Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Šta ga znam, meni je taj trg uvek bio nekako čudan. Ne mislim samo na oblik, nego i na raspored i detalje na njemu.
И јесте чудан, јер није ни било предвиђено да то постане некакав "трг". Пре Другог светског рата на данашњим његовим ободима биле су зграде, Краља Александра и Дечанском улицом. А онда, педесетих прошлога века све то збрисаше.
 
I ako se dobro sećam priče, bio je plan posle rata da u prizemlju Doma sindikata bude ulaz u tunel ka Zelenom vencu, pa kad se od toga odustalo, ostao je prostor čudnog oblika s kojim i nisu baš znali šta će.
 
Gledam danas popločavanje oko same fontane, bukvalno izgleda kvalitetnije i ravnije nego sve što je popločano pod ovom vlašću.

Jedini problematičan deo je oko samog spomenika, gde su krpili drugačijom nijansom crvenih ploča, pa izgleda kao budževina.
 
Gledam danas popločavanje oko same fontane, bukvalno izgleda kvalitetnije i ravnije nego sve što je popločano pod ovom vlašću.

Jedini problematičan deo je oko samog spomenika, gde su krpili drugačijom nijansom crvenih ploča, pa izgleda kao budževina.

Deo oko fontane nije mrdnuo i u odličnom je stanju, ali behaton na ostatku trga je dosta propao, ima mnogo oštećenih/izvaljenih kocki, najviše oštećenja ima u onim delovima sa strane gde je drveće i prelazu ka fontani. Ovde je trebalo obnoviti baštice, tj. osvežiti beton, popraviti oštećenja na fontanti (ima dosta polomljenih ploča sa strane, ali rušiti i graditi novu je nepotrebno), staviti nove klupe i jedino bih zamenio behaton na celom trgu.
 
Oko vikendice imam behton iz bau inženjeringa, oni su ga i ugradjivali. NIje se pomakao za ovih desetak godina ni za milimetar, ali ugrađen je veoma kvalitetno. Prvo smo nabili zemlju, pa šljunak koji je debeo 40tak sm, pa onda još jedan sloj sitnog peska. Ali tu nema previše kretanja, površina ne trpi pritisak, drugo je na trgu gde dnevno prolazi ko zna koliko hiljada ljudi. . Pitam se da li je mogue da behaton izdrži toliko vremena, možda je ipak bolje da popločavaju sa kamenim pločama.
 
Može behaton odgovarajuće debljine i sa dobrom podlogom da traje decenijama. Viđao sam u drugim gradovima van naših granica.
 
20240226_100627.jpg

20240226_100534.jpg

20240226_100523.jpg

20240226_100504.jpg

20240226_100429.jpg

20240226_100333.jpg

Ploče umjesto samo da dignu oni obijaju iste ko da je beton ili asfalt
 
Steta jer su te male ploce bile karakteristicke za Trg N. Pasica. A sad je namera (po renderu makar) da stave krupne crvene ploce sto je bezveze

3qbk9kpTURBXy8wODFhYmJhNDQ0NDFmMzcxNDg2MGE5Nzg4YmRhNTEyNy5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF
 
Poslednja izmena:
Strasno kakvo rasipanje...razbijaju pneumatskim cekecicem sto drasticno poskupljuje radove...umesto da naprave/nabave nastavak za skid steer koji bi behaton ploce neostecene izvaljivao iz lezista pa bi ih majstori potom samo slozili na palete...

I da vidimo kako ce onaj lepi okrugli rusticni reklamni pano preziveti...

Mora se reci da je sareni behaton oko fontane radjen pre nekih 15 godina, dosta je mladji od ostatka...naravno opet je daleko kvalitetnije izveden nego poslednje rekonstrukcije.
 
Šteta, mogli su da provuku 2+2 u Dečanskoj i urade polukružno Dečanska-Terazije ispred ulaza u Dom Sindikata i tako reše dobar deo gužvi. Ovako samo preslažu kocke.

ironija, sarkazam
 
Čini mi se da smo svi toliko navikli na sveopšti svinjac i raspad po gradu, da nam je Trg Nikole Pašića, onakav kakav je, delovao u redu. A, zapravo, bio je u veoma lošem stanju, jedino se fino držao Đilasov behaton oko fontane.

U pogledu rekonstrukcije, mislim da se slažem sa Bobićem:


Zanimljivo je da ljudi po komentarima na ovu vest pišu da se Bezistan ne rekonstruiše još, jerbo zakupci onih sklepotina imaju jake ugovore i teško je naći pravno osnov da se isele. Ne znam da li je tačno i da li je ta info pominjana ranije na forumu.
 
@vucko Шта би са предлогом протеста против ових лоповских радова?
 
Vrh