Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

Uh tema recikliranja je bas kompleksna pa necu da idem u off topic kao sto igor kaze, ali to je manje vise uspesno prebacivanje odgovornosti velikih kompanija i industrije na individualca koje na kraju i nema skoro nikakav uticaj. Samo maestralan potez da se izbegnu velike regulacije i kazne za kompanije.
Ja bih verovatno ovo razvukao u 4-5 pasusa i opet ispao nejasan pa i odbojan nekim ljudima, a evo, Extroniks elegantno spakovao sve u jedan pasus i objasnio srž srži. Svaka čast. I da, u 90% slučajeva je baš tako kako si rekao.

Još samo kad bi ljudi isto to počeli da uviđaju i za ove ETIASe, zabrane vode na aerodromima i slično... 😁 Da se isto radi o čerupanju ljudi i o glumljenju da se nešto menja i unapređuje. Ali dobro, zadovoljiću se za sada i samo ovime da se slažemo oko reciklaže. 😁

rick-and-morty-this-guy-gets-it.gif

e58ml9641vgz.jpg
Slično ovo je bilo u Delti kada mi je sestra dobila prvi posao.
Ostala prekovremeno da završi nešto i vidi spremačicu kako sve te sortirane kese stavlja u jednu.
Ali to ne znaci da ne treba reciklirati, nego da treba uloziti mali napor da ono funkcionise (kao sto funkcionise u mnogim drugim zemljama)
Jedan od mojih foprinosa je što sve baterije koje se potroše stavljamo u jednu kutiju, pa odnesemo u Lidl koji ima to za odlaganje, ranije je bio Metro koliko se sećam.
Sav ostatak od hrane kada sam na vikendici pobacam po dvorištu, često i koru od banane u šumi itd... Hleb koji se ne pojede okačim na kapiji od zgrade, kao i neku hranu koja nije pokvarena.
Garderobu kada su neke akcije, a ovo razdvajanje uopšte ne radim.

Ne slazem se.

Prvi preduslov je da kao drustvo zaista zelimo da recikliramo, pa hajde da kazemo da je tako.

Onda bi recikliranje od pojedinaca zahtevalo minimalan napor. Bukvalno da u kesu odredjene boje ubacujes odredjene stvari. Tako se ne bi dogadjale stvari kao ova sto se dogodila Benderu.

Prebacivanje odgovornosti sa kompanija na pojedince takodje ne stoji. U drustvima gde pojedinci recikliraju, kompanije su pod mnogostruko vecim pritiskom da cine isto. Ne zato sto su dobre, nego jer je drustveni konsenzus takav i postoje rigorozni propisi, plus zbog imidza kompanije, itd.

Trece, odakle ti to da recikliranje nema skoro nikakav uticaj? Itekako ima, samo ne za sve vrste materijala (aluminijum, staklo mislim i papir su idealni, krenimo bar od toga). Dalje recikliranje povlaci druge pozitivne drustvene promene (manja potrosnja, visekratna upotreba, naucenost na stednju resursa poput vode itd).

Ono sto vi radite, idete linijom manjeg otpora. Ne recikliram jer….svako ima svoj razlog veci ili manji. Ono, u pravu ste sa te strane jer kod nas ne postoji ni svest a kamoli nesto vise o potrebi recikliranja, pa i onaj ko hoce to da radi ispada bu**** (kao i u vecini drugih stvari u Srbiji nazalost

Uh tema recikliranja je bas kompleksna pa necu da idem u off topic kao sto igor kaze, ali to je manje vise uspesno prebacivanje odgovornosti velikih kompanija i industrije na individualca koje na kraju i nema skoro nikakav uticaj. Samo maestralan potez da se izbegnu velike regulacije i kazne za kompanije.

Za mene je to za početak stvar ekonomije, sistem u kome država ili još gore privatna firma ubira prihode mog truda da nešto odvojim nije dobar sistem. Ukoliko se uvedu neke poreske olakšice, jasna budžetska izdvajanja ili dotacije od strane te neke kompanije koja se bavi reciklažom onda bih se radio priključio reciklaži. Onda je naravno na toj kompaniji da obezbedi sistem da stvar funkcioniše.

Treba da se nagradi trud, barem nekim delom zbog toga.
Kao mali kada je prodavnica otkupljivala staklene flaše piva mi se rastrčali kao klinci i 2-3 dvorišta očistili.
Evo da bude povezano sa temom, pekara u kojoj kupujem posle 20h stavi da je sve na 50% cene, odličan potez, red uvek ljudi, sve se rasproda.
Kao tinejdzeri smo odlazili ispred neke kuće koja pravi krofne i snabdeva ostale po gradu, 20din sveža, 5din jučerašnja, isto odličan potez.
Kao što se kažnjava za nešto treba i nagraditi i iskoristiti.

Kao neko ko je uvek otvoren da sasluša svakakve stavove, teorije zavere i najkontroverznije tvrdnje i ideje, čitam dosta toga o raznim temama. I mogu da kažem da količina obmana i laži koje se serviraju svakog dana prosečnom poreskom obvezniku-kmetu i stanovniku sveta je tolika da mislim da bi većina ljudi pobegla glavom bez obzira kad bi počeli da otvaraju jedna po jedna vrata iz te sfere. Odnosno jedno po jedno saznanje o tome šta sve trpe jer misle da tako treba, a zapravo se samo radi o lenjosti, pohlepi ili prosto gluposti onih koji su im rekli da tako treba. (Većina vlasti i političara po svetu su ili moroni, ili korumpirane ljige, ili oba)

Verovatno zato većina ljudi i bira da se ne bavi tim temama. Ono kao "ćuti, bolje da ne znam, samo ću da se nerviram". 😄 Što mogu nekad da razumem. Mada jeste malo bedak kad uložiš vreme i trud da se edukuješ o nečemu a opet ispadaš čudak ili mrgud što npr bojkotuješ Maxi... Jer je masa ljudi oko tebe u fazonu "ma braaaate što se ti baviš time... ma braaate pa ima ko to da izreguliše..." Paaa ne. Zapravo i nema. Moramo mi sami.

Meni su u zadnje vreme dva najšokantnija saznanja bili, prvo - kad sam video klip koji objašnjava da veliki lanci ne formiraju cene na osnovu toga koliko nešto košta + zarada, nego koliko su ljudi sprmeni da daju para. I drugo, kad sam video snimak u kom lik na deponiji nalazi pun kontejner nekih skupocenih precenjenih lutaka, ona neka Pop-nešto s..nja. I kad su se posle raspitali zašto su bačene, otkrili su da neće kompanija da ih tek tako podeli bilo kome, jer bi onda time oborila cenu i ekskluzivnost tih svojih igračaka. Koje naplaćuju fazon 150$ a prave ih za 10$. Nego bi ih radije i spalila nego da ih tek tako podeli nekome.

Edit - Zapravo, još je gore nego što se sećam:
Bacili su lutke u vrednosti od 30 miliona dolara

Naravno, većina posle takvih iskustava ode u cinizam i opšte nepoverenje. Ali ja nisam, jer mislim da je to pogrešno i štetno. Ali sam zato sve više militantan, skeptičan i nemilosrdan prema korporacijama, političarima pa i prema lažnim ekolozima ili ekolozima sa dvostrukim standardima. I mora nešto baš dobrano da mi se dokaže i pokaže da bih popustio i korigovao stav iz takvih tema. Jer sam se za 15 godina nagledao greenwashinga, licemerja i lagarija više nego tri generacije pre mene zajedno.

Poslednja izmena:
Meni se svidja švecki akcioni... sistem. Tipa flaša vode je 300din ali ako flašu odneseš na reciklažu dobiješ 200din. No nemamo mi standard za tako nešto, a ni svest i kulturu.

Ne slazem se.

Prvi preduslov je da kao drustvo zaista zelimo da recikliramo, pa hajde da kazemo da je tako.

Onda bi recikliranje od pojedinaca zahtevalo minimalan napor. Bukvalno da u kesu odredjene boje ubacujes odredjene stvari. Tako se ne bi dogadjale stvari kao ova sto se dogodila Benderu.

Prebacivanje odgovornosti sa kompanija na pojedince takodje ne stoji. U drustvima gde pojedinci recikliraju, kompanije su pod mnogostruko vecim pritiskom da cine isto. Ne zato sto su dobre, nego jer je drustveni konsenzus takav i postoje rigorozni propisi, plus zbog imidza kompanije, itd.

Trece, odakle ti to da recikliranje nema skoro nikakav uticaj? Itekako ima, samo ne za sve vrste materijala (aluminijum, staklo mislim i papir su idealni, krenimo bar od toga). Dalje recikliranje povlaci druge pozitivne drustvene promene (manja potrosnja, visekratna upotreba, naucenost na stednju resursa poput vode itd).

Ono sto vi radite, idete linijom manjeg otpora. Ne recikliram jer….svako ima svoj razlog veci ili manji. Ono, u pravu ste sa te strane jer kod nas ne postoji ni svest a kamoli nesto vise o potrebi recikliranja, pa i onaj ko hoce to da radi ispada bu**** (kao i u vecini drugih stvari u Srbiji nazalost
Ne prvi pokret je da drzava u startu stavi pritisak i regulacije a ne da ceka njeno stanovnistvo da oformi svest.
To da li su te kompanije pod pritiskom zbog gradjana i svesti ili samo "recikliraju" zbog pozitivne slike i da mogu da se pohvale zaposlenima i investitorima je druga stvar.
U realnosti je to isto muljaza za razne fondove i cuda i dok si rekao keks odjednom ja kao programer placam ekolosku taksu svake godine sto koristim racunar u svom stanu, a neko ce od tih para dobiti neki grant za "ozelenjavanje" njegovog biznisa time sto ce da ubaci 3 kante za recikliranje i dobije od burazerske veze 50,000 EUR poreske olaksice za to.

Ja ako idem ulicom i treba da bacim nesto u kantu za recikliranje naravno da cu baciti gde treba, ali necu da se zaludjujem da to ima neki efekat kada Tejlor Swift za 7 meseci emituje 1100 puta vise ugljen dioksida svojim privatnim avionom nego ja za godinu dana.
A zamisli tek fabrike sta rade i koliku stetu proizvode.

uh, što me bre nerviraš ovako kasno sad sam se setio ekološke takse, čak i pri uvozu mora platiš kad uvoziš neku robu "koja postaje otpad".

A to mi je odlično skup ljudi se sastao kako da ograniči plebsu prekomerno zagadjenje i svi došli sa privatnim avionima i slugama. Kao za vreme Covida gde samo pred kamerama nose maske.

@Igor to mogu da razumem u potpunosti, zato sam i naveo kao preduslov da je drustveni konsenzus potreban. Ili bar prosvecena vlast koja bi to nametnula.

@Bender Rodriguez ne znam zasto ti je to cudno za korporacije, tako isto i najveci modni brendovi seku neprodate tasne koje kostaju lupam 50k€ komad da ne bi bilo nikad snizenja i da bi se prodavala sledeca sezona po 60k.
Koja je razlika izmedju laznog i pravog ekologa? Greenwashing postoji, ali to ne znaci da je recikliranje lose, nego da neki ljudi / korporacije zloupotrebljavaju sistem. Isto kao i neki doktori, ali ne mozemo reci zato da medicina nema smisla.

Koja je razlika izmedju laznog i pravog ekologa?
Lazni ekolog je pun ko brod a pravi ekolog umire u sirotinji za svoje ideale.

Greenwashing postoji, ali to ne znaci da je recikliranje lose, nego da neki ljudi / korporacije zloupotrebljavaju sistem. Isto kao i neki doktori, ali ne mozemo reci zato da medicina nema smisla.
Ne znaci, ali opet prebacivanje fokus na stanovnistvo i kako "nama fali svest" je kao da ignorises bukvalnog slona u prostoriji (korporacije).

Ne prvi pokret je da drzava u startu stavi pritisak i regulacije a ne da ceka njeno stanovnistvo da oformi svest
Hteo sam da napisem “ili da vlast iskreno hoce da sprovede” ali ne moze covek sve da stavi u komentar, jbg.
To da li su te kompanije pod pritiskom zbog gradjana i svesti ili samo "recikliraju" zbog pozitivne slike i da mogu da se pohvale zaposlenima i investitorima je druga stvar.
Kako bilo, cine dobru stvar. Iz kojih pobuda, manje je bitno. A svakako je pritisak gradjana itekako jak u drzavama gde je jaka svest. Sve kompanije se utrkuju da se reklamiraju kao green, CO2 neučral. Ne vidim zasto bi se hvalile investitorima zbog ekologije, cak i da su ovi pravi a ne lazni. Ekologija je skupa, moze kratkorocno samo da im smanji prihode.
Lazni ekolog je pun ko brod a pravi ekolog umire u sirotinji za svoje ideale.
Ako je ovo definicija za bilo sta sto je pravo, onda je pravih 0.1% u svim profesijama i opredeljenjima.

Ne znaci, ali opet prebacivanje fokus na stanovnistvo i kako "nama fali svest" je kao da ignorises bukvalnog slona u prostoriji (korporacije).
Ovde sam se samo osvrnuo na greenwashing ko pojavu, a vec sam napisao da korporacije nisu zelene jer su dobre. I super je da ih jos vise pritisnemo da budu “zelenije”. Naravno da bi nas kompanije sutra otpustile ako treba, gledaju nas kao broj, nemaju empatiju…ne znam zasto mislis da ih nesto tetosem?

ne znam zasto ti je to cudno za korporacije, tako isto i najveci modni brendovi seku neprodate tasne koje kostaju lupam 50k€ komad da ne bi bilo nikad snizenja i da bi se prodavala sledeca sezona po 60k.
I time dodatno uništavaju našu sredinu, naše ekonomije, naše kolektivne mentalitete i rezone, pa čak i naše lance proizvodnje i snabdevanja.

I onda ja treba da žmurim na sve to i da se odričem još stvari u životu, a da oni nastve da rade po svome? Pa zašto bih to radio?

Zašto da ja i drugi kmetovi budemo moroni koji svim snagama ispumpavamo vodu iz broda a ovi ološi idu okolo i buše nove rupe? Pa koja je onda poenta?
Koja je razlika izmedju laznog i pravog ekologa?
Pravi ekolog:
- barata sa dovoljno znanja, ne samo o ekologiji nego i o ljudima, socio-ekonomskim modelima, proizvodnji, konzumaciji, pa čak i urbanizmu...
- sposoban je da razume da ne može Zemlja da ima 8 milijardi pajsera (majself inkluded) a da to ne napravi nikakvo zagađenje i nikakav problem nijednoj životinjici
- pristupa problemu kao analitičar i inženjer
- sposoban je da shvati i prihvati da osim solarne energije, nema druge istinski besplatne energije gde ne uložiš ništa i ne zagadiš ništa, a dobiješ energiju
- stalno uči i istražuje nove tehnologije i potencijalna rešenja (recimo, one bakterije koje jedu plastiku, nove tehnologije desalinizacije, smanjenje gubitaka prenosa struje, itd...)
- ima strpljenja i kapacitet da shvati da neće svi uvek misliti kao on i drugari mu. I da dok je njima Ekologija karijera, plata i životni fokus, nama ostalima je samo usputna aktivnost i mali deo svakodnevnice
- utiče na okolinu i stavove i navike ljudi oko sebe tako što u praksi ili pravim primerima pokaže da je nešto bolje, a ne tako što osuđuje, pljuje, kažnjava i uslovljava druge da nešto usvoje (kao npr zamena 1.5 milijardi SUS vozila sa EV)

Lažni ekolog:
- smišlja nerazdvojni čep za flašu, dobija pare i nagrade od EU za to i folira se da nešto menja time
- lepi sebe za kolovoz jer mu smetaju SUS vozila a nije svestan da i EV prave zagađenje i probleme
- pristupa svemu vodeći se emocijama
- ima "revolucionarno rešenje za zagađenje" tako što po 1001. put smisli da se povećaju porezi na CO2 za kompanije i uvedu i za građane, i misli da će time rešiti zagađenje u svetu. I misli da je prvi u svetu koji se setio toga! 🤣

I tako dalje, mislim da sam jasan i sa ovim nabrojanim stavkama.
Greenwashing postoji, ali to ne znaci da je recikliranje lose
Slažem se, i možda nisam bio dovoljno precizan ranije. Neke vrste reciklaže i ja podržavam.

I time dodatno uništavaju našu sredinu, naše ekonomije, naše kolektivne mentalitete i rezone, pa čak i naše lance proizvodnje i snabdevanja.

I onda ja treba da žmurim na sve to i da se odričem još stvari u životu, a da oni nastve da rade po svome? Pa zašto bih to radio?

Zašto da ja i drugi kmetovi budemo moroni koji svim snagama ispumpavamo vodu iz broda a ovi ološi idu okolo i buše nove rupe? Pa koja je onda poenta?

Pravi ekolog:
- barata sa dovoljno znanja, ne samo o ekologiji nego i o ljudima, socio-ekonomskim modelima, proizvodnji, konzumaciji, pa čak i urbanizmu...
- sposoban je da razume da ne može Zemlja da ima 8 milijardi pajsera (majself inkluded) a da to ne napravi nikakvo zagađenje i nikakav problem nijednoj životinjici
- pristupa problemu kao analitičar i inženjer
- sposoban je da shvati i prihvati da osim solarne energije, nema druge istinski besplatne energije gde ne uložiš ništa i ne zagadiš ništa, a dobiješ energiju
- stalno uči i istražuje nove tehnologije i potencijalna rešenja (recimo, one bakterije koje jedu plastiku)
- ima strpljenja i kapacitet da shvati da neće svi uvek misliti kao on i drugari mu
- utiče na okolinu i ljude oko sebe tako što u praksi ili pravim primerima pokaže da je nešto bolje, a ne tako što osuđuje, pljuje, kažnjava i uslovljava druge da nešto usvoje (kao npr zamena 1.5 milijardi SUS vozila sa EV)

Lažni ekolog:
- smišlja nerazdvojni čep za flašu, dobija pare i nagrade od EU za to i folira se da nešto menja time
- lepi sebe za kolovoz jer mu smetaju SUS vozila a nije svestan da i EV prave zagađenje i probleme
- pristupa svemu vodeći se emocijama
- ima "revolucionarno rešenje za zagađenje" tako što smisli da se povećaju porezi na CO2 za kompanije i uvedu i za građane, i misli da će time rešiti zagađenje u svetu
I tako dalje, mislim da sam jasan i sa ovim nabrojanim stavkama.

Slažem se, i možda nisam bio dovoljno precizan ranije. Neke vrste reciklaže i ja podržavam.
Ali ne treba da zmiris na to, nego da se poveca svest kod ljudi toliko da pocnu da bojkotuju takve kompanije. Zapravo prica o raznim vidovima ocuvanja zivotne sredine moze samo pozitivno da utice tu. Nekada je bilo prihvatljivo da deca rade po 14 sati dnevno. Pritiskom ljudi toga vise skoro da nema a nigde nije legalno. Da se pitaju kompanije, mi bi verovatno i dalje radili toliko.

Moram da se osvrnem i na solarnu energiju. Prvo, ima dosta ulaganja (ogroman prostor je potreban, paneli, njihovo odrzavanje, zamena, reciklaza kada im istekne rok). Drugo, rade samo kad ima sunca (nije jednom u ljudskoj istoriji sunce bilo zaklonjeno godinama, a ako odemo jos dalje u proslost i decenijama). Trece, jos smo daleko da se samo solarnim energijom napaja recimo grad velicine Tokija. Zato sam tim Nuklearna, ali da ne sirim tu pricu ovde.

Ono sto valjda hocu da kazem je da ne treba da ti bude mrska ekologija zbog laznih ekologa, kompleksasa i ego manijaka koji se pricom o njoj isticu, korporacija koje samo gledaju kako da ućare itd.

Kako bilo, cine dobru stvar. Iz kojih pobuda, manje je bitno. A svakako je pritisak gradjana itekako jak u drzavama gde je jaka svest. Sve kompanije se utrkuju da se reklamiraju kao green, CO2 neučral. Ne vidim zasto bi se hvalile investitorima zbog ekologije, cak i da su ovi pravi a ne lazni. Ekologija je skupa, moze kratkorocno samo da im smanji prihode.
Sto je Blackrock imao DEI inicijative i investicije? Zato sto se pod okriljem tih prica mogu uzeti pare od normalnih gradjana pod maskom moralnih nacela i dobrobita za ceo svet a u realnosti jedna velika nula, kao npr USAID.

Dogovoris se sa pajtosima iz vlade da oni naprave inicijativu za subvencionisanje "ozelenjavanja" biznisa, prodas to celoj populaciji i na kontu toga im uvedes nove namete. Firme ispune neku fiktivnu kvotu koja nema nikakav uticaj dugorocni, drzava im isplati subvencije ili grantove od para normalnih ljudi a u stvari sta je uradjeno? Kapital je samo izvucen iz normalnog stanovnistva ka drzavi i odredjenim ljudima koji uzivaju povlasceni status u celoj toj prici. Jos ako otvoris posebnu firmu za reciklazu pa ona dobije tendere da odlaze i reciklira materijal pa sve to lepo umrezis mozes da vidis kako to slici nekim muljazama kojima je i nas SNS vican.

A onda kada te pitaju gradjani na sta su otisle pare od nameta ti imas neku tamo statistiku na papiru gde kaze kako su "ozelenili" 2000 kompanija ove godine od vasih para, a ne ulazi se u to kako je to postignuto i koliki je efekat uopste.

Ovde sam se samo osvrnuo na greenwashing ko pojavu, a vec sam napisao da korporacije nisu zelene jer su dobre. I super je da ih jos vise pritisnemo da budu “zelenije”. Naravno da bi nas kompanije sutra otpustile ako treba, gledaju nas kao broj, nemaju empatiju…ne znam zasto mislis da ih nesto tetosem?
Ne mislim da ih tetoses, ali mislim da se prica razvodnjava kada god se prica o pojedincu i da se tako skida pritisak sa zapravo donosenja regulacija i ostrih kazni/kontrola korporacijama.
Posledica toga je da ces imati opet kupljene kontejnere za reciklazu preko namestenih tendera da se izvuku pare umesto da se ganjaju firme sa striktnom kontrolom, prodaces to obicnom narodu kao da pomazes a efekat ce biti 1% od onoga da si uveo regulaciju industriji.

I tako dok mi pricamo o tome da li je Benderu isplaceno 200 dinara sto je teglio tegle vlasnici kompanija koje zapravo mogu da naprave opipljivi uticaj se smeju njemu iz svog dzipa u prolazu i misle u sebi "koja bu****".

Opet, ja sam za recikliranje kada ima smisla, a ima smisla poceti prvo od industrije i korporacija pa onda osvestiti Mileta da ima 3 odvojena kontejnera.
Sa druge strane medalje ja redovno vidjam ljude kako ostavljaju smece u hodniku zgrade, ocekivati od takvih "ljudi" da imaju promenu svesti je nonsens.

Veruj mi, ja mislim da od svih ljudi koje lično poznajem (dakle, ne računam forume, zajednice i organizacije), ja sam lik koji bojkotuje najviše kompanija ili praksi.

Ali sve to pada u vodu kad sam mnogima zbog toga čudak i/ili mrgud.

Ja kad kažem ljudima da ne kupuju to i to, oni misle da sam škrt. Kad kažem da ne veruju svemu što im se prospe, oni misle da sam Alex Jones i lovac na reptilijance. Kad kažem da hoću da plaćam kešom kad god mogu, misle da sam staromodan i ksenofob. Ili da krijem milione. Kad kažem da se ne "hrani" AI informacijama i da se ne baca struja na njega kažu mi da sam ludita. I mislim šta ja onda da radim u tim situacijama...
Ono sto valjda hocu da kazem je da ne treba da ti bude mrska ekologija zbog laznih ekologa, kompleksasa i ego manijaka koji se pricom o njoj isticu, korporacija koje samo gledaju kako da ućare itd.
Nije mi mrska cela ekologija. Mrske su mi ideje lažnih i nerealnih ekologa.

Da mi je cela ekologija mrska ili glupa, ne bih ceo život pazio da ne ostavljam đubre za sobom, da ne bacam što se može popraviti ili ušiti (povremeno šijem), da cenim i čuvam ono što imam, da nekad očistim i nešto tuđe...

Da se razumemo, sve to ne čini mene nekim eko herojem. Na skali cimanja od 0 do 100, ja sam verovatno negde između 5 i 10. Ali hoću da ti kažem da mi jeste stalo do moje okoline, od zgrade u kojoj živim pa sve do planete. Ali sa svime što znam i uočavam, osećam se kao da deo toga već plaćam kroz razne namete i trpim kroz razne žrtve, a od svega toga što se naplati pod izgovorom ekologije, jedva 1% odlazi tamo gde treba da ode, na plemenite ciljeve i napore. I kad se na to dodaju neka druga nametanja, i ideje i izjave bez pokrića (npr ono "rešićemo CO2 u atmosferi putem većih poreza"), ja ne mogu da ostanem tih i ravnodušan na to. Pogotovu ako sa svih strana slušam "ne plaćaš dovoljno i ne odričeš se dovoljno, moraš to još!"

Vrh