Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

+ najavljen kružni tok na početku Trga Nikole Pašića...

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, najavio je kružni tok kod Trga Nikola Pašića, Terazija i Prizrenske ulice. Takođe, planirano je i ukidanje velikog pešačkog prelaza kod Trga Republike, ali i otvaranje Vasine ulice za saobraćaj svih vozila. Izgradnja kružnog toka kod Trga Nikole Pašića počeće ovih dana, napomenuo je.

Gde će ovde da umetnu KT?
Bar će moći iz tunela u garažu, a da se ne pravi prekršaj ili ide skroz prema Bulevaru.

1-136-e1732792483707-1000x560.jpg

Spremamo sajt koji će pokazati sve što je urađeno od 2022. godine, pa da oni koji dođu posle mene, jer kažu da sam sve pokvario, pa sam im skupio sve na jedno mesto šta će morati da poprave, najavio je Šapić, na konferenciji za štampu u Starom dvoru.

Колико су зеленила скинули... Куку... Старо је било боље и лепше.

Evo, uobičajen primer manipulacije - gore stavili sliku starog trga, s proleća, kada sve krošnje ozelenele, i to onako, malo više zumirano da okolne ulice i sive zgrade na kvare sreću. A onda dole novi trg na jesen, kada je lišće gotovo skroz opalo i kada trava i dekorativno žbunje još nisu zasađeni, a kada je pločnik musav od padavina i radova. Pritom, naravno, što širi kadar, da se zahvate i ulice i fasade, da deluje što sivlje i depresivnije.

Isto se i dan danas radi sa Trgom republike - kače se prolećne fotke starog trga sa cvećem u prvom planu, i tako da se ne vidi razvaljeni asfalt, blatište, kiosci i sl. Pa onda "jaooj, kako je bilo lepo i zeleno, i divno, i urbano"...

Na Trgu Nikole Pašića tokom rekonstrukcije nije posečeno nijedno drvo. Nijedno! Žardinjere su malo preoblikovane i to je to. Tako da ove žalopojke za nekada divnim i zelenim trgom uopšte nisu na mestu.

Жалосно је што је међу овим јавним жалопојкама (енг. public outcry) сада већ једно 40% погрешних; када тара (није дара, јер то ништа не значи, а на ваги има оно где пише "таре") преврши меру и проценат се попне на 60%, код људи који симплификују стварност створиће се утисак да је СНС у праву (good guys).

Зато то не треба да се ради, али џаба.

Жалосно је што је међу овим јавним жалопојкама (енг. public outcry) сада већ једно 40% погрешних; када тара (није дара, јер то ништа не значи, а на ваги има оно где пише "таре") преврши меру и проценат се попне на 60%, код људи који симплификују стварност створиће се утисак да је СНС у праву (good guys).

Зато то не треба да се ради, али џаба.

Suština tačna, ali dara je ispravno jer je to turska reč za ono što je na engleskom tare, odnosno posuda ili pakovanje koje se pri merenju izbacuje iz težine.

Ja bih rekao da i veći deo ovih žalopojki tako bude i sročen da pre deluje da ih SNS pozadinci i podstiču, obzirom da često promaše suštinu skroz i skreću da padnu na nebitnim trivijalnostima.

Suština tačna, ali dara je ispravno jer je to turska reč za ono što je na engleskom tare, odnosno posuda ili pakovanje koje se pri merenju izbacuje iz težine.
Ne znam zašto bi kod nas bilo pravilno na turskom, a ne na srpskom (pošto gugl translejt pokazuje da je na srpskom "tare", što piše oduvek i na vagama).

@DusanBG
To logično zvuči, ali se pribojavam da nije tako. I čini mi se da spektakularni neuspeh opozicije u Beogradu poslednjih godina ima veze sa time. Znaš kako, kad neko onako u javnosti spali na lomači dvoje vrlo pismenih arhitekata zbog Trga republike, šta će dobar deo arhitekata nego da se pasivizuje ili da, čak, bude izguran u tabor SNS-a. I tako profesiju po profesiju...

Друштво без икаквих стандарда и устаљених норми. И онда, у том вакууму је логична појава Ганугла са својим о-рук захватима личне добити а колективне штете.

Тако не може ни на пијац да се успешно оде.

Poslednja izmena:
Koliko ovo realno moze da kosta? Bez uvrede da uvredim jedan od nasih glavnih trgova, ali povrsinski ovo je dvoriste nekog imucnijeg coveka. Kuce sa dvoristem se prodaju za 5,10 miliona evra u daleko bogatijim zemljama, gde je najvrednija sama kuca, a samo dvoriste je sigurno u takvim kucama uradjeno sa mnogo skupljim materijalima.

Друштво без икаквих стандарда и устаљених норми. И онда, у том вакуму је логична појава Ганугла са својим о-рук захватима личне добити а колективне штете.

Тако не може ни на пијац да се успешно оде.
Vakuumu ne vakumu.

Prosla je izgledala kao nispe sa sve mudima :ROFLMAO:
Ne bi me cudilo da su iz tog razloga promenili oblik jer je pokazivala pravo na skupstinu. (skrivena poruka bivseg arhitekte perhaps)?

605557_trg_ls.jpg

Не видим на који начин није дошло до смањења површине под зеленилом када су објективно "стесане" жардињере но добро, доћи ће и пролеће па ће слике моћи боље да упореде.

Главни проблем са актуелном девастацијом (на страну што није било потребе за њом) јесте чињеница да је сам трг сада обесмишљен и накарадан. Био је накарадан и пре јер није адекватно поштована осна симетрија али је облик фонтане и пратећих жардињера то умањивао стварајући какву-такву илузију засебне целине.

На овој слици се лепо види како је уз помоћ различитих плочника и облика фонтане створен утисак две спојене целине које не морају да се савршено потрефе:

FPXktkpTURBXy9iNThkOWRkOWEyNzU5NDZiYzU2ZjViZDc3ZGU4OWZlZC5qcGeRkwXNBLDNBLA

"Трг" је онда био плато испред ДС а фонтана је само водила ка њему. Завршавала се кругом и стога је био прекид линије и мање интуитивно очекивање да ће се та линија наставити ка споменику и средини ДС. Лично сматрам да је вероватно било најпаметније да се споменик помери у зелени троугао:

1733747707965.png

а остатак препусти да буде честит трг чија се асиметричност више не би ни осећала. Тиме би Пашић као ваљда толико значајна историјска фигура без премца за нашу демократију добио још истакнутији положај ка парламенту а висина споменика окруженог зеленилом би била још монументалнија преко улице.

Ово што су радикали направили брише било какву границу и спаја у један простор који је сад помоћу жардињера тачно дефинисан тако да се максимално истакне његова асиметричност и накарадност

1733565001-7-1024x575.jpg

1733748488271.png

Сада и да склоне споменик и ово појило опет би изгледало асиметрично јер су жардињере постављене тако да својим обликом указују на неправилност простора

Прилично сам сигуран да зелене површине нису смањене већ само прекомпоноване и то на бољи начин, јер су сад већински тамо где је боравак људима пријатнији, уз објекат Дома Синдиката а подно великих крошњи.

Такође, пројекат није радикалски него "жути". Аутори су исти као и у случају Трга Републике и они су све само не део снс банде.

Pritom su žardinjere prekompovane tako da logičnije prate pešačke tokove. Pogledajte primera radi stranu trga ka Pozorištu na Terazijama - imate logičan nastavak trotoara sa Terazija, a ne da sve ide kroz Bezistan.

I različito popločanje kod stare fontane nije bila nikakva želja da se vizuelno razdvoje dve celine na Trgu. To je odrađeno u vreme kad je Đilas bio gradonačelnik, jer je pločnik oko fontane bio toliko devastiran da je moralo nešto da se uradi pre nego neko polomi nogu. I stavljen je onaj MN Loznica behaton. Pre toga je popločanje na celom platou bilo isto.

Ovo je buklalno kao onaj skeč u Beniju Hilu kad on glumi nekog nabeđenog art-house režisera, pa voditelj konstatuje kako je njegov film prešao sa filma u boji na crno-beli kako bi naglasio emotivno potonuće glavnog junaka, a Beni Hil odgovara: "Ne, zapravo nestalo nam je kolor filma, pa smo morali da koristimo crno-beli" :D

Ne znam zašto bi kod nas bilo pravilno na turskom, a ne na srpskom (pošto gugl translejt pokazuje da je na srpskom "tare", što piše oduvek i na vagama).

Zato što je takva fraza, skuplja dara, nego mera. Koren reči je arapski, odakle nam preko italijanskog/latinskog dolazi tara, od turskog dara. I jedno i drugo su strane reči i verovatno kroz ovaj slučaj možemo da vidimo kako je na narodni jezik uticao turski, pa smo dobili dara u frazi, dok je na poslovanje uticala Evropa kad su Turci otišli, pa je tako u poslu izraz tara.

Ja lično nemam zamerki na izgled novog trga, sviđa mi se npr. što je prohodniji ovaj pravac ka Terazijama, tu se ranije dosta ljudi provlačilo iza žardinjera uz ulicu onim uskim pojasom kroz parkirane automobile, sada je taj pravac prostran i zatvoren za kola.

1000247740.jpg

Nije mi jasan ovaj momenat što rešetke za baštice drveća nisu stavljene svuda, to bi trebalo dodati.

Glavni minus je da je nova fontana bila skroz nepotreban trošak u gradu gde postoje ogromne crne rupe u infrastrukturi, a i bez toga je besmisleno rušiti funkcionalnu fontanu da bi ponovo pravio praktično istu.

Pored svih komentara oko izgleda, manjkavosti i/ili prednosti, glavna stvar koja mene sada interesuje je održavanje. Ovoliko belih ivica i da se ne išara uopšte, od smoga, kiše, prskanja snega, bara, itd, ima da izgleda tako musavo za nedelju dana. Praće se nikada ili maksimalno 4 puta godišnje na promene godišnjih doba.

Bolje da islikamo svi koji možemo ovo stanje, jer nikada više ovako neće izgledati :)

Ne izgleda to ni upola loše koliko ljudi vole da po inerciji kritikuju. Fontana jeste ružnija od stare, ali ovo ostalo je ok.

Spomenik Pašiću da je relociran na ćošak, ili što se mene tiče, najradije skroz pomeren sa trga, a trg preimenovan u trg nekog zaslužnijeg, ne bih se bunio.

Mislim da bi trg svakako lepše izgledao bez spomenika, još je i ovaj Pašićev preterano glomazan na sve to.

Vrh