Šta je novo?

Rekonstrukcija Topličinog venca

AntonioBandera(s)

Intermediate
Učlanjen(a)
22.05.2018.
Poruke
189
Pohvaljen
349
Zamenik gradonačelnika istakao da će u drugoj polovini septembra uslediti novi radovi na uređenju centralne zone grada.
Radovi na rekonstrukciji Topličinog venca počeće 15. septembra, odlučeno je na koordinacionom sastanku svih gradskih preduzeća, ustanova i službi koje učestvuju u realizaciji tog posla, a kojim je predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Vesić je istakao da će u drugoj polovini septembra uslediti novi radovi na uređenju centralne zone grada, pa će potpuno biti rekonstruisana i popločana ulica Vuka Karadžića, od Carice Milice do Čubrine, kao i Topličin Venac od Čubrine do Pop Lukine, koja će postati pešačka zona i glavna veza Knez Mihailove sa Kosančićevim vencem i priobaljem.

"Potpuno će biti rekonstruisana Ulica carice Milice, od Topličinog Venca do Vuka Karadžića, kao i Ulica Topličin venac od Carice Milice do Čubrine, koje će dobiti kocku na kolovozu i ostaće kolske saobraćajnice", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, paralelno sa uređenjem ulica, za proleće naredne godine priprema se i uređenje parka, za koji je idejno rešenje uradio poznati arhitekta Boris Podreka, i u kojem će se naći pet skulptura naše savremene skulptorke Olge Jevrić.

Park će, dodaje, dobiti i novo dečje igralište, česmu, klupe i zelenilo.

"Kamena klupa, koja će pratiti ulicu Vuka Karadžića imaće, prema Ulici carice Milice postavljenu skulpturu, a prema Topličinom vencu česmu, dok će na određenim delovima biti u kamenu ispisani stihovi koje ćemo odabrati zajedno sa građanima. Pešačke staze biće urađene po uzoru na parkove u Beču i Parizu, od sitnog drobljenog kamena, ''terra battuta''", pojasnio je Vesić.

Kako je rekao, uređenjem parka i okolnih ulica, pešačka zona će dobiti deo "slagalice", koji je nedostajao da se spoje Knez Mihailova i Kosančićev venac sa priobaljem.

"To će, praktično, biti srce pešačke oaze, sa umerenim saobraćajem u Ulicama Carice Milice, Gračaničkoj, Ivan Begovoj, odnosno Čubrinoj, i Topličinom vencu ispod parka", istakao je zamenik gradonačelnika.

On je napomenuo da će radovi obuhvatiti i zamenu dotrajalih instalacija vodovodne i kanalizacione mreže, telekoma i toplana, novu rasvetu, kao i dodatno ozelenjavanje.

"Biće uređen čitav hektar, odnosno 10.000 kvadratnih metara javnih površina u centru grada. Novo kameno popločanje dobiće 6.000 kvadrata ulica, dok je park površine 4.000 kvadratnih metara", zaključio je Vesić.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -septembra
 
Чему скулптура поред споменика војводи Вуку? Имају ли негде неки планови да се виде, некакав рендер можда?
 
Rešenje je očajno, još jedan potporni zid u centru koji ograničava prostor i još jedan monoton prostor koji će završiti ako ga ne sprečimo kao plato ispred crkve Svetog Marka koji je dobio baštu kafića preko pola platoa i pre nego što je uređenje platoa bilo završeno.
 
Ево овде у Телеграфу имају два цртежа решења реконструкције Топличиног венца. Свиђа ми се решење.

Jedna beogradska ulica uskoro postaje pešačka zona: Od 15. septembra počinje rekonstrukcija centralne zone grada, a evo gde će se sve raditi
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/29 ... sve-raditi

Pogledajte prilog 1
 
Lepo izgleda, ali kako ce se saobracajno resiti izlazak iz garaze Obilicev venac u smeru ka NBGD? Da li ce dozvoliti skretanje desno u Brankovu iz Carice Milice? Ali ako i dozvole tu zbog pesackog prelaza moze skrenuti maksimalno 2-3 vozila po zelenom svetlu. Tu bi zapravo bio neophodan jos jedan podzemni prolaz.
 
Da prevedem na jezik mlađe generacije radiće se i park "kod Palasa". Koji plače za javnim wc-om.
 
Ovde ima nedostataka, naravno ipak je ovo samo render, ali se jasno vidi izostanak direktne komunikacije Obilicev venac - pravac ka Pop Lukinoj i Cubrinoj.

Mislim da bi ovaj zapadni cosak trebao da ima vece stepeniste, da ne kazem monumentalnije i da se ukinu ovi spicevi, te da se vise potencira radijus, tj. zaobljena forma ivice trga/parka.

Evo i brze skice:
Jasno se vidi prekid u pomenutoj komunikaciji, i crvenom sam oznacio moguci novi pravac kretanja iz pravca Obilica. Nadajmo se samo da necemo imati jos jednu Slaviju ovde.



Takodje je i raspored zelenila dosta los, ja bih jedan deo trga/parka ostavio sa visokim zelenilom, a drugi ozelenio sa nizim vrstama - sto je na renderu prikazano vrlo haoticno.

Uradicu i tu podelu, pa kacim.
 
Evo i rasporeda zelenila. Juzni deo parka/trga bi ostavio sa visokim zelenilom (postojecim uz dodavanje novog) )dok bi ostala zelena ostrva imala dekoratvina stabla maksimalne visine do 3m/4m. U to spadaju recimo: Indijski jorgovan (Lagerstroemia indica), Magnolija grandiflora ili Albicija (Albizia julibrissin), ili mozda cak i Catalpa.

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=560541#p560541:1op9nxg8 je napisao(la):
varos kapija » Today, 08:34[/url]":1op9nxg8]Lepo izgleda, ali kako ce se saobracajno resiti izlazak iz garaze Obilicev venac u smeru ka NBGD? Da li ce dozvoliti skretanje desno u Brankovu iz Carice Milice? Ali ako i dozvole tu zbog pesackog prelaza moze skrenuti maksimalno 2-3 vozila po zelenom svetlu. Tu bi zapravo bio neophodan jos jedan podzemni prolaz.

Da li ti zaista misliš da su oni razmišljali o tome? Ta garaža već odavno nije zgodna za Novobeograđane.

Do Brankovog mosta je najbliže kroz Kraljice Natalije, pa onda desno posle Matematičke gimnazije pa Admirala Geprata i Gavrila Principa.

Na sreću nas sa NBGD, postoje garaže Zeleni venac, a ako već moramo negde blizu Kneza, tu je Rajićeva (naravno i Pionirski park je tu), tako da i ne vidim neki problem (bar što se tiče veze Obilićevog venca sa NBG)
 
Ljudi i na projektu za trg se vidi da ce iza biti drvece i to sve pod konac pa je Vesic rekao da ce biti mnogo zelenila i da ce se deo postojeceg sacuvati.Isto tako je rekao da ce u Karadjordjevoj biti 40 novih stabala a na renderu se vidi 6 takoda za to jos ima nade.Realno ovi su inace projekti ovog arhitekte ovo je odlicno.Pogledajte Vasinu i Studentski trg.
 
Uskoro novi radovi - Topličin venac, Skadarlija...

http://mondo.rs/a1132086/Info/Beograd/R ... vencu.html

Od 20. septembra počinje renoviranje još jednog parka u centru Beograda sa idejom da se proširi pešačka zona. Rekonstrukcija i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića.

Mnogo je ulica, parkova i trgova u Beogradu koja se renoviraju, što izaziva izmene u saobraćaju, usporavanje, pomalo i nervozu građana... ali je lepo kada je sve gotovo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas još neke rekonstrukcije!

On je za TV Studio B rekao da sledećeg četvrtka počinje rekonstrukcija Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, od Ulice Neznanog junaka do Muzeja "25. maj". Drugi deo te ulice, od muzeja prema Mostaru biće urađen naredne godine.

"Završili smo radove u gornjem delu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, od Ulice Neznanog junaka prema Belom dvoru, a sada se radi Ulica Baje Pivljanina prema Rakovici", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Topličin venac će početi da se radi sledećeg petka i taj posao će biti obavljen u dve faze.

"U prvoj fazi biće urađena rekonstrukcija svih ulica oko Topličinog venca, a na proleće kreće i rekonstukcija Parka vojvode Vuka. Topličin venac će delimično biti zatvoren za saobraćaj, uvažili smo neke zahteve građana koji su tražili da ne budu sve ulice zatvorene i bili su u pravu. Biće svuda zona usporenog saobraćaja, što znači da će se voziti deset kilometara na sat. Konačno će Park vojvode Vuka, koji je na lepom mestu, biti uređen kao pravi park", naglasio je Vesić.


U tom delu grada će se, dodao je Vesić, proširiti deo pešačke zone, tako da će konačno čitav taj krug biti zatvoren, što je i nastavak rekonstrukcije centralne gradske zone.

Zamenik gradonačelnika je rekao da rekonstrukcija gornjeg dela Skadarlije počinje 15. oktobra.

"Stari kamen, originalan, koji je postavljen šezdesetih godina prošlog veka će biti vraćen. Ukoliko bude nedostajalo materijala za popločavanje, kupićemo isti kamen iz jednog grčkog kamenoloma. Imaćemo orginalnu vrednost, jer je Beograd šezdesetih za potrebe popločavanja Skadarlije kupio materijal baš iz tog kamenoloma", rekao je Vesić.
 
Topličin venac krasiće Olgine skulpture

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -skulpture

Na sednici nadležne komisije su usvojene inicijative za postavljanje novih spomen-obeležja kao i imenovanje ulice u prestonici. Topličin venac krasiće skulpture Olge Jevrić
Park na Topličinom vencu

SKULPTURE Olge Jevrić krasiće Topličin venac posle rekonstrukcije ovog trga, najavljene za proleće. Ideju da se dela pokojne vajarke nađu u parku dao je Boris Podreka, po čijoj zamisli se ovaj deo grada i uređuje, a inicijativu je podneo glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Inicijative za postavljanje skulptura Olge Jevrić, spomen-obeležje rok muzičaru Milanu Mladenoviću i imenovanje ulice po Janisu Janulisu usvojene su juče na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

- Postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvorićemo muzej na otvorenom i mogućnost domaćim i stranim posetiocima da se upoznaju sa delima jedne od najvećih naših skulptorki koja je stekla svetsku slavu - kaze Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda. - Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo proces rekonstrukcije platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep rekonstruisani plato, već i svojevrsno spomen-obeležje.

Grad će se dodeljivanjem naziva ulici odužiti i dobrotvoru Janisu Janulisu, seljaku sa grčkog ostrva Krf koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se iskrcala na Krf posle albanske golgote.

Olga Jevrić pored svog dela / Foto I.Marinković

OMAŽ VELIKOJ UMETNICI

- PARK je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike - istakao je Milutin Folić, glavni gradski urbanista. - Ovim će se oplemeniti javni prostor, a ujedno je i način da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki. Pomenute skulpture, koje je Olga poklonila Beogradu, nalaze se u Kući legata.
 
Zatvoreni su neki delovi ulica, u Pop Lukinoj, verovatno ce se krenuti od tog dela ulice ka gore.. Dovezli su i neke masine, kako sam se raspitao kod jednog radnika ulica bi trebala da bude strogo pesacka, bar taj deo.
 
Mislim da ce prvo da se radi kolovoz paonda park u kasnijoj fazi
Ko protestvuje i zasto zna li se
 
Pretpostavljam zbog parkinga...Nece moci ispred svojih zgrada da parkiraju. Poslednja faza je park, kazu na prolece.
 
Sedeo sam večeras u kafiću i video skinut (gornji sloj) asfalta u ulici Topličin venac od ugla kod hotela Palas pa naniže (pretpostavljam do Pop Lukine, jer nisam dobro video zbog slabog uličnog osvetljenja) .
I postavljena je tabla o rekonstrukciji u parku preko puta muzeja Primenjenih umetnosti (oprostite što nisam fotkao)
 
U prilozenom tekst i video gospodo:

http://mondo.rs/a1133612/Info/Beograd/S ... venca.html

Rekonstrukcija Topličinog venca, stanari ljuti

Grupa stanara dela strogog centra Beograda pobunila se danas zbog najavljene rekonstrukcije Topličinog venca, tvrdeći da ih niko o tome nije obavestio. Radovi počeli uprkos protivljenju grupe građana.

Gradske vlasti najavile su početak rekonstrukcije Topličinog venca, parka u strogom centru Beograda, kao nastavak ideje o zatvaranju tog dela grada za saobraćaj i pravljenja šire pešačke zone.

Iako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio za danas početak rekonstrukcije Topličinog venca, a jutros i saopštio da su radovi počeli i da će trajati 280 dana.

Međutim, početak radova obeležio je protest dela stanara zgrada okolnih ulica oko trga u centru Beograda.

Naime, grupa nezadovoljnih stanara je blokirala početak radova. Videvši kamione i radnike "Beograd puta", koji su prethodno zamolili stanare okolnih zgrada da pomere svoje automobile, oni su od radnika i nadležnih na projektu tražili dokumentaciju po kojoj im je dozvoljeno da urade rekonstrukciju, ali oni to nisu imali.

Reporter MONDA se uverio da kamioni zaista jesu kod Topličinog venca, ali da su stanari uklonili saobraćajne prepreke i znakove za radove na putu.

Jedna od stanarki T. M. rekla je za MONDO da se ona pre nekoliko dana obraćala nadležnim službama u Gradu, tražeći od njih objašnjenje da li su planirani radovi na Topličinom vencu i po kojem se to planu radi.

Predočila nam je mejl koji je poslala Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda:

"Pošto sam iz medija saznala da će moja ulica Topličin venac iz saobraćajnice biti pretvorena u pešačku zonu želim da dobijem uvid u proejkat na osnovu koga se ona radi. Na vašem sajtu tog projekta nema. Na osnovu kog urbanističkog plana se to radi? Moj pokušaj da od Sekretarijata za saobraćaj dobijem odgovor na ova pitanja ostao je bezuspešan jer oni ne odgovaraju na mejlove. Na vašem sajtu nisam pronašla link za takav projekat, niti za elaborate na osnovu koga je Sekretarijat za saobraćaj dao svoju saglasnost. Zašto toga nema? Takođe mi je potrebno da vidim saglasnosti i elaborate na osnovu kojih su protivpožarci izdali svoju saglasnost", navela je stanarka u mejlu, koji je uputila Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Dobila je ovakav odgovor Direkcije:

"Izmenama i dopunama programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godinu nisu planirane aktivnosti na uređenju Topličinog venca".

Ipak, radnici su počeli da rade nešto posle 12 časova.

Prema Vesićevim rečima, radovi oko Topličinog venca biće rađeni u dve faze.

"U prvoj fazi biće urađena rekonstrukcija svih ulica oko Topličinog venca, a na proleće kreće i rekonstukcija Parka vojvode Vuka, koji je trenutno najneuređeniji. Topličin venac će delimično biti zatvoren za saobraćaj, uvažili smo neke zahteve građana koji su tražili da ne budu sve ulice zatvorene i bili su u pravu. Biće svuda zona usporenog saobraćaja, što znači da će se voziti deset kilometara na sat. Konačno će Park vojvode Vuka, koji je na lepom mestu, biti uređen kao pravi park", rekao je Vesić pre nekoliko dana.

Gostujući jutros na TV Pink, Vesić je pričao o ovim radovima, rekavši da će ulice Vuka Karadžića i deo Topličinog venca do Pop Lukine biti pešačke, a ulice oko parka ostaju ulice sa usporenim saobraćajem.

"Tu će biti postavljena lomljena kocka, a biće urađene i granitne ploče. Na taj način povezujemo Knez Mihailovu sa savskom obalom. Rekonstrukcija Knez Mihailove je počela 1987. godine, kada je ona pretvorena u pešačku zonu. Potom je rađen deo Zmaj Jovine ulice, Rajićeve, pa Čika Ljubine. Mi smo od 2015. godine uredili Obilićev venac, Ulicu Vuka Karadžića, Cara Lazara, deo Kralja Petra, Delijsku. Sve smo to polako zatvarali i pretvarali u pešačku zonu. Prošle godine je urađen Kosančićev venac, sledeće godine će tu biti galerija odakle će ljudi moći da se spuste u Karađorđevu", istakao je Vesić.

Dodao je i rekonstrukcija Karađorđeve ulice počinje u narednih nedelju dana.

"Uređenjem Topličinog venca građani će moći od Palate Albanije peške da se spuste na reku", naveo je on, i dodao da se time realizuje ideja prvog urbaniste Emilijana Josimovića iz 1867. godine kada je počeo da uređuje Beograd.
 
Pitacu ponovo posto mi brisu komentar!!! :bash: Da li su radovi poceli juce je bio petak!!!!
 
Osim sto je skinut prvi sloj asfalta na kolovozu, i sto su posecene grane na nekoliko drveta, nista se ne radi. Saobracaj normalno funkcionise ulicom.
 
Vrh