Šta je novo?

Razni projekti

Сад нешто размишљам...Све најбоље и најлепше локације у Београду нису урбанизоване из чега се да закључити да Београд није искористио ни 10% свог потенцијала.

Alfa grad na pasinoj cesmi se posteno vidi sa Bulevara,mislim da sada rade zavrsne spratove.

Delija":2njegisg je napisao(la):
Сад нешто размишљам...Све најбоље и најлепше локације у Београду нису урбанизоване из чега се да закључити да Београд није искористио ни 10% свог потенцијала.

Tih 90 % lokacija su uglavnom ,,pokrivene,, koje kakvim debelo prašnjavim kavzi planovima
tipa jednog dana tamo ce biti. . . .
a pažljivo se ,,čuvaju,, od bilo kakve infrastrukture kako ljudi ne bi mogli ni da zamisle da tamo išta da rade
osim ako ne pripadaju izabranima. . . . a u tom slučaju ni bazen nije problem. . . .

Srecom još nikom nije palo na pamet da napravi tržni centar na mestu gradske skupštine
inače bi smo i bez nje ostali . . . . :laugh: :lool: :laugh:

Objekat u Šantićevoj 12 na Dorćolu je završen, a u njegovo prizemlje se uselio prvi zakupac - Costa Coffe.

575275_351698958235434_2129863170_n.jpg

U pitanju je ova zgrada:

timthumb.php

Ta zgrada je zaista imala veliki potencijal da bude jako lepa, ali odabir pogrešnog materijala za fasadnu oblogu i sad neprilagođeni Costa Coffe baner na zgradi... Izgleda prosečno i nezanimljivo.

mekbejn":345w9xeg je napisao(la):
Na žalost kakve su novogradnje kod nas, ovo i dalje izgleda nadprosečno...

Slazem se, ma koliko mi bilo krivo sto su ovde stvarno imali sansu za jedan zestoki set-mec AS! Da odrze lekciju, ovako je samo iznad proseka. Ispada da su ona zgrada u Novopazarskoj i ona u Krunskoj po kojoj su mnogi pljuvali zapravo vrhunac poslednjih godina.

Са зградом је све у реду у естетском смислу.Не знам о чему ви причате.Можда је могло и боље али и овако зграда изгледа одлично.

Promenili su velicinu prozora u odnosu na projekat a meni su najgori ovi horizontalni paneli ispod prozora. To je trabalo da bude jedna cista povrsina. A i zgrada je dosta lepsa sa neparnim brojem prozora. Da ima recimo 7 dole a 5 gore na ceonoj strani. Na renderu su cak obecavali 9 i 7, i ciste bele povrsine:
zgrada1.jpg

Ovo je ipak puno losije i dominacija horizontala (uzged lepse bi bilo i da je donji red prozora manje visine) to cini nekako zdepastijim:
timthumb.php

A i iznutra se vidi da su prozori presiroki:
08.jpg

mada mi u sustini nije ni jasno kako se otvaraju, nadam se samo ne rotiranjem oko vertikalne ose jer bi to stvarno bilo suludo.

Inace, dobro mesto za kafic na tom prostoru dole, formirali su lep trgic. :kk:

Malo kratkih vesti:

- Na objektu na uglu Ustaničke i Vojsilava Ilića stidljivo su nastavljeni radovi. Radi se uglavnom na objektu supermarketa, a radi se malo i na fasadi oko glavnog ulaza u objekat (koji je na samom uglu dve ulice). Moguće je da su našli zakupca za taj prostor, pa se radovi tu privode kraju, dok se na ostatku zgrade izgleda još uvek ništa ne dešava.

ustanicka.png

- Na sajtu grada su oglašene javne prezentacije urbanističkih projekata za atraktivne lokacije u centru:

Jug Bogdanova 10, u blizini okretnice na Zelenom vencu: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1518141 Nažalost, više informacija o ovom projektu nema na internetu.

Skadarska 55 (Bajlonijeva pijaca): http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1517670 U oglasu je navedeno da je projekat izradio biro "Kreata" koji je izbacio nekoliko varijanti ovog objekta na svoj sajt. Renderi su u spoileru:

zgrada-skadarska1.jpg

zgrada-skadarska2.jpg

zgrada-skadarska4.jpg

zgrada-skadarska5.jpg

zgrada-skadarska7.jpg

zgrada-skadarska8.jpg

zgrada-skadarska9.jpg

zgrada-skadarska10.jpg

zgrada-skadarska11.jpg

- Maršala Birjuzova 25 (kod ulaza u garažu Obilićev venac): http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1516848 U oglasu se navodi da je projekat za ovaj objekat izradio biro Artprojekt. Sajti im je u flešu, pa rendere možete videti na ovom linku: http://www.artprojekt.biz/project/residential/villa-marsala-birjuzova

Jao, hvala milom Bogu, da se ovo u Ustanickoj pokrenulo! :kk: Tako dobra lokacija, toliko se odmaklo, i da onda stoji godinama nezavrseno i neiskorisceno.

Sto se tice ovoga u MB, LEPO, samo sumnjam da ce to tako lako da se izgradi u ovoj besparici, osim ako neki konkretni Badza (ko li je?) nije bezecovao i lokaciju i projekat. O cijoj ukupnoj ceni se plasim i da pomislim. Pa gore na Dedinju kod Kolinga ima GOMILA "high end" stanova (odnosno "rezidencija") koje su jos uvek koliko znam prazne.

PS Voleo bi da vidim render koji pokazuje kako ovo u MB komunicira sa okolinom.

Понедељак, 20. aвгуст 2012.
Град Београд – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

Јавна презентација урбанистичког пројекта и усклађивања са параметрима Генералног плана за ГП 1, 2 и 3 односно КП 375/1, 376/1, 377/1, 378/1, 379/1, 380/1 и 381/1 КО Врачар, улица Београдска 20-32

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове на основу члана 63. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС”, број 72/09, 81/09, 24/11) и Правилника о начину јавне презентације урбанистичког пројекта („Службени гласник РС”, број 43/2010)

оглашава

ЈАВНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ
УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА И УСКЛАЂИВАЊА СА ПАРАМЕТРИМА ГЕНЕРАЛНОГ ПЛАНА ЗА ГП 1, 2 И 3 ОДНОСНО КП 375/1, 376/1, 377/1, 378/1, 379/1, 380/1 И 381/1 КО ВРАЧАР, УЛИЦА БЕОГРАДСКА 20-32

1. ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у згради Градске управе града Београда, у Улици 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 27. августа до 4. септембра 2012. године, сваког радног дана од 9 до 15 часова.

2. Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта је Привредно друштво за пројектовање, инжењеринг и консалтинг „МЕГА ПЛУС“, Београд, Гундулићев венац бр. 5.

Izvor: Grad Beograd

Veoma važna lokacija u samom centru grada. U pitanju je ovaj niz kuća u Beogradskoj:

beogradska.png

Na sajtu projektnog biroa - http://megaplus.rs/ - nažalost nema nikakvih informacija o ovomm projektu :(

Ovo za beogradsku mi je poznato ali su imovikski odnosi jako komplikovani to je jos davno otkupila firma koja je propala pa je plac preuzelo dunav osiguranje ako se nevaram jedan moj da kazem poznanik je pokusao da to raspetlja pa da gradi ulupo silne pare i vido da nevredi i odustao cak se pojavio i jedan krs render buducek zgrade kao da je izronila iz devedesetih.

Već duže vreme iz tramvaja primećujem jednu finu novogradnjicu na početku Bregalničke ulice (na raskrsnici sa Bulevarom kralja Aleksandra), pa sam odlučio da je fotkam i podelim sa vama. Zgrada mi se baš dopada, veoma odskače od uobičajene zvezdarske novogradnje. Jedina zamerka je loša regulacija Bregalničke ulice usled čega su novi objekti isuviše izvučeni, tj. bukvalno gledaju u prozor komšijama prekoputa.

breg1.jpg

breg2.jpg

breg3.jpg

Kad sam već bio na Bulevaru, rešio sam da se malo prošetam do gradilišta na raskrsnici sa Jagićevom ulicom, gde je novi objekat gotovo stavljen pod krov. Prvo što mi je zapalo za oko jeste razmak između nove zgrade i robne kuće (zgrade u kojoj su IDEA, Forma ideale...). Kontam da je to zbog kuće koja se nalazi iza robne kuće i da je investitor novog objekta morao da ostavi prolaz do nje, ali zar nisu mogli da se dogovore da se u prizemlju nove zgrade napravi lep, veliki kolski ulaz ka kući u dvorištu, a da se novi objekat fino nasloni na susednu zgradu umesto što ovako štrči usamljen!? Iznenadilo mi je isto što je zgrada značajno uvučena u odnosu na ostale objekte u Jagićevoj ulici i nadam se da je to indikator nove regulacione linije kako ne bismo imali situaciju kao u malopre pomenutoj Bregalničkoj. Krajnji utisak o ovoj zgradi će umnogome zavisiti od fasade koja će, prema renderu, biti najvećim delom staklena.

jagic1.jpg

jagic2.jpg

jagic3.jpg

Pre toga sam bio na Voždovcu, pa sam uslikao neke zgrade koje se grade ili su nedavno izgrađene u Ulici vojvode Stepe.

Tipična slika za ovu ulicu - kontrasti - tranziciona novogradnja, udžerice i velika reklama za fensi internacionalni lanac kafeterija:

stepa1.jpg

Ove dve zgrade su izgrađene pre par godina. Iako nisu ništa posebno, verovatno su jedan od boljih primera novogradnje u ovoj ulici:

stepa2.jpg

Prethodnu tvrdnju potkrepljujem nizom ružnih zgrada koje se nalaze u blizini:

stepa3.jpg

E ova novogradnja nije toliko loša. Kompleks zgrada se pruža skroz od Vojvode Stepe do Jove Ilića i sasvim pristojno izgleda:

stepa4.jpg

Ovaj niz novih zgrada se popunjava iz godine u godinu. Kao što vidite, svaka zgrada fura neki svoj fazon - niti su prizemlja ujednačena, niti su krovovi ujednačeni. Izgled zgrada sasvim prosečan. Sa malo više mozga je sve to moglo mnogo bolje da izgleda. Najveći plus je što su zgrade fino uvučene u odnosu na staru regulacionu liniju:

stepa5.jpg

Sličan primer, malo niže ka bioskopu Voždovac:

stepa6.jpg

V. Stepe kao pesacka ulica - oslabite novim metodom kombinovanja setnje i povracanja.

Ајде што је свака зграда другачија...мени лично највише смета кад испоштују ту регулациону линију зграда па остане доста простора између улице односно малог тротоара за пешаке и зграда...и онда свако фура своју политику..једни направе паркинг..други избетонирају (наравно не у истом нивоу) трећи поплочају наравно опет у трећем нивоу....

Најгори је пример низа новоградње у Јужном булевару...

Ovo na pocetku Bregalnicke ne izgleda lose ali me izludjuje mic-po-mic nadnosenje nad ulicu. Umrli bi da nisu "uznapredovali" par decimetara u odnosu na susednu zgradu, koja se i sama nadnela nad i onako uzak trotoar.

Ovoj STEPE kad bi grad natjero investitore da se bar udruze i naprave isto fasadno platno bilo bi bolej.
Evo jedna novogradnja na zvezdari ulica zahumska

Radicu redovno apdejt samo malo dok se uigraju :)

Војводе Степе је туга архитектуре.

Рецимо зграде на последње две слике су изграђене на месту планираног Градског центра Вождовац. Уместо њих су ту требале да се изграде још 2 солитера и пављони. Да се Витановачка прошири на 2+2 а између центра и школе пробије још једна попречна веза 2+2.(на њеној траси је изграђена последња зграда на последњој слици).
Тиме би се добио нови градски центар попут Пожешке на Б.Брду. Власницима уџерица би се поделили станови а остатак продао. Колико је то станова више него што је добијено овим транзиционим глупостима?

Тај урбанистички план је донет 1992 и баш ме занима који ид**** је то прправио и дозволио ову девастацију за сва времена. Одузети му лиценцу и натерати да носи блокове цео живот.

@direktor
sledeći put slikaj i onaj vrhunac užasa u onoj ulici ispod Zahumske, Mitropolita Mraovića mislim, roze fasada i zeleni krov, tek završeni grubi radovi, tek da vidimo da ovo u V Stepe nije ništa naspram toga.

Vrh