@stf izuzetno si mi drag forumas ali oko ovoga se ne mozemo sloziti. Ne zvuci to lepo to sto sam pisao, vec kako treba da se radi i kako se radilo. Demantuje te vise stvari, prvo ko je bio nadzor za rekonstrukciju nemanjine, bka, a da ne spominjem slucajno nadzor za most na adi. Licno sam se uverio da su imali sedmicne, mesecne i kvartalne kompletne izvestaje. I to govorim o gradskim projektima.
Sa druge strane, privatnici grade jako puno po bg. Ko su majstori tamo, ko je nadzor, kad su svi otislu? kako to besprekorno funkcinose kad se gradi a blok, west.... da ne nabrajam sada sve? Mislis da njima nije cena najbitnija stavka kod izbora izvodjaca? O da jeste, znam licno. Ali je poenta da imaju dobar nadzor, da prati i kontrolise sve sto treba. Pri tom nije (jos) otisao iz zemlje, radi za platu u Srbiji.
Problem je sto rade najgore firme bez ikakvnog nadzora, nema podele odgovornosti, sistema... Nadzor je izgleda samo neko ko sedne u " skodu strau 15 godina" . To su jednostavno stvari koje ne smeju da se desavaju na ovako vaznim gradskim projektima, a nikad ovakva neodgovornost i javasluk pre nije bilo.
Argumentovana kritika je zdrava i sluzi da se sprece ovakve stvari, da ukaze na probleme i propuste. U zadnje vreme se kritika smatra necim necasnim, sto je ludilo i svi odgovori se svide na "pa sta". Zato se i stvaraju tenzije u drustvu pa i ovde na forumu u zadnje vreme.
Kad smo kod plate, opet znam licno, da su u zadnjih par godina , istini za volju, dosta povecale, zbog odlaska ljudi, tako da nije nemoguce kao pre naci posao u struci sa platom od oko 800-1200e.
A sto se mog odlaska van tice, cuo sam pre par dana dobru misao, od jednog vladike:
nekad se islo trbuhom za kruhom , danas mozgom za dostojanstvom.