jovanovm
Advanced
Žabo, majstore, svaka ti je na mestu!
Kamo srece da kvalitete korbizjeovskog NBG nikada nismo ni videli ni osetili.Goldstein":1jer5uq9 je napisao(la):Ponoviću post sa SSC-a povodom ove zgrade:
Kvalitet onog početnog korbizjeovskog Novog Beograda sve više se obesmišljava ovakvim objektima (sam po sebi, objekat je odličan, ali ne u ovom okruženju) koji niču na svakoj slobodnoj površini zanemarujući činjenicu da je kvalitet blokova bio pre svega prostranstvo slobodnog prostora i razmaka između objekata. Danas se na svakom ćošku trudi da se ubaci neka zgrada, zauzimaju se zelene površine koje su sa postojećim objektima činile jednu skladnu strukturu. Sutra će na red doći i ''popunjavanje praznina'' između onih lepih četvorospratnica u bloku 45 i šta smo onda uradili, šta smo dobili?
Ima zaista sto kazes psihodelicnih zgrada na Bez. Kosi ali ipak to je mozda 20% Bez. Kose. Ostatak je po meni zanimljiv. Dosta razlicitih celina se fino i nekako prirodno uklapa i stapa. Smetaju mi oni dalekovodi a i Idea mi nije bas sela ali dobro. Takodje vodovod, maltene na sredini naselja, bi mogao bolje da iskoristi one ogromne livade oko svojih ograda.bigvlada":pkgo8lg3 je napisao(la):psihodelične zgrade u stilu bežanijske kose,
Ovo zvuci kao jedna poznata kritika Korbuzijea:zhaba":33o1513k je napisao(la):Eto bas to radim za magistarski: transformaciju novobeogradskog bloka. Blokovi kakvi jesu su apsolutni promasaj u smislu socijalizacije. Ulica, trg i uopste uredjeni javni prostor ne postoji osim sto se eventualno po neki park povremeno sredi pa se to odjednom zove: prostor za okupljanje. Jesu blokovi zanimljivo zamisljeni ali kao eksperimentalna naselja. Gradovi spavaonoice nisu niti ce ikada biti cilj planiranja u evropskom drustvu jer nasa kultura jednostavno nije takva. Slazem se da ne treba bas svako popunjavanje blokova da se dogodi kao i smanjivanje slobodnih prostora. Medjutm otvoreni prostori na NBG kakvi su danas ne lice ni na sta! Niti se mogu dovesti u red: previse ih je (Da, usudjujem se da to kazem) i ne zna se kojim objektima/celinama pripadaju pa samim time i ko je nadlezan za njihovo odrzavanje. Mozda bi bilo pametnije nekakvo usitanjavanje zelenih prostora u blokovima (formiranja takozvanih ''basti'') a pored toga formiranje nekoliko velikih gradskih parkova, ne racunajuci priobalne pojaseve. Komplikovana je tema i zahteva dublju analizu strukture blokova koja u stvari odredjuje nacin zivota u celom Novom Beogradu.
Technological historian and architecture critic Lewis Mumford wrote in Yesterday's City of Tomorrow,
the extravagant heights of Le Corbusier's skyscrapers had no reason for existence apart from the fact that they had become technological possibilities; the open spaces in his central areas had no reason for existence either, since on the scale he imagined there was no motive during the business day for pedestrian circulation in the office quarter. By mating utilitarian and financial image of the skyscraper city to the romantic image of the organic environment, Le Corbusier had, in fact, produced a sterile hybrid.
Mogu reci skoro pa ocekivano glediste za jednog Svajcarca :laugh:jovanovm":2achzua5 je napisao(la):@Hazard
Slažem se, mada je Mamford dosta mator baja. Korbizije sam po sebi nije bio veliki fan grada - mislio je (kao i dosta kritičara moderne) da je grad sa njegovom brzinom života, fragmentisanim narativom i opštim haosom kriv za anksioznost i propast modernog čoveka (to je mislio i Hitler, inače )... Njegov cilj u arhitekturi je bio da izgradi "anti-grad", tj. da od grada oduzme sve te elemente bliskosti, zajedničkog života i brzine (jer je mislio da se tako sprečava konflikt, između ostalog). Ja njega obožavam, mislim da je bio genije, i da je NBG veoma lep, ali iskreno... njegov pristup ima mnogo nedostataka...