Zaista nije u negativnom kontestu, ali iskreno me zanima:Mom đedu su uzeli kuće, imanje, trgovine, njegov otac (moj prađed) je bio jako uspešan trgovac, a Tito im je sve uzeo. Moj otac i stričevi nikad nisu bili članovi partije i zbog toga su bili šikanirani. Branili su im da idu u crkvu, da slave slavu... meni je to dovoljno da mi bude jasno kakvo je to vreme bilo. Što bi čitao stvari koje su pisali komunisti i socijalisti. Meni je dovoljno da znam šta je moja porodica preživala i koliko je bila šikanirana, da bi mi bilo potpuno jasno kakvo je to vreme bilo.
Oво већ није истина. Добијали су се откази на пример у просвети ако се знало да идеш у цркву. Такође су се добијали откази и ако певаш српске родољубиве песме из првог светског рата на приредби. И за један и за други случај знам из школе у Панчеву где ми је мајка радила. Тек 80их је та стега власти попустила. Најгоре је било у време људи који су себе називали “либерали” (Латинка Перовић и Марко Никезић).Nisu im sigurno branili da idu u crkvu i da slave slavu, jer, prosto, to nije bilo zabranjeno, posebno nekom ko nije bio član partije.
Grozno.I onda pogledaš Bukurešt koji ima uličnu matricu kao neki afrički nerazvijeni grad i shvatiš da je Beograd svetlosnim godinama ispred Bukurešta po pitanju urbanizma.
Medjutim bukurešt je miljama iza Beograda po pitanju urbanizma.
Pogledajte prilog 196520Pogledajte prilog 196521
Nismo se razumeli, Dejane. Ja te ne pozivam da voliš komuniste ili komunizam. Ja te samo pozivam da shvatiš da znanje nije isto kao ono što si mogao čuti u četiri zida svoje porodične kuće. Svet je pun čudesnih i beskrajno zanimljivih stvari i živimo u jedinstvenom vremenu u kome je pristup znanju, drugim iskustvima, drugim perspektivama, lakši nego ikada u istoriji.Mom đedu su uzeli kuće, imanje, trgovine, njegov otac (moj prađed) je bio jako uspešan trgovac, a Tito im je sve uzeo. Moj otac i stričevi nikad nisu bili članovi partije i zbog toga su bili šikanirani. Branili su im da idu u crkvu, da slave slavu... meni je to dovoljno da mi bude jasno kakvo je to vreme bilo. Što bi čitao stvari koje su pisali komunisti i socijalisti. Meni je dovoljno da znam šta je moja porodica preživala i koliko je bila šikanirana, da bi mi bilo potpuno jasno kakvo je to vreme bilo.
Ne ponovilo se. Najgore moguće vreme. Kada slušam đeda i stričeve (moj otac je najmlađi od njih, 10 godina razlika između mog oca i prvog sledećeg strica) jeza me hvata kakvo je to bilo društvo tada.Отац моје супруге је после успрешно завршеног градилишта са колегама у једној кафани у Црној Гори отпевао "Тамо далеко". Пандур који је седео са њима их пријави, а таст преузме кривицу на себе, типа само он је певао. По хитном поступку осуђен па је 6 месеци провео у специјалном каменолому, где је повредио ногу, због чега ће само седам година касније да напусти овај свет у својој 44 години. Радња се дешава 1980
Nažalost moji nisu imali prilike da se u doba komunizma bave preduzetništvom, đedu i prađedu su sve uzeli, moji roditelji su radili u državnom firmama, i nisu imali prilike da biraju 80ih gde će živeti.Zaista nije u negativnom kontestu, ali iskreno me zanima:
Kako takav sloj drustva, koji je imao nesto, (ima preduzetnicke krvi/kolko tolko je sposoban - zavrsi da zivi na Karaburmi? Posebno u ono vreme kada je to bio 1/1 radnicki kraj gde se dele stanovi.
Apsolutno se slažem. Tito i komunisti su nešto najgore što se desilo Srbiji.Zlo vece od trenutne garniture.
To se neće desiti, osim ako sami ne spucaju to što su stekli, tj. sami unište svoj biznis.Takodje moze da se podvuce paralela sa npr Koletovim ili Miskovicevim potomcima koji ce hipoteticki u nekom trenutku reci kako je moj deda ili pradeda vredno stekao a neki zlocinci mu sve to oteli.
Ako bi bio ljubazan da detaljnije objasnis kako je to potpuno drugacije?To je onda potpuno druga priča od nacionalizacije privatne imovine.
Ne znam da li je došlo do nesporazuma, ja sam te razumeo da aludiraš na to da će se jednog dana desiti nacionalizacija Delta holdinga i MK komerca, pa da će tada njihovi unuci i paraunuci reći to što si napisao.Ako bi bio ljubazan da detaljnije objasnis kako je to potpuno drugacije?
Mislio sam na razdoblje od 1946 i ovo u koje sam ubacio Koleta i Miskovica.
Црна Гора се посебно истакла по репресијама.Отац моје супруге је после успрешно завршеног градилишта са колегама у једној кафани у Црној Гори отпевао "Тамо далеко". Пандур који је седео са њима их пријави, а таст преузме кривицу на себе, типа само он је певао. По хитном поступку осуђен па је 6 месеци провео у специјалном каменолому, где је повредио ногу, због чега ће само седам година касније да напусти овај свет у својој 44 години. Радња се дешава 1980
Pogledajte prilog 197769
Po meni hejter je svako ko je bilo kad bilo sta rekao u negativnom kontekstu protiv bilo kog projekta
Hvala ti
Koji si ti car
Slazem se da ovo jeste malo ekstremno, ali isto tako mislim da se hejterima nekako mora stati na put. Jasno mi je da papir i tastatura sve trpe. Ali bilo bi dobro da se nadje nacin da se hejterima onemoguci (ili smanji) delovanje, jer ako je neka nuspojava socijalnih mreza i slobode govora zaista ozbiljna pretnja zdravom razumu, onda je to pojava hejtera i teoreticara zavere.Dal ce ovo biti i kod nas? Ovo mi deluje bas malo ekstremno. Mislim hejteri jesu stetni po drustvo ali sta odredjuje da si zadovoljio kriterijum hejtera?
Po meni hejter je svako ko je bilo kad bilo sta rekao u negativnom kontekstu protiv bilo kog projekta ali opet Kanada hoce da preuzme bas radikalne mere da ih sve ucutka.