Šta je novo?

Razni projekti

Beo banku sporo rade zbog azbestnih ploca koje su koricene za panele fasade ili pregradne zidove .
A sto se tice zatvora drzava gradi ukupno 5 komada sve na kredu sve po EU standardima plus planiraju da isele CZ iz centra grada valjda se trenutno radi projekat novi ce biti u padinjaku ali to jos nije sigurno :kafa:

Ono u Nemanjinoj izgleda sasvim ok, dobro su to renovirali, nego razbacali su se po celom gradu pa sutradan nedo bog ako ti nesto treba moras da izadjes na google earth da trazis sud umesto da izgrade jednu - dve zgrade i skoncentrisu sve na jednom mestu. Ovako imamo sudski grad.

Kad sam rekao "estetski kvalitet u Nemanjinoj", prvenstveno sam mislio na dogradnju u plavim reflektujucim staklima. Fasada je nesto izmenjena u odnosu na originalni projekat, a ne znam da li ste primetili da se nocu, pod svetloscu reflektora, vidi kako je fasada na zgradi malo talasasta.

Гага":fcmj5xqy je napisao(la):
Да мало упознам чланове форума са почетком градње једне стамбене зграде у насељу Бежанијска коса, трећа месна заједница. Мислим да је сама зграда доста интересантна због лепог визуелног изгледа (барем мени), широким распоном станова, а и градњом подземних паркинга на два нивоа и у приземљу са локалима.

Можда некоме од чланова буде ово и интересанто због куповине стана, уколико је у таквим размишљањима, могућностима, а и потребом. Локацијски грађевина се налази на ћошку улица Недељка Гвозденовића и Марка Ристића, а ево и сателитског снимка тачног положаја:

bmp upload

Иначе ову зграду ради грађевинско предузеће „Неимар В“, а на њиховом сајту http://neimarv.rs/u-prodaji/bezanijska-kosa-gp-1 можете погледати све о овој згради, распореду просторија свих станова, локала, гаражних места итд. Зграда је почела да се ради пре две недеље, а завршетак је негде крајем следеће године, али су ми тако рекли на грађевини, на жалост на рендеру не стоји овај податак.

Ево неколико данашњих слика са рендером на табли, а (с)обзиром да је ова грађевина удаљена од моје зграде непуних 200 метара, пратићу даљи ток изградње.

upload pngpng

free image hosting

Градња ове стамбено-пословне зграде напредује у сваком погледу. На слици од 12. августа можете да упоредите темпо градње, значи за два месеца су урадили доста тога, а слике које сад постављам су од 16. октобра. Требало је ископати оволики темељ, бетонирати, учврстити потпорне стубове и све остало што иде уз то.

Можда на сликама не делује тако, али кад гледате уживо оволики бетон, дубину објекта, делује доста масивно. У овом простору ће иначе бити гаражна места у два нивоа. Пар слика грађевине, а кога интересује план гаражних места у два нивоа, може да погледа на: http://neimarv.rs/u-prodaji/bezanijska-kosa-gp-1

upload bmp

adult image host

upload images

Videh u Bulevaru na onom placu ispod Djerma koji su ogradili i iscupali cesmu da bleji na placu naslonjena na zid tabla sa renderom zgrade.Verovatno ce je staviti na ogradu za neki dan.

Izgleda kao neko stakleno cudo,mozda cak i staklena garaza?

Bilo bi lepo da to neko uslika.

Uslikah render...Necu da zalazim u teoriju da li je zbog buduce izgradnje ove zgrade isecen zadnji platan ili zbog bahatosti gradske vlasti.Ali moram izraziti cudjenje kako CEP radi sve urbanisticke projekte na Zvezdari i sve velike projekte na Zvezdari a kako stoji i zgrade u Bulevaru

pa230164.jpg

pa230163.jpg

CEP nije radio zgradu na uglu sa Sindjelicevom :D Istina je da su preangazovani ovih dana (Alpha city, Gardenia, Paunova, Ruzveltova, a sada evo i ovog projekta). Ipak, moram priznati da mi se vecina nabrojanog dopada.

Za detaljnije utiske o ovom projektu bice za pocetak potrebno da vidimo rendere u visokoj rezoluciji (investitor naravno nema svoj sajt, a sajt CEP-a se "redizajnira" vec milion godina).

Prvi utisak je da je zgrada mnogo veca nego sto sam ocekivao - to samo po sebi nije lose, cak sam i pristalica da se na Bulevaru grade vece zgrade i da se ukrupnjavaju parcele - ali kao i kod pomenute zgrade na cosku sa Sindjelicevom, i ova zgrada je za sprat-dva visa od susedne. Doduse, ovde je to malo srecnije reseno tako sto su ti "dodatni" spratovi povuceni i kao i cela zgrada imaju fasadu od transparentnog stakla, pa verovatno nece toliko da bode oci.

Kad smo kod stakla, nadam se da ce zgrada uzivo da izgleda kao na renderu - kao prozirna staklena kocka. I svidja mi se ta jednostavnost - sve prave linije, pravougaonik na pravougaonik, nema nikakvih sipki, jarbola, antena, kupola, zakrivljenja i ostalih dodataka. Samo navijam da ne bude plehanih panela (po renderu ih biti nece).

Ono sto mi se posebno svidja je visoko prizemlje :) Bulevar kao jedna od najprometnijih ulica i samim tim verovatno primarna maloprodajna (retail) zona u gradu, zasluzuje ogromne lokale sa visokom plafonima i otvorenim izlozima (malo mi bodu oci silni prcvarnici od dva i po kvadrata sa belom PVC stolarijom, malo prirodnog svetla i gomilom reklama po izlogu).

E, pa, ovo je nešto što konačno miriše na pristojno uvođenje Bulevara u XXI vek. Ne mora da bude revolucionarno moderna i strastveno inventivna arhitektura, dovoljno je da za početak ne bude omalterisani bunker nakinđuren klimama. A to po ovom renderu izgleda da biti neće.

Po tvom opisu Vučko prvo nisam bio siguran koja je tačno lokacija u pitanju, ali sada po adresi na tabli (i znanoj mi crvenoj kući pozadi) vidim da je sam ugao Jagićeve, ćošak nasuprot poslastičarnici "Bolonja", a tik pored nekadašnje robne kuće nameštaja. To je fino mesto za kakvu markantniju zgradu. Ako se dobro izvede, mogla bi da bude stimulans i za izgradnju ostalih na mestima silnih udžerica i potleuša na Bulevaru, kako ka Vuku, tako i ka Lionu. Da preuzme ulogu koju (želim da verujem) ima Zira u Ruzveltovoj.

A što se CEP-a tiče, iako je i tu po svemu sudeći u pitanju gotovo monopol na projektovanje (oni su, svojevremeno, i dobili nagradu za urbanu rekonstrukciju Bulevara i svih okolnih ulica), većina njihovih zgrada uopšte nije loša, čak mi se pojedine i veoma dopadaju. Neke su osmišljene i izgrađene kao pristojna replika (reći će neki: bedna kopija) znamenite beogradske međuratne moderne, te i iako ne odišu originalnošću, predstavljaju učtivu i nenametljivu posvetu tom najbeogradskijem od svih beogradskih arhitektonskih stilova.

По овом малом рендеру, чини ми се да ће ово бити сасвим пристојна зграда. :pob:

Ово лепо изгледа, али ја не успевам да укапирам где се заправо налази. Може ли неко да уцрта на каквој карти? :/

sizif":2eps5cu3 je napisao(la):
Ово лепо изгледа, али ја не успевам да укапирам где се заправо налази. Може ли неко да уцрта на каквој карти? :/
Одмах до Форма идеале робне куће.

To je onaj vecno prazni plac.Ne secam se da je ikada tu bilo ista,cak i kada pitam starije.Pretpostavljam da je tu bila zgrada koja je unistena u drugom svetskom ratu i od tada zemljiste nije bilo privedeno nameni.

Evo i slike iz aviona na bing maps

http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg...13476&dir=5.177724813307459&sty=b&form=LMLTCC

Inace,u urbanistickom planu stoji kao vecinski poslovan objekat,nesto kao zgrada Forma Ideale-Idee.

I da,kao sto sam pretpostavio,ova kuca obuce iza placa se rusi jer je ovaj prazan plac i ta kuca jedan plac.Svidja mi se to ukrupnjavanje placeva :kk:

Znači kreće se sa procesom koji je bio glavni razlog zbog koga su svi oni platani "morali" biti posečeni - izgradnjom novih poslovnih i stambenih višespratnica duž Bulevara, i ogromnim profitom koji će pojedinci ostvariti na osnovu toga.

Višespratnice zahtevaju podzemne garaže, podzemne garaže se ne mogu graditi tamo gde je tlo ispunjeno masivnim korenjem obližnjih platana, niti se mogu lako sprovoditi podzemni cevovodi do tih lokacija. Interesi građevinskih lobija, i debelih koverti koje će pojedinci iz uprave grada dobijati na poklon narednih godina, zahtevali su da se svo ono drveće ukloni, da se nova stabla spakuju u betonske kutije ne bi li im se na silu ograničio rast korenja, a samim tim i krošnje (kako ne bi pravilo probleme budućim investitorima), i da se tramvajske šine sklone sa ivica bulevara, gde će se nalaziti budući prilazi podzemnim garažama tih zgrada...

Nisam protiv napretka grada, ali me iritira kada nas gradska uprava smatra ograničenim, pa nam serviraju neuverljive priče kojima pokušavaju da zamaskiraju prave razloge za svoje odluke... :rolleyes:

Felixe,stoji vecina stvari koje si rekao.Ali ovde ce ulaz u garazu biti iz sporedne ulice,tako je sa svim Zgradama koje cu na cosku Bulevara i manje ulice.Recimo tako je napravljena i ona zgrada u Sindjelicevoj.

Mada stoji da im je smetao ovaj zadnji platan pri izgradnji zbog korena i krosnje.

Realno, mislim da niko nije ocekivao da Bulevar ostane ovakav kakav je danas.

O transformaciji Bulevara se govori vec decenijama, pola Liona je sruseno 70-ih zbog izgradnje novih zgrada, o prebacivanju sina na sredinu ulice se govorilo od kada znam za sebe, godinama unazad se prica o izgradnji novih objekata na Bulevaru, rade se novi DUP-ovi, ulica je oznacena kao zona visoke spratnosti itd...

Onaj ko je sada nesto iznenadjen je ocigledno do juce ziveo na drugoj planeti. Sve ovo je posledica visedecenijskih planova, a ne posledica nekoga ad hoc konspirativnog plana.

Mislim da "konspirativni plan" nije sama izgradnja zgrada u Bulevaru, vec ad hoc pristup toj izgradnji u kome se kulturna bastina (sto platani jesu bili) moze unistiti brzo da bi pojednostavila odredjeni nacin gradskog razvoja.

U prevodu - da bi se izgradile vise zgrade na Bulevaru, nije bilo potrebno seci platane. Oni su poseceni jer je tako jednostavnije, stanovnicima Bulevara je objasnjeno jedno, obecano drugo, a izvrseno trece. U tome je problem, a ne u samoj seci.

Slika je mala, ali iskreno, ne svidja mi se toliko. Ne vidim neku privlacnost ovakve izgradnje i podseca me dosta na tranzicionu arhitekturu...

+za jovanoma

Inace nekoliko gradilista u ulici koja prolazi pored djerma sa zapadne strane je zatovoreno od strane inspekcije.

Neki nisu imali table.A jedan baja je ocigledno sazidao 2 sprata tako sto je izasao iz linije gradjevine i time je zauzeo 2/3 trotoara.Ocigledno je ta je nelegalno jer su ostale novogradnje uvucene za razliku od te njegove.

Meni se cini da je ipak korak ispred tranzicione arhitekture. Nagledali smo se raznoraznog smeca, tako da je ovo sasvim ok! Pod uslovom da svaki sledeci projekat bude bolji i na kraju dobijemo fin bulevar.
Jos kad bi, sto Vucko kaze, tezili tome da ukrupne sto vise placeva, ihh, manje sarenisa ozbiljnija ulica.
Evo bas gledam na bingu sto si okacio, preko puta kad bi se spojilo od ulice do ulice, Djuke Dinic i Marka Oreskovica cini mi se, mogla bi se izgraditi fina zgrada mesto udzeraja. Polako... :)

Uopste mi nije bila namera da branim secu platana, uostalom o tome smo vec dosta diskutovali u adekvatnoj temi. Samo mislim da je Felixov post bio malo prenaglasen. Mislim da se slazemo da "formalni" razlog sece platana nije i stvarni razlog toga, a vrlo moguc razlog jeste buduca izgradnja na Bulevaru (uz to, postoje i jos neki, poput nestrucnosti i nespremnosti na kompleksniju rekonstrukciju, nabacivanje poslova itd).

Medjutim, "gradjevinski razlog" ne mora nuzno da vodi u "debele koverte koje će pojedinci iz uprave grada dobijati na poklon narednih godina". Moze biti i propagandni razlog - zelja grada da secom starih platana i sadnjom novih o boksovima poveca atraktivnost zemljista na Bulevaru, privuce investitore i samim tim i novac u gradsku kasu (ne iskljucujem mogucnost da deo novca ode i u privatne dzepove).

Na potezu od Cvetka do Vuka se trenutno gradi samo jedna zgrada (ona na cosku sa Sindjelicevom), ova u Jagicevoj ce biti tek druga. Uvidom u spisak lokacijskih dozvola izdatih do pocetka meseca, vidi se da nije izdata nijedna druga dozvola za Bulevar. Izbori ce biti vec na prolece uz veliku mogucnost da Aca Vucic nasledi Djilasa u fotelji. Ako je ceo drvored na Bulevaru posecen zbog procenta od dva objekta manja od 10.000 kvm, cini mi se da su klali vola za kilo mesa.

Uz to, vec sam prethodno naveo da je urbana transformacija Bulevara deo visedecenijskih teznji i projekata, a ne naprasna odluka aktuelnih vlasti koji, kao sto vec rekoh, mozda na funkcijama i ne docekaju taj gradjevinski bum na Bulevaru.

Ipak, zelim da kazem da ne iskljucujem mogucnost da je Felix u pravu - ali ja to ne znam. Mogu samo da sumnjam, mogu da iznosim alternative, mogu da postavljam pitanja, ali ne mogu da na pretpostavkama iznosim definitivne sudove jer ne kazu za dzabe: "pretopostavka je majka svih zaje*******a".

Mislim da se tako brzopletih zakljucaka treba suzdrzati i uvek ostaviti rezervu da, gle cuda, mozda nismo u pravu. Samo se setite koliko puta ste sami bili zrtva takvih zakljucaka. Npr. sta su sve pisali po komentarima za Zexa i c.s.i. na komentarima info sajtova (da su podmenuti podmlatak DS-a i slicne gluposti), slicne price su kruzile i o Beobuldu (da je DS-ov, da je "Deltin" itd.), pa evo i licnih primera - za sebe sam cuo da sam "narkoman", "sektas" i "peder", samo zato sto je to mnogima spolja tako izgledalo :D

Ruse kuce kod hempra.Na rampi kod nadvoznjaka iz dimitrijale u ruzveltovu.Posandrcase sa gradnjom u dimitrijali ove godine :D

Bas me zanima kako ce ova Cvijiceva da ispadne na kraju. Slazem se za boje, i ranije sam govorio da mi nije jasno krecenje novih zgrada u sivo. Na Metropoliten apartmanima je to bas lose ispalo, valjda ce ovde to izgledati mnogo bolje.

U Dimitrijali se najvise nadam onom projektu Yu Kapitala (arh Miljkovic/Mitrovic). Pretpostavljam da na tom novom gradilistu kod nadvoznjaka jos nema table?

Nema table,Tek skidaju neki krovic,to je prvi plac nize od one jedine zgrade od 4 sprata,znas na koju mislim.Relativno je mali plac,brzo ce to rascistiti.

Takodje,jedini spas za dimitrijalu i dizanje na veci nivo vidim u tom projektu.

Udarnicki rade na ona 2 placa izmedju nadvoznjaka i pekare trpkovic.A solidnom brzinom na stanici trola kod pekare trpkovic rade onaj plac koji je bio napusten ko zna koliko vremena.

Sto se tice zlatne ribice takodje je ok brzina,primetih da je arhitekta iz vrnjacke banje ili tako nesto.Neverovatno koliko je stekao novce investitor da cak ni nekog Beogradskog arhitektu nije uzeo.A ona bocna neobradjena fasada ce garant da bude izlepljena reklama kada zavrse objekat.

Animacija upotrebe prostora u buducem kompleksu "Gardenia" na Zvezdari:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=x6vUalNipNk[/video]

Sada znamo da ce supermarket biti DIS :) Prosao sam inace sinoc pored ove lokacije, nista se ne gradi, ali ne marim za njih - ozbiljan su investitor, imaju lokacijsku dozvolu, gotov projekat i siguran sam da ce do proleca poceti sa radovima :)

Alpha city raste ko pecurka :kk: Steta sto je bio mrak, pa nije bilo zgodno za slikanje mobilnim.

Vrh