Drakche
Advanced
- Učlanjen(a)
- 19.08.2010.
- Pohvaljen
- 6.171
dedinje":22f770gt je napisao(la):I meni se sviđa most Kralja Aleksandra (naravno sa fotografija) ali obnova ne dolazi u obzir. Jednostavno Drakčetov predlog je nemoguć. Dali on podrazumeva rušenje Brankovog mosta koji je na istom mestu? I kad je građen Brankov most (1954-1955) bilo je ljudi koji su žalili za onim starim lančanim. Tada je rečeno da je novi most tipa "greda" i da on omogućava potpun pogled na grad sa novobeogradske strane. Brankov most postoji već 60 godina i ljudi su se na njega navikli. Aleksandrov most nije imao sreće - postojao je svega 7 godina i ostavio je slab trag u sećanjima Beograđana. Ono što je moguće to je da se negde u Beogradu (Sava ili Dunav) izgradi, na odgovarajućem mestu klasičan lančani most kao što je napr Golden Gate u San Francisku (naravno manji). Oduvek sam žalio što u celoj Jugoslaviji (nekad) a sada u Srbiji ne postoji ni jedan klasičan lančani most. Njih ima širom sveta poznat je onaj u Budimpešti. Sad se masovno grade moderniji kao ovaj preko Ade (mislim da se zovu "most sa kosim zategama" tako su govorili kad se gradio onaj novi železnički u produžetku Prokopa). Ali klasika je klasika, ona je uvek lepa (kad se dobro uradi) i nikad ne zastareva.
Nema veze na sta su ljudi navikli, lako ce se navici na nesto sto je bolje i lepse.
Ne kazem bas da brankov most treba uciniti identicnim aleksandrovom, vec da ga treba nekako unaprediti posto sada kakav jeste izgleda prilicno neinteresantno, da ne kazem ruzno i dosadno. A da je moguce, moguce je.
Nesto sto je najblize lancanom mostu u klasicnom smislu je novi zeleznicki most, cak malo potseca na stari aleksandrov.