Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

Saznao sam da je paleta sa baterijama samo promenila lokaciju. Kod nas to niko ne preuzima I dalje,dakle sve vam je jasno kako se baterije 'recikliraju'.

Мене је баш без везе да морам у ДМ или Лили дрогерије да рециклирам батерије. Зашто не ставити амбалажу за батерије поред оне стаклене итд?

Ma pitanje je koliko se njih uopšte reciklira čak i kad se odnesu na mesta određena za njihovo odlaganje.

Za mnogo stvari se tvrdi da se recikliraju ili da u teoriji mogu da se recikliraju, pa se na kraju i one trpaju na deponije. Ne samo u Srbiji nego globalno. Kad su mogli 50 godina da lažu celu planetu da se skoro sva plastika reciklira (odnosno rekli su da je teorijski moguće, ali ne i da to rade) što ne bi lagali i da će baterije biti reciklirane ako se donesu na poseban štand. To ti je ko ono sa onim trodelnim kantama po Srbiji - baciš papir u levu pregradu, baciš metal u desnu, baciš ostalo u srednju. A onda dođe čika đubretar, otvori poklopac i sve tri pregrade baci u isti kamion, koji sve to vozi na istu deponiju. I to nije tako samo u Srbiji, beležno je čak i u nekim zapadnjačkim zemljama.

A onda ti dođe Delez i naplati ti kesu ko pola hleba i priča ti kako će te tvoje pare dati u ekologiju ili u, ne znam, bolje rande uslove zaposlenih. A nijedno ni drugo se na kraju ne ostvari. Ali ljudima je slatko da se ubeđuju da su uradili nešto korisno i ekološki, Delezu slatko da ispadne heroj, a državi slatko da uzme još koji dinar po kupcu preko poreza. I svi srećni (dobro, svi sem nas koji imamo više od prvog razreda osnovne i više od 5 gr mozga) i ubeđeni da radi u cilju bolje budućnosti, a u realnosti se ama baš ništa suštinski ne menja.

@Dice @Bender Rodriguez Mozes da nosis 'de oces,isto ti se 'vata. Da ponovim,kod nas to niko ne preuzima,ne postoji operater koji se bavi tom vrstom otpada. Jedino sto pouzdano znam da recikliramo su trakcione baterije od viljuskara i automobilski akumulatori (olovni). Litijum-jonske baterije koje su i tu nasle masovnu primenu ne mogu se reciklirati. Dakle,po isteku radnog veka samo ih izguramo na livadu. To su reci zaposlenog koja se bavi otpadom kod mene u firmi.

@Dice @Bender Rodriguez Mozes da nosis 'de oces,isto ti se 'vata. Da ponovim,kod nas to niko ne preuzima,ne postoji operater koji se bavi tom vrstom otpada. Jedino sto pouzdano znam da recikliramo su trakcione baterije od viljuskara i automobilski akumulatori (olovni). Litijum-jonske baterije koje su i tu nasle masovnu primenu ne mogu se reciklirati. Dakle,po isteku radnog veka samo ih izguramo na livadu. To su reci zaposlenog koja se bavi otpadom kod mene u firmi.
Zastrasujuce.

Баш ме занима где сва та стаклена амбалажа коју људи остављају у те велике канте на Бановом Брду завршава. Да ли се то уопште рециклира?

Mnogo su smešni sa tim zvonima za staklo. Ona mogu da imaju smisao samo u blizini nekih kafića i restorana, ali ovako po stambenim delovima - jok.

Pre par godina su postavili zvona za staklo duž celog keja od Zemuna do ušća. Onda su ih sklonili, pa ih sada ponovo aktivirali, ali blizu zgrada.

To samo govori koliko je ekologija bitan faktor za svaku vlast :)

Inače, jedno vreme sam kupovao neka fensi piva u staklenoj ambalaži i pošto sam prvi put uzeo malo više, pitao sam prodavca za povrat ambalaže, a on mi je rekao da mogu da vratim njima, pa će oni proslediti u reciklažu. I tako sam ja narednih par puta tako i radio (bez ikakve novčane nadoknade) i pitam ga jednom da li drugi vraćaju, imaju li oni neku korist od flaša, da bi mi ovaj rekao (uvek je bio isti prodavac, pa smo već krenuli sa pričom prilikom kupovine) da ako nije problem da više ne donosim flaše jer je finansijska korist skoro nikakva, a samo im zauzimam mesto u magacinu :)

Staklo se uopšte ne isplati reciklirati u Srbiji. Verovatno je tako i sa plastikom, a svako ko barem malo zagrebe po toj priči, shvati koliko je to mlaćenje prazne slame.

Evo samo jedna stvar - veoma je teško reciklirati plastiku tako da bude ponovo upotrebljiva za hranu. Sve te reciklirane flaše za piće i hranu su dobrim delom od nove plastike, jer reciklirana plastika ne sme da dođe u dodir sa hranom i pićem.

Mislim da samo par firmi u svetu rade takvu reciklažu, ali to je potpuno neisplativo.

A da ne ulazim u prilču o mikroplastici, tj. tek ćemo videti posledice preterane upotrebe plastike u poslednjih 50-ak godina.

Mnogo su smešni sa tim zvonima za staklo. Ona mogu da imaju smisao samo u blizini nekih kafića i restorana, ali ovako po stambenim delovima - jok.

Pre par godina su postavili zvona za staklo duž celog keja od Zemuna do ušća. Onda su ih sklonili, pa ih sada ponovo aktivirali, ali blizu zgrada.

Inače, jedno vreme sam kupovao neka fensi piva u staklenoj ambalaži i pošto sam prvi put uzeo malo više, pitao sam prodavca za povrat ambalaže, a on mi je rekao da mogu da vratim njima, pa će oni proslediti u reciklažu. I tako sam ja narednih par puta tako i radio (bez ikakve novčane nadoknade) i pitam ga jednom da li drugi vraćaju, imaju li oni neku korist od flaša, da bi mi ovaj rekao (uvek je bio isti prodavac, pa smo već krenuli sa pričom prilikom kupovine) da ako nije problem da više ne donosim flaše jer je finansijska korist skoro nikakva, a samo im zauzimam mesto u magacinu :)

Staklo se uopšte ne isplati reciklirati u Srbiji. Verovatno je tako i sa plastikom, a svako ko barem malo zagrebe po toj priči, shvati koliko je to mlaćenje prazne slame.

Evo samo jedna stvar - veoma je teško reciklirati plastiku tako da bude ponovo upotrebljiva za hranu. Sve te reciklirane flaše za piće i hranu su dobrim delom od nove plastike, jer reciklirana plastika ne sme da dođe u dodir sa hranom i pićem.

Mislim da samo par firmi u svetu rade takvu reciklažu, ali to je potpuno neisplativo.

A da ne ulazim u prilču o mikroplastici, tj. tek ćemo videti posledice preterane upotrebe plastike u poslednjih 50-ak godina.
tako je.
Reciklaza plastike je u stvari skoro zanemarljiva u odnosu na stetu.
Iza pokreta za "reciklazu" plastiek stoji naftna industrija.

Procitaje

Сећам се да су пре у продавницама продавали пиво, Кока-Колу и многобројна газирана и негазирана пића и на свима је писало «повратна амбалажа». Пре си могао да скупиш све стаклене флаше, ставиш их у гајбе, однесеш их у радњу, и оне после оду назад у фабрику на стерилизацију за поновну употребу. То је било одлично у време СФРЈ, док није дошла петооктобарска гарнитура која је то почела полако да потискује. Шта је томе фалило? То је било одлично решење, а захваљујући томе, није било ђубрета на улицама као данас.

Да не причам тек колико стаклених тегли заврши на улицама, а то може да се прода многобројним продавницама или омањим произвођачима зимница уместо да се купује ново. Довољно је само их стерилисати и променити етикету. Пре много година сам нашао тегле велике као омањи кухињски бојлер. Већину су деца слупала, а то је могло да се искористи за зимнице и још много тога јер су те тегле данас на цени и скупе су. Туга шта се ради.

Kada bi na nivou celog sveta mogli da imamo univerzalne standardizovane staklene ambalaže u par istih veličina (npr za flaše 0.5, 1, 1.5, 2 L) to bi rešilo ogroman deo problema sa zagađenjem od plastične ambalaže. Čak bi i ekonomski bilo isplatljivije, jer bi sve bilo standardizovano. I pored nekog procenta slomljenih tovara, opet bi bilo i ekološkije i isplatljivije nego što je sada.

Dakle u tom slučaju bi i Koka Kola od 1L i mleko od 1L i kisela voda od 1 L... svi imali iste, standardizovane flaše, koje bi mogle da se vraćaju svuda za istu cenu i da se posle vraćaju u promet i da ih koristi bilo ko. Od mlekare do pivare.

Mogu i limenke, naravno. I limenka je sa aspekta ekologije bolja ambalaža nego plastika.

Ali jbg... oće svako da ima plastičnu ambalažu u obliku svog trademarka i brenda pa to ti je. Pivare hoće svoje flaše, mlekare hoće svoje tetrapake, Koka Kola hoće svoje piće u posebno oblikovanim flašama, kisele vode hoće svoje flaše... Svi hoće da budu BREND bogte! I to po uzoru i na nivou jedne Koka Kole!

I opet, ništa od toga nisu birali narodi i poreski obveznici. Niko nije ništa pitao poreske obveznike kada su masovno povukli staklene ambalaže a zatrovali i planetu i ljude plastičnim. Ja se ne sećam da je meni iko došao i pitao me da li sam za to da se sve natrpa u plastiku. A narativ i nove "zelene" polise koje se nameću opet targetiraju i etiketiraju običnog čoveka kao krivca što je mikroplastika svuda. Iako on nema nikakvog uticaja i odlučivanja u tome.

Treba uspostaviti svetski standard i propis da mora sve tečno da se pakuje u 20 istovetnih standardizovanih staklenih kanistera i par standardizovanih konzervi (limenki), i u roku od par godina produkcija zagađenja plastikom bi se prepolovila. Paralelno sa time, raditi na razvoju i primeni onih bakterija i enzima koji jedu plastiku. I 80% svetskih problema sa plastikom bi se rešilo.

A ove papazjanije sa paprnim slamčicama, spojenim čepovima, tankim plastičnim flašama, papirnim kesama i slično... to je obično sviranje k... koje ništa ne rešava već samo puni džepove vlastima i korporacijama.

Poslednja izmena:
Kada bi na nivou celog sveta mogli da imamo univerzalne standardizovane staklene ambalaže u par istih veličina (npr za flaše 0.5, 1, 1.5, 2 L) to bi rešilo ogroman deo problema sa zagađenjem od plastične ambalaže. Čak bi i ekonomski bilo isplatljivije, jer bi sve bilo standardizovano. I pored nekog procenta slomljenih tovara, opet bi bilo i ekološkije i isplatljivije nego što je sada.

Dakle u tom slučaju bi i Koka Kola od 1L i mleko od 1L i kisela voda od 1 L... svi imali iste, standardizovane flaše, koje bi mogle da se vraćaju svuda za istu cenu i da se posle vraćaju u promet i da ih koristi bilo ko. Od mlekare do pivare.

Mogu i limenke, naravno. I limenka je sa apsekta ekologije bolja ambalaža nego plastika.

Ali jbg... oće svako da ima plastičnu ambalažu u obliku svog trademarka i brenda pa to ti je. Pivare hoće svoje flaše, mlekare hoće svoje tetrapake, Koka Kola hoće svoje piće u posebno oblikovanim flašama, kisele vode hoće svoje flaše...

I opet, ništa od toga nisu birali narodi i poreski obveznici. Niko nije ništa pitao poreske obveznike kada su masovno povukli staklene ambalaže a zatrovali i planetu i ljude plastičnim. Ja se ne sećam da je meni iko došao i pitao me da li sam za to da se sve natrpa u plastiku. A narativ i nove "zelene" polise koje se nameću opet targetiraju i etiketiraju običnog čoveka kao krivca što je mikroplastika svuda. Iako on nema nikakvog uticaja i odlučivanja u tome.

Treba uspostaviti svetski standard i propis da mora sve tečno da se pakuje u 20 istovetnih standardizovanih staklenih kanistera i par standardizovanih konzervi (limenki), i u roku od par godina produkcija zagađenja plastikom bi se prepolovila. A ove papazjanije sa paprnim slamčicama, spojenim čepovima, tankim plastičnim flašama i slično... to je obično sviranje k... koje ništa ne rešava već samo puni džepove vlastima i korporacijama.
Мени су родитељи причали да постоји острво велико као Енглеска које плута у океану. Настало је од милиона пластичних флаша, кеса и старих рибарских мрежа. То је највеће загађење на свету и не знају шта да раде са тим. То су људи који су путовали бродом, јахтама и крузером направали јер су бацали флаше са плаубе и то се нагомилало. Зато страда огроман број риба, корњача, корала, и китова, и није ни чудо што подводни свет изумире. Читао сам у Микијевом Забавнику пре пар година да у Калифорнији постоји гумена обала која је настала бацањем хиљаде гума у море, и то је направило огроман проблем јер је морска флора и фауна потиснута, а вода загађена, а ту се људи купају. Сад власт Калифорније хоће да нађе решење за тај проблем који су пустили да се гомила деценијама. Који ментални склоп.
200w.gif

Kruzeri i Azija, ali mislim da Azija najviše učestvuje u formiranju tih plastičnih ostrva u sred okeana. Ja mislim da mi ne možemo da zamislimo šta sve putem kineskih reka dođe u more, pa dalje u okean.

Kruzeri su štetočine i na mnoge druge načine, ali ovde pričamo samo o reciklaži, pa da ne širimo temu.

Da, postoji ta plutajuća masa smeća. Nije bukvalno kao ćebe od đubreta na vodi, ali jeste region u kome na svakih 100 metara se može videti neki otpadak.

I da, to jeste primer jednog zagađenja koje su napravili (i) obični ljudi, a ne samo korporacije.

Rešavanje tog zagađenja od običnih ljudi je već kompleksnija priča. Rešiva je, samo teža i duža za rešavanje. Ali što se tiče zagađenja nastalog od korporacija i država, to se većinom može rešiti, nego nema volje i interesa.

Mada i za te plutajuće mase đubreta bih ja probao, pored drakonskih kazni i i kontrole, one ponmenute enzime i bakterije koje jedu plastiku. Dakle radio bih paralelno i na preventivi u vidu kazni za bacanje i na eliminaciji u vidu načina da se to razloži i ubrza raspadanje.

Meni je i smešno i revoltirajuće.

Jedino gore i revoltirajuće od toga je kad vidim nekog običnog čoveka koji napamet recituje šta su ga naučili ovi iz korporacija i vlasti, odnosno da treba svi da živimo kao monasi (osim bogataša, naravno) i da se odreknemo svega i sve plaćamo triput skuplje i onda će se Zemlja zaceliti.

Tebra... imate internet, imate biblioteke, imate stručne ljude, imate rezultate studija i eksperimenata, imate čak i svoja iskustva i zapažanja. Odeš malo, prošetaš, popričaš, pročitaš... pa saznaš koliko procenata plastike se reciklira a za koliko te samo lažu, koliko je koja kompanija dala u ekologiju od para koje ti je uzela, koliko je čega smanjeno otkako vezuju čepove za flašu (debilizam žešći), koliko sopstvenog zagađenja će EV stvoriti... Saznaš kako su se ti neki obogatili, kako oni žive a kako ti živiš, šta ti govore da radiš a šta oni rade za to vreme...

Ali ne. Većina ljudi voli da im neko komanduje i da misli umesto njih, čak i po pitanju ekologije. Jer mnogi se podvesno boje da ako budu previše sami mislili i kopali, iskopaće sve više istine, a onda im se ona neće svideti. Pa im slađe da žive u deluzijama da "to tako treba" i "ima ko da misli".

Ako bi se odustalo od plastike, korporacije bi poskupele svoje proizvode, jer bi jedan deo profita isao recimo na pranje staklenih flasa. Morali bi da imaju vise radnika jer su gajbe sa plasticnim flasam teze. Prava reciklaza je zapravo potpuno suprotna duhu potrosackog kapitalizma. Zato korporacije nikada nece usvojiti taj sistem, iz SFRJ koji je zaista savrseno funkcionisao, sve flase, od koka kole do piva i kisele vode su se reciklirale, a postojao je i otkup tegli.

Ekologija znaci odbranu opsteg interesa, a kapital je uvek suprotstavljen opstem interesu. Najvise sto se uspe je da se problem izmesti negde drugde, kao sto Holandija izvozi svoje kablove, da ih spaljuju u Nigeriji.

Da, postoji ta plutajuća masa smeća. Nije bukvalno kao ćebe od đubreta na vodi, ali jeste region u kome na svakih 100 metara se može videti neki otpadak.

I da, to jeste primer jednog zagađenja koje su napravili (i) obični ljudi, a ne samo korporacije.

Rešavanje tog zagađenja od običnih ljudi je već kompleksnija priča. Rešiva je, samo teža i duža za rešavanje. Ali što se tiče zagađenja nastalog od korporacija i država, to se većinom može rešiti, nego nema volje i interesa.

Mada i za te plutajuće mase đubreta bih ja probao, pored drakonskih kazni i i kontrole, one ponmenute enzime i bakterije koje jedu plastiku. Dakle radio bih paralelno i na preventivi u vidu kazni za bacanje i na eliminaciji u vidu načina da se to razloži i ubrza raspadanje.
Сећам се да сам прочитао чланак пре пар година да су наши студенти на прагу открића. Развијају бактерије или микробе које ће да униште сву пластику у водама, и на тај начин очисте планету. Желим им срећу у томе и велики успех!
Ako bi se odustalo od plastike, korporacije bi poskupele svoje proizvode, jer bi jedan deo profita isao recimo na pranje staklenih flasa. Morali bi da imaju vise radnika jer su gajbe sa plasticnim flasam teze. Prava reciklaza je zapravo potpuno suprotna duhu potrosackog kapitalizma. Zato korporacije nikada nece usvojiti taj sistem, iz SFRJ koji je zaista savrseno funkcionisao, sve flase, od koka kole do piva i kisele vode su se reciklirale, a postojao je i otkup tegli.

Ekologija znaci odbranu opsteg interesa, a kapital je uvek suprotstavljen opstem interesu. Najvise sto se uspe je da se problem izmesti negde drugde, kao sto Holandija izvozi svoje kablove, da ih spaljuju u Nigeriji.
Да, то што смо имали је нешто најбоље што су комунисти увели и штета што је то укинуто.

Баш ме занима где сва та стаклена амбалажа коју људи остављају у те велике канте на Бановом Брду завршава. Да ли се то уопште рециклира?
Ево где завршава, односно код кога завршава https://forum.beobuild.rs/threads/r...-i-nove-tehnologije.1387/page-42#post-1361632 . После тога целе тегле или флаше продају у Панчеву, Земуну, блоку 44 код пијаце на тротоару (суботом и недељом)....

Jedino globalno resenje za zagadjivanje je propast potrosackog drustva i kapitalizma.

Vrh