Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

Saznao sam da je paleta sa baterijama samo promenila lokaciju. Kod nas to niko ne preuzima I dalje,dakle sve vam je jasno kako se baterije 'recikliraju'.

Мене је баш без везе да морам у ДМ или Лили дрогерије да рециклирам батерије. Зашто не ставити амбалажу за батерије поред оне стаклене итд?

Ma pitanje je koliko se njih uopšte reciklira čak i kad se odnesu na mesta određena za njihovo odlaganje.

Za mnogo stvari se tvrdi da se recikliraju ili da u teoriji mogu da se recikliraju, pa se na kraju i one trpaju na deponije. Ne samo u Srbiji nego globalno. Kad su mogli 50 godina da lažu celu planetu da se skoro sva plastika reciklira (odnosno rekli su da je teorijski moguće, ali ne i da to rade) što ne bi lagali i da će baterije biti reciklirane ako se donesu na poseban štand. To ti je ko ono sa onim trodelnim kantama po Srbiji - baciš papir u levu pregradu, baciš metal u desnu, baciš ostalo u srednju. A onda dođe čika đubretar, otvori poklopac i sve tri pregrade baci u isti kamion, koji sve to vozi na istu deponiju. I to nije tako samo u Srbiji, beležno je čak i u nekim zapadnjačkim zemljama.

A onda ti dođe Delez i naplati ti kesu ko pola hleba i priča ti kako će te tvoje pare dati u ekologiju ili u, ne znam, bolje rande uslove zaposlenih. A nijedno ni drugo se na kraju ne ostvari. Ali ljudima je slatko da se ubeđuju da su uradili nešto korisno i ekološki, Delezu slatko da ispadne heroj, a državi slatko da uzme još koji dinar po kupcu preko poreza. I svi srećni (dobro, svi sem nas koji imamo više od prvog razreda osnovne i više od 5 gr mozga) i ubeđeni da radi u cilju bolje budućnosti, a u realnosti se ama baš ništa suštinski ne menja.

@Dice @Bender Rodriguez Mozes da nosis 'de oces,isto ti se 'vata. Da ponovim,kod nas to niko ne preuzima,ne postoji operater koji se bavi tom vrstom otpada. Jedino sto pouzdano znam da recikliramo su trakcione baterije od viljuskara i automobilski akumulatori (olovni). Litijum-jonske baterije koje su i tu nasle masovnu primenu ne mogu se reciklirati. Dakle,po isteku radnog veka samo ih izguramo na livadu. To su reci zaposlenog koja se bavi otpadom kod mene u firmi.

@Dice @Bender Rodriguez Mozes da nosis 'de oces,isto ti se 'vata. Da ponovim,kod nas to niko ne preuzima,ne postoji operater koji se bavi tom vrstom otpada. Jedino sto pouzdano znam da recikliramo su trakcione baterije od viljuskara i automobilski akumulatori (olovni). Litijum-jonske baterije koje su i tu nasle masovnu primenu ne mogu se reciklirati. Dakle,po isteku radnog veka samo ih izguramo na livadu. To su reci zaposlenog koja se bavi otpadom kod mene u firmi.
Zastrasujuce.

Vrh