ne znam zasto ti je to cudno za korporacije, tako isto i najveci modni brendovi seku neprodate tasne koje kostaju lupam 50k€ komad da ne bi bilo nikad snizenja i da bi se prodavala sledeca sezona po 60k.
I time dodatno uništavaju našu sredinu, naše ekonomije, naše kolektivne mentalitete i rezone, pa čak i naše lance proizvodnje i snabdevanja.
I onda ja treba da žmurim na sve to i da se odričem još stvari u životu, a da oni nastve da rade po svome? Pa zašto bih to radio?
Zašto da ja i drugi kmetovi budemo moroni koji svim snagama ispumpavamo vodu iz broda a ovi ološi idu okolo i buše nove rupe? Pa koja je onda poenta?
Koja je razlika izmedju laznog i pravog ekologa?
Pravi ekolog:
- barata sa dovoljno znanja, ne samo o ekologiji nego i o ljudima, socio-ekonomskim modelima, proizvodnji, konzumaciji, pa čak i urbanizmu...
- sposoban je da razume da ne može Zemlja da ima 8 milijardi pajsera (majself inkluded) a da to ne napravi nikakvo zagađenje i nikakav problem nijednoj životinjici
- pristupa problemu kao analitičar i inženjer
- sposoban je da shvati i prihvati da osim solarne energije, nema druge istinski besplatne energije gde ne uložiš ništa i ne zagadiš ništa, a dobiješ energiju
- stalno uči i istražuje nove tehnologije i potencijalna rešenja (recimo, one bakterije koje jedu plastiku, nove tehnologije desalinizacije, smanjenje gubitaka prenosa struje, itd...)
- ima strpljenja i kapacitet da shvati da neće svi uvek misliti kao on i drugari mu. I da dok je njima Ekologija karijera, plata i životni fokus, nama ostalima je samo usputna aktivnost i mali deo svakodnevnice
- utiče na okolinu i stavove i navike ljudi oko sebe tako što u praksi ili pravim primerima pokaže da je nešto bolje, a ne tako što osuđuje, pljuje, kažnjava i uslovljava druge da nešto usvoje (kao npr zamena 1.5 milijardi SUS vozila sa EV)
Lažni ekolog:
- smišlja nerazdvojni čep za flašu, dobija pare i nagrade od EU za to i folira se da nešto menja time
- lepi sebe za kolovoz jer mu smetaju SUS vozila a nije svestan da i EV prave zagađenje i probleme
- pristupa svemu vodeći se emocijama
- ima "revolucionarno rešenje za zagađenje" tako što po 1001. put smisli da se povećaju porezi na CO2 za kompanije i uvedu i za građane, i misli da će time rešiti zagađenje u svetu. I misli da je prvi u svetu koji se setio toga!
I tako dalje, mislim da sam jasan i sa ovim nabrojanim stavkama.
Greenwashing postoji, ali to ne znaci da je recikliranje lose
Slažem se, i možda nisam bio dovoljno precizan ranije. Neke vrste reciklaže i ja podržavam.