Ja ne znam ko pumpa taj mit da, dok su bile besplatne, da su kese išle kao alva.
Prvo, koliko kesa potrošač može da uzme zavisi od toga koliko će mu prodavac/kasir dati. Evo ja ovde javno pitam sve koji čitaju temu - koliko različitih kasira, iz koliko različitih lanaca znate da su do naplate delili kese šakom i kapom? Kad god sam kupovao u Maksiju pre naplate, znao se nepisani šablon: za 5 malih/srednjih artikala ILI dve velike flaše dobija se jedna kesa. Tek ako broj pređe 10 ili ako se uzme više od 2 velike flaše, onda se davala druga kesa. Ne zato što Srbi vole dodir najlona ili zato što Maksijev kasir voli da se diči bogatom kolekcijom kesa... Nego zato što te tipične kese ne mogu ni da prime, ni da izdrže, više od dve flaše od 1,5 ili 2 litra. Ili 10 artikala srednje veličine.
Drugo, gde je logika u tvrdnji da su trgovci delili kese ko alvu, kad njima prvima to nije u interesu? Ajde razmislite, ako imate neke klošarske pekare koje se štekaju da vam daju i jednu salvetu jer ko veli salveta po salveta, na kraju meseca 5 pakovanja više, znači 2000 dinara uštede... zar mislite da je velikim trgovinskim lancima koji imaju po više stotina objekata koji imaju po 10x više kupaca od tih pekara bilo svejedno da li će svaki njihov objekat, u proseku, dnevno podeliti kese u vrednosti od 2.000 ili 20.000 dinara? Par hiljada dnevno više, pomnoženo sa brojem objekata širom zemlje, pomnoženo sa 30 dana... To su milioni. Mislite da bi Delez, Idea, Roda i ostali dopuštali takva rasipanja?
Dakle jel ima nekih svedoka koji su prisustovali bespotrebnom deljenju viška kesa pre vremena napalate, pa da se tvrde takve stvari? Ili se sve vrti oko odokativne procene? Ono, neko video komšiju kako za Svetog Nikolu iz Maksija donosi 10 dvolitarki u 5 kesa pa na osnovu toga zaključio da Srbi grabe kese više nego dinare po podu??? :roll:
Što se tiče BG hronike, sve su lepo objasnili i istakli:
1) Preporuka za naplatu kesa nije naredba. I nije doneta da bi derikože mlatile još više para, već da bi se podstakla ekologija
2) Kupovina bangavih kesa u trg. lancima je opala, ali je zato kupovina plastičnih kesa u pakovanjima porasla. Učinak nikakav ili smešan
3) Zašto se trgovinski lanci kriju iza laži o ekologiji a do dana današnjeg nisu dali ni dinar za unapređenje iste?
4) Zašto ne otkrivaju koliko su dodatno zaradili od uvođenja naplate?
5) Zašto ih država ne obaveže da joj polažu račun ili odvajaju deo zarade u te svrhe?
6) Ako smo izbacili plastične kese jer se ne razgrađuju, što se ne uvedu one od recikliranog papira?