaraju, da li je oštećeno staklo, da li su ručke rasklimane, proverite kako funkcioniše celokupni mehanizam
25. Proverite sims, da li pravilno otiče voda
26. Proverite sve roletne, nekoliko puta ih podignite i spustite do kraja
27. Proverite radijatore
28. Proverite ima li ventila za regulaciju potrošnje na radijatorima
29. Proverite zidove iza radijatora, ima li fleka, oštećenja
30. Proverite sve zidove u stanu, da li su ispucali, oštećeni (npr. na ćoškovima), ima li vlage (žuti, sivi, crni tragovi), da li su ispravno ofarbani, ima li šarenih delova ili čak delova koji nisu uopšte ofarbani
31. Detajno proverite parket u svim sobama. Ako je parket isprljan na njemu se neće videti greške, tražite da ga očiste pre provere, ili ga očistite na licu mesta (ponesite veću krpu)
33. Vrata od terase detaljno proverite, posebno bravicu, događa se da bude rasklimana i posle izvesnog vremena mora da se promeni, kako dihtuju gume za izolaciju, da li su dobro pozicionirane
34. Proverite pločice i ogradu na terasi
35. Ponesite koficu ili veću flašu, i izlijte dosta vode na terasu da bi videli nagib i da li voda pravilno otiče
36. Ako ste u mogućnosti, izmerite sve prostorije i proverite da li se kvadratura slaže sa onom koju je ustanovila Komisija

Raspitajte se
– Kako je rešeno pitanje gromobrana
– Kako je izvedena podna, toplotna i zvučna izolacija
– Koje utičnice, osim za struju, postoje u stanu i gde se nalaze
– Da li su po završetku montaže izvršene probe cevovoda i radni pritisak, postoje li zapisnici o obavljenoj probi
– Da li je po završetku radova ispitano da li rade sve instalacije, da li je instalacija kod radnih temperatura nepropusna, da li postoji zapisnik o tome
– Da li je stan prebačen sa “građevinske” struje na “normalnu”, a ako nije, zašto nije i kada će
– Prilikom dobijanja ovih informacija dobro bi bilo da imate osobu pored sebe, kao svedoka

Upotrebna dozvola
– Tražite kopiju upotrebne dozvole. Objekat po Zakonu ne može biti predat na upotrebu bez da je rešenjem utvrđena njegova pogodnost za upotrebu, a ovo je i ugovorna obaveza investitora. Evidentirajte datum kad je doneto rešenje.
– Proverite da li na upotrebnoj dozvoli postoji klauzula o pravosnažnosti. Ukoliko ne postoji, konstatujte to u zapisniku.
– Sastavni deo upotrebne dozvole je izveštaj o tehničkom pregledu komisije. Raspitajte se da ga dobijete na uvid. U njemu su izložene primedbe i nedostaci koje je komisija za tehnički prijem konstatovala na pregledu objekta, kao i da li su iste otklonjene ili je, ukoliko ne ugrožavaju upotrebu objekta, dat rok da se otklone.

Još jednom – Nikako ne dozvolite da vas požuruju dok god ne prođete kroz ceo spisak!
 
Dobar dan svima! Ima li neko informaciju da li će spoljne jedinice klima uredjaja biti pokrivene maskama kao što je prikazano na renderima?
 
Ja sam juče čuo da će stavljati maske i na ostale klime, ali ne znam koliko je tačna informacija.

Nedavno je postavljeno dečije igralište sa zapadne strane zgrade.
1716291922018.jpeg

1716291981772.jpeg
 
Da li neko ima neke novije informacije dokle se stiglo sa radovima i kada ce primopredaja?:)
 
Jel neko mozda odradio vec povrat PDV-a ili za to mora da se ceka primopredaja?
 
Vrh