Šta je novo?

Razni projekti

"Нови дом" је некада био "20. Октобар"..

Screenshot (4982).png

Ne znam da li je bio negde spisak srusenih fabrika u Beogradu. Napravio sam spisak onih kojih sam mogao da se setim. Ako ima jos neka dopunite.

1. Industrija kotrljajucih lezajeva IKL - Central garden
2. Novi Dom - Vozdove kapije
3.Industrija precizne mehanike - Beo trzni centar
4.Beko - Kalemegdan biznis centar
5.Rekord - BIG
6.Zmaj - AFI
7.Fmp - Victory gardens
8.Minel - Ada mall
9.Minel Kotlogradnja - BIG
10.Minel Elvo - New Minel
11.Sport Star - BIG
12.David Pajic Daka - Novi Dorcol
13.Klas - Stambena zgrada
14.Gosa - Viva residence
15. Fabrika signalnih uredjaja Ustanicka - Stambena zgrada
16.Sutjeska/Galenika- Delta Land
17. Vatrosprem? - Vozdov kvart

U najavi za rusenje:

1.BIP
2.IMT
3.Bukulja
4.Industrija metalnih konstrukcija
Svaka cast za spisak stavi ga u temu industrija da se nadje
Po većini planova iz 70 tih počelo se sa izmeštanjem industrije iz centra
Problem sto je sve to uništeno privatizacijom radi zemljišta i samo radi zemljišta
IkL je napravio pogone u Barajevu
Šećerana je napravila pogon u padinskoj sedeli

Често се говорећи о БнВ заборави колико су и претходне власти које се називају демократским отеле земљишта у овом граду. Површина Луке Београд је по површини можда и већа од Београда но води, а практично је поклоњена једном човеку…
IMG_0385.png

Ја не знам ниједног звучног политичара у Србији да је завршио у затвору због корупције. Вероватно са променама власти, само плате рекет новој гарнитури.

Sta ce to zapravo biti, trzni centar, fabrika, nesto trece, ne kapiram ovako na prvu loptu?

Sudeći po novodišnjoj čestitki studija Zabriskie, izgleda da je bio neki konkurs za lokaciju kod Ade gde je sada Mega Maxi.
Pogledajte prilog 225230

Pogledajte prilog 225231

Da bio je pozivni, bilo je i stranih biroa na konursu. Privatni investitor.

Да, као што @невен_к каже, био је позив тј. рани јавни увид у јулу 2024.године. Мој пост од 16.07.2024. са постављеним јавним увидом на подтеми "Ада Циганлија_Београдско море": https://forum.beobuild.rs/threads/ada-ciganlija-beogradsko-more.142/page-58#post-1281177

Sećam se, Gago, javnog uvida i da je Planeta sport investitor, samo nisam znao da su u međuvremenu organizovali pozivni arhitektonski konkurs. Hvala nevenu_k za info :)

Sta ce to zapravo biti, trzni centar, fabrika, nesto trece, ne kapiram ovako na prvu loptu?
@Алиса_Бг, градиће се тржни центар. Лепо пише комерцијални центар „Центар 53“ у блоку 53, блок који је на Бежанијској коси.

@директоре, овај комерцијални центар „Центар 53“ ће бити у Преконошкој улици, где се сада налазе Штил (Stihl www.stihl.rs) – продаја и производња алата и моторних тестера, и Леснина-салон намештаја, односно биће прекопута ова два објекта. То је овде на ортофотоу који сам означио са црвеним правоугаоником, а то је део који се зове „Шевино поље“.

Цртеж који си поставио, где ће шта бити, ми је мало нејасан! Нејасан ми је због положаја како је нацртано, односно где сам заокружио и написао „?“, а ту је обележено „кванташка пијаца“!
Нејасно је и то што је на том цртежу овај Центар приказан и на делу блока 53 који се зове „Мацурин“ (поље)! Ако је то тако, онда ће он бити на сасвим другом делу овог блока, прекопута тј. између горе наведена она два објекта, Царинског терминала и ЈКП Паркинг сервис!
Такође и положај нових саобраћајница се не слаже на цртежу са оним саобраћајницама које ће се г/радити на овом делу Бежанијске косе (саобраћајнице С39, С40, 2а-2а, II-III, ....), а чије цртеже имам.

Ако имаш можда овај цртеж у бољој/већој резолуцији, пошаљи ми га на ПП или постави опет овде на подтеми. На сајту Завода за изградњу града Београда нема овај пројекат.

Ортофото-положај Центра
ортофото-положај центар 53.jpg

Центар 53_-_-
Центар 53_-_-.jpg

Шевино и Мацурин поље
шевино и мацурин поље.jpg

Plan sigurno nije aktuelan to je neka stara brošura videću da slikam ponovo ili skeniram

Vrh