Šta je novo?

Razni projekti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=587972#p587972:14itvj14 je napisao(la):
Dordevic » 12 Dec 2018 05:25[/url]":14itvj14]e evo i da malo sam sebi usklocim u usta sa par primera koji su van naseg konteksta, ali meni se licno ovo svidja i voleo bih da su nasa naselja bar priblizno ovako koncipirana. tamo gde moze

Један баја, неки наш дијаспораш из Америке, је још давно понудио да откупи цело Учитељско (да, све), и направи овако нешто, али тада се људима још исплатило да одржавају куће. Да сад дође сви би продали

Slažem se Beogradu fali taj koncept townhousa. Imamo generalice i karingtonke i svaka njima čast, ali koji procenat stambenog fonda Beogrdada one čine... :(

Vokimar, vrhunska kuća, jednostavna i lepa, ali verujem da će brzo da leti. Valjda će je ako ništa zameniti nešto slično kao što smo hvalili par postova gore a ne neka cecesija.

Johnest_Hon":rxuzel33 je napisao(la):
Vokimar, vrhunska kuća, jednostavna i lepa, ali verujem da će brzo da leti. Valjda će je ako ništa zameniti nešto slično kao što smo hvalili par postova gore a ne neka cecesija.
nadam se bar da nece zauzeti kompletno dvoriste! inace ona lepa zgrada u koste racina je zidana za vlasnika nije za prodaju bar ne sve tako da je radjeno bas kvalitetno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo bi trebalo da se gradi uskoro na Dorćolu.
C03_02.jpg

YSk4OL1.jpg

Nadogradnja koja nema veze sa vezom.
Objekat je totalno dekonstruisan i deluje kao iz vise delova koji su potpuno nepovezani jedni sa drugima.
Odsustvo osecaja za prostor i za uklapanje. Taj koji je ovo projektovao ne poznaje duh Dorcola da bi predlozio ovakvu skalameriju.

Ja podrzavam. Ovakav nacin "nadogradnje" polako postaje tipicno za Beograd, sto bi rekli "zastitno lice". Mogli bi, samo, da se vise pozabave autenticnim interijerom stare zgrade, ako je ista od toga ostalo, ne samo spoljnom fasadom.

Ja bi podrzao tu zgradu samo da ispod nje nije ova kuca iz kraja 19og veka ali sto bi se reklo:
Popeli su mu se na glavu.

I ponavljam jos jednom, ovo nije duh Dorcola!

Meni se ne svidja postavio sam više zbog informisanja. Moglo je daleko svedenije bez tih erkera koji se previše nameću. Svidja mi se izgled poslednjeg sprata sa tamnim aluminijumom ili sličnim materijalom.
Nadogradnja je prosto previše uvučena da bi se onda navalio taj erker tj balkoni. Nadam se da će na kraju izgledati bolje kada se malo smire tokom realizacije.

Neke arhitekte u Beogradu su previse gledali Tehnotise pa su u tom filmu nasli inspiraciju za nadogradnje starih zgrada...

034.jpg

016.jpg

Pa dobro, nisam ni ulazio u detalje nadogradnje na slici, mislio sam vise generalno. Stari Grad je pun slicnih starih 1-2 spratnica koje stoje pored neke mnogo vise zgrade, pa posto sam apsolutno protiv rusenja, ovakva resenja mogu biti najbolja moguca, jer se retko kom vise ispati da samo renovira kucu.

@ spatiotecte :vops: Ima mnogo spektakularnih slika grada iz tog filma.

@Drakche,
Ima spektakularnih kadrova Beograda tacno je.
U svakom slucaju, "Tehnotise Edit i ja" je fantastican film, moglo bi se reci cak i vizionarski po pitanju Beogradske arhitekture.

Ove radikalne moderne nadogradnje se meni neuporedivo više sviđaju od (kvazi)tradicionalističkih nadziđivanja koje uglavnom deluju jeftino i nekvalitetno (kao ona mitska nakaza u Dubrovačkoj). Planirana zgrada na uglu Dušanove i Višnjićeve me, u neku ruku, podseća na bečke savremene nadogradnje, a njih veoma volim (iako ih se većina ovde gnuša). Donji Dorćol žudi za dahom modernosti, a Cara Dušana kao glavna arterija tog dela grada i za snažnijim modernim pečatom. Ovo mi je na tom tragu i zato mi se dopada. Drago mi je, barem, što se u poslednje vreme sve više gradi po Donjem Dorćolu i da arhitektura tih zgrada uopšte nije hrđava (Knićaninova, Skender-begova, zgrade oko budućeg hotela Mona). Dapače. :)

Nije loše, inače podržavam spoj moderne arhitekture sa klasičnom i čak i nadogradnja izgleda veoma lepo, ali jedino erkeri kvare ceo utisak, jer izgleda kao da lebdi i nekako pritiska ovu staru zgradu. Kada bi bila u nivou sa njom, sve bi bilo mnogo bolje.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Spatio nije to jedini takav spoj na dorcolu i starom gradu ima toga prilicno gdje je ostala stara prizemna zgrada ili na sprat a iza i preko nova

Slažem se da bi bila gracioznija da je manje nabujala, ali, takav nam je trenutni horoskop - ta neutaživa alavost za dodatnim kvadratima i još većom zaradom. No, i pored toga, ovaj kraj je toliko zapušten i turoban, da čak i ovako predimenzionisan objekat predstavlja značajan iskorak za taj deo grada.

Kome pripada ta stara zgrada na cosku zar ona nije imala neke veze sa drzavom ....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=588896#p588896:316oajoa je napisao(la):
direktor » 16 Dec 2018 03:55 pm[/url]":316oajoa]Spatio nije to jedini takav spoj na dorcolu i starom gradu ima toga prilicno gdje je ostala stara prizemna zgrada ili na sprat a iza i preko nova

Naravno da to nije jedini primer na Dorcolu ali to ne znaci da tako treba da se radi.
Ta nova zgrada je legla ovoj staroj k'o piletu si-se to hocu da kazem.

Pripada GP "Gramax" tj. investitoru koji će graditi.
Ne bih se čudio da se isto desilo kao i sa placem "Srpskog Kralja" koji je otudjen iako je pod restitucijom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=588850#p588850:hy8q606w je napisao(la):
And7rey » Ned Dec 16, 2018 1:58 pm[/url]":hy8q606w]Ovo bi trebalo da se gradi uskoro na Dorćolu.
C03_02.jpg

YSk4OL1.jpg
Ne mogu da verujem da neko sa ovakvim cudovistem moze uopste da konkurise za gradjevinsku dozvolu...

Подсећа ме на оне туморе у Холандији. Архитектура постаје иживљавање искомплексираних пајаца, циркузаната и медиокритета чије је једино задовољство да терају људе да гледају њихове екцентричне и глобалистичке (читај: дебилне) склепотине без икаквог идентитета сем њиховог личног (а ако су такве глупости одраз идентитета онда не знам шта рећи) које после културна "елита" пласира као нешто пожељно и добро

"глобалистичке склепотине"... "одраз идентитета"
:roll:

Ok, medjutim niko nekomentarise i ono sivo cudo iza i hitnost njegove rekonstrukcije.

Možda jeste globalistička sklepotina ali kako pogledam fasade u Cara Dušana možda je i bolje da ta zgrada skreće pažnju sa soc sivila okolo.
@Nebojsa taj soliter treba da se poruši nikakva rekonstrukcija ne dolazi u pitanje.

Vrh