Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

IMG-20190508-130546.jpg
 
Tu je dosta siroko a imaju pravila gdje mora ostati prazno zbog prilaza raznih sluzbi pp propisi itd ...
Cvrste su i kvalitetne
 
Verujem da je tako i nadam se da neće staviti ove kante na neko usko grlo.

Malo mi smeta šareniš naših reciklažnih kontejnera. Koliko mi se čini, po inostranstvu su standardizovane boje za svaku vrstu otpada.
 
Pre neki dan sam naišao na prilog gde je prikazano kako Čistoća đubre iz reciklažnih kontejnera sve trpa u jedan kamion.

Kontaktirali su Čistoću i dobili odgovor gde su priznali da to rade i da tek treba, ili da su upravo dobili nove velike kante u koje trpaju reciklažno đubre.

Na žalost, to sam pročitao/pogledao tokom jutarnjeg listanja vesti i posle nisam uspeo da pronađem taj prilog.

edit: našao sam https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1549290

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako radnik čistoće mešoviti otpad, papir i pet i met ambalažu, koji su građani prethodno odvojeno bacali, stavlja u istu kantu.

Gradska čistoća Prvoj TV je odgovorila.

"Poslednjeg dana maja uveli smo nove kante u koje će se prazniti komunalno-reciklažni materijal, pa tako više neće bti spajanja otpada", navodi Marija Milošević iz JKP "Gradska čistoća".

HEEEEEEEJ - šta reći na ovo!?!?!? :bash: :bash: :bash: :bash:
 
ko da smo prvi u svetu koji to rade, evo u sloveniji, gde cak i imaju reciklazna postrojenja pa ima smisla odvajati za razliku od nas, ima bezbroj kanti koje imaju tri rupe ali se sve tri ulivaju u jednu kesu
 
Ali nisu mi jasni ovi debili, umesto da su angažovali još 3 kamiona koja će ceo dan da odvoze ovo đubre na lokalnu deponiju, ovako će na svakom mostiću do crnog mora morati da angažuju bager koji će prebacivati đubre dalje i ostavljati potpuno isti problem.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627302#p627302:ehv57ftz je napisao(la):
astrodule » Tue Jun 04, 2019 10:59 am[/url]":ehv57ftz]Snimak koji mnogo, mnogo, mnogo toga govori

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9_QmnbOGCSc[/youtube]

mislim da je ovaj snimak bio već pre par nedelja sa neke lokacije u Bosni, tako da nisam siguran da je NP. Mada ne sumnjam da primenjujemo iste metode u sklopu odbrane od poplava.
 
Nije, aktuelan je.

Kako su nam objasnili, u pitanju je svojevrsno "razmuljavanje": kašika bagera treba da razbije čep koji se stvorio od mulja, nanesenih balvana i drugih gabaritnih predmeta, kako bi voda mogla da proteče, a ne da se izlije.

Zagrabivši mulj, kašika bagera usput je pokupila i nakupljeno smeće, koga su lokalne reke prepune, a činjenica da nije odloženo na obalu ili u kamion, koji bi ga prevezao do smetilišta, opravdana je činjenicom da je u pitanju vanredno stanje.

...

- Kako bi se što hitnije reagovalo i sprečilo izlivanje reka i plavljenje kuća, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća i upućena na kritične tačke. U ovom slučaju se verovatno radi o bageru privatne firme koji je angažovan na čišćenju korita Raške u naselju Selakovac, kod takozvanog Hadžibulića mosta – kazao je juče za "Blic" jedan od članova Štaba za vanredne situacije.

On nije međutim mogao da nam objasni i zašto je smeće ponovo bacio u reku, a ne na obalu.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sokan ... ko/5ccsh5p

Užasno je kako se zamenjuju teze i kako se pravdaju, a jedan kamion je sigurno mogao da se tu doveze i da se utovari to đubre.

Sve smrdi u ovoj zemlji i vrh i lokalne samouprave.
 
Pa eto, isti sistem :D

ako me sećanje služi onda je razlika da je tamo sličan rovokopač malo i vozao sa strane na stranu mosta, dakle bukvalno preslikana situacija.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QxzQK-bkd2g[/youtube]
 
Umka, Velika Moštanica, Pećani i Rucka su dobili plave kante za reciklabilni otpad. Prazne se svake druge nedelje. Malo je trapavo odrađena podela kanti jer nisu date precizne informacije šta sme da se ubacuje, a nema ni na stranici Gradske čistoće. Ali, i to je neki početak. Za sada može da se odlaže PET, ALU i čelične limenke, papir, karton, staklene flaše i tegle.
 
Купих скоро кисело млеко паковано у оне стандардне тегле, за нијансу је скупље него оно у пластици. Паковање у повратну амбалажу је много бољаа идеја од рециклирања. Наравно овде није повратна амбалажа а да јесте вероватно би цена могла да се спусти.

При томе је и здравије него пластично паковање.

 
Ako neko još prati ovaj podforum, da li može neko da mi kaže gde su reciklažni centri u Beogradu, za fizička lica? Odnosno, centar za otkup otpada?
Kao što je papir, metal ili gvožđe, staklo, plastika, aluminijum, i sve drugo.

Jer ja problem otpada i reciklaže vidim malo drugačije, odnosno kako to rešiti. A jako je jednostavno.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=656580#p656580:3fn7gqdr je napisao(la):
astrodule » 03 Сеп 2019 11:00 am[/url]":3fn7gqdr]Eto tegli za ajvar za one koji vole i kiselo mleko i domaći ajvar

то и јесте поента, амбалажа да буде стандардизована а етикете да се мењају.
Раније су пива била сва у истој флаши а данас свако им асвоју амбалажу што много компликује замену. Наравно увели су и пластичне браон боце које доминирају по рекама.
 
Што се тиче пива, некад су на свадбама држали велико буре са ледом и пивом, и онда када би неко тражио неко пиво, само су лепили етикету :D
 
Подела плавих ПВЦ канти насељу Плави хоризонти
ЈКП „Градска чистоћа” од 14. септембра наставља са укључивањем индивидуалних домаћинстава у процес рециклаже поделом плавих ПВЦ канти од 240 литара на општини Земун, саопштавају из „Градске чистоће”. Више од 200 канти за потребе одлагање рециклабилног отпада ће добити власници домаћинстава у насељу Плави хоризонти.

Увођење нове технологије подразумева да ће грађани моћи да рециклирају у својим домовима, као и да ће одвајањем рециклабила смањити количину отпада у зеленим ПВЦ кантама од 240 литара. Суграђанима ће знатно бити олакшано само одлагање, али и избацивање отпада, чиме ће имати квалитетнију комуналну услуга.

Током уручења канти које ће се обављати од 8 до 14 часова, суграђанима ће бити предочена динамика пражњења и одвожења смећа, тако да је једина њихова обавеза да одређеним даном у недељи канте остављају испред својих капија, на улици, јер радници „Чистоће” немају право да улазе у приватан посед. Сви они који не буду у могућности да канте преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону „Земун”, како би добили канте за своје домаћинство, саопштавају из „Чистоће”.
https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1764 ... rizonti_2/
 
Kreativci, napred! Ako ne možete sami da se animirate, pogurajte vaše klince... pa im se onda pridružite. :)
 
Vrh