Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Projekat je odlicno ispao, samo je u startu bio nepotreban. Jedino sto je zaista trebalo da bude sređeno nije ni taknuto (bezistan). Ovo jeste poboljsanje ali je trg bio u sasvim pristojnom stanju pre radova.
Trebalo je iskoristiti data sredstva na sredjivanje bezistana ili neke povrsine koja je u katastrofalnom stanju (licno bih izabrao Vukov spomenik)

Napadnite me ali meni ovo uopšte nije leglo...projekat komotno može da podpadne pod Šapketovo "redovno održavanje" i ne vidim nijednan funkcionalni benefit za građane. Toliko je bilo prečih stvari da ne mogla knjiga da se sastavi. Sasvim ok i funkcionalan trg su pretvorili u isti takav uz trošenje 6mil. Pritom..fontana nije onako impozantna kao što je bila.

Ajde navalite da samo kritikujem.

Fontana je pojilo sa kojim je gradska vlast, umesto sto je stavila tablu sa natpisom, indirektno rekla "stoko, radimo sta nam je volja i nista tu ne mozete"!

Нисам још прошао "новим" тргом али већ видим да ће ми фалити да по врелом летњем беоргадском дану неким послом прођем тргом, и поред фонтане, и да ме запахне оно море ситних капљица које са прскалица ветар разноси на све стране.

To je bilo simpatično leti, ali zato kad je hladno i vetrovito vreme, bilo je neprijatno.

Moja teorija je da se upravo to desilo Šapiću uličaru, samo u neku jesen ili početak proleća, pa se naljutio i rešio da skloni vodoskok i napravi pojilište.

U normalnim okolnostima ovo bi ostalo u domenu šale ali u naprednoj Srbiji i pod uličarevim gradonačelništvom, sve je moguće pa i to. A i već je utvrđeno da se ta gluperda bavi samo stvarima koje gleda na putu od nelegalne gajbe do Starog dvora.

U vezi sa fontanom valja podsetiti da su autori prvonagrađenog rešenja na konkursu - Zorica Savičić i Zoran Dmitrović - prvobitno predvideli parternu fontanu (kao npr. ona u Westu 65 ili ona koju BNV već godinama pokušava da napravi kod pokojne Železničke stanice, gde su mlaznice ispod pločnika). Nakon što se javnost pobunila, kompromis je bio da se izgradi fontana u obliku u kakvom je bila do 1987. godine.

Autori su takođe zamislili da se spomenik Nikoli Pašiću pomeri bočno i da se snizi postament, ali je Grad tu ideju odbio.

Ipak, kada se podvuče crta, kompromisi su ovde bili manji nego na Trgu republike gde su autori prvonagrađenog rešenja bili gotovo potpuno isključeni iz procesa rekonstrukcije, dok su ovde, koliko mi je poznato, bili konsultovani dok su trajali radovi.

Moja teorija je da se upravo to desilo Šapiću uličaru, samo u neku jesen ili početak proleća, pa se naljutio i rešio da skloni vodoskok i napravi pojilište.

U normalnim okolnostima ovo bi ostalo u domenu šale ali u naprednoj Srbiji i pod uličarevim gradonačelništvom, sve je moguće pa i to. A i već je utvrđeno da se ta gluperda bavi samo stvarima koje gleda na putu od nelegalne gajbe do Starog dvora.
Sumnjam da on igde ide pesaka.
Takodje...........pojiliste :ROFLMAO:

depositphotos_229893624-stock-photo-small-pigs-eat-wooden-trough.jpg

Poslednja izmena:
A i to što kažeš. 😁

Inače vezano za Zoricu Savičić - baš sam iznenađen da je ona dobila na konkursu i za taj trg. 😁
9d90f3.jpg

U vezi sa fontanom valja podsetiti da su autori prvonagrađenog rešenja na konkursu - Zorica Savičić i Zoran Dmitrović - prvobitno predvideli parternu fontanu (kao npr. ona u Westu 65 ili ona koju BNV već godinama pokušava da napravi kod pokojne Železničke stanice, gde su mlaznice ispod pločnika). Nakon što se javnost pobunila, kompromis je bio da se izgradi fontana u obliku u kakvom je bila do 1987. godine.

Autori su takođe zamislili da se spomenik Nikoli Pašiću pomeri bočno i da se snizi postament, ali je Grad tu ideju odbio.

Ipak, kada se podvuče crta, kompromisi su ovde bili manji nego na Trgu republike gde su autori prvonagrađenog rešenja bili gotovo potpuno isključeni iz procesa rekonstrukcije, dok su ovde, koliko mi je poznato, bili konsultovani dok su trajali radovi.
Искрено, добро је што није урађена патерна фонтана. Штета је што је постојећа замењена лошијим решењем.

zašto fontana nije puštena ,bar probno ? ... izvedene su mlaznice i rasveta

U vezi sa fontanom valja podsetiti da su autori prvonagrađenog rešenja na konkursu - Zorica Savičić i Zoran Dmitrović - prvobitno predvideli parternu fontanu (kao npr. ona u Westu 65 ili ona koju BNV već godinama pokušava da napravi kod pokojne Železničke stanice, gde su mlaznice ispod pločnika). Nakon što se javnost pobunila, kompromis je bio da se izgradi fontana u obliku u kakvom je bila do 1987. godine.​
I bolje što nije realizovano. Iskreno, muka mi je od takvih fontana jer ničemu ne služe, barem s moje tačke gledišta. Voda koja se razliva po pločnicima je izgleda postala neka vrsta hita. Ni kod Beton hale / Linijskog parka ni na Cvetnom trgu mi nije unapredilo prostor, a zna i da bude klizavo.
Mislim da je fontana u istom režimu kao česme, tj ne radi od recimo 1.11. do 1.4.
Ako bi radila preko cele godine, bila bi poput one na Slaviji, koju je radio zamenik zamenika gradonačelnika.

Ja sam ranije napisao da ce se mnogi kada se skinu ograde ,pitati sta je ovde uopste radjeno. Ostecene kocke su mogle da se zamene za par dana i da se postave nove klupe i osvezi zelenilo. Pritom je trotoar uz decansku opet ostao na granici upotrebljivog, ili su trebali da ga prosire za 30 cm ili da ga ukinu. Ali dobro, dobili smo kupatilsku cesmu,zvucnike, semafor za ekipu, i info ekran.
nadam se da su i barem trajno resili problem govana ciji se miris malo malo sirio trgom.

E pa ja više ne znam. Nisam još bio uživo pa da donesem pravi sud, ali je meni stara fontana bila prosto lepša.

Što mi nije lako da kažem jer sam ja bio jedan od onih "čekaj da završe, možda će biti bolje" likova kad god se neko žalio na radove.

Nisam bio uživo ali ovaj landscape mi je bezveze. Previše obične trave i dosadne lavande, možda budu dosadili nešto dodatno na proleće. Imalo je dosta potencijala da se zasadi nešto zanimljivo kao što je bašta pored nove kule Ušća. Sa vrstama koje ne zahtevaju puno vode i odžavanja a opet izgledaju lepo. Ali izgleda da je landscape arhitekta (ako ga je bilo) žurio pa je nalupao 3 biljke i lupio travu svuda.

Nisam bio uživo ali ovaj landscape mi je bezveze. Previše obične trave i dosadne lavande, možda budu dosadili nešto dodatno na proleće. Imalo je dosta potencijala da se zasadi nešto zanimljivo kao što je bašta pored nove kule Ušća. Sa vrstama koje ne zahtevaju puno vode i odžavanja a opet izgledaju lepo. Ali izgleda da je landscape arhitekta (ako ga je bilo) žurio pa je nalupao 3 biljke i lupio travu svuda.
Mislis pejzažni arhi ili dip ing hortikulture

Meni se svidja sto je ostala prepoznativljivost trga, nisu ga nabudzili, samo je umiven. E, sad, koliko je bilo potrebno umivanje od sest miliona evra...

Mozda da umesto dizajna ispratimo tokove novca, tj. koliko je koštalo sve po stavkama.
Subjektivni osećaj je jedno, ali ugrađivanje je već merljivo.

Jeste merljivo, ali ne znam kako bismo mi ovde mogli to izmeriti. Treba prečešljati troškove, pa raditi uporednu analizu sa tržišnim cenama, prosečnim vremenom izvođenja na sličnim projektima itd. Treba neka eksterna revizorska firma da to češlja u detalj, što se nikad neće desiti.

Vrh