Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Вожде, имаш ли скенитани текст тог „натјечаја” у мало већој резолуцији? Баш бих волео да прочитам шта пише у том тексту.

51a0012dfb3abca2be27d513b975e6a3.png

Na ovakvo ponašanje odgovornih osoba, uključujući i upravu JKP Zelenilo, treba žestoko reagovati.

Očigledno je da je njima divljanje pojedinaca zgodan povod za još veći njihov nerad, nemar i neodgovornost.

Нови Београд, је царство великих површина са пуно растиња. Али је очигледно да не постоји право решење за неговање и унапређење тог великог дара који нам је преостао из неког другог и другачијег доба о коме многи други градови могу само да маштају. Али о лепо уређеној природи у нашем граду, за сада, како изгледа и нама остаје само да маштамо.

Понекад с пролећа све изледа чисто и уредно, али у наставку приче следи иста иста стара прича. Трава у време цветања и ватромета боја покошена уз огромну буку машина током неколико дана и то обично најлепших постаје сено које стоји пожутело и спречава раст нове траве и појаву цветова. Како су пролећа све краћа убрзо долазе врели дани после којих остаје испуцало тло са понеком сасушеном сламком и пуно прашине.Гомиле посечених грана и прућа стоје недељама. Та слика је допуњена са отпатцима који се шире око контејнера и ђубријера, о чему је било недавно речи.

На месту где би требало да су тргови стоје паркинзи. На местима предодређеним за сусрет људи стоје контејнери за ђубре, полако али извесно стопама старог Београда у коме су скоро сви дрворедни травњаци, већ давно замењени асфалтом и паркинзима - наставља се сада и на Новом Београду, плански подигнутом са великим надама у здравије и човекомерније место за становање и рад у светлој будућности.

И што је можда и најбитније, сем појединих станара, нико ко би био надлежан се не бави довољно садњом нових врста растиња, подизањем цветних леја поред стаза и садњом дрвећа где има места, а има . У сваком случају потребно је да се нашом најближом природном средином баве људи који су ту свакодневно присутни који сарађују са станарима на неговању постојећег растиња и стварању новог, на чувању и унапређењу простора природе којима је Нови Београд пребогат, као и цео Београд. А такво или слично решење још увек не постоји.

Ma iza ovoga se krije činjenica da je gradska kasa dobrano ispražnjena pretakanjem para i da je došla direktiva da se sva angažovanja svedu na minimum...

То је само једна страна улице, али на другој страни цветају нови и чисти блокови, па ко воли...нек изволи.

Pricao juce sa prijateljem koji radi u upravi, i definitivno imaju veliki problem sa rupom u budzetu i placanjem i dobavljaca i radnika.
Traze da se stedi na svakom koraku, po svaku cenu...Kaze da je Vesara imao neprijatan sastanak sa ovima iz GSP zahtevajuci da smanje troskove "ne zanima ga kako..."
Ili se pripremaju ljudi na neke vratolomije koji ce ovi prave po pitanju budzeta, pa ce da bude "jel ocete da se ugusite u djubretu i da vas pojede trava"...

Nije mi jasno, republički budžet je u suficitu, BDP raste rekordno, a gradski budžet u dubiozi. Čak imamo i rekordan porast broja stranih turista u Beogradu, pa turističke takse neposredno pune budžet a i posredno se puni, putem povećane potrošnje nastale porastom broja turista.
Bilo bi dobro pogledati budžetsku potrošnju po stavkama za 2017. pa naći gde najviše curi iz budžeta.

Ocigledno da vise otice nego sto dotice u crnu rupu zvanu budzet ...
Inace dio tih povrsina oko zgrada mislim da pripada i stanarima

Deo da, pripada, ali kad Zelenilo sklanja žardinjere sa šetališta, kosi jednom ili nijednom umesto već dva puta onda....
I da, ja bih da sam na mestu tih službi upoznao građene o tim obavezama, no problem je što tu verovatno može da bude postavljanje pitanja i o obavezama gradskih službi...
Pa je ovako lakše...

@Nebojsa - posto vec imas vrhunske fotografije koje toliko toga objasnjavaju, najbolje je da prijavis slucaj na https://www.mojainicijativa.com. A svi koji prate ovu temu mogu da glasaju za tvoju inicijativu :)

Nema potrebe. Zelenilo je u više odgovora za slične probleme okrivilo građane koji prenatrpavaju đubretom đubrijere.
Ne planiraju da povećaju aktivnost, niti da postave više kanti.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Ne vidim zasto se ne bi iskoristila mogucnost da se sluzbe medjusobno prepucavaju i smaraju, jer se svaki problem prijavi na vise adresa (ne samo zelenilu), sto neminovno povecava verovatnocu da se nesto uradi. U svakom slucaju znatno vise nego nase "kukanje" na forumu :)

Ne urade. Svake godine prijavljujem i kante i neodnešene sečene grane i pokošenu travu i žbunje koje zaklanja pogled na raskrsnici i svaki put odrade to u sklopu redovnih - planiranih aktivnosti (10-15 dana posle prijave)

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Jbga, ja sam zadnji put preko tw prijavio neko granje koje posekli su ostavili u travi i za dan posle prijave došli i pokupili...
Isto tako i neki nered koji su ostavili posle nekih radova, preko mojainicijativa .
Makar su morali da odgovore...

Ma naravno, nekada odrade, ali uglavnom čekaju neke svoje rokove.

Ja i dalje prijavljujem kada mi je dosadno, ili kada mi baš nešto zasmeta.

Пролећа са пријатном температуром и сунчаним данима су све краћа, после зиме врло брзо почињу непријатна врела лета и упркос томе, недељама стоје ружне слике природних садржаја у београдским насељима са сламом уместо цветних травњака зачињених растуреним отпацима, а често и буком неуморних занатлија на терасама и становима који се реновирају најчешће с пролећа или разрованим травњацима после постављања каблова, на којима нико не сади траву и по пар година.

Тако нам је свима једноставно отет најлепши и највреднији део године. Незанимање за трајно решавање тако битних питања као што је изглед и стање животне средине и природних вредности говори о великој залуталости у схватању редоследа животних вредности.Као што је математика најбитнији предмет, тако су статистике и бројеви, проценти и индекси најбитније мерило успеха и напретка у друштву , а не то што може да се види у истинској стварности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=536467#p536467:2s62bsdu je napisao(la):
ccc » 07 May 2018 09:41 pm[/url]":2s62bsdu] najbolje je da prijavis slucaj na https://www.mojainicijativa.com. A svi koji prate ovu temu mogu da glasaju za tvoju inicijativu :)
Cuo sam za taj sajt medjutim mislim da su ovaj forum i drustv. mreze adresa broj 1 gde ovakvi prizori trebaju da se predstave javnosti. Naravno "nadlezne" partokratske trutove i bumbare ovakve reportaze nece naterati ni da trepnu a kamoli da nesto preduzmu, netrepnu kad im je divlja gradnja i nadogradnja ispred ociju tako da ih ovo samo zabavlja i nista vise. Ovo je komplet poremecena drzava i ovde je sistem sahranjen.

Pa ne znam koliko ti pisanje na beobuild-u moze pomoci :) Mislim da je blok 70 u najlosijem stanju od svih Savskih blokova, a moguce i na celom NBG. Kineski trzni centar i tone smeca oko njega (koje se dalje raznosi po celom bloku), uzurpirani parkinzi... Dok zapravo ne prijavis, nadlezni imaju pravo da zvizde i da se prave da ne znaju za problem :)

Beobild se sigurno prati, u to smo se uverili ne mali broj puta. Medjutim ocigledno je i svedoci smo da nijedan forum ili peticija u ovako poremecenom i propalom sistemu nemoze naterati drzavu da radi svoj posao - da bude servis svojih gradjana i doprinosi boljem kvalitetu zivota. Umesto toga drzava po svaku cenu gleda da simulira diznilend izgradnjom trznih centara i fontana i sl. Na taj nacin vredja gradjane i salje im poruku da ih posmatra ko nepismenu stoku.

Tako je Nebojsa ;)

Videvsi haos koji si fotografisao resio sam da aktiviram nas drugi twitter nalog koji uglavnom sluzi za prikaz sadrzaja drugih medija na prvoj strani sajta. Tvoja foto reportaza ali i buduce ce imati svoje mesto na prvoj strani i ovom tviter nalogu kako bi ukazali na probleme ili zanimljive diskusije na forumu.

Vidim da je Beokom dao odgovor po tom pitanju. Naravno astrodule i saobracajna kamera su uvek tu da dodatno pomognu kao i ostali forumasi i tviterasi.

https://twitter.com/Belgrade_Live/statu ... uild.rs%2F

Ovo djubre ovih dana koje vidjamo je zaista strašno. Evo danas primetih gomilu djubreta na Bezanijskoj kosi duž Marka Čelebonovića. Razdelna ostrva i zelenilo sa strane sveže pokošeno, ali gomila djubreta na njima.
U povratku vidim neku mini deponiju kod Idee odakle sve to djubre leti. Nisam mogao da osmotrim šta je u pitanju.

Prijavio Beokomu...

Vrh